Gruppvåldtäkt på Viking Line…..

Vi har alla nåtts av den överjävliga nyheten om den gruppvåldtäkt som skedde på en Åbo-färja för någon dag sedan.

Sociala medier har fullkomligt exploderat som en följd av detta och det är inte våldtäkten i sig som skapar explosionen. Det är de svenskar som gripits, misstänkta för brottet som skapar en lynchstämning som saknar motstycke.

Facebook fylls nu av inlägg: ”skjut packet”, ”skjut babianerna”, ”afrikanska svenskar”, ”afrikanska somaliska svenskar”, ”utvisa blattarna” m.m. Det finns ingen hejd på variationen och hatet.

Det sägs att de svenskar som gripits är av somaliskt ursprung och är runt 20 år gamla. Bilder sprids med foton på de misstänkta. Jag vill inte bekräfta detta, men låt oss stanna där och anta att så är fallet.

De gripna är svenskar, precis som jag, du och Zlatan. Ändå vill ohyggligt många skjuta dessa individer. Hade resonemanget varit detsamma om det varit en grupp av etniska svenskar som genomfört brottet? Tveksamt.

Här har vi en mobb som baserat på ursprung och hudfärg går lös i de offentliga medierna som primitiva grottmänniskor och vill utrota förövarna. Bara pga att de är av somaliskt ursprung och/eller mörkhyade. Man går också till angrepp på en hel nations befolkning och dess ursprung där man säger att ”somalier gör inget annat än stjäler och våldtar”.

Jag är av åsikten att våldtäkt är ett vidrigt brott och ska någon hängas ut är det alla män. Jag skäms som man varje gång detta händer, oavsett förövares ursprung. Den som våldtar ska straffas för brottet, oavsett kön, hudfärg, etnisk bakgrund och religiös tro.

Det går inte att säga att somalier våldtar. Då kan vi på samma gång säga att alla fotbollssupportrar är huliganer, bara för att en klick idioter faktiskt är huliganer. Vi kan säga att alla muslimer är terrorister bara för att en klick terrorister som har islam som religion råkar vara terrorister. Vi kan säga att alla kristna är massmördare bara för att Breivik mördat 70 personer. Svårare än så är det inte att generalisera.

De högerextrema webbsidorna gnuggar sina händer och sprider all möjlig smörja kring detta brott. Det är smörja som inte har något sammanhang med brottet. En webbsida på den flanken skriver: ”Sex svenska män som gruppvåldtog en kvinna på färja. Men sanningen är en helt annan – det var muslimska somalier”. Vidare skriver sidan: ”Svensk media frossade igår i lögnerna om att peka ut våldtäktsmännen, somalier (som uteslutande är muslimer), som ”svenskar”.

Vad ser vi här. Jo, en text som säger att de svenskar som våldtog inte var svenskar utan somalier (som är muslimer). Kan man inte vara svensk med somaliskt ursprung och vara muslim? Tydligen inte….

Har media ljugit? Nej! Det var svenskar som begick brottet! Men detta delas okritiskt och man bidrar till att generalisera: Somalier våldtar. Muslimer våldtar.

Låt mig avsluta med att tydligt säga att brottet som nu polisen utreder är fördjävligt och de som gjort detta ska dömas för brottet. Och med det sagt är det i mina ögon helt ointressant vilket land, religion eller hudfärg förövarna hade. Straff skall utdömas oavsett dessa faktorer.

En våldtäkt är väl inte vidrigare bara för att förövaren är mörk och muslim?

En våldtäkt är väl inte bättre bara för att förövaren är vit och kristen?

En våldtäkt är en våldtäkt, oavsett vem som utför den!

Allt annat är i mina ögon en trångsynt syn på människor och det spär på de klyftor vi har i samhället och ett bredare ”vi och dom” skapas, till ingen nytta.

Med doft av brott & straff //Öberg

265 tankar kring ”Gruppvåldtäkt på Viking Line…..

 1. ErikLtz

  De känslor man spelar på är naturligtvis att detta inte hänt om (just dessa) somalier inte kommit hit utan kunnat vara kvar i sitt land. Och även om Du har helt rätt om det negativa i generaliseringar är det ändå lite svårt att bortförklara och vårt rättsväsende har ju även utvisning efter avtjänat straff som en påföljd när man bevisligen inte följer svensk lag (detaljerna med medborgarskap och tidsgränser kan jag dock inte och vet än mindre hur det förhåller sig i det här fallet).

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Vad är svårt att bortförklara? En våldtäkt är en våldtäkt och tror någon att brott försvinner (inkluderat våldtäkt) om vi slutar ta in flyktingar? Skulle inte tro det… och de högerextrema websidorna nämner i stort sett aldrig brott som begås av just vita ”ariska” svenskar, än mindre hängs de ut med bild och namn. Märkligt må jag säga och då kommer frågan: Är det brottet de intresserar sig för eler förövarna? Svaret torde vara givet…

   1. Göran Lundbom

    Göran L – När vita ”ariska” svenskar begår brott av detta och andra slag, behöver inte de ”högerextrema websidorna” hänga ut dem. Det klarar vanliga media av så bra själva. Det är
    DÄR vi har den stora skillnaden!
    F ö, visst är det lite märkligt att när en grupp somaliska invandrare spelar bandy så är de just somaliska invandrare, men när en grupp av dem våldtar, blir de plötsligt ”svenskar” i media. Konstigt, inte sant?

     1. Magnus

      Tycker lika illa om våldtäckten oavsett ”hudfärg” eller ”etniskt ursprung”..

      Men att skjuta dem?
      Nej…

      Långvariga fängelsestraff och skulle de inte ha Svenskt medborgarskap borde de utvisas på livstid..

      Avslutningsvis tycker jag väldigt synd om den utsatta kvinnan..
      (Oavsett vilken ”etniskt usprung” eller ”hudfärg” förövarna har)…

    1. Gurra

     Anledningen till att dom i det här fallet skriver att det är svenskar är för att det skedde på finlandsbåten på finska sidan och då behöver man nämna om det är finländare eller svenskar, handlar inte om något annat som dom högerextrema siterna och andra vill få det till.

     1. Anders

      Att inbilla sig att man skriver att det är svenskar plus att man lägger ut bilder på förövarna bara pga att det är ett brott som begåtts på finskt territorium är ju bara larvigt. Självklart har dom andra incitament än att förtydliga att det är svenska medborgare det handlar om. Därom råder det väl knappast några tvivel?

     2. Gurra

      Det är rätt löjligt att tro att media skulle konspirera och skriva svenskar på andra orsaker än att det var tvunget för det är finlandsbåten och det var på finskt vatten är ju bara horribelt, allt är inte konspirationer mot vita kränkta män.

    2. Cicci Herrström

     När vita svenska män gör liknande brott så döms dom sällan. Dom förstod inte, dom sov, dom var fulla mm mm. det är vad som skett de senaste åren. Så ALLA borde dömas när det dessa hemska brott.

   2. Magnus Falk

    Intressant inlägg från författaren. Vet inte Dina erfarenheter om våld mot kvinnor kopplat till etniskt ursprung, själv jobbar jag sedan 30 år inom kommunal socialtjänst och har sett en del genom åren. Det jag tror gör att många blir rasande över denna händelsen är naturligtvis 1) , det oerhört grymma och förnedrande mot den utsatta kvinnan som dessa gärningsynglingar gjort men också med vilken snabbhet tredje statsmakten , och då inte nminst expressen, påtalade att det var ”svenska män”, som utfört våldtäkten. Hade det varit ”somaliska män”, serbiska män, Iranska män” hade man aldrig skrivit ut nationaliteten. Nu verkar det som om förövarna har svenskt medborgarskap eller i varje fall fullständiga pers.nr o då raskt blir det svenska män, varför det nu plötsligt är så viktigt…Brottet är avskyvärt, oavsett etnisk bakgrund borde gärningsmännen straffas hårt o bestämt. Att man sedan i mellanmjölkens land inte får prata om överrepresentation i vissa etniska grupper vad gäller våldtäkter o misshandel av kvinnor är ju synnerligen intressant. Samma personer som säger sig vara feminister vägrar att prata om etniska o kulturella frågor avseende detta . hade det inte varit för det ytterst allvarliga så hade det varit komiskt… Våga se verkligheten, eller hur många fler barn skall stympas, hur många flickor skall giftas bort med män de inte ens kääner, hur många fler skall bli våldtagna!

    1. Ida

     Varför feminister (inräknat mig) inte vill diskutera etnicitet/ursprung som en linjal för våld mot kvinnor, handlar enligt min mening om att religion/kulturell bakgrund inte i sig är orsaken till våld. Det handlar om hur ett patriarkat i en viss kultur/religion yttrar sig, vilket inte lättvindigt ska kopplas samman med specifika religioner.

     Våldtäkter sker tyvärr i både kristna och muslimska, europeiska såsom afrikanska länder, och våldshandlingar mot kvinnor kan därför omöjligen vara ett uttryck för kultur, etnicitet eller religion i sig. Våldet mot kvinnor är ett uttryck för en utbredd könsmaktsordning, patriarkatet. Varför talar vi om ”Svensk” eller ”Somalisk” när det framgår så obarmhärtigt tydligt att det handlar om män? Patriarkatet bär många olika ansikten, men i grunden är de av samma kött och blod, oavsett om vi talar om Sverige eller Somalia.

     Låt oss inte glömma vad som gjorts i kristendomens och namn i västerländska kulturer (och ja, näst intill uteslutande av män).

     Åsikten att ”muslimska män blaha blaha…” eller ”somaliska män mutter mutter…” är ytterst naiv, då det handlar om en våldsbejakande kultur bland män, och inte inom en viss etnicitet.

     Ovan åsikt är ungefär som att säga att ”vissa personer som kör fulla hamnar i olyckor”, istället för att konstatera att ”rattfylleri är ett problem”.

     Med detta sagt fördömer jag självklart allt våld, både mot kvinnor, män och barn, och ser mer än gärna att de skyldiga avtjänar sina straff.

     1. Thomas

      Alla, alla, måste veta att man inte skall vara på fel plats vid fel tillfälle!
      I en orolig tid, som det nu verkar bli framöver, så måste man vara medveten om det!
      Man skall inte var på fel plats vid fel tillfälle, för då hjälper det inte att ropa på orättvis behandling.

     2. Björn

      Trist att ingen kommenterat detta eftersom det är det enda intelligenta som skrivit i det här kommentarsfältet, själva blogginlägget inkluderat.

    2. Maja

     Nu kom det ju fram att ingen av dom förutom 1 hade svenskt personnummer dom andra bodde inte ens i sverige. Så du måste du skriva om din artikel så den blir rätt ;)!

   3. GGG

    Anledningen till att man blir arg är för att dom skriver ut att det var Svenskar trots att dom dels inte är födda i Sverige och dels att endast en av dessa män fått medborgarskap såvitt jag vet.

    Man vill alltså skämma ut Sverige internationellt trots att det bara var en av dom som hade svenskt medborgarskap och dessutom har kvar sitt irakiska medborgarskap, varför måste dom alla klassas som Svenskar i pressen då? Varför inte bara kalla dom 8 män?

    Vidare är man förbannad över att den här personen överhuvudtaget fått Svenskt medborgarskap då han har 5-6 dommar på sig under ansökningstiden. Man tycker nämligen att man skulle kunna sköta sig åtminstonde under asylsökningsprocessen.

    Sen är det givetvis väldigt mycket rasistiska orsaker också men det är inte det man är mest upprörd över.

  2. Fredrik

   Är man svenska medborgare så är man. Det går inte att frånta någon medborgarskapet eftersom det skulle riskera att bryta mot FN-deklarationen om mänskliga rättigheter att göra någon statslös. Självfallet ska brottslingar som är svenska medborgare lagföras och straffas oavsett om de har sitt etniska ursprung i Somalia eller är infödda med etniskt svenska föräldrar, det kallas att vara lika inför lagen. Icke svenska medborgare kan utvisas med olika längd eller på livstid utifrån brottet de döms för.

   För att exemplifiera problematiken med att göra på något annat sätt så kan man betänka huruvida en svensk man som exempelvis begår sexualbrott i Thailand också ska kunna fråntas sitt medborgarskap och utvisas, och i så fall vart?

   1. GGG

    Problemet är ju att dom att dom INTE är svenska medborgare. Endast 1 person är det och han är inte en av dom som är häktade…

   2. Maja

    Alltså ibland är folk dummare än dummast. Får man ett svenskt medborgarskap så betyder det ju att man kommer från ngt annat land annars är man ju svensk och då får man inget medborgarskap utan man föds med det. Det är en väldig skillnad och OM man får ett medborgarskap så har man ett första medborgarskap från ngt annat land. Ett svenskt medborgarskap ska man förtjäna och utsätter man andra medborgare för fara pga av en själv så klart att man ska mista medborgarskapet och skickas dit där man kom ifrån. Inget annat än sunf förnuft. Det är många som tappat sitt sunda förnuft. kanske en idé att leta upp det tills man skriver nästa gång?

   3. Janne

    Självklart ska man kunna ta medborgarskapet från någon från ett annat land om beter sej som svin. Det spelar ingen roll om de blir statslösa och att det bryter mot de mänskliga rättigheterna, för de själva har brutit mot de mänskliga rättigheterna.
    Utvisa dem bara till det land de kommer från, oavsett om de är svenska medborgare eller ej.
    Har vi tur så är det efterlysta för något i sitt gamla hemland och lär bli straffade för detta i sitt gamla hemland. Som det nu är så får de inget straff här i Sverige, även om vi kallar det straff. För dem är det som semester! Varför tror ni att Österuropa maffian åker till Sverige för att begå brott? Jo för att de får bättre standar i våra fängelser än vad de har i sina egna bostäder. De har allt att vinna. När de sitter i fängelse här, så tar maffian hand om deras familjer i deras hemland. Maffian tjänar ändå grova pengar på det hela.

  3. Erik

   Detta brott bottnar i den största splittringen Svenska folket stått inför, nämligen den hänsynslösa invandringen. Att ett sådant här brott begås här beklagligt, , att det begås av folk som kommer utifrån är etter värre.
   Att reagera på detta är ett sundhetstecken. Vi upplever en importerad kriminalitet och kulturyttringar som stora delar av folket inte vill ha.
   Och när vanligt hyggligt folk som du verkar vara, försöker släta över sånt här är det bara att beklaga.
   Nej försök istället få stopp på vansinnes utvecklingen. Stoppa invandringen från dessa kulturer.

   1. matt

    Det är intressant att de två länderna som skriker mest om hur gaaaalna svenskar är som släpper in våldtäktstokiga muslimer, våra granna Finland och Danmark, två länder som SD osv. ständigt pekar ut som föredömen i jämförelse med det onormala Sverige, varav Finland är ett av de mest homogena, vita länder som går att finna och Danmark har en betydligt strängare och restriktivare invandring än Sverige, är också de två länder i hela europa som toppar listan över våld mot kvinnor:

    http://yle.fi/uutiset/finland_is_eus_second_most_violent_country_for_women/7120601

  4. matt

   Det är intressant att de två länderna som skriker mest om hur gaaaalna svenskar är som släpper in våldtäktstokiga muslimer , våra granna Finland och Danmark, varav FInland är ett av de mest homogena, vita länder som går att finna och även Danmark har en betydligt strängare och restriktiv invandring än Sverige, är ocskå de två länder i hela europa somtoppar listan över våld mot kvinnor:

   http://yle.fi/uutiset/finland_is_eus_second_most_violent_country_for_women/7120601

  5. Christer

   Jag trodde att om man var en skadeskjuten flyckting som kommer till Sveriges stora famn och får hjälp att klara livhanken ,så går väl man inte o begår en serievåldtäckt tillsammans med 7 kamrater på en ensam 45 årig kvinna. Då är det bara ”försvinn ut” o kom inte tillbaka på minst 10 år. Hur jävla hjärndöd får man va????

  6. Pelle Jöns

   Nu råkar det ju vara så att våldtäkter och gruppvåldtäkter är ett stort problem i Afrika och Mellanöstern. I Sverige och Norge (för att ta två exempel) begås i stort sett alla gruppvåldtäkter av svarta, afrikanska män. Unga afrikanska och arabiska män (dvs män med afrikansk eller arabiskt ursprung) säger t.o.m i media, till journalister att de ”hämnas på svenskar” genom att ”råna, misshandla och våldta svennar”. De kallar det för ”krig mot svennarna”. Det är fakta man inte kommer ifrån vare sig man är rasistiskt dumhuvud, vanlig neutral svensk eller dumnaiv vänsterextremist.

   I Norge var det inga problem för en kvinnlig polischef att gå ut och berätta att alla överfallsvåldtäkter i Oslo begicks av vuxna och ungdomar med utländskt påbrå (litar man inte på henne räcker det med att titta på statistiken). Det ser likadant ut i stora delar av västeuropa men i Sverige är det så känsligt att berätta sanningen.

