Flyktingar i massor…och Löfven avvaktar…

Det rapporteras nu om ca 1 500 – 2 000 flyktingar/dygn in i Sverige, vilket på årsbasis gör att vi ligger och nosar 730 000 ankommande flyktingar. Det krävs ingen Einstein för att förstå konsekvensen av dessa volymer.
image
Det är, som jag i tidigare blogginlägg skrivit, dags för en handlingskraftig regering som vågar och kan diskutera volymer. Bestäm t.ex. 50 000 flyktingar/år, eller 20 000, eller 70 000…men bestäm något!

Vi i Sverige gör då fortfarande en stor humanitär insats och i jämförelse med de flesta EU-länderna är vi en humanitär stormakt med de mottagna flyktingar vi beslutat om. Det Löfven gör idag, är att visa prov på total obeslutsamhet och under tiden tickar det in 1 5000 – 2 000 flyktingar/dygn. Flyktingproblematiken är i allra högsta grad politisk. Löfven vill att EU ska ta ett större ansvar och vill därmed avvakta med att ta beslut som rör Sverige. Jag anser också att EU ska ta ett större ansvar, men tills det sker, ska vi ligga på en årstakt av 730 000 av ankommande flyktingar?

Nej.

Sverige måste, som Tyskland idag flaggar för, återinföra Dublinförordningen och gå tillbaka till att få en styrning på flyktingströmmarna. Vi kan inte ha en situation i Europa där 90 % av medlemsländerna bara agerar transitländer. Vi måste ha ett system där flyktingar vid ankomst till ett EU-land registreras och från den punkten hanteras som godkända flyktingar eller ska skickas tillbaka. Att idag skita i det och rycka på axlarna, för att en handfull länder istället ska göra det jobb alla från början kommit överens om är helt galet. EU-länderna mot Turkiet tar inte sitt Dublinförordningsansvar, utan gränsen flyttas till Sverige och Tyskland.

Många kommuner knäar av den belastning som flyktingströmmarna orsakar och Löfven anser att vi har läget under kontroll.

Tjena…

Här visar Löfven samma flathet och oförmåga att leda och ta ansvar, som under krisen efter valet, då nyval hotade. Han skyllde då på allianspartierna och SD då han inte lyckades få igenom sin budget. Det var då inte Löfvens fel, som statsminister. Det var någon annans fel. Samma sak ser vi idag. Det är EU’s fel att vi har ett begynnande/pågående kaos i många kommuner, inte Löfvens fel. Det är EU’s fel att Sverige tar emot över 700 000 flyktingar, med dagens ankommandevolymer. Det är inte Löfvens fel, enigt Löfven.

När ska vår statsminister inse att han är ansvarig för att sätta ramverket för hur Sverige ska hantera sin egen flyktingpolitik? Klarar han inte det, ska han avgå. Han kan inte gång på gång skylla på EU’s oförmåga. Han kan inte skylla på Alliansen, för de kommer veckovis med klara förslag, som Löfven senast igår förkastade med att ”man kan inte bara kasta ur sig olika förslag, utan här måste vi utreda, fundera och diskutera”. Som om den tiden finns Löfven….

Och inte blir det lättare för regeringen att bedriva en ansvarsfull politik inom detta område, med MP i Rosenbad. Vi får nästan dagligen motstridiga uppgifter i hur flyktingfrågan ska hanteras. Några sossar vill dra i bromsen, medan ledande miljöpartister säger det rakt motsatta. Löfven har alltså inte ens koll på sina egna ministrar!

Skärpning krävs av regeringen!

Med doft av svagt ledarskap, //Öberg

Bild: www.dn.se

5 tankar kring ”Flyktingar i massor…och Löfven avvaktar…

 1. Olle

  Allt fokus ligger på det akuta. Hitta boende och stuva in folk. Mycket lite diskuteras vilka effekter detta börjar få på offentlig sektor. Redan nu är barnomsorg, vårdapparat mm påverkade vilket kommer tillta. Steget därefter handlar om integration. Något som vi av tradition har misslyckats med. Allt detta kan nog ordnas om vi någonstans ser ett slut på tillströmmningen. Det som dock oroar mig mer är vårt politiska system. Allt bygger på representativ demokrati där den enskilde förväntas ha tillräckliga kunskaper att rösta klokt. Hur blir det om vi inom kort har 1 miljon nya röstberättigade. Hur säkerställs att dom har tillräcklig kunskap för att göra kloka val? Bara en undran

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   För att få rösta ska du vara svensk medborgare och det tar väl något år(?), vilket förhoppningsvis ökat den politiska kunskapen tillika kunskapen om hur samhället fungerar, //Ö

   1. Olle

    Om man jobbar med gruppen inser man att det tar tid att komma in i ett samhälle. Först är det akuta o praktiska ting att lösa. Sen kommer man in i ett lite lugnare läge där man försöker landa allt. Därefter är man åter mottaglig för massa nya ting i sin omgivning och suger upp info och börjar engagera sig. Detta tar för dom flesta kanske inte 2 år. Inte heller 5 år. Det kanske handlar om 10 år eller mer. Om man sedan ska kunna sätta sig in i energipolitik, skogspolitik, skolpolitik mm så behöver man mer samhällsinsatser än idag. Annars kommer val avgöras ännu mer än nu på ren slump eller utifrån mer eller mindre seriösa inslag. Idag får en invandrare ca 40 tim samhällsinfo när man kommer och sedan en klapp på axeln och lycka till. Det jag menar är att debatten måste hantera betydligt större perspektiv än som nu görs.

   2. Jocke Dahlin

    Rinkeby hade lägst röstdeltagande i landet, så problemet verkar ju vara att få invandrarna att rösta överhuvudtaget.
    Och hur länge ett besked om uppehållstillstånd kan ta för dom som söker asyl idag vet nog ingen.

Kommentarer är stängda.