150 bästa svenska idrottarna genom tiderna…..

Dagens Nyheter har de senaste dagarna presenterat en lista över vad de anser vara de 150 bsta svenska idrottarna genom tiderna. image Detta med anledning av DN’s 150-årsjubileum.

Det har debatterats en hel del kring namnen som hamnat på listan och varför t.ex Patrik Sjöberg hamnar före Mats Wilander. Egentligen är det omöjligt att värdera en idrottsmans prestation före en annans. Det DN gjort är att vikta OS-guld tungt, men det straffar sporter som inte har OS-status (golf t.ex).

Nu har vi dock ett resultat där topp 5 består av följande atleter:

5 – Stenmark
4 – Sörenstam
3 – Waldner
2 – Ibra
1 – Borg (vilket redovisas vid midnatt)

Jag tycker det är en rimlig bedömning.

Stenis var kung i slalom och storslalom. Störtlopp var han en nolla i. Han vann dock så pass mycket att de fick ändra reglerna för att han inte skulle bli för dominant.

Sörenstam. En gudabenådad golfspelare som dominerade arenan i många år och vann majors på löpande band. Värdig 4:e-platsen.

J-O. Att vara världsledande i en av världens största sporter (sett till utövare) är en bedrift värd all respekt. Han är en av fyra spelare som vunnit pingisens Grand Slam i singel (World Cup, VM och OS). De tre övriga spelarna är från Kina.

Zlatan. Vunnit ligor, skytteligor och är landslagets meste målgörare. Dock saknar han stora titlar som Champions Leauge eller landslagsframgångar. Hade han haft det, kan han ha aspirerat på 1:a platsen.

Burken. Vunnit 11 Grand Slam-titlar. Fler än någon annan svensk tennisspelare och sina 5 raka Wimbledon har ingen ännu slagit (bara tangerats av Federer). image Till det hade han 6(!) titlar i Franska Öppna samt var med att ta hem Sveriges första seger i Davis Cup. Han lade racketen på hyllan alldeles för tidigt, bara 26 år gammal. En legend som fick priset på Svenska Idrottsgalan som ”Århundradets Idrottsman” vid millenieskiftet.

Grattis Borg till ännu en utmärkelse.

Med doft av svenska hjältars framgång //Öberg