   Normala människor förstår att det bara är en minoritet av de utländska männen som begår brott men de är fortfarande överrepresenterade när det gäller vissa typer av brott, som t.e.x överfallsvåldtäkter, gruppvåldtäkter, oprovocerad misshandel osv. De är överrepresenterade därför att trots att de är en minoritet i landet, lyckas med bedriften att stå för fler grova brott procentuellt än vad infödda svenskar gör.
   Det är fakta. T.o.m Leif GW Persson har berättat om hur media och exempelvis Efterlyst mörkade siffror. Polisen berättar ju också sanningen men tvingas ta tillbaka vad de sagt av rädsla för att det ska sprida rasistiska strömningar. Det är alltså en censur som pågår. Till vilken nytta?

   I USA berättar man utan omsvep om brottslingen är svart, vit, brun, gul eller vilken färg han än har. Varför kan vi inte göra det i Sverige? Om någon säger ”det var 5 gärningsmän med typiskt svenskt utséende” och det sen kryper fram att det var 5 kolsvarta afrikaner med typiskt afrokrull kommer folk att börja tvivla på trovärdigheten och sanningshalten hos vanlig media. Vad gör de? Jo de vänder sig till skitsajter som avpixlat, friatider, exponerat, nordfront osv som är rasistiskt och nazistiskt vinklat. Vem vinner på det?

   Bättre då att berätta sanningen som den ser ut, rätt upp och ned. Låt människor dra sina egna slutsatser. Om det nu visar sig att i princip alla kriminella i Sverige heter Kalle Svensson och är blonda och blåögda så nöjer vi oss med den informationen. Men om media visar upp en helt annan, förljugen bild av verkligheten och människors upplevelse av vardagen så kommer folk sluta lita på etablissemanget och söka nya sanningar istället.

   Jag vill helst av allt se politiskt ovinklade nyheter. Berätta vad som har hänt, sakligt och objektivt. Lägg inte in känsloladdade ord som ”det fruktansvärda dådet har begåtts av ett monster” eller ”den äckliga våldtäktsmannen visade sig ha den här hudfärgen”. Försök inte tvinga på läsarna en åsikt eller politisk ståndpunkt. Förmedla nyheter och leverera dem bara så objektivt som det är möjligt så är det upp till var och en att bilda sig en egen uppfattning om hur saker och ting ligger till.

   Som klimatet ser ut idag ligger sanningen någonstans mittimellan etablerad media och rasistslöddrets nyhetsrapporteringar. Så ska det inte behöva vara.

   1. Anneli Ericsson

    Jättebra skrivet ”Pelle Jöns”!!!!! Det är sanningen vi vill veta! Jag håller fullständigt med!

   2. Mats Evander

    Jättebra skrivet. Men så länge vi har en så sneddriven massmedia så kommer vi få se denna typen av artiklar.
    Desto roligare blir det då vi ser svenska samhället tjäna miljoner på invandringen som tex. ICA banken och en del av svenskar som har fastigheter eller köper fastigheter för att tjäna pengar.
    Det som stör mig och en större delen av ”Svenskar” är att dom (Massmedia) väljer att kalla alla i detta fruktansvärda påhopp för ”svenskar”.
    För att bli kallad Svensk i Sverige tycker jag att man först och fräst skall ha ett svenskt pass och medborgarskap OCH inget annat pass eller medborgarskap.
    Alltså att man AKTIVT valt att leva i Sverige och finna sig i deras lagar och förordningar.
    Det andra viljan man vill se om man skall kallas ”svensk” är väl att man under tiden man behandlas för ett medborgarskap beter sig som så bör.
    Jag kan jämföra med en enkel sak såsom körkort.
    I ALLLA andra länder förutom Sverige är det en RÄTTIGHET att få köra fordon i det landet du lever i.
    Men i Sverige är det en sk. FÖRMÅN som medborgare att få ett körkort, STATEN ( SVERIGE) har all rätt att återta ditt körkort om DOM finner att du misskött dig!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Så om man vill ha medborgarskap och Lika rätt så skall man F-N sköta sig.
    SÅ om man är en Finsk medborgare som flyttar till Sverige eller var man än kommer ifrån så skall ALLT vägas i Justitias blinda ögon.
    Man skall inte ha en förmån för att man kommer från ett land där man AKTIVT valt att vara annorlunda.
    Om jag väljer att skita i Staten (Sverige) och blir punkare och inte betala skatt så skall jag inte ha förmånerna som det innebär att betala skatt och se till att de som VILL ha hjälp får det.
    Även om det är en Romansk eller en Rumän som sitter och tigger.

  7. Ezatollah

   Hur många gruppvåldtäkter har ”etniska” svenskar utfört senaste 30 åren kontra nysvenskar med svenskt pass?

 2. ErikLtz

  Å sorry, en detalj: Din bild föreställer Viking Grace (ny stor fin färja med miljövänlig gasdrift) medan brottet skedde på Viking Amorella, en mindre äldre färja.

 3. Olle

  Bra där Johan! Ett vidrigt brott utfört av vidriga personer. Hudfärg eller etnicitet har dock inget att göra i ett civiliserat samtal. Att stigmatisera hela grupper är katastrof. Nästa steg är att vi kollektivt straffar hela grupper. Borde vi inte pga det inträffade ge dom där somalierna vad dom tål. Kanske bura in bandyspelarna? Bara för säkerhets skull?! Något är dom säkert skyldiga till. Nej fy fan för att lägga kollektiv skuld. Straffa idioterna hårt som våldtog men ge fan i dom som aldrig var med

 4. Per-Arne

  har dom kommit till oss, när vi som Rheinfeldt sa öppnat våra hjärtan, och fått skydd, hjälp och en möjlighet till en framtid här så kan man kanske förstå att besvikelsen blir än större…
  Utvisa dom för all framtid, utvisa alla gäster som begår brott hos oss och detta framför allt för alla av annat ursprung som sköter sig och följer dom regler och lagar vi har här.

  1. Fredrik

   Så du menar alltså att alla svenska medborgare inte ska vara lika inför lagen? Eller hur tänker du nu?

   1. Thomas

    Det är en intressant tanke..
    Är alla som står inför svensk domstol att förvänta en likvärdig behandling?
    Att svenska medborgare inte får samma behandling i rättsväsendet som andra EU-medborgare det är allt klart…
    Alltså, svenska medborgare döms hårdare än utländska medborgare/EU-medborgare av svensk lag/domstol.
    Men om det även finns etniska skillnader.
    Det vore intressant att få en aning om…
    Ty det går inte att avgöra utan att undersöka frågan eller att förutsätta något. Tillvaron är inte alltid som man tror…

   2. David

    Praxis i svensk lagstiftning är att alla inte är lika inför lagen. Vi ger diverse rabatter baserat på diverse omständigheter.

   3. ola

    Om du är född i landet oavsett färg eller föräldrar så kan du givetvis inte utvisas, men om du väljer att senare i livet åka till sverige för att leva under Sveriges lagar och sedan missköter det så skall du givetvis utvisas. Vad e problemet?

    1. Argus

     Där har du fel, de barn som föds i Sverige av föräldrar som kommer utanför EU och inte är medborgare får inte automatiskt medborgarskap.

   4. GGG

    Självklart skall alla Svenska medborgare vara lika inför lagen, det här är dock inte Svenska medborgare utan Somaliska medborgare. En person har svenskt och irakiskt medborgarskap men han har släppts såvitt jag vet.

 5. Junior

  Våld och våldtäkt är vidrigt. MEN var hittar vi 6-8 icke-krigsskadade män vilka är redo att tillsammans delta i en handling som hamnar på tinget under rubriceringen ”grov våldtäkt”??
  Inte är det på en bilverkstad i Borås eller i på skattekontoret i Örebro!

  Sen är problemet här den, att den etniskt svenske mannen känner ju sig utpekad i rubrikerna, därav reaktionerna: Det visade sig ju att ”de svenska männen” behövde en _somalisk_ tolk till förhören i Finland, inte en svensk tolk alltså… Så vi kan lägga ansvaret för stormen på PK-media (=Svensk media) som inte vågar ta i förövarens etnicitet med en tång en gång!

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Tack för din kommentar. Jag tror inte att den etniske svensken känner sig utpekad, precis som den inte skulle känna sig utpekad som förbrytare om Breivik varit svensk. Har du svenskt pass är du svensk, så varför ska media framställa förövarna som somalier om de de facto är svenska? Nu vet jag inte om dessa hade svenskt pass, men de hade tydligen svensk personnummer och ska lagföras i Sverige just för att de är svenska. Jag vidhåller att drevet som går fokuserar mer på vilka som gjorde det, än det faktiska brottet. Och där är felet. Ett brott ska betraktas som ett brott och förövarna ska lagföras, oavsett hudfärg, religion, hemland, hårfärg, bilinnehav, årslön och storlek på skorna. Svårare än så är det inte.

   1. Junior

    Och här blir hudfärgen av intresse när media säger att de var svenska män, vilka sedermera behövde somalisk tolk…

    Hade det inte räckt att säga ”8 män misstänks för våldtäkt”?

    Varför får man säga att ”8 svenska män misstänks för våldtäkt” men inte att
    ”8 somaliska män misstänks för våldtäkt”?

    I sak håller jag med: jag skiter också i förövarnas hudfärg, de är grisar hela buntan, men jag irriterar mig på rapporteringen.
    Häng gärna ut svensk, men akta dig för att göra det samma för minoriteter… suck!

    1. Johan Öberg Inläggsförfattare

     Jag kan se varför man skriver ”svenskar” då brottet skedde på en Åbo-båt, då det på båten säkert finns fler än 2-3 nationaliteter. Hade detta skett i Grekland och 8 svenskar gjort samma sak hade man skrivit ”svenskar”. Hade brottet skett på svensk mark hade nationalitetet med största sannolikhet inte nämnts. Våldtäktsmän är idioter och där delar jag din uppfattning.

     1. Junior

      Så man säger ”svenskar” för att höja de andra (=främst finnar) över varje misstanke?
      Johan, vi håller med i sak: etnicitet är inte OK som rubrik/förklaring. Men jag menar att då får vi hålla svenskarna också utanför och nöja oss med man/män, och det säljer ju inte…
      Tjingeling! / Junior

     2. Johan Öberg Inläggsförfattare

      Jag kan leva med att säga att 6 män våldtog en svensk kvinna. Kan även leva med att säga att 6 svenska män våldtog en svenk kvinna, för det var precis det som hände. Tjingeling! //Ö

     3. Magnus Bengtsson

      I Grekland hade de skrivit ”Somaliska män med svenskt medborgarskap”.
      Jag förstår inte heller hur du kan påstå att alla män skall stå till svars för våldtäkten?? Hur tänkte du där? Är det mitt fel att dom våldtog henne?

      Att det blir så stort intresse av detta är ju inte heller så värst konstigt, en Dansk är alltid en Dansk var han än bor. En Finne är alltid en finne. Är det konstigt att folk reagerar på att så fort någon begår ett brott så ska personen kallas svensk?
      Detta samtidigt som vi har en pågående massinvandring utan rim & reson.

      Fråga vilken normal människa som helst som bor i landet, dom från Nigeria kommer att säga att de är Nigerianer. Albanerna kommer att säga att de är just Albaner osv.
      Vi har ett mycket aktivt föreningsliv i landet för att man ska få upprätthålla sina traditioner/kultur & nationalitet även om man är svensk medborgare.

      Och hur kom Breivik med i resonemanget? Fungerar verkligen din tankeförmåga som den ska? Han utförde väl ett vansinnesdåd utav politisk karaktär, inte kopplat till religon? Merparten av skandinaverna använder sedan lång tid kyrkan & kristna traditioner just som tradition. Man döper sina barn & man gifter sig i kyrkan, samtidigt som man är upplyst nog att förstå att all form av gudstro/att vara religös borde klassas som sjukdom.

      Personligen tycker jag att alla som säger sig vara religösa & tillhöra en religion borde genomgå behandling samt tvångsmedicinering. Ja förutom dem som tillhör så kallade ”naturreligioner”, vilket för övrigt inte borde kallas religion då det är ett helt naturligt & logiskt tänkande.

      /En förbryllad individ

     4. Johan Öberg Inläggsförfattare

      Tack för ditt inlägg. Breivik är kristen och jag tycker det kan nämnas. En arab som begår ett brott kopplas ofta ihop med islam (även om det i många fall inte är religiöst betingade illdåd) och media lyfter i 9 fall av 10 fram just den religiösa kopplingen. Jag kanske har fel…. Tack ändå för kloka kommentarer //Ö

     5. Tord Larsson

      För ett par år sedan var det en gängvåldtäkt på en norsk kvinna i Turkiet (?) och även då var det svenskar som utförde dådet i svensk media. I norsk media visade man vilka de var……

   2. Patrik

    Tja, du skriver ju själv att det är OK att peka ut gruppen ”män” så jag tycker inte att det är helt långsökt att tro att etniska svenskar känner sig uthängda. Jag har också dingelidång, och enligt dig är det tydligen tillräckligt för att jag ska ha en kollektiv skuld för den här våldtäkten på något sätt?

    Tips: det är en väldigt liten klick män som våldtar, så du borde applicera ditt resonemang om somalier/muslimer/fotbollshuliganer även på gruppen ”män”. Om det inte förekom så mycket skitsnack om att just ”män” våldtar så kanske inte svenska män skulle känna att de behöver distansera sig från våldtäkter genom att peka ut olikheter mellan sig själva och förövare av sådana brott?

    (FYI: det är inte bara män som våldtar.)

   3. Göran

    Har man ett svenskt pass är man svensk medborgare, men absolut inte nödvändigtvis svensk.
    Man kanske inte känner sig svensk, man kanske inte sympatiserar med svenska värderingar och man kanske inte pratar svenska eller ser svensk ut.
    En enkel fråga: Om en katt föds och bosätter sig i ett stall, blir det då en häst eller är det fortfarande en katt?

  2. eva

   Inte behövs det krigsskador eller annat traumatiskt för att begå en sån handling.
   Det räcker att gå i ett svensk gymnasium, vara etnisk svensk och dricka lite för mycket sprit för att utföra detta tillsammans med dina polare.
   Och det redan på 90-talet.

   1. Anne

    Eva, redan på 1970-talet skedde det, och det kunde t om ske utan alkohol 🙁
    Av ”ariska” svenska killar..

   2. Dan

    Kan du ge mig målnummer på några sådana fall? Eller åtminstone ort och tidpunkt så gott du kan? Jag har letat mig fördärvad efter genuina gruppvåldtäkter med minst tre etniska svenskar som gärningsmän, och det enda jag kunnat hitta är ett fall från 1985 (Vallsberget, Piteå, raggargäng, däckad kvinna). Däremot har jag hittat tiotals sådana våldtäkter med män från Mellanöstern och Afrika som gärningsmän.

  3. Fredrik

   Men då borde tidningarna även skriva etnisk svensk när den misstänkte är just etnisk svensk. då? Och varför stanna där, man kanske skulle gå ett steg längre och även ange om det är en kristen, icke troende eller annan trosbekännelse? Eller varför inte politisk åskådning?

   Ja, du kanske fattar att det blir lite fånigt och inte tjänar något annat till än att peka ut grupper kollektivt helt utan orsak och nytta.

 6. joachim

  Jag håller med. Brottet är avskyvärt vilka nu än som har gjort det. Men faktum är att svenska män känner sig jäkligt misskrediterade, när det står att det är svenskar som utfört detta. För det är inte svenskar som utfört detta brott. Om det nu är som det påstås alltså. Som någon sa här i kommentarerna. Den här typen av brottsling hittar du inte på en liten bilverkstad i Borås eller på skattekontoret i Örebro. Svenska män är svinförbannade, därför att svenska män inte utför såna här brott. Tror inte du kan hitta ett enda i kriminalregistren.
  Och varför i hela världen ska inte sanningen få vara sanningen? Det är inte rasism.
  Men om jag flyttar till Thailand och blir thailändsk medborgare, så är jag ju för tusan inte thailändare för det. Jag är svensk-finsk med thailändskt medborgarskap.
  Om jag och fyra andra etniska svenskar med thailändskt medborgarskap rånar en bank I Bangkok, så skriver inte pressen att fem thailändare rånade bank. För det är inte sant. Det är väl självklart att svenska män känner att detta är ett övergrepp mot dom också. Skriv inte svenska män, när det inte är det.

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Att etniskt svenska män inte utför gruppvåldtäkter tror jag är fel. Jag sätter en bira på att det finns många brott (inkluderat gruppvåldtäkter) som utförts av just svenskar, utan invandrarbakgrund. Intressant det där med svensk och inte svensk. Är Zlatan då inte svensk? Är häcklöperskan, Ludmila Enqvist (som blev ertappad som dopare) inte svensk? Är socialdemokraternas Per Nuder och Laila Freivalds inte svenska? Eller regissören Josef Fares? Är alla dessa ”svenskar” istället estländare, serber, ryssar m.m. med svensk medborgarskap?

   1. Riddarn

    Det finns ett fall från 1985 där så kallade etniska svenskar har misstänkts för gruppvåldtäkt. Det ledde inte till någon fällande dom.

