Allvarligt inlägg med oro och brev till Regeringen…..

Kära bloggläsare. De i-landsproblem vi har på hemmaplan, med RUT, skatt, regn, sol, sosse, ej sosse, allians eller p-hus är egentligen skitsaker jämfört med de filmsekvenser vi får se kablas ut från Irak, där ISIS slaktar oliktänkande på löpande band. image Syrien brinner och Boko Haram agerar omänskligt i Afrika med mord, våldtäkter och kidnappningar av hela skolklasser.

Och här sitter vi och tycker det är förfärligt….och gör ingenting…

Jag har en god vän, Hans-Olof Marcus, som helt sonika ledsnade på att ”bara” kommentera eländet på Facebook, tycka till, prata på jobb och hemma om dessa grymheter. Han gick ut med en fråga på Facebook om att göra en skrivelse till Regeringen för att tycka till och fråga vad som sker från svensk håll. Jag, tillsammans med ett tiotal till hakade på. Olle knåpade ihop ett grunddokument som vi sedan gemensamt korrade, justerade och slutligen godkände. Nu är det skickat. Nedan har ni brevet och jag ber er läsa. Dela gärna! Tyck till! Engagera dig!

——————————

Frågor angående Regeringens arbete rörande övervåld på minoritetsgrupper med ett särskilt fokus på Irak

Solidaritet är gränslös. Denna skrivelse med frågor visar på just sådan solidaritet mellan människor i Sverige och alla dom människor som i andra länder är utsatta för övervåld/folkmord. Dokumentets avsikt är att av regeringen få svar på några frågor samt skyndsamt driva på regeringens arbete för att hjälpa människor i akut nöd. Insatser behövs nu!

Bakgrunden till brevet står främst att finna i att vi idag står inför ett akut läge för ett antal minoritetsgrupper i Irak. Många menar att det där redan pågår ett folkmord på kristna, mandéer och yazidier. Även FN varnar för detta. Något måste göras!

Själva begreppet folkmord togs i bruk under Nürnbergprocessen då ansvar skulle utkrävas av de nazister som genomfört folkmord på judar. Definitionen blev ”mord, utrotande, förslavande, deportation och andra omänskliga handlingar, begångna mot någon civilbefolkning före eller under kriget, eller förföljelser av politiska, rasistiska eller religiösa skäl”. Efter Nürnberg och andra världskriget har folkmord skett med kuslig repetition. Bland annat har vi idag ett facit på katastrofala händelser i Kambodja, Nigeria och folkmordet i Rwanda. Under Saddams regim drabbades kurderna. Efteråt säger vi alltid, aldrig mer.

Så vad gör vi i Sverige för att uppfylla detta löfte om ”aldrig mer”? Detta är egentligen den stora huvudfrågan. Ett förpliktigande som dessutom backas upp av de internationella åtaganden som Sverige har förbundit sig att följa. I ”Responsibility to protect”, som är internationell lag under FNs ansvar, finns tre grundprinciper att följa:

• Varje stat har en skyldighet att skydda sin befolkning från svårt lidande: folkmord, krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och etnisk rensning.
• Det internationella samfundet har en skyldighet att uppmuntra och hjälpa enskilda stater att uppfylla det ansvaret.
• Om en stat uppenbarligen misslyckas med att skydda sin befolkning, så har det internationella samfundet en skyldighet att gemensamt agera, beslutsamt och vid rätt tidpunkt, och i enlighet med FN-stadgan.”

I Irak uppfylls alla dessa grundpelare och mycket lite händer. Idag är USA den enda spelare som på allvar försöker göra något för att en fullkomlig katastrof inte ska ske. Detta ställer de svenska insatserna, eller avsaknaden av dessa i rampljuset. Så frågorna till Regeringen blir därför följande:

1. På vilket sätt arbetar Sverige för att akut rädda utsatta människor i Irak och Syrien? Om FN beslutar om insatser, är Sverige berett att bistå med militärtrupp, förnödenheter och andra resurser? Har Sverige en beredskap för att på kort varsel bistå EU och/eller FN samt andra internationella organisationer (t.ex Röda Korset) om begäran om hjälp kommer? Driver Sverige, gentemot FN och EU, aktivt frågan om att sätta in militära trupper eller andra resurser i syfte att hjälpa de utsatta grupperna i krisdrabbade områden?

