Charlie Hebdo nytt nummer…..

Så har då tidningen kommit, i femmiljonersupplaga! Charlie Hebdo’s första nummer sedan terrorattentatet, nu med profeten Muhammed avbildad på framsidan.
I yttrandefrihetens namn helt rätt, för i Frankrike är det okej att med laglig rätt göra precis detta. Jag är dock lite kluven inför det faktum att tidningar i större utsträckning publicerar utmanande bilder på profeten Muhammed som provocerar så oerhört många människor. I yttrandefrihetens namn rätt, men är det rätt utifrån respekten för vad andra tycker?

I Sverige plockade SVT/Disney bort ”negerdockan” som gled nedför rutschbanan i Tomtens verkstad (hon som fick en OK-stämpel i rumpan). Det ansågs omodernt och nedsättande. Pippi Långstrump är numera retuscherad till att pappan inte är ”negerkung”. Detta gjort med respekt för att det är nya tider och ingen folkgrupp eller hudfärg ska diskrimineras eller betraktas nedsättande.

Men muslimerna kan vi på ett återkommande sätt och för dem mäktigt provocerande stöta oss med i och med publicering och avbildande av profeten Muhammed. Är det att visa respekt för andra medmänniskor? Är det att möta olika kulturer och religioner på ett bra sätt?

Jag rättfärdigar inte attacken mot Hebdo’s redaktion. Tro inte det. Jag försöker inte ens finna ursäkter till att det skedde. Jag fördömer allt våld!

Jag vill bara lyfta fram avsaknaden av ömsesidig respekt och förståelse för varandras kultur. Är det Charlie Hebdo med övriga tidningar pysslar med en form av mobbning? Genom att återkommande publicera (i tryckfrihetens namn) bilder på profeten Muhammed kränker vi andra människor…grovt. Det kan väl stå ganska klart?

Skulle det accepteras på en arbetsplats om en grupp medarbetare med nidbilder och texter kränkte en annan grupp på jobbet? Tveksamt…. Skulle det accepteras på en skola om en grupp barn kränkte en annan grupp med nidbilder pga religionstillhörighet, hudfärg m.m.? Tveksamt…. Men profeten Muhammed kan vi anse vara okej att göra karikatyrer av och avbilda, trots vetskapen om att miljoner människor ogillar just det beteendet.

Jag inbillar mig att vi alla vill söka samförstånd och förståelse för varandras kulturer och sätt att leva. Jag vill bygga broar för att komma över till varandras zoner och där förstå och lära av varandra. Det är så jag tror världen utvecklas på ett fredligare sätt. Det som sker nu är det rakt motsatta. Vi bränner oerhört många broar och jag är inte säker på att det är den bästa vägen….även om det sker i tryckfrihetens namn. Mer blod kommer att spillas, fördömanden och hatet växer. Ytterlighetspartier får näring och fler utsatta grupper kommer att få det bekymmersamt i svallvågorna av dessa dåd. En oerhört ond och negativ spiral.

Med doft av mer kärlek mellan människor //Öberg

2 tankar kring ”Charlie Hebdo nytt nummer…..

  1. Fredrik Wicksell

    God afton. I vanliga fall, när jag löser på din blogg håller jag inte med om speciellt mycket. Jag syftar då till det mesta som är skrivet gällande politik. Men, detta inlägg skulle jag kunna skrivit själv då det är helt enligt min mening. Bra jobbat.

    1. Johan Öberg Inläggsförfattare

      Tack. Och kul att du läser min blogg, trots att du inte delar mina åsikter. Precis så jag vill ha det! Fortsätt läsa och kommentera! //Ö.

Kommentarer är stängda.