    I övrigt lyser händelser av denna karaktär där etniska svenskar misstänks för gruppvåldtäkt med sin frånvaro. Med detta sagt så är det förstås så att det finns svenska män som våldtar, men det sker inte i grupp.

   2. Thomas

    Per Nuder…. Tveksamt…
    Skämt åsido.
    Du har en poäng där…

    Men det stamsamhälle som växer fram nu undergräver dina förhoppningar om en gemensam moral.
    Inte ens rättsväsendet kommer att fungera som ett gemensamt kitt..
    Som en somalisk kvinna med europeisk klädkultur brukar få höra på gatan: (på somaliska) Skall vi stena henne?

   3. Inge J

    ” Intressant det där med svensk och inte svensk.”
    Eller Kronprinsessan? Finns genetiskt inte mycket (om ens något) man kan kalla Svenskt där! Skulle hon inte vara Svensk?
    Eller Kurder, ingen idag levande människa borde kunna kalla sig Kurd. Kurdistan har aldrig varit egen suverän stat. Ändå finns det många som kallar sig själva just det!
    Jag är född och uppvuxen i Göteborg men har bott mer än halva livet i Stockholm. Tekniskt sett är jag Stockholmare eller invånare i Stockholms kommun. Men jag skulle aldrig kalla mig själv Stockholmare. Varifrån är du? Göteborg!!
    Det är komplicerat det där om vad man är och inte är men en sak är säker, jag gillar inte att någon annan ”talar” om för mig att jag är det ena eller det andra!
    I

  2. Fredrik

   Nej, jag gör det inte. Inte mer än jag känner mig misskrediterad för att jag är man och det står att det är en man som utfört en våldtäkt. Att applicera begreppet svensk i detta fall är relevant utifrån att det även kunde varit finnar (eller någon annan nationalitet för den delen som fanns på båten).

  3. Tuva

   Förlåt mig Joachim men svenska män begår exakt likadana handlingar. Den här typen av brottslingar finns överallt, i Sverige, är födda i Sverige och pratar svenska. Så länge vi låssas som att svenskar inte begår våldtäktsbrott utan bara utlandsfödda så kommer vi ingen vart. Ditt argument att det är relevant att tala om vilken etnisk bakgrund personerna har, för att svenskar inte skulle begå dessa handlingar håller inte om vi tittar på statistiken. Här är ett exempel på namn förekommande i våldtäktsfall http://research.nu/privat/valdtakt/ .

   I övrigt, att ha ett svenskt medborgarskap betyder att personen är svensk men utesluter inte att personen även är något annat. Tex kristen, same, arbetslös, kriminell osv..

  4. Johan Eriksson

   Joachim: Förlåt, jag förstår inte. Menar du på allvar att inga svenska män våldtar? Menar du att Svensson, som vi kan följa släktträdet minst tio generationer bakåt att alla har bott i Sverige, inte skulle kunna vara våldtäktsman? Vad är det som gör att just svenska män är helt unika i världen och världshistorien genom att inte våldta? Är det genetiskt betingat? Är det vår kultur? Berätta! Resten av världen vill ha svar på detta!
   Kom med lite bevis så skall jag tro dig…

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Kan inte de juridiska turerna, för båten går ju även på internationellt vatten. Tror att det finns överenskommelser (utlämningsavtal) som reglerar att de ska lagföras i Sverige, med tanke på deras hemvist. Men som sagt, är novis.

 7. Magnus

  Jag tycker du missar en del, bl.a att du säger att de gripna är svenskar precis som du, jag å Zlatan.. Ja på pappret, men blir man bara så enkelt en svensk, eller av vilken annan nationalitet bara för att man har ett papper på det. Spelar inte kultur, traditioner, religion, samhörighet, vanor och tankesätt någon roll längre. Frågan ställs alltid från vår synvinkel, pröva och vänd på det. Tror du att de Somalierna tycker de är svenskar, skulle du uppfatta dig själv som en Somalier om du genom flykt kom till Somalia, skulle du lägga alla dina invanda traditioner, din kultur m.m på hyllan bara för att du fått ett papper på att du är Somalier? ..å nej, våldtäkt är inte kultur eller något annat jag nämner, men väl en ytters vanlig händelse i många av de krigsdrabbade länderna. Amnesty beskriver våldtäkter i Somalia som en epidemi http://www.amnesty.org/en/news/somalia-rape-and-sexual-violence-constant-threat-displaced-women-2013-08-30 I vilket europeiskt land beskriver man våldtäkter som en epidemi? Blir man utsatt för krig, våld och precis allt annat elände som finns och då redan från barnsben, tror du då inte att det finns en ytterst stor risk att man blir påverkad av det, och att det till och med kommer påverka ens eget liv och värderingar till det sämre. Kommer man sedan från ett land där kvinnor behandlas som om de knappt vore värda något alls så hjälper det ju inte till. Det är inte bara krigsdrabbade människor på flykt vi tar emot, väldigt många genom sina upplevelser skulle behöva mer hjälp än bara mat och boende. Du säger ang. trångsynt att ”det är helt ointressant vilket land, religion eller hudfärg förövarna hade”. För mig är det att vara trångsynt, då vill man ju inte lösa problemet, utan bara acceptera det. Om man istället lyfter varifrån problem kommer, kan man lättare sätta in den förebyggande hjälp som behövs. Du säger ytterligare ”En våldtäkt är en våldtäkt och tror någon att brott försvinner (inkluderat våldtäkt) om vi slutar ta in flyktingar?”. Nej, det gör det inte, men den skulle ju minska. Om man, som jämförelse, kom på en medicin som botade 50% av all cancer, skulle man då inte ens utvärdera att använda den för att ”tror någon att all cancer försvinner bara för att vi använder den medicinen är ju den en idiot”. Sedan som många gör att jämföra Breiviks dåd som en kristen handling.. Förstår man den Kristna religionen så kan man summera den att en fullt troende Kristen skulle inte begå ett brott, medans en fullt troende Muslim har allt för många uppmaningar i Koranen att, enligt västerländskt tankesätt, begå brott. Det IS gör är just det, men till det extrema. Sedan att du som man skäms över varje gång en våldtäkt sker.. Är inte det ett indirekt försök att dra alla män över en kant. Jag skäms inte över sådant jag inte gjort, däremot får jag en del andra känslor..

  1. Kattis

   Ptroooo ! Hold Your horses !
   Skulle inte en fullt troende kristen begå ett brott ???
   Korstågen ? Katolska prelaters sexbrott mot barn ? Osv ….

   När det gäller brottet så är det ganska enkelt:
   Du väljer inte din hudfärg eller var din vagga stod,
   däremot väljer du om du vi deltar i en gruppvåldtäkt.
   Individen ansvarar för sina egna handlingar.

   Det mest tragiska (utöver våldtäkten) är den svenska lagstiftningen.
   Förövarna kommer alltid för ”billigt” undan i dessa fall.

   1. Magnus

    Nej, inte om den troende följer det kristna budskapet till fullo som klart och tydligt säger, förutom de 10 budorden, även ”Du ska älska din nästa..”, ”Du ska vända andra kinden till..”. Med andra ord, de exempel du tar upp visar ju att de människorna inte har följt det Kristna budskapet fullt ut. Därmed ”går det inte” att utföra en terrorhandling i vår Guds namn. Sedan att vissa människor genom tiderna har påstått det kommer då från eget bevåg utan stöd från Kristendomen.

    Tyvärr ger Koranen i ett antal Suror stöd för det IS gör, även om de tar det till det extrema plus att de utnyttjar den Koranska läran om upphävande till fullo, dvs att få ändra på texter och budskap i Koranen för att kunna helga sina medel. Ett exempel är att i Koranen står det att en troende (muslim) inte får döda en annan troende (muslim). Men då detta satte käppar i hjulet för att kunna genomföra vissa handlingar lades det in en upphävandetext, lite förenklat, att man nu får döda andra muslimer om det helgar Islam. Varpå de två största stammarna, sunniter och shiiter började döda varandra.

    Vår religions största företrädare, Jesus, kom med ett kärleksbudskap. Den största företrädaren för Islam, Muhammed, kom med krig och erövring. Nu kan ju vi som bor i ett sekulärt samhälle, och som allt mer tappar den religion vi har, tycka att detta låter väldigt avlägset och betydelselöst.. men för en muslim är detta ytterst levande och angeläget. Felet vi i Sverige tycks göra är att vi ser andra genom vår egen uppfattning om hur vi skulle göra eller inte göra om vi var i deras sitts och vad vi tror på, inte ur den synvinkeln de betraktar sig själva och oss, i den tron och sits de befinner sig i.

    1. Patrik

     Snälla du…

     Korstågen var initierade av påven. Guds ställföreträdare på jorden. Samma sak med inkvisitionen.

     Det var präster, kristendomens ledarskap, som dömde och genomförde häxprocesser.

     Religion är samma skit, oavsett. Religion kräver att du envist klänger fast vid din TRO, oavsett hur verkligheten ser ut. Passar inte verkligheten så ska den bytas ut eller ändras för att passa din TRO. Att ha ett öppet sinne, att ifrågasätta, att fundera över rimligheten i det man tror – det är ett handikapp som religiös. Religion är utmärkt bränsle för den som vill ont, för den uppmuntrar till att blunda för verkligheten och ändra den så att den passar den inställning du själv har. Det spelar ingen roll om verkligheten i det här fallet är Bibeln eller Koranen. Du ägnar dig åt samma sak när du skriver om historien och försöker hävda att påven agerar på egen hand och inte har stöd av kristendomen när han inte följer din tolkning av Bibeln.

     Att förkasta religion, det är att öppna sina ögon och inse att när dina idéer krockar med verkligheten – då är det verkligheten som har rätt. Det är att ha ödmjukheten att inse att verkligheten inte kan förändras genom att TRO på något tillräckligt mycket. Du borde prova, det skulle göra dig till en bättre människa.

     1. Magnus

      Du har helt rätt, det var en påve som utlöste korstågen, i en masschock över att Jerusalem hade intagits av muslimer. Det var präster och domare som brände kvinnor, och mer än så har det gjorts.. och när de tog de besluten att genomföra detta tog de också avstånd ifrån att följa de Kristna lagarna och budskapen som klart och tydligt säger att detta får man inte göra om man räknar sig som en sann Kristen människa. Så.. det var inte religionen det var fel på, utan människor som valde att inte följde den.

 8. Per w

  Håller inte alls med dig Johan. Oavsett från vilket land våldtäksmännen kommer från så ska dem ut ur Sverige. USA, England, Frankrike, Ryssland, Turkiet, Afrika, Norge, Danmark det kvittar!!!! Denna utsatta kvinna ska aldrig mer behöva se dessa män igen. Tycker du Johan ska besöka berörd kvinna och förklara att om ca 2 år är dessa gärningsmän ute på fri fot igen. Vi har alldeless för många våldtäktsmän i Sverige, gör man en sån här gärning ska man ut. Återkom till mig när DU pratat med berörd kvinna!.

  1. Fredrik

   Vad ska man göra med etniskt svenska män då som våldtagit för att offret ska slippa se den gärningsmannen. Din logik brister. Alla svenska medborgare ska väl vara lika inför lagen? Dömda brottslingar som inte är svenska medborgare kan utvisas beroende på brottets art (i detta fall skulle det varit aktuellt enligt praxis), men inte självfallet inte svenska medborgare.

   1. Thomas

    Har man dubbelt medborgarskap så borde det vara enkelt att dra in det svenska medborgarskapet.
    Vi är ju mycket för formaliteter i detta land så det borde göras.
    – För att skydda immigranter som sköter sig! –

 9. mats ljungkrantz

  borde man inte ta med hela sanningen? tex att minst en av dräggen är tidigare dömd för brott och borde redan varit utvisad? eller att en av dom propagerade för feminism. är det feministiskt att våldta en kvinna?

 10. Thomas

  På en gång, brottet är fruktansvärt så är det sagt.

  Det jag nedan skriver är på inget sätt ett försvar men ändå nått vi i alla debatter om ovan nämnda, både i kommentarer och i själva inlägget och det är. VAD är det som gör att dessa män med t.ex. utländskt ursprung agerar som dom gör, vad får dom att våldta i grupp, att då jämföra med ”Svenne” som våldtar, som i 99,9 fall av 100 gör detta helt allena…?

  Om vi tänker oss ett gäng flyktingar från ett land där mord, våldtäkt och stympning tillhör vardagen, där man bor i hyddor eller i alla fall i enkla bostäder med stampat jordgolv, de flesta är analfabeter, en del blir tvingade att bli barnsoldater, dom har inga influenser från omvärlden under sin uppväxt, dom kanske blivit itutade religiösa och skrockbaserade värderingar med modersmjölken, om dom inte svälter halv ihjäl under sin uppväxt, troligen är det många som aldrig eller sällan sett en TV och ibland finns det en per by, som visar propaganda mest hela tiden, vi kanske tycker pressen här är vinklad och lögnaktig men gissa vad den är där då?

  Om vi nu leker med tanken att ett gäng grabbar med ovan nämnda bakgrund kommer hit som flyktingar för att dom konstaterat att dom kommer dö en tidig död i hemlandet, alla är väl på nått sätt rädda för döden, och kommer hit. ovanpå detta kan man nog lägga PTS och liknande (kolla upp ”Shell Shock” på google så får du en bild om vad krig och annat kan göra med skallen på en människa. I alla fall så är frågorna på detta enkla – Vad får oss att tro att dessa människor skulle se världen som vi gör, kommer de att lägga sina värderingar och det som de levt i, i hela sitt liv på hyllan och mentalt sadla om, har någon sett till att de till fullo förstår hur det fungerar här och vad som förväntas av dom, behöver man kanske inte undersöka om de förstår vad dom får/kan göra, vad straffen blir om dom begår dessa gärningar…. ???? o.s.v.

  Jag menar inte att det är OK att begå brott, på inget sätt så men samtidigt måste man försöka se hela bilden och jag har en filosofi som jag lever efter och den gör att det är lättare att sätta sig in i att en människa är som dom är ”Det finns alltid en orsak till att du är som du är och jag är som jag är, om jag ska förstå dig och dina egenheter bör jag acceptera att jag inte kan ta för givet att du har exakt samma preferenser som jag då vi är helt unika i vår väg till den punkt där vi möts i livet”

  Jag menar heller inte att vi måste acceptera allt men hat har aldrig löst nått(kolla historien). Du måste inte tycka om alla heller men försöka förstå hur den du har framför dig blev som han är och så kan det vara svårt att hata honom/henne… jag vet inte, men jag har det i alla fall !

  1. Maria

   Håller med dig Thomas, jag arbetar på en rättspsykiatrisk klinik och många av ”mina grabbar” har varit barnsoldater och själv blivit utsatta för bla. gruppvåldtäkt av sina äldre befäl, de har tvingats våldta och mörda både barn och kvinnor som väldigt unga. Deras preferenser ser inte ut som våra, deras känsloliv är fullständigt kaotiskt och ”moral” har en helt annan betydelse för dem än för oss som blivit förskonade för sådant.

  2. Maja

   Just precis därför ska dom tillbaka till sina hemländer när faran är över. Dom ska inte dra omkring i sverige på våldtäktsturne

 11. Johan Sten

  Det sker cirka 30 våldtäkter på dessa färjor, varje år…
  Hur många utförs av ”vita” svenskar och är kristna…?
  De sidor som vill framställa svenskar som dugliga och oskyldiga är bra korkade…

  1. Fredrik

   Alla våldtäkter som begås av ”riktiga svenskar” eller av finnar, är ju egentligen inte våldtäkter. Det begriper du väl? Det är bara om det är bruna människor som det är relevant, allt annat kan vi skita i och sopa lite fins under mattan. Det vore ju som att peka finger på sig själv att anklaga även dessa kollektivt 😉

 12. Per w

  Johan ö. Vad tycker du är rimligt straff för ett gäng som skulle våldta er dotter? Fru eller närhörig?

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Tack för ditt inlägg. Jag har inte berört straffskalan och vill inte göra det här heller. Straffen ska vara kännbara såklart, men lika för alla, dvs ursprung, hudfärg, religion m.m ska inte påverka. Våldtäkt är ett av många vidriga brott som leder till livslångt lidande för offret och därför bör påföljden vara därefter.

 13. Adam

  Thomas, det är en fin filosofi. Men det känns som att den typen av filosofi har gjort att vi är där vi är idag.
  Du kanske då kunde vara en person som åker runt till alla brottsoffer och förklarar det hela?
  Du kan väl börja med kvinnan som blev utsatt på båten. Förklara för henne att hon inte ska känna hat mot dessa grabbar. Att deras uppväxt har gjort att de inte har samma ”preferenser” som oss andra (svenskar?). Du kan ju även tillägga att du inte har en aning om hur deras uppväxt i verkligheten har varit men att det länge har varit krig i (delar av) Somalia och att de ”säkert” har varit drabbade av det.

