Dags att släppa 1 maj som allmän helgdag!

Snart ser vi demonstrationstågen på våra gator då den sk arbetarrörelsen visar sitt missnöje över samhället, lagar, villkor och annat de kan finna vara värt att kritisera. Begreppet arbetarrörelse har jag inte riktigt förstått. Är inte alla som arbetar arbetare? Eller är det bara socialdemokrater och kommunister som arbetar och då får kalla sig arbetare? Jag har arbetat sedan 1981, med uppehåll för 11 månaders värnplikt 1984. Men får jag kalla mig för arbetare? Kanske en sosse kan svara på det? 800px-1maj_medborgare2006

Det är ganska intressant det där med första maj demonstrationerna för oavsett regering skanderar deltagarna samma ramsor och banderollerna ser i stort sett likadana ut. Blir de aldrig nöjda? Sedan kan jag förundras/förfäras över vissa fanor som finns i demonstrationstågen. Vi ser ofta Sovjetunionens fana med Lenin och ibland även Stalin. Sovjet, ett land, tid och era som knappast kan anses stå för mänskliga rättigheter, frihet och solidaritet. Stalin har lika smutsiga händer som Hitler men trots det är det tydligen okej att vifta med Sovjetflaggan. Skulle en flagga med hakkorset funka i ett förstamajtåg? Skulle inte tro det men i vad består egentligen skillnaden?

Den som kan sin historia vet ju att arbetarrörelsens första maj demonstrationer har sitt ursprung från en händelse i Chicago. I maj 1886 höll en grupp lokala anarkister ett möte till följd av att polisen två dagar tidigare skjutit två demonstrerande arbetare. På mötet framfördes bland annat krav om åtta timmars arbetsdag. I slutet av detta möte, som ägde rum på Haymarket Square, kastades en bomb mot polisen som öppnade eld mot demonstranterna. Till ”Chicagomartyrernas” minne och för att samordna kampen för åtta timmars arbetsdag internationellt utropade Andra internationalen två år senare 1 maj till den internationella generalstrejkens dag.

Jag har absolut inget emot att politiska partier demonstrerar på första maj, eller andra datum för den delen. Det jag motsätter mig är att det är en röd allmän helgdag. Jag skulle hellre se den ledigheten ges till alla som en extra semesterdag som man kan ta ut när det passar. Då kan sossar och vänsterpartister köra sina parader och dess anhängare kan ta ut sin extra semesterdag, t.ex den första maj. Vill andra partier köra demonstrationer eller andra aktiviteter någon annan dag, kan dessa ta ut sin lediga dag då. Vill scouterna ha en familjedag kan föräldrar ta sin semesterdag då på samma sätt som när en fotbollsturnering ska spelas. Exemplen är många.

Tiden är sedan länge passerad då alla ska vara lediga samtidigt, bara för att en utvald politisk grupp ska ges möjlighet att driva sina politiska frågor. Fram för riktig frihet och ge medborgarna den lediga dagen att använda när det passar dem, till glädje för hela folket!

Med doft av solidaritet och jämlikhet //Ö

5 tankar kring ”Dags att släppa 1 maj som allmän helgdag!

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Jag gör ju inte det för företaget har stängt…allmän helgdag för att vänstern ska få skrika slagord. Alternativet jag skulle vilja ha, med en semesterdag att valfritt disponera, skulle medföra att företaget jag jobbar hos har öppet. Är ganska säker på att många andra företag skulle välja att ha öppet om möjligheten finns. En röd dag kostar Sverige, produktionsmässigt, en halv procentenhet av bruttonationalprodukten (BNP), dvs ca 18 Miljarder! 18MDR för att en klick partisympatisörer på vänsterflanken vill paradera med röda fanor den 1 maj…

 1. ErikLtz

  Åsså hittar han en bild från Södermalm dit jag strax beger mig (ca 250m bakom Söderhallarna). Funderar på vilken promenadväg jag och hunden skall ta imorgon förmiddag för att inte hamna mitt bland de gammelröda fanorna och tvingas möta Lenins och Stalins aningslösa anhängare…

  Annars får jag nog säga emot, helgdagar när ”alla” är lediga – skolbarn, kunder, anställda, företagare med fler – är speciella och ger mer än vad en ökning från 25 till 26 semesterdagar skulle ge, särskilt som man kan vila ut efter valborgsfirandet. Och helgdagar i maj är bättre än säg den 4:e oktober.

  Men i övrigt har Johan helt rätt, som vanligt 🙂

 2. Örjan Björkman

  Om vi alla, eller i stor sett alla, är arbetare, så kan väl alla få demonstrera eller vad man nu vill göra med denna dag? Det är väl inte bara vänstersympatisörers rätt att demonstrera?
  Och jag tycker också att det är skönt med en ledig dag. Och bättre med en gemensam sådan än en extra semester dag. 🙂

 3. Philip

  Morsan skulle sannolikt få fullständig panik om hon såg mitt inlägg nu;-)

  Klapp klapp klapp, välformulerat som vanligt Johan.

Kommentarer är stängda.