2. På vilket sätt arbetar Sverige långsiktigt med att bygga upp kunskap om potentiella hot om folkmord, skapa organisation med teknisk förmåga och sprida kunskap för att hantera uppkomna kriser?

Vi som undrar är

Hans-Olof Marcus, Leksand
Anna Bengtsson, Borlänge
Fredrik Beckman, Mariestad
Helén Vittsjö, Falun
Johan Öberg, Enköping
Susanne Korduner, Åmål
Staffan Aronsohn, Landskrona
Åsa Engman Ölund, Umeå
Mikael Schvili, Landskrona
Valbona Shala, Borlänge
Johan Lissjanis, Nås
Pether Nyberg, Mariestad
Mikael Elfsberg, Sandviken
Sinikka Elfsberg, Sandviken
Jonas Jonasson, Landskrona

Med doft av oro och förtvivlan //Öberg

6 tankar kring ”Allvarligt inlägg med oro och brev till Regeringen…..

 1. Göran Södergran

  Jättebra skrivet, men inte en rad om Palestina och det folkmord och de vidriga övergrepp Israeliska staten utsätter Gaza för.

  Hur kan det komma sig?

  Israel har dödat mer än 1000 barn på 1 månad!

  Varför gör ni skillnad på konflikt och konflikt?

  I frågan om förtryck av den egna befolkningen, (palestinier boende i ockuperade områden) så är väl bara Nordkorea i samma klass och det liknar de förhatliga apartheidsystemet som fanns i Sydafrika!

  Mycket undrande Göran Södergran

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Israel/Palestinakonflikten är av en helt annat slag. Israel försvarar sig mot Hamas, som är terrorister. Hamas bryter kontinuerligt mot vapenvilor och skickar i skrivande stund in raketer (som vanligt) på Israeliskt territorium, vilket föranleder Israel att försvara sig, enligt all internationell rätt. Det som pågår i Irak (ISIS) och Afrika (Boko Haram) är helt annat, för där sker en slakt av civila som inte är relaterat till krig mellan stater eller annat som kan falla under internationell rätt. Det är ren och skär terrorism och männsikor skjuts på löpande band bara för att de inte vill bekänna sin tro till islam, som exempel.

 2. Göran Södergran

  De tar ditt land. De river ditt hem. De fördriver din familj. När du höjer rösten låser de in dig i ett stort utomhusfängelse. De dödar dina framtidsdrömmar, barn, föräldrar och grannar. När du försöker försvara dig, slå tillbaka, bombar de dig sönder och samman. Och då kallar de det för självförsvar.
  Det hela får mig att undra: Vad hade du gjort om det här hade hänt dig? Det har pågått i snart 70 år!

  Politiker, kändisar, debattörer och vanlisar har ­spottat ur sig det gamla vanliga om kriget. ”Israel gör allt de kan för att undvika civila dödsoffer”. ”Israel försvarar sig bara”. ”Allt är Hamas fel”. Det är antingen lögnaktigt eller okunnigt. Det här har pågått sen innan Hamas ens fanns.

  Israel startade även det här kriget efter att tre ton­åringar kidnappats och mördats. Det var ett polisärende för rättsstaten Israel, som ju påstår sig vara en demokrati.

  Men Israel anklagade Hamas utan några som helst bevis och innan någon ens fattat vad som skett släppte ­israeliska F16-plan bomber över Gaza där över 50 procent är ­under 15 år gamla.

  I Jerusalem hämnades israeliska extremister på Mohammed Abu Khdeir, en oskyldig 17-årig palestinsk pojke. De slog honom i huvudet, hällde bensin på hans kropp och ­brände ihjäl honom.