  1. Thomas

   Nu har jag på inget sätt påstått att vi ska bortse från offren utan snarare förstå varför brotten begås och kanske med utgång från det i framtiden kunna lösa detta. så vi i framtiden kan de till att brotten inte begås för att de som kommer hit får relevant bemötande, att vi gör klart för dom vad som kommer hända OM dom begår brott som inte räknas som brott där de kommer ifrån, där våldtäkter är OK, där kvinnan inte är jämlik, där det är OK att stympa och döda.

   Man kan väl vända det som så att vi som är infödda och har vuxit upp i Sverige, skyddad av moral och lagar, där vi från modersmjölken har alla de preferenser vi har per automatik ÄNDÅ har män som våldtar, begår brott och dödar, och då kan man ju fundera på hur det kommer sig då vi ju i så fall borde ha noll brott i landet, har vi det? Inte direkt va.

   Det jag påstår är egentligen enkelt, för att kunna lösa problem så måste vi veta och förstå varför problemet uppstår, den enkla lösningen är att stänga dörren och inte släppa in problemen på ett i mina ögon egoistiskt sätt eller lösa dom med vett och intelligens, nått som torde finnas gott om men många gånger senaste åren fått mig att tvivla!

 14. Christina Blomqvist

  Om jag flyttar till Grekland, blir jag grek då? Svaret är, nej. Jag blir en svensk som bor i Grekland.

  Media måste skilja på svensk och på svensk medborgare.

   1. Johan Öberg Inläggsförfattare

    Det vet jag inte. Jag har sett bilder florera med bilder på häktningsdokumenten där svenska personnummer angivits för de misstänkta.

 15. Maria

  Om det bara är personer med mörk hy från krigsdrabbade länder som utför gruppvåldtäkter; hur förklarar ni alla de fall som skett i USA, av vita (ofta kristna) och tidigare sedda som förebilder och ibland idrottshjältar? Vithyade svenska män har oxå utfört gruppvåldtäkter, men kanske inte exponerats i media lika ofta. Det första mediafallet jag kommer på var 3 hockeystjärnor. Fundera över om ni trott de kom rimligt undan om de varit mörkhyade muslimer.
  Många svenska män är fantastiska och fina, men den farligaste platsen för en kvinna är fortfarande i hemmet, och den farligaste personen för henne någon närstående man. De flesta kvinnor i Sverige har blivit utsatta för sexuella övergrepp, och om de inte själva blivit våldtagna nån gång så känner de nån som blivit det. Dessutom av vita och förmodat kristna killar som är svenskfödda sen generationer tillbaka. (När kom den första människan till det som sen fick namnet Sverige?)
  Så om ni själva är så jävla bra så sluta tjafsa om ursprung, och börja jobba för att kvinnor och flickor ska känna sej trygga istället. Och det gör man inte genom att bara peka på andra eller använda våld.
  Ha en bra dag!

  1. Inge J

   (När kom den första människan till det som sen fick namnet Sverige?)
   De äldsta spåren man funnit är ca14000 år gamla , nära Malmö!

 16. Nisse

  Hej har med intresse läst ditt inlägg. Håller med dig om att generaliseringar går helt fel. Man kan inte säga att alla med MENA-bakgrund är våldtäktsmän men däremot kan man väl vända på steken och säga att de flesta gruppvåldtäktsmän har MENA-bakgrund. Det är ingen hemlighet att kvinnosynen varierar mellan olika kulturer, Att då låta folk som kulturellt och religionsmässigt kommer från medeltiden möta TV1000 lördag natt kl 24.00 tror jag är katastrofalt.

 17. Daniel

  ”Kan man inte vara svensk med somaliskt ursprung?”
  Kan man säkert, men inte om man i Sverige behöver somalisk tolk i förhöret för att man inte kan svenska, då är man definitivt inte svensk.

  Om ursprung nu inte är viktigt, varför ens rapportera att svenskar ha gjort det? Det skambelägger alla hederliga svenska män (med din logik).
  Eller varför ens rapportera om könen på brottsoffer och förövare?

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Då brottet begicks på en båt, är det naturligt att det skrivs ”svenska män”. Det kunde ju vara finnar, ryssar, ester m.m. eftersom det på båtarna finns en internationell publik.

 18. Per

  Det är alltid lika intressant att de som verkar ha mest vilja att trycka på Svensk-etiketten på någon som tagit sig till vårt land är vi själva. Anser sig de somalier i detta fall (om det som kommit fram nu stämmer) att de är svenskar, eller somalier? Jag kan med 99% säkerhet säga att de anser sig vara just somalier. Med svenskt medborgarskap.

  Att jämföra med Zlatan m.fl. blir ju bara löjligt. De är födda här. Hur kan du svara för Ludmila. Vad säger att hon inte anser sig vara ryska, med svenskt medborgarskap?

  Att jämföra nyligen hitkomna flyktingars landstillhörighet med infödda medborgare av utländsk härkomst blir bara löjligt.

  Korrekt rubriksättning av tidningarna i detta fall skulle ha varit 8 män med svenskt medborgarskap.

  Jag har länge gått och trott att många svenskar i ren allmänhet bär på ett starkt judehat med tanke på medierapporteringen. När det sedan kryper fram att det till största delen är en konflikt som ligger mellan araber/muslimer och judar. Hade det kommit fram tydligare redan från början så hade problemet kunnat börjats arbeta med långt tidigare. Men den starka motviljan att sätta en tydlig adressat på problemet i rädsla för att röra upp rasistiska debatter snarare stjälper än hjälper i dessa fall.

 19. Cai Magnusson

  Hur ska man kunna satsa koncentrerande punktmarkerade resurser på förebyggande åtgärder om man inte ens törs beröra och identifiera förövarnas ursprungliga etnicitet?
  Många av våra nya medborgares kvinnosyn är fundamentalt annorlunda jämfört med västerländsk. De kraftigt generationsbundna åsikterna ändras inte då de passerar våra gränser. Inte ens i andra och tredje generationen har det tyvärr visat sig.
  Kan vi inte ge kvinnor i Sverige den tryggheten?
  Idag ligger Sverige på andra plats då det gäller våldtäkter per capita. 100 anmälningar per dag…. Otroligt respektlöst mot både offren och anhöriga att inte mer förebyggande åtgärder sätts in. Istället ska det hyschas om etnicitet och ursprung. Vi skyller på de individuellas sjuka värderingar istället för att acceptera de enorma kulturella skillnader som råder som vi under inga omständigheter kan erkänna. Vi fortsätter istället kackla vidare patetiska klyschor om kränkta minoriteter / rasism / fobi / och främlingsfientlighet. Allt detta lär ju inte minskas så länge myndigheter, press och självutnämnda språkrör för mänsklig förståelse och jämlikhet fortsätter att mörklägga fakta. Då uteblivna krafttag som markerar att vi under inga omständigheter accepterar liknande övergrepp på våra kvinnliga medborgare. OAVSETT ETNICITET.
  Vi lär väl fortsätta sitta på den vita lilla löjliga gunghästen och vifta frenetiskt med godhetens självlysande svärd. Ty vi är godheten. En humanitär stormakt, vars jakt på acceptans världen över förblindat oss till den milda grad att vi inte längre ser skogen för det står en massa bruna elaka träd i vägen.
  Under tiden som vi klappar oss uppblåst och självgott på vår egen axeln blir 100 kvinnor våldtagna i Sverige.
  Varje dag…
  Utan vidare åtgärder.

  1. Patrik

   En stor anledning till att Sverige ligger på andra plats i världen i antalet våldtäkter per capita är vad jag vet att vi har en annan definition av vad våldtäkt innebär än resten av världen. Saker som i andra länder skulle rubriceras som ”sexuellt utnyttjande” eller liknande brott med lägre straffvärde blir i Sverige ”våldtäkt”.

   Jfr: Julian Assange.

 20. Chris

  Vill bara tilläga där att brejvik inte alls är kristen. Så det är en dum jämförelse… Hans tro ligger till en annan ideologi, nämligen Hitlers, och det såg man ganska snart att han och Jesus Kristus inte stod varandra nära på någotvis!!

 21. Anders Johansson

  Du har rätt i det du skriver. Däremot är det viktigt att det börjar talas om vad vi kan göra för att undvika att första respektive andra generationens svenskar våldtar. För statistiskt sett är första och andra generationens invandrare extremt överrepresenterade vid våldtäkter där offret är okänt för gärningsmannen/männen. Vad gäller gruppvåldtäkter begås de uteslutande av nämnda grupper.

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Tack för din kommentar och den frågan är klurig och en utmaning att lösa, dvs hur vi ska agera för att toppa en möjlig negativ utveckling. //Ö

 22. Ander

  Bara för att man har uppehållstillstånd eller svenskt medborgarskap betyder det inte att man är svensk.
  Om jag utvandrar till amerika, får amerikanst uppehållstillstånd och medborgarskap betyder inte att jag är amerikan.

 23. Eric Hammarström

  Här kommer en lång kommentar Johan, så håll i dig 🙂

  För det första håller jag inte med om din definition om ”svenskar”. En svensk är en person som anser sig vara svensk. Jag tycker att det är den enda definitionen som håller i längden. Ett svensk medborgarskap gör dig inte till svensk, inte heller att du ”åker tunnelbana i Stockholm” (citat Åsa Romson). Många nyanlända anser sig inte vara svenskar precis som jag inte anser mig vara en spanjor bara för jag sitter på ett spanskt medborgarskap genom mina föräldrar. Zlatan anser sig vara svensk och därmed anser också jag att han är svensk. Detta är dessvärre en svårare definition att göra rubriker för. Somalier som inte förstår talad svenska har jag dock svårt att tänka mig ser sig som svenskar, men det vet jag såklart inte.

  Den stora generaliseringen står du för Johan. ”Jag är av åsikten att våldtäkt är ett vidrigt brott och ska någon hängas ut är det alla män.” Det är betydligt mindre andel män som begår våldtäkter än t.ex. somaliska män. Detta givetvis eftersom det finns folkgrupper som är överrepresenterade i våldtäksstatestiken. Våldtäktsmän är dock en otroligt liten minoritet bland somaliska män så som män i allmänhet. Man borde därför hålla sig borta från den typen av grova generaliseringar. (Där är vi överens misstänker jag).

  Du jämför militantiska islamister med Breiviks trosuppfattning. En otroligt konstig jämförelse som tyvärr många debattörer väljer att använda sig utav. Militantiska islamister hittar stöd i Koranen för sina handlingar. Jag tänker inte gå in djupare på vare sig det är en rätt eller fel tolkning (en såpass stor kunskap om koranen sitter jag inte på) men att det är lätt att (miss)tolka det så är ett ganska rimligt påstående. De gör sina terrordåd i hopp om att det är Allahs vilja.
  Breivik gjorde sitt terrordåd på grund utav hans sjuka ideologi. Helt avskild från kristendomen, helt avskild från Bibeln och helt avskild från hans tro. Hans terrordåd kan inte kopplas till hans trosuppfattning. Där har vi den stora skillnaden mellan Breivik och militant islamism.

  Angående hatet som uppstått: Det är tämligen logiskt dock inte försvarbart. Sverige med media i täten försöker gång på gång att tysta ner allt som på något sätt kan vinklas till ”nysvenskars” nackdel. Detta är säkert något du tycker är ”högerextremistisk smörja” men låt mig ta ett exempel. BRÅ utgav t.ex. 1995 en ganska detaljerad rapport om brott där olika etniciteter var representerade. 2005 utgavs en ny rapport där etniciteter inte längre var lika representerade. Istället hade man valt att bunta ihop folkgrupper till stora massor för att (antagligen) snygga till resultatet. Nu tycker du kanske att det är helt rätt att inte ”peka ut” olika etniciteter men jag skulle säga att det är otroligt viktigt att fakta får vara fakta.
  Vi ser idag att ”nyanlända svenskar” är överrepresenterade i nästan alla kategorier av brottslighet. Istället för att spä på fördomarna om nyanlända svenskar så borde vi ta tag i problemet. Ge mer stöd och hjälp till grupper som är överrepresenterade i brottsstatistiken. Detta gäller givetvis också svenskar som befinner sig i underklassen, som är överrepresenterade gentemot svenskar i medel- och överklassen. Detta vill jag påstå är att förebygga rasism – inte att mata rasismen.

  1. Patrik

   Instämmer i det mesta du skriver, men vill tillägga att om man ser på Bibeln så finns det en del stöd för våldsamma tolkningar där också även om det kanske inte gällde just Breivik. Jag är inte så påläst om hans bakgrund och ideologi, så jag vet inte om den har så mycket med kristendom att göra. Följande klipp på Youtube innehåller bakgrund om honom som jag inte sett någon annan ta upp:

   https://www.youtube.com/watch?v=Lz3YxFbrwsY

   Om man bortser från ABB så finns det å andra sidan andra kristna som genom historien glatt har mördat folk i sin tros namn. Inkvisitionen, häxprocesser, hat mot homosexuella och judar, o.s.v. Kristna av idag gör inte sådant, men historiskt har kristendomen inte på något sätt varit fredlig. Jag tror inte att det har med religionen i sig att göra, eller att den har förändrats, utan att vi som samhälle inte längre är religiöst. Vi har skiljt kyrka och stat åt, vi har tagit ställning för att religion INTE ska vara det som styr samhället, o.s.v.

   Att kristna inte längre mördar människor för sin tros skull, det har inget att göra med att kristendom skulle vara bättre än islam i mina ögon. Det beror på att människor har gjort uppror mot kristendomen och tvingat den tillbaka. Vi har bestämt att kyrkan och staten inte ska hänga ihop, att det inte är acceptabelt att mörda homosexuella trots att det står så i Bibeln, o.s.v.

   På samma sätt måste man kunna diskutera islam. Islam är inte en hudfärg, islam är en idé och en värdering. Man kan förändra idéer och värderingar, man kan lämna dem bakom sig på ett helt annat sätt än sin hudfärg. Det främsta argumentet mot att kritisera efter hudfärg – att man inte kan påverka den, och att etiketten hudfärg därför inte på ett vettigt sätt kan kopplas till idéer eller värderingar – gäller inte för en religion. En religion är självvald på precis samma sätt som tillhörighet i ett politiskt parti, och det är något som vi måste kunna kritisera. Förutsatt att vi inte slarvar och förutsätter att alla med mörk hy är muslimer, naturligtvis.

   1. Eric Hammarström

    Patrik:

    Det finns absolut ”kristna” grupper som gjort terrordåd (och andra hemska gärningar) genom tiderna men jag vill inte påstå att de kan hitta stöd för det i Bibeln. Rakt igenom Bibeln är kärlek och nåd två nyckelord. Jag kan inte förstå hur ”kristna” extremister kan koppla ihop kärlek med avrättningar på icke-troende. Det är något Bibeln ställer sig kritiskt till och därför anser jag inte heller att nämnda extrimister gör gärningarna i Guds namn (och därmed inte går att jämföra med militant islamism).

    Jag kommer själv från en djupt religiös familj och har fått höra flera gånger hur kristendomen har varit orsaken till stora delar av krigen runt medeltiden. Detta är ju helt befängt.
    Exempelvis Engelsk-spanska kriget på sent 1500-tal berodde inte på disputer pga skilda religioner utan av maktbegär. Den engelska kungen bytte till protestantism för att dels ta kyrkans guld och dels för att få en anledning till att kunna attackera Spanien. Inget som kristendomen kan ta ansvar för.

    Du nämner mord på homosexuella. Jag kan tänka mig att det har hänt, inget jag är bekant med dock. Frågan är om någon kan hitta något i Bibeln som går att vända till att det skulle vara något gott att mörda homosexuella. Homosexualitet är förbjudet i Bibeln, precis som svordomar, sex utanför äktenskapet m.m. Det står dock ingenting om att människan har rätten att själva döma ”syndare”. Domen kommer från Gud (enligt Bibeln) och ingen annan.
    Ex. ”Ni har hört att det blev sagt: Du skall äls­ka din nästa och ha­ta din fi­en­de. Men jag säger er: äls­ka era fi­en­der och be för dem som förföljer er;” [Matt 5:43]
    ”Den som säger sig vara i ljuset och hatar sin broder är ännu kvar i mörkret” (1 Joh 2:9)

    Däremot finns det mycket i Koranen som styrker våld. Jag säger inte att det är den allmäna tolkningen, men när jag läser detta förstår jag mycket väl hur folk kan få för sig att Allah förespråkar våld.

