Bostadsbrist en myt?

Ser på ett intressant inslag i kvällens Rapport där de belyser problemet med bostadsbristen….eller har vi egentligen en bostadsbrist? Faktum är att vi idag har samma antal bostäder/capita som för 15 år sedan. Boverket skriver bl.a: Bostadsbeståndet ökade mellan åren 1990 och 2007 från drygt 4 miljoner lägenheter till knappt 4,5 miljoner lägenheter. Antalet lägenheter ökade med 10,5 procent. Samtidigt ökade befolkningen med cirka 7 procent.

Inslagets vinkel var att det idag finns inlåsningseffekter på bomarknaden då det i snitt kostar 17% av försäljningspriset att sälja/flytta. Reavinstskatt, stämpelskatt, mäklararvode, pantbrev, lagfart m.m. gör att många undviker att flytta, även om behovet finns. image Bristen av bostäder är sålunda fiktiv och istället har vi en situation där folk bor fel. Far- och morföräldrar bor i stora hus efter att barnen flyttat ut. De som ska bilda familj bor i trånga lägenheter medan gamla bor i stora lägenheter/hus. Med en lägre flyttskatt skulle rörligheten öka och matchningen av beståndet skulle leda till bättre utnyttjande av bostadsbeståndet.

Politikerna säger såklart nej till att sänka skatterna kring bostadsflytt vilket kan tyckas vara en normal reaktion. Frågan är vad det kostar statskassan i nuvarande form, kontra att lätta på flyttskattens idag höga skattenivåer? Tillväxten hotas då befolkningen inte kan bo där jobben finns eller där studenter vill bo. Vikande tillväxt innebär stora uteblivna skatteintäkter som förmodligen är miljarder större än de intäkter staten får via flyttskatter.

Fram för en utredning som klart belyser flyttskatternas konsekvens samt förslag på hur man reformerar systemet i syfte att öka rörligheten så rätt hus/lägenhet matchas mot rätt familj. Det blir en win-win för staten, befolkningen och kanske en lösning på den ”eviga” bostadsbristen!

Med doft av flyttkartong //Ö

4 tankar kring ”Bostadsbrist en myt?

 1. Göran Södergran

  Har du tänkt på en sak Johan? Det är alltså en VINSTSKATT! Inte en ren försäljningsskatt. Angenämnt bekymmer va…….

  Jag har precis sålt villan jag byggde 2002 och flyttat till en bostadsrättslägenhet. Det blev vinst som jag skall skatta för. Jag har inga problem med det. Det är ju ett lyxproblem. Vinsten har dessutom uppstått till stor del utan min förtjänst.

  Jag tror snarare folk bor kvar, för att de är trygghetsknarkare! Det är ju läskigt med nya grejer ju!
  Gäller för övrigt både boende och arbetslivet.

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Kalla det vilket problem du vill. Det skapar en enorm tröghet då folk väljer att inte sälja pga flyttskatter som tar i många fall hundratusentals kronor i skatt. Med ett annat system skulle rörligheten öka och kapacitetutnyttjandet optimeras. Jag har läst någonstans (osäker på var dock…) att Sverige har en av Europas högsta flyttskatter och det är ett problem. Det borde gå att få in skatterna på annat sätt. http://www.fastighetstidningen.se/sveriges-flyttskatter-hogst-i-norra-europas/

 2. Lars Karlsson

  Unga som vill flytta hemifrån har ju enormt svårt då ombildningen av hyresrätter till bostadsrätter duggar tätt.
  Och jag antar att det är i storstäderna bostadsbristen är störst och sänka lite kostnader tror jag inte gör människor så villiga att flytta ifrån storstan till landet.
  Men bostadsbrist är det i alla storstäder.
  Det behövs byggas hyresrätter för att ungdomarna ska råd och flytta.

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Håller med dig i att det behövs hyresrätter, framförallt 1:or och 2:or som ungdomar har råd att flytta in i. Kul att det sker i Enköping, dvs hyresrättsbyggandet, och jag hoppas hyressättningen blir okej! Dock sker det i för liten omfattning i storstadsområdena där borätt är den vanligaste nyproduktionen. //Ö

Kommentarer är stängda.