Dansband – En plåga eller kultur?

I Enköping har en liten, men god, tradition poppat upp sedan några månader tillbaka. Det är två musikentusiaster, Lasse Söderberg och Lasse XL, som arrangerar ett musikquiz på First Hotel Park Astoria. Det körs en torsdag/månad och lockar en mix av trevliga människor, ca 45-55 till antalet. Det är ett gediget arbete som 2xLasse kokat ihop eftersom mixen av låtar, svårighetsgrad av frågor och ”röda trådar” är av varierande svårighetsgrad och musikinriktning.

Ett block av 5 låtar viks till genren Dansbandsmusik. Detta område som många hånar och raljerar över, men i smyg lyssnar på i sin kammare eller i bilen då ingen annan kan höra. Ungefär som Melodifestivalen, dvs ingen erkänner att de ser programmet, trots att tittarundersökningarna visar att 2 miljoner ser programmet.
image
Min generation, 60-talisterna, har växt upp med dansbandsmusiken som föräldrarna lyssnade på. Joar Blå i Enköping var ”Mälardalens träffpunkt” med dans onsdagar, fredagar och lördagar. Busslaster kom från Arboga, Köping, Södertäje m.m. för att dansa på Joar.

Lite fakta kring fenomenet dansband:
Ett dansband eller ett svensktoppsband en typ av musikgrupp som spelar populärmusik att dansa pardans till. Till dansband dansas ofta bugg och foxtrot. Musiken kallas ofta dansbandsmusik och går ofta i 4/4-takt, med tydlig baktakt (som i rock). Dansbandsmusiken är närmast besläktad med swing, ”schlager” och country, ibland även gammaldans, jazz och rock. Begreppen ”dansband” och ”dansbandsmusik” myntades åren efter 1970, då denna musikstil började bli så pass enhetlig att den kunde betraktas som egen musikgenre inom svensk populärmusik. Dansbandsmusik är en företeelse som utvecklats mycket i Sverige, och som har spritts till länder som Danmark, Finland och Norge. Många hävdar att dansbandsmusik som genre inte existerar, utan att dansband i stället spelar låtar ur olika genrer från populärmusiken.

Personligen reflekterar jag över att dansbanden ofta har namn innehållande X eller Z, dvs Kennetz, Lars-Erix m.m. image

Jag erkänner att dansbandsmusik ibland spelas hemma. Inte mycket, men det förekommer. Till och med min dotter Emma, 18 år, har några dansbandslåtar i sin Spotifylista och det rockas på i hennes rum även med den musikgenren.

Jag slår härmed ett slag för denna kulturella skatt av musik, härliga skivomslag och svängiga beats. Dansbanden är en del av vårt arv, kultur och tradition som vi ska slå vakt om och jag hoppas kommande generationer håller detta vid liv och konsumerar dansbandsmusiken i samma omfattning som övrig musik.

Jag hoppas även Lasse S & Lasse XL fortsättningsvis tar in dansbandsmusiken som en del av det utomordentligt välgjorda musikquiz som vi serveras månatligen på stadens hotell.

Med doft av Hanz-Henrix //Öberg