Butiker öppna när kunder har ledigt…..

Har funderat lite kring handeln i Enköping och diskussionerna om att centrumhandeln dör, har problem och går på knäna.

Jag har inga som helst fakta att luta mig tillbaka på, utan går här på helt egna åsikter, känslor och idéer. Jag kanske slår in öppna dörrar och är obekväm. Notera att jag inte är ute efter att jävlas med någon, utan kastar upp några tankar och synpunkter i luften.

Om nu centrumhandeln i Enköping upplever att de har det tufft, varför inte tänka mer utifrån ett kundperspektiv?
image
Varför har handeln stängt när kunderna är lediga? Ta söndagar/helgdagar i Enköping centrum då bara Åhléns har öppet (och de stänger snart för gott) eller lördagar efter kl 13.00-14.00 och Enköping är tomt på människor.

Varför har man inte öppet till exempelvis 16.00 alla lördagar och alla söndagar 11.00 – 15.00? Vi som arbetar i Enköping eller personer som pendlar ut från Enköping har då möjlighet att faktiskt göra våra inköp lokalt. Som det är idag är det de externa handelsområdena i Västerås, Uppsala och västra Stockholm som erbjuder detta och lockar oss Enköpingsbor. Med generösare öppettider i Enköping finns rimligen förutsättningar för ökad lokal handel. Detta är en fråga om att ändra på våra köpbeteenden, så det krävs en uthållighet från Enköpings centrumhandel för att vi ska förstå att detta är permanent och inte bara söndagsöppet helgen efter vi fått lön.

Nu kommer säkert en del handlare att svara: Vi har redan testat med längre öppettider, men det lönade sig inte. Frågan jag ställer mig är, vilken uthållighet hade ni? Det räcker tyvärr inte med att testa i 2-4 veckor utan det krävs en längre period, kombinerat med marknadsföring. Jag är säker på att andra städer i Enköpings storlek har större andel butiker som har söndagsöppet, så det kan rimligen fungera även här.

Slutsats: Centrumhandeln borde vara mer fokuserad på när deras kunder har möjlighet att handla och inte fokuserade på när de vill ha öppet, utifrån ett personalplaneringsperspektiv.

Jag gör definitivt vad jag kan för att handla lokalt men gör centrumhandeln verkligen allt för ge oss möjligheten att handla lokalt? Jag är övertygad om att mer kan göras här!

Med doft av öppenhet //Öberg

Foto: Enköpings-Posten