    ”Låt då dem kämpa för Guds sak som är villiga att ge upp detta jordiska liv för att vinna evigheten! Vare sig han stupar eller segrar, skall vi skänka den som kämpar för Guds sak en riklig belöning”. (4:74)
    ”O ye who believe! Fight those of the disbelievers who are near to you, and let them find harshness in you, and know that Allah is with those who keep their duty (unto Him). ” (9:123)
    ”Strive against the disbelievers and the hypocrites, and be stern with them. Hell will be their home, a hapless journey’s end. ” (66:9)
    ”The Prophet said, ’If somebody discards his religion, kill him.'” (52:260)

    Som tidigare sagt så kommer jag från djupt kristna kretsar men jag har aldrig någonsin märkt av någon tollerans för hat. Det är två skilda saker att anse något är fel (att svära, vara otrogen, att döda, att stjäla m.m.) och att därför tar sig rätten att hata. Många kristna fördömer många religioner, handlingar, osv. men väldigt få tycker att det gör det accepterat att hata och mörda. Dessa små grupper av riktigt konservativa kristna håller Bibeln för helt bokstavligt sann, ändå finns inte hatet som man många gånger kan känna i djupt religiösa muslimska sammanhang.

    Jag är dock helt med dig att man ska få kritisera islam. Kritisera gärna kristendom, svenskar, afrikaner, islam, tyskar, rika, arbetslösa, ungdomar – ja vad som helst. Sålänge det inte är befängda påståenden eller påhopp ska yttrandefriheten gälla alla människor och tillhörigheter.

  2. Andreas

   Eric, du skriver att BRÅ visar att första och andra generationens invandrare är överrepresenterade som brottslingar. Det stämmer. Men är det att det är just invandrare som är förklaringen till att de är överrepresenterade? Det finns en mycket bra studier som visar att 50-75% av förklaringen till överrepresentationen är föräldrarnas inkomst under uppväxten. Hög brottslighet är främst ett inkomstfördelningsproblem! Det finns dock en ”invandrings effekt” då 25-50% av överrepresentationen inte kan förklaras av ekonomiska förhållanden. Det har dock inget med kultur att göra, då man inte kan se någon skillnad när det gäller ursprungsland (dom flesta dömda invandrare i Sverige är förövrigt andra nordbor). Det tycks vara något i just att vara invandrad man som ökar risken att dömas för brott (hos kvinnor kunde 100% av brottsligheten förklaras med föräldrnas inkomst). Det kan vara så att polisen är mer uppmärksam på invandrade män och de oftare åker fast eller så är det något med att man som invandrad man, oavsett vilket land man kommer ifrån, känner sig utanför och i högre gard begår brott.

   1. Eric Hammarström

    Andreas:

    Att invandrare är överrepresenterade (grovt överrepresenterade dessutom) har förmodligen många förklaringar. Inkomst (som du nämner), bakgrund, värderingar, krigstraumatiseringar, uppväxt, sociala aspekter m.m. Jag tror inte att det finns någon gen i exempelvis somalier som gör dem mer benägna att begå brott, däremot måste det finnas fler anledningar än inkomst för att förklara att vissa etniciteter är överrepresenterade i brottsstatistiken.
    Hur kommer det sig annars att invandrare i underklassen är överrepresenterade jämfört med svenskar i underklassen? Båda har föräldrar med ungefär samma förmögenhet och inkomst.

    Du säger att de flesta dömda är andra nordbor. Vilken källa har du på det? Kanske till antalet (irrelevant) men inte till andelen (procent).
    Läs själv:
    ”Andelen personer som är misstänkta för brott är större i grupper från vissa
    geografiska områden än från andra. Det gäller till exempel vissa delar av
    Afrika, till exempel Nordafrika, och Västasien. De som kommer från västra
    Europa, Sydostasien och USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland tillhör
    de grupper som i minst utsträckning är misstänkta för brott bland de utrikes
    födda”
    http://www.bra.se/download/18.cba82f7130f475a2f1800012697/2005_17_brottslighet_bland_personer_fodda_sverige_och_utlandet.pdf (s. 35)

    Att säga att antalet visar verkligheten är principiellt samma sak som att säga att Stockholm är en fattigare stad än någon liten stad i Kongo eftersom det till antalet bor fler fattiga i Stockholm än i en småstad i Kongo. Skulle man dock kolla andelen skulle småstaden i Kongo kanske ha 20-50 gånger mer fattigdom, vilket såklart visar verkligheten mycket bättre.

    Jag ställer mig kritisk till din ”mycket bra studie” på inkomst relaterad till brottslighet. Vad vi kan se är att inkomst har påverkan, vad vi troligvis inte kan se är hur stor andel av brott som begås av inkomstorsaker. Inkomst påverkar umgänge, psykisk hälsa, fysisk hälsa, arbete m.m. Hur kan man ta hänsyn till alla dessa aspekter i en studie? Orimligt och förmodligen helt missvisande. Förövrigt verkar det också föga trovärdig att hävda att ”25-50 % kan inte förklaras av ekonomiska förhållanden”. Vilken seriös studie ger en felmarginal med 25 %? Skulle vara intressant att läsa denna studie och du kan få tag på den någonstans. 🙂

    Jag hittade precis din källa på att nordbor utgör fler av de misstänkta brotten än personer från t.ex. nordafrika. Precis som jag misstänkte är det till antalet misstänka brott, inte till andelen misstänkta brott. Finns på s. 35 på rapporten jag länkade till. Läs nedan:
    ”Men nordafrikaners högre överrisk innebär inte att personer från Nordafrika
    svarar för en stor del av den misstänkta brottsligheten i Sverige. Deras
    andel är tvärtom mycket liten. De som dominerar är i stället nordbor.
    Personer från Finland, Norge, Danmark och Island utgör närmare 5 procent
    av de misstänkta medan personer från Nordafrika utgör 0,7 procent.
    Det hänger naturligtvis bland annat samman med att det inte finns särskilt
    många personer i Sverige som är födda i Nordafrika. Antalet invandrare
    från de nordiska grannländerna är mycket större.”

    För att förtydliga:
    ”Det hänger naturligtvis bland annat samman med att det inte finns särskilt
    många personer i Sverige som är födda i Nordafrika. Antalet invandrare
    från de nordiska grannländerna är mycket större.”

 24. Jack

  Klarar ni av att läsa denna Italienska skrivelse om Sverige?

  Översättarens förord;
  ”En italiensk skrivelse om Sverige.
  Finns det NÅGON risk att detta är anledningen till det snart tioåriga mörkandet av våldtäktsmäns etnicitet?

  Vi kan utgå från att mörkandet har en politisk motivation. En anledning.

  Om man jämför med att av de dömda våldtäktsmännen i Danmark är 50% utlandsfödda och vi tar emot nio (9) gånger fler än Danmark gör kan detta faktiskt vara den dolda sanningen.
  Översättningen från italienska:”

  ”I Sverige har det registrerats 60 000 våldtäkter per år, cirka 5 000 våldtäkter per månad eller 164 våldtäkter per dag. Det är 20 gånger fler än i andra europeiska länder. Antalet våldtäkter har ökat med 12 procent mellan 2009 och 2010. Majoriteten av våldtäktsmännen är muslimer.

  Tjänsten Human Rights avslöjar att gruppvåldtäkterna har ökat med 377 procent mellan 1995 och 2006. Våldtäkt utomhus ökade med 300 procent mellan 1975 och 2007 och 82 procent av svenska kvinnor är rädda för att lämna huset på kvällen. Det verkar att vara en effekt av en massiv muslimsk invandring som har drabbat landet på den Skandinaviska halvön 2004-2012.

  Sverige har nu ett sorgligt rekord – det Europeiska land där det förekommer flest våldtäkter och som nu är tvåa i världen efter den anti-rasistiska Sydafrika. Det är chockerande siffrorna att det förekommer över 53 våldtäkter per 100 000 invånare. Nästan fyra gånger högre än de redan chockerande italienska som genereras av invandringen och som stannar vid 15 våldtäkter per 100 000 invånare. Statistiken tyder på att 1 av 4 svenska kvinnor kommer att bli våldtagna. Muslimer är inblandade i cirka 77 procent av våldtäktsfallen (invandrare i allmänhet för 90 procent).

  Blandningen av svenskt liberal kultur och en kvinnofientlig muslimsk ideologi är en explosiv blandning som har gett upphov till en epidemi av sexuellt våld. Skälen är uppenbara. Det som för en svensk kvinna kan vara en enkel gest av vänlighet, missuppfattas av invandrade afrikaner eller afghaner som inte bara härstammar från andra platser men även från andra epoker, som en signal till parning. Beaktande också att i Afrika och i muslimska områden, är kvinnan bara en av olika slag av boskap. I Stockholm i somras begicks det i genomsnitt fem våldtäkter per dag.”

  http://www.informazionelibera.info/svezia-il-77-degli-stupri-e-commesso-da-musulmani/

  Självklart kommer sanningshalten i denna artikel stark att ifrågasättas. Även om siffrorna skulle vara friserade med 50 % är de mycket skrämmande..

  1. Stefan Nordlund

   Vet inte riktigt…..känns nästan lite gränspsykotiskt att komma med ett sånt här påstående:

   ”I Sverige har det registrerats 60 000 våldtäkter per år….”

   Finns liksom ingen som helst anledning att lyssna på vad en sådan källa har att vidare anföra….

 25. Anna

  Intressant det du skriver. det du inte verkar veta dock är hur nysvenskar/invandrare flyktingar osv beter sig not oss tjejer som är ute på krogen. de tror att det är ok att trycka sig mot en, röra vid en, säga slemmiga saker mm. Jag har aldrig varit med om att svenska killar, dvs killar födda i Sverige eller boende här sedan länge beter sig på det viset. Har även bott i afrikanska och arabiska länder i 10 år sammanlagt och upplevt samma sak där dagligen, fast då i affärer, taxibilar, på stan osv. Deras kultur verkar tycka det är ok att behandla kvinnor på det viset, Jag har ingen aning om vilka som utförde den här våldtäkten på båten och skyller inte på någon religion.

 26. Herr Nilsson

  Det är alltid roligt hur folk oroligt skruvar på sig och skyndar sig att säga att ”alla somalier våldtar ju inte..” när något sådant här händer. Nej det gör såklart inte alla somalier, och det har ingen heller påstått. Men det sorgliga fakta är att våldtäktskulturen är mycket starkare i Afrika än i Väst. En klanmentalitet där egna klantillhörigheten betyder allt kombinerat med en medeltida kvinnosyn är problemet. Det betyder inte att alla afrikaner är våltäktsmän, men i stora drag är det vanligt förekommande. Liksom det i stora drag är så att sydeuropéer är mer öppna och pratsamma än nordeuropéer fastän det finns undantag. ingen påstår att ALLA sydeuropéer är öppna och glada och alla nordbor är tysta och inåtvända, men i stora drag är det just så. därför generaliserar man och säger att sydeuropéer är öppna medan nordbor är tysta. På samma sätt kan man generalisera om våldtäktskultur i olika länder. Och ja det finns också européer som våldtar men försök nu lite inse skillnad i proportioner. Våldtäkt är inte acceptabelt och uppmuntras inte, det är en mycket mindre andel européer som våldtagit en kvinna, och gruppvåltäkt är så gott som okänt. I Kongo är det större sannolikhet för flickor att bli våldtagna än att lära sig läsa, närmare 25% av alla sydafrikanska män har våldtagit en kvinna m.m. m.m. Det finns hur mycket statistik som helst att läsa. Det är i stora drag så att afrikaner har mycket större sannolikhet att vara våldtäktsmän än européer, hur rasisitiskt det än låter. Och ju mer vi ignorerar det och låtsas som att det inte är så, desto värre kommer det att bli.

  Det är annars också väldigt roligt hur feministerna som mer än gärna hänger ut vita män aldrig kritiserar våldtäktskulturen i Afrika, de är alltid de första att säga att ”vi ska inte dra alla över en kam, alla afrikaner våldtar inte blahblah”. men inte tvekar de till att generalisera över och hänga ut vita män, inte säger de nån gång att vi ska visa förståelse och respektera dem, och vara försiktiga med att generalisera, de gör precis lika mycket skillnad på folk och folk som SD! För feministerna är den vite mannen den ultimata förtryckaren och fiendebilden!

  Nu kan ni kalla mig rasist hur mycket ni vill och jag bryr mig inte, jag har besökt ett femtiotal länder och bl.a. bott och arbetat i Afrika två gånger, så jag kan säga att jag vet mer om den afrikanska våldtäktskulturen än de flesta svenska feminister.

 27. Daniel

  det är värre på det sättet att dom kommer hit och gör så där! Otacksamma jävlar! Dom borde UTVISAS utan snack!!

 28. Martin

  Varje gång den här diskussionen kommer upp, så ska någon dra upp den 3 hockeyspelare, som blev ANMÄLDA,men polisutredning lades ner direkt trots massivt mediauppdåd och politiskt tryck, för att det fanns ingenting att utreda. Inte ens flickan själv ansåg att det varken våldtäkt. Det var hennes kompis som tyckte det.
  Men det är också det enda fall som anges.jag har under de senaste 20 åren inte läst om ett enda fall vid gruppvåldtäkter där det varit etniska Svenskar som varit gärningsmän, inte en enda gång. I samtliga fall där jag vet vilka förövarna är så har det varit personer från Mellanöstern eller Afrika.
  Varför är det så? Varför går män från det här länderna ihop ett helt gäng och ger sig på en stackars ensam kvinna?
  Kan det ha att göra med denna allmänna kvinnosynen i dessa länder, att hon är mannens ägodel, och kvinnor som inte är hemma och lagar mat är horor som det är ok att våldta?

  I Oslo har samtliga överfallsvåldtäkter de senaste 5 åren begåtts av invandrare, vad säger att det är annorlunda här?

  Och som flera har skrivit här, man byter inte etnisk nationalitet hur som helst. Zlatan är svensk eftersom han växt upp här, en person som nyss kommit hit och behöver tolk är inte svensk, precis som att jag inte blir kines för att jag flyttar till Kina.
  Bland många invandrare ses det ju som en direkt kränkning om man kallar dem för svenskar, Svenne är ett skällsord som flitigt nyttjas i förorterna, motsvarande blatte eller spagge.

  Klart inte alla somalier är våldtäktsmän, men det finns ju kraftig överrepresentation, så är det bara, det är ju bara att titta på de fällande domar som finns.
  Vad research säger ger jag inte fem öre före, den organisation drivs av vänsterextremister och har ett tydligt politiskt syfte, inte att sprida sanningar.

 29. Stefan Nordlund

  Det här ÄR ingen enkel sak att diskutera då det handlar om ett vidrigt brott som väcker starka känslor.
  Vilket givetvis utnyttjas av de bruna krafterna, det är så de gör.
  Att använda våra ädlaste känslor som medkänsla och solidaritet för att spela ut svaga grupper mot varandra är en klassisk taktik, man ser ofta hur det talas om att ”vi har inte råd att ge våra gamla sylt till pannkakorna men vi ska importera en massa muslimer som kommer hit och förstör”.
  Detta har ingenting att göra med att de efterlyser förbättringar för våra gamla, det syftar enbart att spela ut en folkgrupp.
  Rädsla och avsky är också effektiva propagandainstrument och det är det vi ser i det här fallet – det är inga problem att få folk att avsky de som begår den här typen av brott, mycket lätt är det.

  En svårighet, som jag ser det, är att det faktiskt tycks finnas en rädsla bland politiker, media och vanligt folk för att diskutera just frågan om våldtäkter – något jag anser behövas av flera orsaker varav huvudorsaken givetvis är att försöka förhindra att de sker öht.
  En annan tungt vägande aspekt är att avväpna rasisterna i debatten, som det är nu så tycks de äga den och det får aldrig ske på något område – de har ju i grunden fel i allt de säger eftersom alla deras argument bara är skenargument och det egentliga motivet är ren och skär rasism.

  Jag är inte helt främmande för att en seriös statistisk undersökning skulle KUNNA påvisa att män av utländsk härkomst är överrepresenterade när det gäller den här typen av brott.
  Det finns ställen på jorden där kvinnans ställning är minst sagt låg och kvinnosynen medger att de behandlas på vidriga sätt – ingen är förtjänt av att detta förnekas, allra minst kvinnorna i dessa områden.
  Det är dock något som vi ALDRIG får låta oss påverkas av när det gäller flyktingmottagande,invandring eller vår syn på grundläggande människovärde.

  Jag anser dock att det bör utredas så att vi kan finna lämpliga åtgärder för att förhindra den typen av brott.
  Är det så att en viss grupp är överrepresenterad så får man då gå in och se hur man kan arbeta med just den gruppen för att minska brottsrisken, detta gäller brottsförebyggande på alla områden.
  Man får se till vilka faktorer som gör att en viss grupp riskerar att ägna sig åt en viss typ av brottslighet och sedan hitta sätt minska riskerna för respektive grupp/typ av brottslighet.

  Vissa brott och vissa grupper kan BEHÖVA speciellt riktade insatser, det är ingen nyhet inom det brottsförebyggande arbetet.

  mvh Stefan

 30. Frk

  Jag tror inte somalierna själva ser sig som svenskar vad som än står i passet. Det är bara svenskar som tillskriver svenskt medborgarskap som något som står över allt annat. Alla människor känner en stolthet för sitt ursprung.
  Själv blev jag ”glad” då jag läste att det var svenska män, men tyvärr så bekräftades snart motsatsen. Därför är artikeln missvisande.
  Jag har själv en utländsk förälder och blir lika ledsen varje gång idioter missköter sig för det drabbar oss alla som inte ser svenska ut.
  Ett nej är alltid ett nej, men tyvärr fungerar inte det i praktiken. Man kan inte vara hur blåögd som helst som kvinna. Hamna i en situation ensam med ett gäng okända män är inte att rekommendera sen kan man fortsätta hävda sin rätt till att sitta naken om man så önskar men tyvärr, konsekvensen kommer som ett brev på posten!

