Aldrig har jag haft så många att tacka för så mycket….

Jag är på en weekendresa med mina 3 syskon i Calvadosregionen i Frankrike. Bor i staden Bayeux och har idag ägnat hela dagen åt landstigningen i Normandie, som ligger ca 14km nordväst om staden.

Att sätta mina 43:or på Omaha beach och känna historiens vingslag var en mäktig känsla. Denna magnifika strand, enormt bred och lång, var alltså en av några fler stränder som USA, UK, Canada samt några fler allierade landsatte sina styrkor på den 6:e juni 1944 under kodnamnet Operation Overlord.

Vi har ätit lunch i pittoresk fiskeby, sett en film om landstigningen och avslutade dagen med ett besök på den amerikanska krigskyrkogården som ligger på en höjd ovanför Omaha beach.

image

Cirka 9500 amerikanska gravar samt en minneslund för ytterligare 1500 oidentifierade amerikanska soldater på en plats som gjorde mig oerhört ödmjuk och allvarsam. En tacksamhetens tanke skänker jag till de soldater som för ett fritt Europa stred på främmande jord. Vi har amerikanarna att tacka för mycket och att besöka denna plats kändes helt rätt.

Åk hit du med och gå i soldaternas fotspår. Ett vackert landskap som andas enorm historia.

Med doft av tacksamhet och oerhörd respekt //Ö

1 tanke kring ”Aldrig har jag haft så många att tacka för så mycket….

  1. Lasse Borgkvist

    All heder och respekt till alla som offrade sina liv under kriget, och dom som framledes gör så, för frihet och demokrati.

Kommentarer är stängda.