Gott Nytt År….om du överlever…

Ikväll spränger vi fyrverkerier för miljontals kronor och debatten kickar igång om detta ska vara tillåtet eller ej.

Jag är definitivt för ett förbud. De enda som ska få hantera detta ska vara auktorierade företag som, efter myndigheternas tillstånd, får fyra av raketer och smällare. Privatpersoner ska inte erbjudas möjlighet att köpa och smälla av dessa krutladdningar.

Varför förbud?

Det är livsfarligt. Simple as that.

Som grädde på eländet är de som hanterar dessa inte alltid nyktra. Men även om du är nykter, är det livsfarligt.

Vi ser årligen exempel på hur raketer och smällare orsakar bränder, allmänfarlig ödeläggelse, ögon-, ansikts- och handskador. Det borde vara grund för våra politiker att införa ett totalförbud. Jag är övertygad om att vi kan fira nyår och Valborg utan raketer och smällare. Vid större offiella event (invigningar, jubileum m.m.) finns de auktoriserade företagen som kan erbjudas särskilda tillstånd.

Utöver de argument jag nämnt ovan, finns även miljöapsekten. Dessa raketer har en negativ miljöpåverkan, de tillverkas under tveksamma arbetsförhållanden samt på nyårsdagen ser vi tusentals tomhylsor och raketrester i naturen, där de som avfyrade skiten knappast städar efter sig. Djurvännerna är slutligen de som välkomnar ett förbud vilket ger ytterligare stöd för mitt förslag.

Att ett totalförbud utebivit förvånar mig, då det saknas bärande argument för att behålla nuvarande system. Det är absolut dags för politikerna att lyfta detta och göra nyårsafton 2018 till den första utan raketer och smällare.

Med doft av Gott Raketfritt Nyår, //Öberg

1 tanke kring ”Gott Nytt År….om du överlever…

  1. ErikLtz

    Sitter på fin lokal i Italien och funderar då barnen ätit sin dessert och lämnat bordet. Jämför kort med alkohol. Borde ju uppenbart vara totalförbjudet. Fulla människor slåss, kör bil dåligt och kraschar förhållanden. För att inte tala om att nivån på den eventuella sex-u-ella prestationen sjunker.
    Ändå argumenterar inte jag, tror inte Du heller, för totalförbud mot alkohol.
    För varor som kan användas på ett icke önskvärt sätt är det lämpligt med hög skatt och/eller kontroll. Att totalförbjuda… det är såå 1970 på flera sätt som inte har med varken sakskäl eller logik att göra…

Kommentarer är stängda.