Enköpings Kommuns socialnämnd hade rätt…hela tiden…

Det var många som spydde galla på Enköpings Kommun och socialnämnden då de vägrade ge RK Tapas alkoholtillstånd för några månader sedan. Det var allt från ”företagsfientligt”, ”okunskap”, ”socialnämnden är fel ute och borde avgå” m.m.

Jag bloggade om detta http://johanoberg.se/ena-habotidningens-redaktionschef-ar-ute-och-cyklar-igen/ och nämndens ordförande Bitte Myrsell fick utstå hård kritik. Nu har Kammarrätten givit kommunen rätt. Ärendet kan överklagas till Högsta Förvaltningsdomstolen, men det är oklart om ägarna avser göra det då restaurangen ligger ute till försäljning. Det anmärkningsvärda kring deras kommentar av domen och försäljningen är… Ägaren, Benjamin Tanovic säger: ”Kommunen kanske borde fråga sig varför många restauranger vill sälja. Folk vågar inte satsa och flera backar ur när de får reda på hur krångliga myndigheterna är här”

Ett hårresande uttalande. Tanovic menar alltså att kommunen ska bryta mot lagen för att underlätta för restaurangerna att bedriva sin verksamhet, istället för att krögarna följer lagstiftningen. Smaka på det uttalandet mina bloggläsare och reflektera samtidigt över den kritik Bitte Myrsell (M), ordförande i socialnämnden, fick utstå från media (som t.om påstod att hon bröt mot lagen), sociala medier och telefonhot.

En nämnd bestående av fritidspolitiker som på ett lekmannamässigt sätt (för det är så 99% av kommunpolitikerna är och ska vara så länge inte alla är anställda av kommunen) tar beslut baserat på den kunskap de har om lagstiftning kring alkoholtillstånd. De får rätt, trots RK Tapas juridiska ombud som i media med näbbar och klor gjorde allt för att sänka nämnden djupt i Enköpingsån.

Ärendet kan överklagas och utfallet kan bli det motsatta. Trots ett ev kommande överklagande hoppas jag detta ärende leder till reflektion från de som i medier, facebook m.m. vräkt ur sig onyanserad skit, utan att ha insyn i fallet eller förstå lagstiftningen. En av nackdelarna med sociala medier, dvs ett drev drar fort, utan att alla hinner reflektera över vad man skriver och varför.

Och framförallt, inte gå till personliga angrepp. Skilj på sak och person!

Med doft av rättvisa? //Öberg

2 tankar kring ”Enköpings Kommuns socialnämnd hade rätt…hela tiden…

  1. Ingvar Smedlund

    Bra skrivit ! Det finns några i kommunen som är en ursäkt skyldig, tror det var 22 hot som ordförande Myrsell fick motta, där flera var mycket grova. Men hon är en rak och ärlig person som man inte sätter sig på utan idioterna ger henne bara mer energi och det är vi andra glad för.

  2. Andreas Walkendorff

    Jag vet inte riktigt vad han yrar om. Som lönsamhetskonsult i krogbranschen kan jag bara säga att det snarare handlar om inkompetens om man inte lyckas med en krog. Att skylla på att folk inte vågar satsa för att myndigheterna krånglar här är ju bara larvigt. Det är ju samma regler här som i andra kommuner. Finns väldigt många krögare i vårt avlånga land som vet vad de håller på med. Han är bevisligen inte en av dem… Och det finns ju flera lokala exempel som visar att det går att skapa lönsamhet lokalt och att det fungerar trots ”myndigheternas krångel”. Det är alltid lätt att skylla på det är någon annans fel istället…

Kommentarer är stängda.