95000 asylsökande till Sverige 2015….

Idag nås jag av Migrationsverkets senaste prognos kring hur många som väntas söka asyl i Sverige nästa år.

95 000 personer.

– Det är inte en tillfällig topp, säger Mikael Ribbenvik, ställföreträdande generaldirektör på Migrationsverket.

Vidare säger Ribbenvik att det inte sedan andra världskriget varit så många människor på flykt. image Det är fruktansvärda tragedier som ligger bakom varje människas beslut i att lämna hus, hem, familj, ägodelar, pengar, arbete och trygghet.

Debatten kring asylinvandringen är i Sverige oerhört infekterad…eller mer åt pestsmittad. Ingen av de etablerade partierna vill ta en nyanserad debatt och diskutera frågan annat än då Sverigedemokraterna (SD) slår på rasisttrumman. Det blir med andra ord SD som sätter agendan. För att inte hamna i takt med SDs trumma, väljer övriga partier den öppna vägens politik där gränserna ska betraktas som mer eller mindre öppna. Med Miljöpartiet i regeringen är den linjen ännu mer given.

Så hur ser det politiska landskapet ut gällande asylfrågan? Sverigedemokraterna vill stänga gränserna, låsa dörren och kasta nyckeln. Övriga partier vill det raka motsatta. Kvar finns en mittfåra som jag anser borde vara den bästa vägen att gå.

Kristdemokraternas Ungdomsförbunds ordförande, Sara Skyttedal, tog bladet från munnen för någon månad sedan. Hon ville lyfta frågan att vi måste börja diskutera en gräns för hur många flyktingar vi kan ta in i Sverige. Det fick hon äta upp, med hull och hår.

Min ståndpunkt är följande:

Vi ska ha en generös asylpolitik. SDs linje är helt åt helvete (ursäkta uttrycket). Vi måste dock våga diskutera gränser för hur många vi ska ta in i Sverige. Kommunerna knäar idag då vi varje vecka tar emot drygt 2000 flyktingar och många asylsökande bor på förläggningar som inte är värdigt ett land som Sverige. Jag ser inget rasistiskt att diskutera en nivå. Om det är 40 000 eller 90 000 är inte huvudfrågan, utan huvudfrågan är att vi ska vara generösa, men hanterbart. Samtidigt som vi gör detta ska vi inom EU driva frågan om att varje land ska tvingas ta emot en viss kvot i förhållande till folkmängd/BNP. Då får vi ett solidariskt system där storlek på land samt ekonomisk förmåga vägs in i kvoteringen.

Med detta förfarande skjuter vi SDs huvudfråga i sank samtidigt som vi fortsätter vara generösa på ett ärligt sätt gentemot de flyktingar vi hjälper. Med kvotering kan kommunerna och Migrationsverket planera mottagandet mer långsiktigt och de som idag skor sig på att hyra ut sunkiga motell till höga dygnspriser (pga akuta lägen, stora volymer och hårt tryck från Migrationsverket) kan se sig om efter andra inkomstkällor.

Jag hoppas asyldebatten tas på större allvar än vad som fram idag gjorts. Alternativet är att vi hamnar i en humanitär ohållbar situation och som grädde på moset ger vi bränsle till det som SD bygger sitt luftslott på. Ett Sverige med ökat inflytande från SD blir garanterat ett sämre Sverige. Ger vi SD makt och inflytande pga övriga politikers rädsla och oförmåga att diskutera denna fråga på rätt sätt, gör vi ett historiskt misstag samtidigt som vi tar död på det Sverige vi vill se och leva i.

Jag vill se mina barn och barnbarn växa upp i ett Sverige som fortsätter vara en skyddande hamn för människor i nöd. Ett Sverige som omfamnar mänsklighet och bejakar humanism. Ett Sverige för människor – Inte ett Sverige för svenskarna.

Med doft av kärlek //Öberg

3 tankar kring ”95000 asylsökande till Sverige 2015….

 1. Kenneth carlsson

  Citat: Ger vi SD inflytande gör vi ett historiskt misstag samtidigt som vi tar död på det Sverige ”vi” vill se och leva i.?? Slut citat.

  ( vilka är vi)

  Jag vill se mina barn och barnbarn växa upp i ett (tryggt) Sverige som fortsätter vara en skyddande hamn för människor i nöd. Ett Sverige som omfamnar mänsklighet och bejakar (våld, kriminalitet,bilbränder,skottlossning/mord, våldtäkter,personrån,växande utanförskapområden/gettoisering med växande religiösa motsättningar ) humanism. Ett Sverige för ”människor” – Inte ett Sverige för ”svenskarna”. ( men var de inte så att svenskar fanns ju inte)

  När man läser ett sån verklighets frånvänd artikel så förstår man att SD kommer att bli större, mycket större!

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Hejsan och tack för din kommentar. ”Vi” = Alla som bor i Sverige såklart. Du lägger till ”våld, kriminalitet,bilbränder,skottlossning/mord, våldtäkter,personrån,växande utanförskapområden/gettoisering med växande religiösa motsättningar”. Jag har i detta fall inte klart för mig vad du menar och syftar på. Låt mig gissa….du kopplar samtliga uppräknade saker till invandringen och att det är den gruppen som begår alla brott? Den retoriken biter i alla fall inte på mig, då det faktiskt är så att våld och brott begås av människor oberoende av nationellt ursprung, religiös bakgrund m.m. Om vi kastar ut alla invandrare, låser gränserna och kastar nyckeln i Östersjön…blir då Sverige ett land fritt från våldtäkter, rån, mord, utanförskap, gettoisering och religiösa motsättningar? //Öberg

Kommentarer är stängda.