Dopning i svenska OS-hockeyn eller ej?

Bomben briserade mitt under OS-finalen att Nicklas Bäckström stängts av pga otillåtna medel i kroppen. Han testades positivt efter kvartsfinalen och plockades ut ut truppen bara två timmar innan finalen flöjtades igång. Självfallet ett oerhört svårt slag för truppen, ledare m.m. så pass nära matchstart. Hur det påverkade spelarna och utgången av matchen är omöjligt att spekulera i, men att det skulle passera obemärkt har jag svårt att tro.

Nu går hockeyledningen ut och i kraftiga ordalag kritiserar de IOK och kallar det för ”justitiemord”, ”skandal” m.m. De menar att det är en vanlig allergimedicin som ”alla” kan äta osv.

Jag kallar det också en stor skandal…..av de svenska ledarna och Bäckström själv. IOK kan rimligen inte anklagas för att göra fel. Regler och gränser finns och det är landslagsläkaren, spelarna och ledarna som äger det fulla ansvaret här. Varje spelare ska veta vad som är okej eller ej. Allt annat är ju korkat.

Hockeytruppens läkare säger att det är som att Bäckström kört en bil 121 km/h på en sträcka där maxhastigheten är 120 km/h. I mina ögon har han alltså kört för fort. Det kan inte argumenteras bort. Menar läkaren att 121 borde vara okej när man bara får köra 120? Menar läkaren att 125 också är okej? 130? Var vill han sätta sin gräns, eftersom den officiella gränsen inte anses vara rimlig?

Självfallet är Bäckström den stora förloraren som missade en av de största matcherna en hockeyspelare kan spela i en karriär. Med det i beaktande, borde han vara mer vaksam på vad han stoppar i sig, även om det bara är en allergimedicin som han käkat i några år.

Skulle vi svenskar vara lika kritiska till IOK om en Vitrysk skidåkare fastnade i en kontroll med exakt samma substans och grad av innehåll? Jag är ganska säker på att vi skulle vara fördömande och direkt gratulera IOK som på ett förtjänstfullt sätt fångat in ännu en fuskare. Vi skulle inte skrika ”justitiemord”, det kan jag skriva under på!

Men när det gäller våra egna idrottare har vi genast en annan syn på ett avslöjande av denna dignitet. Jag skulle vilja gå så långt att säga att detta är den största skandalen sedan Ludmila Enquist dopade sig inför sin nya karriär inom bob-sporten.

Det är egentligen enkelt. Ha örnkoll på vad alla spelare käkar. Upprätta en lista innan OS-börjar och systematiskt gå igenom vad alla spelare käkar i form av mat, kosttillskott, proteiner, medicin, salvor m.m. Det görs säkert idag(?) och därför faller ansvaret oerhört tungt på General Manager Boustedt och hans egen landslagsläkare. Kanske det är därför vi ser just dessa två individer skrika högst om skandal och justitiemord?

Med doft av klantighet //Ö

1 tanke kring ”Dopning i svenska OS-hockeyn eller ej?

  1. Olle

    Jag vet inte vad jag tycker. Det är så mycket information att man inte vet vad man ska tro. Mitt inlägg blir därför att handla om vad vi ska tro på. Mycket utifrån det hat som dyker upp blixtsnabbt när någon känner sig trampad på tårna. Oavsett om det är befogat eller inte. Sociala medier har inneburit en revolution för oss människor och rent faktiskt bidragit till revolutioner. Det är fantastiskt. Vi reagerar enskilt och vi reagerar i grupp. Doping, djurskydd, skatter allt ska upp på bordet. Detta skrämmer inte det minsta. Det som skrämmer är hur snabbt hatstämning byggs upp runt något. Lek med tanken att det skulle vara invandrare, judar, politiker eller demokratin vi skulle ondgöra oss över. Gladeligen ser vi en länk med medryckande budskap och vips blir vi arga, förnärmade och handlingskraftiga. Nä nu jävlar. Blixtsnabbt delar vi och budskapet sprids och når allt fler. Har vi något ansvar för fortsättningen? Nej jag bara delade ju. Sociala medier i alla ära men upp till kamp för kritiskt granskande och ansvar för våra handlingar

Kommentarer är stängda.