  Men Jack, lågvattenmärke verkligen. Afrikaner o afghaner i samma mening som parning, som det vore djur du talar om. Hoppas att du kan skylla på Google translate ..

 31. ilse lindblad

  vad som gäller i det våldtäcktsfall som skedde , så verkar ju denna grupp av män ( oavsett var de kommer ifrån ) letat efter en kvinna att våldföra sig på för sitt eget höga nöjes skull , det är inte OK på något sätt !! de skall dömas hårt och absolut inte släppas på fri fot !!

 32. Petrus

  Nu följer några rader av icke pk text:
  Det här är bland det vidrigaste jag har läst. Både våldtäkten och texten ovan. Så jävla förrädiskt att skänka bort sin egna landstillhörighet till en främling på det sättet utan minsta jävla respekt för oss andra. Jag är stolt svensk och jag är som jag är. Kommer aldrig bli bosnisk, kommer aldrig bli tysk. Din nationalitet sitter i själen, inte i marken du står på. Sen får man gärna bo här,har jag verkligen inget emot. Men svensk är inget man blir, Det föds man till! Så sluta jaga pkpoäng och vara så jävla obehaglig!Det är på grund av sånna som er som gör att det här landet går åt helvete!

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Tack för ditt inlägg och det var på gränsen att jag inte släppte igenom ditt inlägg då jag eftersträvar en god samtalston. Det är inte innehållet jag vänder mig mot, utan tonen. Fortsätt kommentera! //Öberg

 33. John

  Du har inte läst rapporten från norska polisen va?
  Av alla våldtäktsmän i Oslo under de senaste fem åren var _en_ av nordiskt ursprung.

  Det är väl inte så märkligt att man har en annan värdegrund om man kommer från ett land där de använder våldtäkter som vapen i ett evigt krig? Där alla fått se sin egen mamma bli våldtagen av militär. En mamma som enligt kulturen och religionen i landet är mindre värd än fadern.

  Det har inget att göra med hudfärg. Det är att vi ska vara stolta över vår svenska kultur, och rätten att få vara patriotiska. Vårt land är världsledande inom många områden, bland annat jämställdhet. Vi svenskar vågar inte längre sticka ut hakan när det blir lite blåsigt. Det kommer att kosta vår värdsledande placering inom många områden, och våra kvinnor får betala den högsta kostnaden av dem alla.

 34. Lena

  Jag tänker inte lägga någon moralisk aspekt kring om det var svenska män eller något annat som utförde detta helt vidriga våldsbrott, däremot har jag läst kommentarerna och känner att jag måste påpeka en sak.

  Att man har ett tiosiffrigt personnummer betyder inte att man per automatik har ett svenskt medborgarskap. ALLA med uppehållstillstånd – permanent eller tillfälligt – får ett tiosiffrigt personnummer. Flyktingar från Syrien får numera PUT vid första mötet hos Migrationsverket och tilldelas tiosiffriga personnummer direkt. Svenskt medborgarskap ansöker man om efter att man har vistats i landet ett antal år.

 35. Emmi

  Sjukt bra skrivet! Studerar just nu diskriminering och likabehandling på Lunds Universitet och har fått så många aha-upplevelser senaste veckorna pga just omedvetenheten, att man känner till att det är ett stort problem med diskriminering men att man faktiskt inte förstår, främst inte ens sin egen delaktighet. Det är ju inte konstigt att så många väljer att tro på de högerextremistiska åsikterna som slängs åt alla håll, dom är lättillgängliga och ger en snabb ”lösning” på problemet, men som många inte tänker på också gör en hemsk ras profilering, nä usch! Kursen jag läser just nu borde vara obligatoriskt för alla!

 36. Gunnar

  Ja vi pratar om ett hatiskt drev, dock verkar vi inte minnas tidigare fall. De två män som kallades stureplans-profilerna blev så till den milda grad uthängda och mordhotade. De var två blonda killar. Oavsett var man kommer ifrån så är ett brott av den kalibern helt fruktansvärt, och jag tycker det är märkligt att man inte sätter den utsatta kvinnan i focus. Skäms!

 37. Morgan

  Vad får dig att tro att Breivik är kristen? Han är nationalist med ett egenskapat manifest. Du har fel.

  ”Vi kan säga att alla muslimer är terrorister bara för att en klick terrorister som har islam som religion råkar vara terrorister. ” Här skrev du nog fel.
  Du bör väl ha menat ”Vi kan säga att alla muslimer är terrorister bara för att en klick muslimer råkar vara terrorister. ”

 38. Niklas

  Jag har nu läst igenom alla kommentarer i denna frågan. Sorgligt nog ligger all fokus, likt i skräppressen, på förövarna. Väldigt lite fokus ligger på kvinnan som utsattes för detta hemska. Vem bryr sig om henne? Hon mår säkert bättre av att kanske få reda på att frågan om vad som är svenskt eller inte behandlas här.

 39. Joel

  I många år har jag häpnat över att man numera inte ser skillnad i att vara svensk medborgare och att ha svenskt nationalitet. När man åker utanför europa och ska fylla i en visum blankett eller liknande vid inresa så måste man alltid fylla i ”What’s your nationality and in witch country you hold citizenship” så jag tycker mig känna den där lagom äckligt PK-svenska konflikträdslan i att påstå att det är samma sak. Eftersom att det inte verkar vara medborgare i nåt annat av världens ca 200 länder som tänker likadant. Så annser jag att det är ett trött sätt att se på saken som är till för att skydda folk med annan etnicitet än svensk när dom beter sig som skit.
  Sen påstår du även att reaktionerna troligen inte skulle vart så hårda om det vart etniska svenskar. Till att börja med skulle det va kul om du eller nån annan kunde presentera ett liknande fall där det faktiskt är etniska svenska män som gått ihop låt säga 5-10 personer för att tillsammans knulla någon mot sin vilja, leta helst upp några begångna i modern tid!! våldtäkts scenen ur filmen jägarna räknas inte! För övrigt generaliserar du ju rätt friskt själv Tex när du säger så här
  ”Hade resonemanget varit detsamma om det varit en grupp av etniska svenskar som genomfört brottet? Tveksamt”
  Va fan vet du om det? jag kan lova dig att det är helt ovesentligt för mig och alla jag känner! Det är karaktären av brottet som upprör. Och jag kan lova dig att jag skulle ställa upp som frivillig yx-slaktare även om det vart en kalle kallesson som gjort nåt liknande mot en somalisk kvinna. Men som jag ser det så är problemet att det inte förs riktig statistik på sånt här i sverige sen 2006, eftersom resultatet den gången inte blev det man hoppats på. Min teori varför det inte görs är att den statistiken inte skulle gynna den delen av vår befolkning som är född utanför europa + att då skulle sanningen komma fram och den skulle antagligen se likadan ut som den gör i våra grannländer. Ta Oslo i Norge som exempel där 100 procent av alla överfallsvåldtäkter med identifierad gärningsman senaste 5 åren var en utomvästlig invandrare. Detta betyder absolut inte att alla utomvästliga invandrare är gruppvåldtäktsmän men det betyder däremot att nästan alla gruppvåldtäkts män är utomvästliga invandrare och det är inte samma sak och det måste folk både inse och förstå om denna nöt ska kunna knäckas.

 40. staffan

  Bra nu har vita svenska män fått tjafsa om rätt eller inte rätt av media att nämna förövarnas bakgrund. Som vanligt skulle jag vilja påstå. Nästan aldrig någon som nämner offret eller hur offret kan tänkas må osv. Det diskuteras aldrig i media eller på bloggar där folk ska skriva något politiskt korrekt så att denne kan sova med gott samvete. Som vanligt skulle jag vilja påstå. Någon som tar upp eller funderar över hur offret mår osv? Nä aldrig. Det viktigaste är ju hur ”Jag” uppfattas i detta. Jag tycker att vi ska ta det i beaktande plus hur långt straff en våldtäktsman får. Så kan vi ta och diskutera våra egna kvinnosyn

 41. Mats Kempe

  Tack Johan. Det behövs fler som tar strid mot det här drevet.

  Jag vill också se Sverige som ett land där vi behandlar alla lika.

  Gärningsmännen ska ha samma straff som om de hetat Johan eller Patrik.
  Och vi ska fortsätta hjälpa människor som har det svårare än vi själva.

 42. Jeppe

  @Johan Öberg
  Eftersom ingen får ha tolkningsföreträde framför berörd person, så är det väl bara till att fråga männen i fråga vilken nationalitet de anser sig tillhör? Oavsett vad som står i mitt pass, så anser jag mig svensk, även om jag skulle (vara tvungen att) flytta till ett annat land. Låt oss höra vad förövarna anser sig vara, så får vi samtidigt höra var de helst vill ta sitt straff.

  Att, som du, hävda att man inte kan säga ”att somalier våldtar” är dessvärre felaktigt. Somalier våldtar. Svenskar våldtar också. Mexikaner våldtar för den delen också. Det är precis här som könsrasismen kommer in i bilden. För på samma gång som det inte är ok att säga att somalier våldtar är det helt ok att använda retorik som säger att män våldtar. Ja, män våldtar (svenska, somaliska och mexikanska) men det gör kvinnor och transpersoner också.
  Det är den kollektiviserande retoriken som förstör. Oavsett om den riktas mot svarta våldtäktsmän eller mot vita Centerpartister.

 43. Ewa Engstrand

  Det är något som ökat lavinartat i vårt land,säger detta inte något.
  Man vågar inte gå själva,man som kvinna.
  Kvinnosynen är olika inte alla länder.
  Men detta är inget som vi ska aceptera, jag tycker när man begår grova brott ska man inte vara kvar i vårt land längre.

 44. Zilla

  Och såklart ska fokus nu flyttas från kvinnan som är den som är offret här. Varför? Johan, vad vet du om att vara tjej och blond? Mina erfarenheter ÄR att invandrarkillar kallar oss tjejer hora och diverse andra ”trevliga” saker i skolan, på krogen osv. Jag har BARA blivit kallad det av invandrare. Så är min upplevelse. Vad hjälper det att förneka vilken kvinnosyn det finns inom vissa invandrargrupper? Det är väl ändå bättre att erkänna promblemet ?
  Hälsningar tjejen från förorten.

 45. Jonas

  ”Hänga ut alla män”? Är du dum i hela kroppen? Jag förstår att du försöker peka på det orimliga i att dra ’alla somalier” över en kam. Men det funkar inte. Du lägger ord i min mun. Jag vill utvisa våldtäktsmännen. Etniskt svenska våldtäktsmän också, men ingen vill ta emot ”vårt” eget pack. Tyvärr. Utländskt pack däremot bör naturligtvis skickas hem igen, utvisas på livstid. Om de är är norrmän, holländare eller somalier spelar ingen roll. Ut med avskrädet. Det är varken främlingsfientligt eller rasistiskt. Felet finns inte i mig utan i den/de som tvingar sig på en kvinna. Hennes etnicitet har inte heller någon betydelse.
  Du min herre är en idiot.

 46. Andreas

  Våldtäktsmän vart än dom kommer ifrån på denna planet ska enligt mig stenas! Detta brott är så förbannat vidrigt och fegt så jag kräks!! Spelar ingen roll om du är Svensk, Somalie, turk, finne, tysk eller amerikan. Har någon våldtagit så ska den personen/personerna lida f-n! Dom borde kastas ner i ett gruvhål och lämnas där! Så kan dom våldta varandra om dom nu tycker det är så trevligt! Arg och äcklad är bara förnamnet! OBS! Det är inte ett dug synd om dessa såkallade människor som utförde denna handling! Dom är värda allt skit som kommer deras väg! Den enda som det är synd om är kvinnan som blev utsatt!! Hennes liv är numera förstört!

 47. Fredrik R

  Du har fel fartyg med i bild, det var Amorella inte Viking Grace..
  Det märkliga med rapporteringen var att aftonbladet var tidigt ute med att gärningsmännen var svenskar poängtera att det var just svenskar.. Rent teoretiskt kunde det ju lika gärna vara Finnar.. Våldtäksman lika sjuk oavsett nationallitet.. Dock är det sällan man ser etniska svenskar i domar rörande gruppvåldtäkteter.. Detta tyder ju på att människor från vissa delar av världen har vissa andra värderingar då det gäller kvinnor.. I norge menar ju norska polisen på att det är utomnordiska bor som i princip står för alla överfallsvåldtäkter.. För den sakens skull betyder det ju inte det att det sker våldtäkter av etniskt svenska.. En korrekt rapportering från Aftonbladet borde vart 6 män häktade för gruppvåldtäkt.. Varför måste man poängtera att de är svenska om nationalitet är totalt oviktigt. Hyckleri från media helt klart..

 48. Andreas

  Intressant tråd, vill bara lyfta frågan, svensk vs.somalier? Har de sagt upp sitt somaliska pass? om dom nu sitter på dubbla medborgarskap hade det väll inte varit fel att skriva somalisk, han måste ju vara mer somalier än svensk med tanke på tiden de vistats här? är själv innehavare av två pass. Men uppväxt här?! Känner dom med tre pass, stackars media vilken beslutsångest de får om det skulle hända den personen något!

 49. Ulf

  Johan.
  Ta del av BRÅ:s rapport, där finner du fakta.
  Alltid bäst att vara påläst när man har en massa åsikter.

 50. Arvid

  Jag håller med författaren om att det är fel att hänga ut somalier eller peka på ursprung då våldtäkt begås av män (och i vissa fall kvinnor) av alla nationaliteter.

  Jag håller inte med att om att ”män borde skämmas”. Det tycker jag menar på att författaren anser att våldtäkt på något sätt ligger i mäns natur och att författaren själv har tendenser till tankar eller handlingar av en liknande natur som han i sådant fall undertrycker.

  Våldtäktsmän är väl ingenting annat än kåta, desperata individer med empatistörningar (Läs: Ett pack inavlade äckel med brist på självkänsla)?

  Ska man skämmas som människa för att människor begår mord eller skämmas som skattebetalare för att vissa skattefuskar, vad är grejen?

 51. Ludwig

  Varför snacka om att vi inte bör hänga ut att dom är somalier och att vi inte bör döma om hudfärg och bara om just de här personerna. Sen efter skriver du att du skäms att vara man? Det är exakt lika dumt.

 52. Ludwig

  Varför säga att du skäms över att vara man för det de gjorde detta? De är exakt lika dumt.

 53. Inger

  Vart tog kvinnan vägen? Är det inte våldtäkten som är ett vidrigt brott? Inte vilken hudfärg männen har.
  Hur hade diskussionen gått om männen varit ”vita”?

 54. Vill Vara Anonym

  Du gör bra poenteringar om detta fall.

  Problemet här är att, i den muslimska/afrikanska ”kulturen” är att kvinnor inte har samma värde som män, så att våldta dem är en socialt acceptabel grejj. Detta gäller även invandrare och unga som är uppvuxna bland denna livsfilosofi. Jag anande direkt att det var inte eurasiska personer som var med om detta, på grund av detta är inte socialt acceptabelt bland våran folkgrupp, även om det begås våldtäckter bland denna folkgrupp.

  En möjlig lösning är dock en bit extrem, INTE ta in så många etniska bakgrunder utan motivation. Till exempel av invandrarbakgrund är 54% arbetslösa. Detta beror på att de förväntar sig av socialstöd och dylika fördelar som vi som betalar för dessa inte tycker om. Om inte vi skulle ta så många invandrare skulle situationen lösa sig automatiskt.

  En annan orsak varför vi har dessa våldtäckter av etnisk minoritet(snart majoritet!) är för att invandrarna inte accepterar den svenska kulturen överhuvudtaget utan vi svenskar måste anpassa våran kultur efter dem. Det är ju fan inte rättvist, om du förstår vad jag menar. Inte far du heller till exempel; afganistan och förväntar dig att få mos, köttbullar och lingonsylt och fira midsommar tillika, utan du själv som individ måste adaptera dig till samhällets kultur.

  Även fast invandrarna kommer från ställen som behandlar dem som skit, betyder endå inte att vi måste adaptera oss till deras kultur. Vi måste ha ett fosterländskt stolthet som oavsett vad inte rubbas. Detta måste läras till de nykommna invandrarna.

  Tack och godnatt, jag tycker det far åt helvete med detta land….

  1. helena

   Bra skrivet jag haller med. Ar sjalv svensk som bor utomlands och inte har jag kommit till ett annat land och tror att alla ska andra sig efter min svenska kultur. Svenskarna maste vakna upp innan Sverige har försvunnit helt.

