Fotbollsallsvenskan snart igång….

Om ett par dagar kickar 2016-års fotbollsallsvenska igång, till glädje för många fotbollsälskare.

Jag är absolut ingen fan av Allsvenskan, då den i mina ögon är usel. Tjongafotboll och klent underhållningsvärde. Jag får såklart pisk på fingrarna av det faktum att Allsvenskan drar rekordpublik, vilket motsäger mina åsikter. För inte kan publiken ha fel och jag rätt?
image
Oavsett detta, kommer Allsvenskan att generera svarta rubriker kring fotbollsvåldet. Jag syftar inte på ev våld mellan spelarna, utan det våld som de sk supportrarna utövar. Primitiva idioter som slår varandra på käften, bara för att personen mittemot har fel färg på tröjan. En variant av rasism, för om en vit man slår en mörkhyad, bara för att hudfärgen är fel, kan det klassas som rasism.

Om en IFK Göteborgare slår en AIKare på käften, bara för att AIKaren har fel tröja, klassas det som misshandel (i bästa fall) och inte rasism.

Bengaler kommer att tändas och försvararna av detta hävdar med bestämdhet att bengaler behövs för att skapa stämning. Då har dessa bengalälskare inte sett Malmö FF’s hemmamatcher i Champions Leauge, då det skapades magisk stämning, utan en enda bengal.

Kommer vi att få se dödsfall mellan supportergrupperna 2016? Inte omöjligt. När Stockholmsderbyn ska spelas, belägras delar av Stockholm av fotbollssupporters som beter sig på ett sätt som i vardagen skulle leda till omhändertagande av Polisen, men då det är fotboll, står Polisen och tittar på. Hur kan lagen tolkas annorlunda vid fotbollsmatcher undrar jag?

Vanligt folk kan inte vistas utomhus i områden som härjas av dessa supporters och lagens ledare och styrelser drar sig undan allt ansvar, på samma sätt som supporterföreningarna. När väl skadan sker, kliver de fram i media och drar samma förklaring: ”Det är tråkigt att det sker, nu när vi börjar få ordning på probemet”. ”Vi jobbar kontinuerligt med frågan och vi beklagar att detta hänt”. ”Det här är inte ett fotbollsproblem, utan ett samhällsproblem där alla måste ta sitt ansvar” bla bla bla….
image
Det är dags att inse att det ÄR ett fotbollsrelaterat problem och fotbollsklubbarna, med dess supporterföreninagr, äger hela ansvaret. Vi ser inte samma problem inom bandy, basket, hockey, innebandy, handboll, golf, simning, eller konstsim. Vi ser problemet inom fotbollen….och fortfarande hävdar många att det INTE är ett fotbollsproblem?!?

Med doft av korpfotboll, //Öberg