Enköpings kommun hotas att stämmas på 2 miljoner…

I dagens lokaltidning, Enköpings-Posten (E-P), kan jag läsa att Sambus hotar stämma Enköpings kommun på dryga 2 miljoner.

Sambus har ansvaret för skolskjutsarna i kommunen och för ca ett år sedan gjorde kommunen en översyn gällande skolskjutsarna och lade om linjer, rutter och tider för att på så sätt optimera kapacitetsutnyttjandet och därmed även sänka kostnaderna. Detta har medfört att Sambus fått köra en totalt sett kortare sträcka än tidigare vilket de nu avser stämma kommunen för. Den förändring kommunen gjorde för ca ett år sedan gav en kostnadsbesparing på ca 1,7 miljoner bara under höstterminen och det är den besparingen Sambus ogillar och vill ha betalt för.

De kallar det för kontraktsbrott. Tydligen är kontraktet skrivet så att de ska köra X-tusen mil/ål och fakturera kommunen för detta. Om kommunen under avtalsperioden har andra behov och det medför en lägre körsträcka blir då fakturerningsunderlaget lägre och det är tydligen inte okej enligt Sambus.

Stämmer detta kan jag tycka det vara märkligt av kommunen att upphandla skolskjutsarna baserat på en fixerad körsträcka under t.ex. en avtalsperiod om 3-4 år. Då är man ju låst vid detta och om nya behov uppstår som leder till lägre körsträcka, ska rimligen inte kommunen ”straffas” för detta. Det vore intressant att höra Sambus VD resonera i ett omvänt förhållande, dvs kommunen vill utöka körsträckan. Skulle Sambus bjuda på detta om t.ex avtalet stipulerar 100.000 mil/år, men kommunen vill nyttja Sambus för 120.000 mil/år? Skulle inte tro det…

Gör om gör rätt! Ett bussavtal borde rimligen baseras på faktiskt körda mil/månad. Då kan kommunen köpa fler mil eller rationalisera och effektivisera ner antalet mil och därigenom spara pengar och miljö. Jag hoppas det nya 4-årsavtalet kommunen skriver med Bergkvarabuss AB innehåller det momentet och inget annat.

Med doft av bättre avtal //Ö

3 tankar kring ”Enköpings kommun hotas att stämmas på 2 miljoner…

 1. Göran Södergran

  LOU! Världen är full av upphandlare som ständigt har otur………

  Finns kanske ett samband med för låga löner i offentlig sektor?

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Nja, tror inte 5000kr mer/månad till en kommunal tjänsteman skulle förändrat detta…. ”De är ju inte dumma, de har ju bara otur när de tänker”, som Nalle Puh sade 😉

   1. Magnus Westerlund

    Det behöver inte vara så att avtalet är dåligt bara för att Sambus stämmer kommunen, det återstår att se om de vinner. Avtalet lovar inte en exakt körsträcka, det handlar om tolkningar om förändringen varit oskäligt stor med kort varsel. Min fritidspolitikersynpunkt är att förändring är inom ramen för det handlingsutrymme kommun har.

Kommentarer är stängda.