Inkonsekventa sossar…..

Som ni säkert känner till röstade (S) i december, med övriga oppositionspartier, ner regeringens förslag om uppräknad brytpunkt för när den statliga inkomstskatten ska debiteras. Brytpunkten har man justerat upp med jämna mellanrum, vilket även (S)-ledda regeringar stått bakom och genomfört. Att man nu motsätter sig detta ser jag som ett ologiskt beteende. För de få hundralappar det är frågan om är ju ingenting jämfört med de 5 jobbskatteavdrag Alliansregeringen genomfört. Under Alliansregeringens styre har en löntagare fått en månadslön mer per år att röra sig med, netto. Inte kattskit utan avgörande för många löntagare som tidigare levt på marginalen och även på bidrag. Känslan att faktiskt kunna klara sig på den lön du får är inte bara bra för självförtroendet utan bra för samhället. Att arbeta ska löna sig och att arbeta extra och även vidareutbilda sig för att nå bättre lön ska löna sig!

Detta har (S) motsatt sig – konsekvent. Regeringen genomför den 1 januari 2014 det 5:e jobbskatteavdraget och (S) är lika kategoriskt emot detta också.

Det 5:e jobbskatteavdraget ger 4 gånger så mycket i skattesänkning som den sänkning de stoppade då brytpunkten skulle ändras.

Så, logiskt sätt borde (S) gå till val på att återställa samtliga 5 jobbskatteavdrag eftersom man i samma andetag är emot den förändrade brytpunkten. Dock tänker (S) inte förändra inkomstskatten vid en eventuell valvinst. Hur kan (S) vara emot regeringens politik gällande 5 jobbskatteavdrag när man sekunden senare tycker att det är okej? Det är en tankevurpa jag inte förstår och ett hyckleri av enorm dimension.

Med doft av rödgrön röra //Ö

8 tankar kring ”Inkonsekventa sossar…..

 1. Pereric Öberg

  Har du valt bort småkronorna på tv för nya inlägg?
  Jag ställer mig bakom dig i dina funderingar! Tycker sittande regering varit rätt dåliga på att använda just detta argument som fakta. En HEL extra månad i lön! Det skulle förstås alla röstat på! Det är ju ett faktum idag.

  Nu leder Sverige med 6-0! Det är ett faktum… just nu!
  Heja Sverige!
  Tjoflöjt
  Pereric

   1. Göran Södergran

    Jag kollade på jobbskatteavdrag.se och får inte dina siffror att stämma riktigt. Slå in en nyexad sjuksköterska med 24000 kr i lön så får du se. Ser ut att vara mindre än hälften av en månadslön! Rätta mig gärna om jag fattat fel.

    1. Johan Öberg Inläggsförfattare

     Jag gick in på den sajten och knackade in 24000 i månadslön på en person född 1963 och en person född 1986 (ingen skillnad i resultat). 1917kr mer i plånboken/månad sedan 2006, dvs 23004kr per år.

     1. Göran Södergran

      Ja, så var det ja. Slog in en med 45 000 kr i månadslön också.

      + 4 396 kr/månaden = 52 752 kr/år

      Det är väl det som kallas för fördelningspolitik antar jag.

     2. Johan Öberg Inläggsförfattare

      Finns väl en rimlighet att de som tjänar mycket även ska få ta del av jobbskatteavdraget? Den som tjänar 45000kr/månad betalar in en hel del i kommunal & statlig skatt och de slantar procuentuellt högre än den som tjänar 25000kr/månad. Det kallar jag fördelningspolitik…

 2. Erik Liljencrantz

  Tyvärr finns skillnader på ämnena ekonomi, logik och politik :-/
  Särskilt tråkig blir skillnaden när även (s) ekonomer kan räkna ut fördelarna med en viss åtgärd, men man av populistiska skäl ändå är emot. Att räkna upp brytpunkten är en sådan. Man är ”emot en skattesänkning för de rika” trots att effekten blir en straffskatt på utbildning. Fråga fack som TCO o SACO som är för höjd brytpunkt eller närmast valfri nationalekonomiskt skolad person. Eller gamle (s) finansministern Bo Ringholm som var för en liknande uppräkning på 90-talet för att komma ner till ca 15% av löntagarna som skulle betala statlig skatt.
  Nu är det ca 30% som betalar statlig skatt…
  Allt detta vet sossarna, men för att tjäna några röster bland den större gruppen avundsjuka är man emot ”skattesänkningar för de rika” fast det kostar miljarder på sikt i förlorad vilja att utbilda sig och att jobba i Sverige – sämre för alla 🙁
  (tyvärr inte första å heller inte sista gången)

Kommentarer är stängda.