Gör Källgatan till nästa års utegata……

Ni som bor i Enköping, eller turistat här, uppskattar säkert den gågata vi har på nedre Kungsgatan där 7-8 restauranger/caféer, klädbutiker m.m. har flyttat ut sin verksamhet i gatumiljön. Inbjudande och trevligt! Kommunen omvandlar den till gågata då våren börjar värma upp oss och stänger den då sommaren packar ihop. Övrig tid är den öppen för biltrafik.

Jag skulle vilja se Källgatan gå samma väg, från Kungsgatan bort till Västra Ringgatan, dvs två kvarter. Självfallet ska Kyrkogatan vara körbar i sin ursprungliga form och inte som idag, enkelriktad.

Så här ser Källgatan ut idag från då man står på Kyrkogatan och blickar österut. image Denna sträcka är idag avstängd för biltrafik, undantaget stadsbussarna (som har hållplats vid torget) samt taxi. Längs gatan har vi Statthörnan och Elisabeth’s Ost & Delikatessbutik på höger sida och Torggrillen på vänster sida. Stäng gatan och låt dessa nyttja ytan för servering och sittplatser. Även andra entrepenörer ska tillåtas ställa upp foodtrucks, bodar m.m. på ytan.

Stadsbussarna, som överlag dundrar fram i stort sett tomma, kan stanna vid gamla bussterminalen vid Gustav Adolfs plan. Taxi behöver inte köra på den sträckan alls.

Jag fortsätter att stå på platsen där Kyrkogatan och Källgatan korsas och gör en helomvändning 180 grader västerut. image Här har vi Källgatan mot Västra Ringgatan. Stäng av den gatan sommartid och låt konditori Tammerfors, Pinchos och The Players Inn skapa trevliga sittplatser och uteserveringar längs denna sträcka.

Med dessa två enkla förändringar får vi ett avsevärt mer levande centrum och vi ger företagarna möjlighet att utveckla sina verksamheter även sommartid, då vi alla vill sitta ute så långt det är möjligt. Dessa två gatusträckor som jag vill ”stänga av” under sommaren tar inte bort en enda parkeringsyta, utan skapar istället fler promenadstråk och ett centrum som blir inbjudande.

Se bara på hur Torggatan ser ut vid torget, samt nedre Kungsgatan. Två trevliga och inbjudande gatusektioner och lägger vi till de två sträckor jag föreslår blir Enköping ännu mer attraktivt!

För övrigt är det dags för kommunen att riva bygglovet (om det finns något) för All In’s gräsliga uteservering. Jag begriper inte varför den ska byggas 1,5 meter över gatunivå och på så sätt störa den vackra gatubilden i att kunna stå på övre Kungsgatan och se ned ända till Kungsbron. Gärna en uteservering på den ytan, men i markplan för guds skull!

Våga!

Med doft av sol och skugga //Öberg