Fejkade flygtider?

800px-Torres_de_Madrid
Madrid skyline!

Har precis kommit till hotellet strax utanför Madrid, nära Barajas International Airport. Ska tillbringa hela torsdagen med min distributör och lägga upp strategier för 2014. Det är inte sommar här (om du nu trodde det). Madrid ligger på dryga 650 meters höjd, mitt på den Iberiska halvön, så just nu har jag mulet och +8 grader.

Barajas International har en av de vackraste terminalbyggnaderna jag upplevt under mina år på resande fot. En lååång byggnad i regnbågens alla färger!
Barajas

Från flygplatsen tar jag Metron, bara en station, till Barajas stad (liknande Solna/Sunbyberg) där jag ska tillbringa de 2 kommande nätterna. Ingen glamour och flärd här… Dock brukar jag ibland ta ett hotell i Madrids citykärna för att ha ett bättre restaurangutbud och få känna av pulsen i denna 6 miljonersstad (inkluderat förorterna). Jag gillar Madrid och Madridborna. Trevliga människor och skön känsla i staden! Ta en weekend här istället för det gamla vanliga London, Paris eller Barcelona. Jag lovar, du blir inte besviken!
metro-logo

En tanke som slog mig under dagens resa är hur flygbolagen beräknar sina tidtaller. I min värld är ska en tidtabell redovisa den tid det tar från att fordonet lämnar sin startposition till den stannar vid målet. Det gäller buss, tåg och båt. Men inte flyget! Flyget räknar restiden på annorlunda sätt. Idag lyfte vi enl tidtabell från ARN mot FRA. Vi landade 30 minuter(!) före tidtabell i Fankfurt, då vi hade kraftig medvind. Men från vi satte ned kärran i marken, tog det 12 minuter att taxa till gaten. Den tiden tar alltså inte flygbolaget hänsyn till. Samma sak mellan FRA och MAD. Landade 10 minuter före tidtabell, men det tog 16 minuter tills vi var vid gaten så enligt mina kalkyler var det flyget 6 minuter försenat….

Mycket märkligt sätt att räkna på. Som om jag skulle ta bussen till Uppsala och de anger ankomsttiden då jag passerar första trafikljuset på 55:ans västra infart vid Uppsala. Att bussen sedan ska ta sig genom city räknas inte, för vi ”är ju i Uppsala”…

Med doft av tapas //Ö