Fri parkering – Big deal?

image
Kommunhuset är den fyrkantiga låga byggnaden strax nedanför fotbollsplanen. Parkeringen till vänster om byggnaden.

Hade en fantastisk klok och intressant diskussion för bara ett par timmar sedan om varför kommunen tillhandahåller fri parkering för en del av sina anställda vid kommunhuset i Enköping.

De män jag munhöggs med var av den åsikten att om kommunen nu tar ut parkeringsavgift på alla deras ägda ytor i staden, varför ska det vara gratis vid kommunhusets parkering. Det är ju skattepengar det är frågan om….”Alla andra får ju betala för att parkera”

Läget var 3 mot en (dvs jag), för att efter ett tag bara bli 2 mot 1. Jag hävdade att som arbetsgivare kan man självfallet erbjuda gratis parkering för en del av sina tjänstemän. Jag har t.ex gratis parkering i källaren på den fastighet vi har vårt kontor, så varför skulle inte Enköpings Kommun kunna erbjuda samma förmån för delar av sina anställda?

Nja, det var inte samma sak hävdade mina antagonister (dessa är för övrigt mina vänner, så ”no hard feelings guys!”). Att kommunen erbjuder sina anställda fri parkering är att slösa med skattepengar. ”Alla andra får ju betala då man ska parkera i stan” var argumentet…igen…

Det är ju så att även om en kommun drivs av skattemedel, är den samtidigt en arbetsgivare. För att vara en attraktiv sådan tror jag att man bör spela lite på den privata sidans spelplan och erbjuda det som privata arbetsgivare kanske kan erbjuda. Fri parkering, julbord, firmafest, kompetensutveckling, någon dag extra semester, extra pensionsavsättning m.m. Detta tror jag är en förutsättning för att attrahera kompetent personal till den offentliga verksamheten. Jag kräver kompetens och har inga problem med att julbord och fri parkering erbjuds vår bästa personal inom den offentliga sektorn. Alternativet vore klart sämre!

Att då hävda att fri parkering är orättvist är att sikta på fel duva i lerduveskyttet. Det finns betydligt mer kostsamma delar i den offentliga verksamheten som kan skalas bort än några futtiga p-platser.

Med doft av jante //Ö

3 tankar kring ”Fri parkering – Big deal?

  1. Örjan Björkman

    I Solna där jag jobbar, så får vi betala för vår parkeringsplats trots att den tillhandahålls av arbetsgivaren. Skälen är såvitt jag vet, att om den tillhandahålls gratis, så ska den förmånsbeskattas. Också detta pga att kommunen, Solna i detta fall, tar betalt för alla parkeringsplatser. Så, vad är skillnaden mot Enköping?

    1. Johan Öberg Inläggsförfattare

      Jag emotsätter mig inte att arbetsgivare, offentlig som privat, erbjuder p-plats som löneförmån. Mitt inlägg fokuserade på att även den offentliga sektorn måste kunna erbjuda personalförmåner, inkluderat p-plats för de anställda som kommunen anser vara berättigade till det. Det är i grunden en fråga i att vara en attraktiv arbetsgivare som attraherar kompetent personal.

Kommentarer är stängda.