Charterreflektioner…..

image Då jag semesterreser i Sverige/Världen brukar jag klippa och klistra ihop en egen resa med flyg, hotell och övriga transporter, aktiviteter m.m. För ca tio dagar sedan var Sverige insvept i en kylig våt filt som gjorde min semesterstart till en veritabel mardröm. Därför bokades det en Apollocharter till Hurghada, Egypten med barnen Emma & Gustav (idag 17 resp 14 år). Jag har inte rest i charterformart på ett antal år och jag tänkte därför delge mina högst personliga reflektioner kring detta fenomen.

Flygresan.
Då jag reser oerhört frekvent i jobbet ter sig en flygresa med charterturister som en anarkistisk tripp utan regler. Man sitter bakvänt(!) i stolen, hänger över stolar, lutar sig hit och dit utan hänsyn och bland det märkligaste är att om en person på säte A vill ut till toaletten ber man inte B och C om att flytta på sig, utan man klättrar över dessa två förskräckta resenärer…Sedan är just toalettbesöken en punkt för sig egentligen, för varför ska det springas på toaletten i den omfattningen bara för att det är charter, för inte springs det i samma volym då affärsresenärerna åker? Vi flög med SAS och när de skulle langa ut maten till de som förbeställt den (undrar varför någon vill förbeställa flygplansmat?), bad de snällt om att alla kunde sitta still i 15 minuter för att underlätta serveringen…..tror ni det funkade? Nej, nej…självklart ska det springas på toaletter, pratas med kompisar och i övrigt ”sträcka på sig”. Allt för att göra arbetssituationen omöjligt för SAS-personalen.

Hotell & Pool.
Vi bodde på ett sk All Inclusive boende med ca 300 rum, flertalet pooler, barer och restauranger. Med All Inclusivekonceptet verkar sunt förnuft läggas åt sidan, för sällan ser jag människor lägga på så mycket mat för att sedan äta 1/3 av maten, dricka halva glas av öl, juice och vin. Varför testar man inte lite av det som verkar vara intressant för att sedan ta rejälare portioner? Trots att mat inte får tas med ut ur restaurangen, solstolar får inte bokas/tjingas m.m. skiter polackerna i detta och kör på. Hotellet beboddes i övrigt av ryssar, be/ne/lux, tyskar samt någon dansk. Vi var nog de enda svenskarna, vilket jag inte hade några problem med. Jag ska i ärlighetens namn säga att de som klagar på ryssarna på charterhotell hade inte mycket att klaga på här. De skötte sig exemplariskt (jag har i övrigt ett bra förhållningssätt till ryssarna, mest baserat på mina yrkeskontakter och i viss mån kunskap om hur de tänker, resonerar och förhåller sig till saker och ting).
image

Nu tycker säkert du att jag, som dissar charter, borde välja annan resform? Fel. Jag dissar inte charter. Jag bara reflekterar över vissa fenomen som bara verkar finnas på just charter(?). Det är en bra resform med allt klappat och klart. Bara att ”go with the flow”. Jag kommer säkerligen att välja charter i framtiden, men väljer nog hellre att plocka ihop min egen tripp som jag tycker är mer spännande och utmanande.

Härligt var det dock med ett besök på den Afrikanska kontinenten och Egypten levererade konstant 36-40 graders värme, molnfri himmel och grymt trevlig befolkning och personal som gjorde sitt yttersta för att vi nordbor skulle trivas. Beakta även att vi besökte dem mitt i ramadan och befolkningen var satt under ”svältkost” vilket ger dem ytterligare ett plus i kanten i deras sätt att bemöta oss. Inte ett uns av lågt blodsocker 😉

Hemkomst inatt och bra sommarväder på hemmaplan känns kanon och nu blir mina resterande 2,75 semesterveckor på svensk mark, med diverse utflykter inom och utom Enköpings kommungräns.

Med doft av sommar //Ö

1 tanke kring ”Charterreflektioner…..

 1. Tom Stråle

  Hej Johan!

  Kanske inte en solskens historia men som alltid strålar din penna och det svenska språket får en dimension som få lyckas leverera.

  Hoppas vi ses under din 2,75 vecka.

  Med doft av
  Grammatisk Glöd

Kommentarer är stängda.