 55. Andreas K

  Varför inte bara säga att sex hens, kamrater eller människor utfört detta. Eller varför inte bara mörka hela nyheten på en gång och skriva om Slussens ombyggnation istället..

 56. Tove

  Skit samma vilken ursprunglig nationalitet männen hade. ALLA män som våldtar en kvinna ska tvångskönsstympas (hela paketet ska bort). Sen ska de utvisas till en öde plats någonstans på jorden utan möjlighet att återvända till civilisationen! Detta gäller ALLA våldtäktsmän, vare sig de är svenskar, somalier eller vad som. Våldtar du ska du bort från platser där kvinnor befinner sig, du ska frånsägas möjligheten till att utföra samma groteska brott igen! Detta borde lagstadgas omgående enligt min mening. Likadant ska gälla pedofiler såklart.

  Peace out.

  1. Patrik

   Tvångskönsstympas? Jag skulle inte ha något problem med det om det handlar om personer som man VET är vidriga. Frågan är bara hur man ska veta det med absolut säkerhet? Jag vill verkligen inte se någon stympas i det i fall där det handlar om ”ord mot ord” och det precis lika gärna skulle kunna handla om en vidrig tjej som ljuger för sina egna syften!

   Nu kommer naturligtvis en proteststorm – ”men tjejer ljuger ju inte om sådant”.

   Jo, det gör de. Att påstå annat är lika befängt som att tro att barn inte kan ljuga, och döma människor till att brännas på bål för att ett ”oskyldigt” barn inte kan ljuga. Eller att dömas för pedofili. Barn ljuger ibland, kvinnor ljuger ibland, och det gör att vissa blir oskyldigt dömda. Det finns gott om exempel som bevisar det.

   Så sluta prata om könsstympning, tack. Vi tycker alla att våldtäktsmän är vidriga, men vårt rättsväsende är inte perfekt, och om jag ska försöka tänka mig något vidrigare än en våldtäkt så är det att stympas för att brott som man är oskyldig till.

 57. Johan Öberg

  Johan Öberg, vet du vad som är värre än våldtäkt? Det är att vara tankens hora, att ha en viss typ av åsikter bara för att kunna framstå som god människa. Det är inte helt okomplicerat att likställa etniskt svenska män med somalier…

 58. Allvetarn

  Grejen är ju som så att riktiga svenskar inte begår gruppvåldtäkter. Gruppvåldtäkter begås av nästan helt å hållet av muslimska invandrare. kolla statistiken plox

 59. Jani

  Först står du o predikar om att man inte ska dra alla över samma kam….sen säger du att om någon ska hängas ut så är det alla män.??

 60. Niklas

  Kan för mitt liv inte förstå varför vi ska ta in dessa massor från länder med krig och dålig kvinnosyn för det är skillnad på kvinnosyn, sen sitter folk och försöker tjäna in pk poäng på skriva sån här skit, visst samma straff för samma brott för låga idag är straffen dessutom, men har man nyss blivit svensk medborgare eller säg inom en visst tid så är de väl bara sparka ut packet eller är det verkligen någon som vill ha dom kvar i landet?, måste bli någon ordning på det där innan det är försent, och jag är definitivt inte rasist spelar ingen roll om det är en vit från Norge eller svart från Somalia men har man fått chansen i Sverige och missköter den så ut direkt det kan väl ingen tycka är nått fel

 61. sari

  Detta som tjejen genomgått är fruktansvärt!!! svårt att hitta ord…det enda jag känner är att förövarna får sitt straff för det de har gjort….riktigt straff! Utan lindring på etnicitet eller religion eller bakrund…man gör inte så mot en kvinna!
  Finns ingen ursäkt. …

 62. Lotta

  Tack för väldigt bra inlägg ang denna våldtäkt. Ser att många har svarat och orkade inte läsa alla inlägg…MEN…de jag såg var mest från män. Haha, nu skakar jag på huvudet igen…Vad är det med alla män och deras våld? Kvinnor har ALLTID förtryckts av män i alla tider oavsett var i världen vi bor. Att förgripa sig på en kvinna är ett maktspel och detta händer dagligen. De flesta våldtäkter och misshandel händer inom hemmet. Spelar ingen roll vilken kultur, religion el hudfärg mannen har. Tydligen har männen även tagit debatten här till en lägre nivå. Brott som brott, alla som begår brott ska sona sin skuld. Tack än en gång för att du som människa har en sund inställning!

 63. benson

  Hej. Jag är ej rasist men tyvärr så har somalier en annan syn på kvinnor.Vill de ha sex så ska kvinnan ställa upp. Med det sagt så är inte alla somalier så. Visst finns det svenskar som våldtar kvinnor. Det är fel vilken nationalitet man är.

 64. kirderf

  Alla glömmer Vilhelmina….gruppvåldtäkt på en rullsyolsbunden kvinna…samtliga svenska bidragsmän……som är födda i inlandet….hmmm?…säkerligen Sd anhängare också. …alldeles tyst om det. ….hmmm.

 65. Mikael

  90% av ”hatinläggen” berodde nog på att det verkligen bemärktes i artiklarna att dom var Svenskar. Om man nu ska vara PK så hade det räckt med att skriva enbart MÄN.
  Men eftersom det nu tydligen var Somalier så undrar man varför dom somaliska bandykillarna i Borlänge inte benämns som Svenskar utan som Somaliska invandrare. (Passar det inte här så passar det inte där) Förövrigt så anser jag brottet så vidrigt att det inte spelar roll vilken kulör eller etnisk bakgrund förövarna hade. Hårt straff ska det vara. Skänker samtidigt en tanke på offret… Jag hoppas hon får allt stöd hon kan få i rätten när förövarnas advokater kommer att smutskasta kvinnan.

 66. pekka

  brottet skedde innanför Finland låt finska rättsväsende tar hand om svenskarna som våldtog i Finlands båtarna finnarna som är nordens sydafrikaner med sitt invandra hat vill tar hand om dom svenskarna och göra dom till flickor i tukthuset i Åbo efter deras fängelse straff längtar dom hem till sina kusiner till somalia och dom vill inte blir kallade till ´´hurri´´länge ,,

 67. Peter

  Jag tycker att den här debatten missar det kriterie som borde stå högst (kanske ensamt) på lidtan över sunsätt och rubriker, etiketter och definitioner, lagstiftning och könsdebatt.
  Vi borde välja synsätt utifrån kriteriet ”på vilket sätt kan vi skapa konstruktiva grepp för att komma tillrätta med problematiken?” Den frågan borde överskugga alla andra frågor. Använd det som utgångspunkt. Det är väl trots allt därför debatten förs, för att man vill ha stopp på övergrepp. Eller?

  1. Viktor

   Hej
   Kan Öberg nämna ett fall i Svensk kriminalhistoria där etniska Svenskar dömts för gruppvåldtäkt?
   Kulturer skiljer sig i syn på mänskligt värde och speciellt kvinnosyn..
   Du har rätt i det du säger om att det är konstigt att etniska Svenskar inte vant sig efter så lång tid av integration och mångkultur.

   1. Johan Öberg Inläggsförfattare

    Viktor. Tack för ditt inlägg i debatten. Det kan jag inte, men det går säkert att söka de uppgifterna, vilket jag inte har tid eller resurser till. Kan du hävda att samtliga rättsfall inom gruppvåldtäkter är utförda av allt annat än etniskt svenska förövare? //Öberg

 68. Jojje

  Attention-Wh**e
  Jag blir lika jävla trött på att varje gång något sånt här händer ska folk lusläsa igenom kommentarer för att hitta det ”rasistiska”. Sen kan de skriva ett inlägg på sin blogg om hur rasisten är förjävlig och ja det är den. Att skymma undad vad som faktiskt hänt genom att istället beskylla och lägga skulden på rasisterna är inte helt okej.
  Om detta skulle hända igen vilket jag självklart önskar att det inte gör så vill jag trots allt att det är en ”etnisk-svensk” som gör det. Då kan vi alla spy galla över gärningsmannen utan att såna som du kommer med andra teorier, att vi nu istället ska skydda GM;en känns lite lustigt..

  Tack för mig.

 69. Samuel Stengård

  Helt rätt, har man blivit svensk medborgare är man svensk och ska stå lika inför lagen och ska ta fulla konsekvenser för val och handlingar utifrån lagen.

  Däremot är det helt fel att säga att Breivik var Kristen i uppräkningen. Han själv säger att han inte har en personlig Guds tro men att han i kulturellt avseende beskriver sig stå för kristen kultur. Att tycka kyrkobyggnader, kyrkliga traditioner som vigslar i kyrka och skolavslutningar eller fin gamla psalmer är bra gör en inte till en Kristen. Han gör själv skillnad på begreppen. Om man både politiskt och medialt vill göra honom till troende kristen för att det retoriskt passar in så blir det väldigt fel eftersom det är något som han själv sagt att han inte är. (Annars får man använda rätt begrepp, ”förespråkare för kristet kulturarv, inte kristen tro”.

 70. Davve

  Kan tycka att det är konstigt när man vill sätta en motsats eller göra en poäng mellan mörkhyad, muslim och vit, kristen. Precis som om vita kristna skulle vara en majoritet i det här landet. Skulle nog vilja påstå att vi är en minoritet som ständigt förlöjligas och förtalas av alla vita typiskt ateistiska svenskar. Skriv vit och ateist istället.

 71. Chris

  Först och främst, jag tycker att du med all rätt kritiserar de personer som i sociala medier skapet en lynchstämning och så vidare.

  MEN, jag tycker att det du i övrigt gör i den här texten inte är ett dugg bättre. Tvärtom.

  Du beskriver dig själv som ”samhällsintresserad debattör”.
  Det är för mig en fullständigt obegriplig kombination att säga sig vara samhällsintresserad och dessutom debattör när man/du inte drar sig för att skriva att det VAR en våldtäkt, att de här personerna har begått brottet.

  Förundersökningen är nyligen inledd och det råder sekretess. Ingen är ännu åtalad, än mindre dömd. Ändå står det som fakta att det var en våldtäkt och fastslås att det är dessa personer som är skyldiga.
  Hur VET du det?

  Du kritiserar andra, men är det enligt dig inte väldigt illa att peka ut personer som skyldiga innan de är dömda? Eller känns det helt okej att agera folkdomstol i en text som alltid kommer att gå att finna på nätet för den som vill även om det senare visar sig att personerna inte döms? Och även om de döms är de som sagt i det här läget inte dömda.

  Skulle du själv känna dig bekväm med att bli omskriven på det sättet om du var den misstänkte?

  Bör vi lägga ner alla domstolar och bara rakt av utgå från att ”kommer det in en polisanmälan så är det solklart att det var så”?

  Ska vi betrakta de personer som varit misstänkta för brott som skyldiga redan innan de åtalats? Och hur ska det sedan göras i de fall där åtalen ogillas?
  När dessa personer redan anses vara skyldiga.

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Tack för din kommentar. Jag skriver ”Det är de svenskar som gripits, misstänkta för brottet som skapar en lynchstämning som saknar motstycke”. Jag har alltså inte dömt dessa på förhand. De är misstänkta. Däremot ska de som döms för våldtäkt få sina straff, oberoende av hudfärg, bakgrund, nationalitet osv. Kul att du läser min blogg och kommenterar! //Öberg

   1. Chris

    ”Vi har alla nåtts av den överjävliga nyheten om den gruppvåldtäkt som skedde på en Åbo-färja för någon dag sedan.

    Observera, du skriver ”den gruppvåldtäkt som skedde på en Åbo-färja”.

    Du slår fast att det var en gruppvåldtäkt som skedde.

    Hur VET du att det verkligen var så när inte ens förundersökningen är klar?

    ”Har media ljugit? Nej! Det var svenskar som begick brottet!”

    Och där kom det igen, det var svenskar som BEGICK BROTTET.

    Du vet alltså att de är skyldiga? Eftersom du skriver att det dels var ett brott och att det var dessa som begick ett brott.

    Det pågår en brottsutredning. Längre än så har inte det här fallet kommit, men du har redan dömt dem.

 72. Ronnie

  Hej.
  Bra skrivet, men är inte säker på orden ” våldtäkt är ett vidrigt brott och ska någon hängas ut är det alla män” för kvinnor kan väl också våldta?!
  Jag är fullständigt emot alla våldtäkter, så kvittar det vilken nationalitet.

 73. Jens

  Ja du Johan, orkar ej läsa allt vilket ej bnhövs för att inse att du inte läst på siffrorna vad gäller % på vem som gör vad el inte. Läste du ej artikeln i en av dags tidn i början av v. Där stod KLART vilken grupp/nationalitet som bestod för vilket brott vilket var höga % tal av de invandrade.

  Klart att kristna el vi svenskar begår brott också vilket är TOTALT ovidkommande i det här fallet. Har du flytt krig, elände och terror och får asyl i ett land som tar emot dig med öppna famnar så ska du bara rätta dig efter det landets seder, lagar och regler.

  Anser att uttalet av dig med att vi som bor här också begår brott är lika smaklöst som att begå begår förräderi.

  Det som gemene man är trött på är att media ljuger hela tiden. Zlatan är uppväxt här så det var ytterligare en dålig jämförelse. Jag har bott i Finland 22år och blev dubbel medborgare för 3mån sen men inte fan är jag svensk för det. Men enligt media blir du svensk genom att kliva över gränsen till swe.

  Till sist, när de spelar bandy heter det somalier enl media men när d våldtar så heter de svenskar. Det fanns en anldedning aför mig att flytta, sen att jag använder mitt finska pass då jag reser 180dgr/år gör jag enbart för att en dag ej vill bli stämplad som terrorist.

  Admtar att du Johan hör till M. Sahlins gäng som vill ta emot IS soldater med silkesvantar också. Ni hör till dem som vaknar upp först när någon nära el kära till ev skulle bli utsatt för något.

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Jens. Tack för att du läser bloggen och kommenterar. Du hävdar att det är ”förräderi” när jag påstår att etniska svenskar begår brott? För det första. Förräderi mot vem? Och du kan väl inte på allvar mena att etniska svenskar INTE begår brott? Att media glider på sanningar är väl känt, så där delar jag din uppfattning. Det jag motsätter mig är den ”mobb” som gör skillnad på ett brott utfört av en etnisk svensk jämfört med exakt samma brott som istället utförs av en invandrad svensk. Brottet är detsamma och förövarna ska därför behandlas på samma sätt. Det är där skiljelinjen går när jag ser mångas argumentation då de vill ha hårdare straff bara för att de är invandrare, samt att det ska behandlas annorlunda i media m.m. //Öberg

 74. Gandalv

  Blev du inte rätt vaccinerad som barn eller? vafan tror du Sverige ligger på andra plats i på dom länder som har flest våldtäkter per invånare, bara ett land ligger före och det är Lesotho, vad tror du det beror på?? kanske det kan hänga i hop med att vi tar i mot mest flyktingar per invånare i Europa, Jag bor själv i Södertälje, en stad med väldigt mycket invandrare, vissa är bra och vissa är mindre bra, precis som vi Svenskar. Men en sak slår aldrig fel, kvinnosynen i från mellanöstern, det är inte ens i närheten av vad en normal uppfostrad Svensk eller Europé har. Det är helt enkelt något som börjar gå väldigt fel efter sundet vid Istanbul.

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Tack för ditt inlägg och jag ber dig hålla en god ton och hålla dig till sak och inte gå till personangrepp. Vad gäller statistik ska man vara försiktig med att dra för stora slutsatser av den. Att vi har en hög procentuell andel behöver inte betyda att svenskar faktiskt löper större risk att våldtas än andra. Anledningen är att benägenheten att anmäla en våldtäkt kan vara högre här än i andra länder. Sedan är våldtäktslagstiftningen snävare i Sverige, dvs det som i andra länder klassas som sexuellt ofredande är i Sverige klassat som våldtäkt. Den ökade jämlikheten (Sverige anses vara ett av de jämlikaste länderna i världen) leder säkerligen till att fler kvinnor faktiskt anmäler övergrepp och våldtäkt! //Öberg

  2. Lars Tofeldt

   Att vi har så många våldtäckter beror på att så mycket betraktas som våldtäckt.
   Jag är 70 år och når jag gick i skolan skedde gruppvåldtäckter varje dag på skolgården.
   Men då räknades det som okynne. En grabb tog tag i en flickas bröst bakifrån varpå
   ett stort gäng grabbar flockades runt paret och försökte komma åt att klämma på flickans
   bröst. Jag gissar att åtskilliga flickor hade blåmärken på brösten. Fråga gärna era farmödrar och
   mormödrar om ni inte tror mig.

 75. Dan

  Jag gillar inte fördomar och jag kan hålla med om att vissa av inläggen i diskussionen går överstyr och blir till rent rashat. Men exakt hur allvarligt är detta problem egentligen? Jag menar, i jämförelse med gruppvåldtäkter?

  Den enkla sanningen är följande:

  Våldtäkter med tre eller fler gärningsmän är ett brott som praktiskt taget aldrig begås av svenskar. Det senaste bekräftade fallet där etniska svenskar var gärningsmän i ett sådant brott var vid Vallsberget, Piteå. Det ägde rum 1985, för 30 år sedan.

