Båtklubbars arrende under kommunens lupp…..

Idag har vi i Enköpings-Posten kunnat läsa om att Enköpings kommun sagt upp arrendeavtalet för Enköpings Segelsällskap (ESS) och Somarro båtklubb (SBK). Idag betalar t.ex SBK en årlig arrendeavgift på hiskeliga 400 kr/år. image Kommunen vill höja hyran till 67 000 kr/år vilket enligt SBK’s ordförande skulle innebära en höjning av medlemsavgiften med 500 kr.

Ordförande i SBK, Ingvar Ståhl, kan enl vad E-P skriver inte i dagsläget bedöma om klubben har en framtid med den höjningen.

Ursäkta… men om en båtklubbs medlemmar inte klarar en höjning motsvarande 500 kr har man väl tappat all verklighetsförankring? Ett medlemskap i en fotbolls- eller innebandyförening kostar en förälder ca 800-1200 kr/år. Och då pratar vi om ungdomar som idrottar. Båtklubbens medlemmar är gissningsvis 99-100% vuxna och ska enligt mig betala marknadsmässig hyra för den mark de arrenderar av kommunen. Att med skattemedel subventionera deras verksamhet är i mina ögon helt fel prioriteringar

ESS har haft en hyra motsvarande 67 000 kr/år och enligt vad E-P skriver förväntas en höjning mot flera hundra tusen kronor.
image
I mina ögon rimlig höjning, för åter ska vuxna medborgares fritid i så stor utsträckning som möjligt betalas av de vuxna, medan barn och ungdomars fritids- och kultursysslor bör så långt det är möjligt vara skattesubventionerat.

Vad som i en 20-40-årig framtid sker med hamnområdet i Enköping är skrivet i stjärnorna, men jag hoppas på att det utvecklas så att bostäder, handel och restauranger kan etableras mer åt vattenspegeln. En större gästhamn vore önskvärt och båtklubben kanske kan erbjudas en plats mer åt deras andra hamnområde vid Klubbhomen (bygga ut den) eller få loss mark/strandområden längs Haga tegelbruk och den strandkanten.

Men fram tills dess förväntar jag mig att klubbarna och dess medlemmar betalar en mer marknadsanpassad hyra och att kommunen på det sättet kan växla in den ökade intäkten över till ungdomsidrotten.

På samma sätt menar jag att kommunen ska sälja sina tomträtter till 100% av taxeringsvärdet och inte som nyss beslutades, till 75%. Varför subventionera villaägares möjlighet att köpa den mark kåken står på? Den dagen de säljer, får de 100% betalt och därmed har vi skattebetalare gått miste om en rejäl intäkt, bara för att kommunen inte vill ”chockhöja”. Ett i mina ögon odemokratiskt beslut.

Med doft av avgiftsbalans //Öberg