  Och ja. Hamas är en terrororganisation i västvärldens ögon, men har ni nånsin funderat på om Palestinierna tycker att de är? Motståndsrörelse? Gerillakämpar?
  Ockupationsbekämpare?
  Gazablockadsbekämpare?

  Om Israel inte tillåts förtrycka den Palestinska befolkningen, och en rättvis uppdelning av landet genomförs, enl FN resolutioner, skulle Hamas tyna bort och försvinna.

  Israel har nyckeln till första dörren. Jag vill se dem låsa upp den.

 3. Sami

  Instämmer med Johan men Palestinafrågan är knyten även den till vad som händer i Irak.

  Mullor över hela världen uppmuntrar hat mot ickemuslimer på grund av att palestinier lider och dom räkmar dom
  Som sina då mertalet är Muslimer..

  I Palestina finns set även kristna Palestinier och dom har inget problem med sina grannar som är mislimer även om dom är få så Palestinier i sig är ingen religösa fanatiker, terrorister mm som Israel och Judar över hela världen vill utmåla dom som…

  Hamas kan Israel om dom vill slå ut utan större problem om inte annat hjälpa palestinska mundigeterna med underätellseinfo med all apionage utrustning dom fått av USA så dom behöver inte enas smitsa ner händerna..

  Enligt min mening vill Israel ha Hamas lagom starka så att dom kan ena en splittrad befolkning inne i Israel med hönvisning till att dom har en gemensam finende för jag kan inte komma på något annat skäl som är logisk..

  Hursomhelst det jag vill säga är att man ger syre till dessa mullor med analfabeter till anhängare när man särbehandlar Pelestinier..

  En annan orsak är att Israel vill fortsätta att utöka okuperad mark och så länge det fortsätter blir det svårt att få till fred där men Palestinier har mycket stöd i övrigt, dom har beväpnade styrkor, dom har ändå Israeler som går in inte Jihadister som skär halsen av småbarn , kvinnor och bönder för att dom inte är muslimer eller rätt variant av muslimer…

  När det gäller Irak och Syrien kan Barazani kurdklanen med sona 100 000 soldater och Israels så kallade lurdiska Judar få slut på Jihadisterna på två dagar om dom vill. Dom har tio gånger fler somdater på pmats som kan området än Johadisterna, dom har Isreliska Mosad på plats, USA agenter i Erbil och ISA flugplan som bombar men bara när dom närmar sig ovanståendes pmråden allt längre bort som Ni ninve slätter med majoriteten Assyrier skitet dom fullständigt i som dom visat.

  Om inte FN trupper kommer in inom kort så kommer minoriteterna att fly vidare till turkiet pch andra länder länhre bort för att sedan drunkna till havs och vissa klarar sig till exempelvis Södertälje..

  För mig är det solklart att det är just det man vill av dessa aktörer därefter slår man ut IS och slår soh om bröstet och säger att man försvarat dom kristna minoriteterna.. Vi är bara en bricka i spelet att skapa en större kurdistan och komma åt mer olja IS är bara ett gön jihadister som får bra betalt av dessa aktörer bland annat skockade Sverie förrra året 110 miljoner kroner till ISIS med flera..

  Nu är IS självförsörjande då dom kommit över olja och med dessa medel har dom tåd att rensa ut minoriteterna så IS vinner på detta och Olje liga Ovan detsamma och vi som Assyrier tillsamans med övriga minoriteter är förlorarna..

  Sveriges regering vår inte stå emot dessa Oljegiriga gäng och inte heller stå ipp mot IS ens o Sveroge för dom är rädda att bli utmålade som Islamofober, Antisemiter, antibarazani eller antikruder eller något annat fiffigt ord dom marknadaför via deras media kanaler..

  Om dom kan benämna oss som krista kurder aå kan dom hitta på bad som helst..

Kommentarer är stängda.