  Det kan alltså slås fast att om vi haft kvar det gamla, trista svenska folkhemmet som befolkades av, hör och häpna, svenskar (samt ett begränsat antal invandrare, varav nästan alla från Nordeuropa, som det varit sedan Hedenhös tid) så hade vi haft gissningsvis en handfull våldtäkter av den här sorten per århundrade. Men eftersom vi istället har det mångkulturella samhälle vi har, är det en handfull sådana här våldtäkter per år. (I båda fallen finns även ett mörkertal, oklart hur stort.) Överrepresentationen av invandrare, och då nästan uteslutande afrikaner och araber, när det gäller just gruppvåldtäkter, är helt enkelt så stor att tanken svindlar. Vi pratar inte om en dubbelt så stor benägenhet, vilket hade varit illa nog, eller ens en tio gånger så stor benägenhet. Araber och afrikaner är i storleksordningen 100 gånger mer benägna att begå den här specifika sortens våldtäkter jämfört med svenskar.

  Betänk nu att många av oss inte alls vill ha detta mångkulturella paradis. Att många av oss faktiskt motsatt oss detta samhällsexperiment i många år. Och då kallats rasister, främlingsfientliga, hatiska. Förlorat karriärmöjligheter, sparkats från arbeten, uteslutits ur fackförbund, vägrats hyra lokaler. Därför att vi tycker att mångkulturen är en kass idé redan från början. Bland annat med tanke på hur många våldtäkter den resulterar i.

  Betänk sedan att Aftonbladet och Metro i sina rubriker, ingresser och brödtexter upprepade gånger slår fast att det är SVENSKAR som begått brottet. Tycker du på på allvar att det är konstigt om vissa i ”vårt” läger reagerar med hårda ord?

  En tanke du kanske borde ta i beaktande är också detta: Om dessa ”hatiska” människor som nu skriker ut sin frustration med ord som ”negerjävlar” och ”babianer” — men som, vågar jag påstå, i 95+ procent av fallen hade kunnat resa till Afrika eller välkomna skötsamma afrikanska turister till Sverige utan att hysa minsta agg mot dessa — hade fått bestämma, så hade vi inte haft de här problemen. Det är mångkulturen som orsakar gruppvåldtäkter OCH rashat.

 76. Izabella

  Jag bevittnade när de finska poliserna arresterade dessa svenskar med somaliskt ursprung. -not in my backyard, pls! Människor ska ha lika värde- men vi har olika kulturer och erfarenheter. Lika illa och hemskt brott oavsett nationalitet- men faktum kvarstår att afrikaner har annan syn och samhällsklimat än många andra länder. Afrikanska kvinnor utsätts mångt oftare för våldtäkter tex. Pressen har inte nämnt de plastpåsar med sedlar och smycken de beslagtog i samband med arresteringen. Detta är en svår fråga vad gäller identiteten som ”svensk” – not in my backyard som sagt och utvisa de som missköter sig till fördel de som sköter sig!

 77. Fredik Andersson

  Jag är den första att tycka att man ska problematisera att män våldtar (vilket man gör). Kan du förklara för mig varför man inte ska problematisera att män med somaliskt ursprung våldtar ca 20 ggr oftare än genomsnittssvensken?

  Chattkonversationen är avslutad

 78. Martin L

  Anledningen till att detta har hänt är för att vi har en massinvandring av människor från patriarkala kulturer och regioner. I patriarkala länder förvägras många flickor och kvinnor att välja sin egen partner, att bada på en badstrand i bikini eller att gå ut och festa med sina kompisar. Varför? Jo för att familjen ska bevara sin så kallade heder. Vad tror du dessa tycker om svenska kvinnor som inte lever upp till dessa ideal?

  Vi utnyttjar inte händelserna utan belyser problemet av er politik. Är det något som är rasism så är det när 8 somaliska invandrare våldtar en ensam svensk kvinna. Det är inte första gången vi läser om liknande händelser. Har du några fall där 8 svenskar våldtar en somalisk kvinna?

  Tittar man i BRås rapporter så är vissa invandrargrupper 20 gånger mer benägna att registreras för våldtäkt jämfört med svenskar, samtidigt som andra invandrargrupper inte alls är överrepresenterade. Varför är de det? Är det för att de är arbetslösa? Är det för att de är fattiga? Eller kan man vidga sin horisont och börja titta på vad kultur gör med människors tankebanor, hur människor fungerar i ett samhälle?

  Här är ett citat från en intervju i Dagens Nyheter den 10/2 -00:
  ”Men det är inte lika fel att våldta en svensk tjej som att våldta en arabisk tjej, säger Hamid. Den svenska tjejen får ju massor av hjälp efteråt, och hon har nog redan knullat. Men arabtjejen får problem med sin familj. För henne är det en stor skam att bli våldtagen. Det är viktigt att hon har kvar oskulden när hon gifter sig.”

 79. Rebecca

  Kan bara ur egna perspektiv och erfarenheter tala, och själv berätta att jag vid ett flertal tillfälle under mina 43-år åkt dessa båtar och jag kan även med ärlighet säga att jag själv blivit förföljd och erbjuden av många ”invandrare i yngre åldern och av icke svensk nationalitet” att följa med till hytten eller vise versa samt obehagligt förföljd under kvällens gång och även ”omringad vid dansgolv” sista resan va det faktiskt en vakt som blev ombedd att gripa in då flera afrikanska män/pojkar va på väg mot en hytt med en nästan medvetslös och aspackad blond ung tjej, kan med största sannolikhet säga att om inte några eller någon sagt till vakterna så hade denna resa slutat på precis samma sätt som för den utsatta 45-åriga kvinnan. Så trött på allt hymlande och rent utsagt skitsnack vad gäller de invandrare vi tar in i vårat land med öppna armar dem får bostad, trygghet, mat ev möjlighet till arbete….och dem betalar tillbaka genom att vara svin… Varför så svårt att se sanningen?????? JAG har erfarenhet av uteliv och arbetar på krog under halva mitt liv så JAG har sett mycket…..Svenska unga killar må slåss mer, medans invandrarkillar utsätter kvinnor för mer våld/sexövergrepp och det ofta i grupp:( Näe är inte Sverigedemokrat MEN heller inte en struts som stoppar huvudet i sanden!!!!

 80. Elisabeth

  Problemet i grunden är inte vilken etnisk nationalitet dessa grisar har utan hur de kunnat bli svenska medborgare utan att kunna språket?
  Om man flyr för sitt liv borde man sannerligen inte ’bita den hand som föder en’ det är just detta folk går igång på. Då menar jag inte bara etniskt svenska människor utan alla svenska medborgare som arbetar och betalar skatt som ska gå bla till en massa flyktingar.
  Att flyktingar ska tas emot är en sak men att ta emot såna som tackar en genom att våldföra sig på våra medborgare och vårt system är det som övergår vårt förstånd.
  Det kommer aldrig vara: Vi (etniska svenskar) mot de (utlandsfödda) utan det är: Vi (etniskt svenska och utlandsfödda) mot de (kriminella).
  De kriminella kan delas upp i två grupper: 1.Etniskt svenska
  2.Utlandsfödda

  De etniskt svenska kriminella grisarna är vi tyvärr tvungna att behålla för vi har ingenstans att skicka dem.
  De utlandsfödda kan vi skicka hem till ursprungsländerna, om de inte är svenska medborgare.
  Problemet är då de hunnit bli svenska medborgare och det är där hela problematiken ligger och som gör att folk blir vansinniga.
  Det är där vi verkligen skulle kunna ta kontrollen genom att INTE låta någon alls bli svensk medborgare innan de åtminstone lärt sig riktig svenska så att de inte behöver en tolk på sitt eget språk.
  Förstår du, artikelförfattaren, vad jag menar?

   1. GGG

    Men dom är ju inte svenska medborgare, varför går alla på lögnen?

    Och nej det handlar inte om ifall dom är födda i Sverige eller inte, det handlar om att dom INTE har svenskt medborgarskap, varför ska dom då kallas för Svenskar? Det är ju det hela grejen handlar om, folk känner sig kränkta för att buntas ihop med dom här svinen när dom inte är Svenskar enligt någon som helst uppfattning.

    Förstår du nu varför folk är upprörda över formuleringen?

 81. Asta

  Majoriteten som begår våldtäkter heter ju inte svensson, det kan vi lugnt skriva under på. Jag jobbar inom kriminalvården så jag har skaplig insyn….

 82. Marie

  Men asså nu är det ju så att just GRUPPVÅLDTÄKTER är något som utförs mer av invandrare?!
  KAN FOLK SLUTA TÖNTA RUNT MED RASISM HIT Å DIT, om du följer nyheter osv så är det så!! Punkt slut!
  Usch för den här typen av artikel!

 83. Robert

  Hej Peter,
  Vi (vanliga människor) kan inte skapa konstruktiva grepp för att komma tillrätta med problematiken. Det gör däremot våra folkvalda politiker. Det är de som sitter med verktygen och kan agera utifrån fakta, lagstiftning, debatt, o s v, och framförallt det statistiska grundmaterialet och som finns att tillgå vad gäller kriminalitet, bostadsbrist, arbetslöshet, o s v. Våra politiker vet ju hur det står till och har dessutom verktygen till hands. Det finns dock en generell förnekelse i detta land, framförallt från våra politiker men även från personer som Johan Öberg. Fakta finns, men det förnekas eller av olika anledningar döljs och det råder inget tvivel om att somliga gör det för att framstå som empatiska och goda människor. Det tillstår dock inte mig att spekulera om Johan Öbergs syfte. Denna ständiga förnekelse samt politisk hyckleri är (och kommer att vara) anledningen till SD:s framgång.

 84. Magnus

  Är man Svensk för man får ett medborgarskap i ett cornflakes paket?
  Vad menar jag med detta? Jo, att Sverige delar ut sina medborgarskap lite hur som helst. Finns inga krav känns det som utan att Sverige struntar i det och delar ut dessa medborgarskap som det reklampapper, för hur mycket sånt skit får man inte i sin brevlåda?!

  Är dessa personer svenska enligt mig? Svar: Absolut inte.
  Är dessa personer lika mycket värda: Svar: Absolut är dom detta, ingen människa är mer värd än någon annan, oavsett ursprung, religion eller hudfärg. Men ser jag dom som svenskar för de fått medborgarskapet i ett cornflakes paket? Nej, verkligen inte.

  Så min fråga till alla duktiga svenskar som är rädda för få lite kritik, såsom nu du Johan, hur fasen tänker ni? seriöst är ni så jäkla rädda för faktiskt säga nej el att vi svenskar inte skall vara omtyckta världen över?
  Jag skäms faktiskt över att vara svensk, när folk som du Johan behandlar o försöker rättfärdiga alla andra som faktiskt vågar säga ifrån.

 85. serben

  johan lägg ner.
  Kolla fakta innan du skriver en snyft historia om ett par vidriga somalier som gruppvåldtar kvinnor.
  dessa är ej svenskar då dom ej har svenskt pass utan somalisk pass.
  mao somalier våldtog och inget annat.
  hoppas på utvisning på livstid ner till deras jordstampade golv till hus, där dom kan fortsätta med sin utövning

 86. Jan Johansson

  Bra skrivet! På 1980-talet fanns ett case med etniska svenskar från en by i närheten av Överkalix. En rockfestival på Vallsberget i Piteå urartade när, jag vill minnas 6-7 grabbar i 17-20 års åldern tog sig rättigheter att våldta och svårt skada en svensk tonårstjej i underlivet.

  Om nu vissa anser att det är viktigt med härkomst eller hudfärg kan jag bara konstatera att vita svenska män verkar vara minst lika skruvade! Grov kriminalitet har inte med hudfärg och härkomst att göra.

 87. rundandom

  Men.. Om jag åker till Japan, blir japansk medborgare och våltar en tjej. Så skulle dom aldrig skriva ”japan våldtog tjej på båt” För det första är jag inte Japan, för det andra så är det media i första hand som gör fel genom att ”lands identifiera”. Det är dom som bråkar genom att skriva att dom är svenskar. ”Män våldtog båt”, räcker inte de? Detta är endast medias sätt att provocera fram nytt skit att skriva om. Och nå fan lyckas dom.

 88. Gandalv

  Det är bara ta en diskussion på valfri arab dominerad skola, Svenska tjejer är horor. Dubblemoral är bara förnamnet på dessa glin, hur ofta ser man tjejer i från mellanöstern på krogen? Killarna beter sig som djur, och drar tjejer i armen på dansgolvet, ofta helt spiknyktra. Nej det har varit krig och elände i tusentals år i Arabia, och det kommer förmodligen fortsätta ett bra tag till. Kulturella skillnader som tar väldigt lång tid att förändra, det enda sättet är att begränsa invandringen i från dessa länder kraftigt

 89. Pär

  Rasisterna kommer fortsätta vara rasister och de som inte är rasister kommer inte att bli det. Ingen sida kan omvända den andra.
  Såna här diskussioner är bara tröttsamma…
  Vad vi istället borde föra dialog om är hur vi kan öka tryggheten för kvinnor i vårt samhälle! Våldtäkt, gruppvåldtäkt och övrigt våld finns i alla kulturer och i alla tider, verkar det som. Att kvinnor inte vågar anmäla pga stigmatisering är ett problem.
  Våld från närstående torde vara det vanligaste kvinnor råkar ut för, och mörkertalet är nog enormt. Vi vill inte veta vad som händer bakom grannarnas gardiner…
  Det enda någorlunda trygga liv en kvinna verkar kunna leva är som singel och genom att aldrig gå ut. Är det så det ska vara? I Sverige 2015!

 90. Ralph

  Somaliska pass existerar inte, vem skulle ha utfärdat dessa tänker du? Däremot så har det faktum att gossarna har personnummer ingenting med eventuellt medborgarskap att göra. Personnummer får du när du får uppehållstillstånd, tillfälligt eller Permanent. Svensk Medborgare är något helt annat och tar många år att bli.

 91. Elisabet

  Jag ser att många redan definierat vad en svensk är och vill understryka detta:

  Svensk är man om man bor i Sverige och anammar de lagar vi har här som är till för att följas av alla i allmänhet men av gäster i synnerhet.
  Svensk är man om man uppfyller ovanstående kriterier samt att man verkligen känner sig som svensk.
  Även om man inte känner sig som svensk så måste man följa våra lagar och regler.
  Jag har väldigt svårt att tro att man bara blir kriminell utan jag tror man får med sig det via modersmjölken.
  Det betyder att vi alla är potentiellt kriminella i mer eller mindre grad. Här i Sverige så är jag inte kriminell om jag går ut utan burka tex. Men i Iran skulle jag bli väldigt kriminell.
  Allt är relativt. Jag begär inte att nyanlända ska sitta och tugga i sig sill och potatis i tid och otid även om det är roligt att se att de faktiskt kan gilla vår mat precis som vi gillar deras mat, men jag begär att man följer våra lagar. Hur ska de bli villiga att följa våra lagar om de inte ens har lust att lära sig språket?

  Ni som drar upp svenska våldsverkare ska veta att enligt statistiken är de inte representativa för vår befolkning. Flera med insyn har redan uttalat sig om statistik så såna kommentarer tillför inget här och dessutom handlar inlägget inte om de etniska svenska män som begår brott utan om afrikanska män med helt sneddriven syn på kvinnor vilket inte livar med våra svenska lagar.

  Du som skrev om 50-talets gruppvåldtäckter kan också öppna ögonen: Välkommen till 2000-talet. Det du skriver har vi förhoppningsvis lämnat bakom oss.

  Nu vill jag göra Klart en sak och det är att de allra flesta utlandsfödda skulle inte ens komma på tanken att bryta mot våra lagar och regler. Vi dryftar här endast de grisar som är bevisligen krimnella.
  Kriminella svin oavsett nationalitet.

  Det är vi vanliga svenskar (etniskt svenska, invandrare, flyktingar mm) som blir drabbade och det är vi som står tillsammans på andra sidan mot de kriminella och deras bundsförvanter som av någon konstig anledning försöker släta över fakta.

 92. Steven

  Bullshit Johan,
  varför skulle jag ta på mig någon skuld för att några få begår vidriga brott? De våldtäkter dom här ”svenskarna” har utsatt kvinnan för är vidrigt och de ska naturligtvis straffas enl lag för detta. Men att, som du skriver, ”ska någon hängas ut är det alla män” köper jag inte och det resonemang du för motsäger ju just detta.

  Du skriver t ex ”Det går inte att säga att somalier våldtar. Då kan vi på samma gång säga att alla fotbollssupportrar är huliganer, bara för att en klick idioter faktiskt är huliganer” .

  När infördes kollektiv bestraffning för våldtäkt, eller för den delen något annat straffbart brott? Känner du dig skyldig, fine, jag gör det definitivt inte och vill inte heller bli inblandad! Min utgångspunkt är ”alla människors lika värde” oavsett ursprung eller hudfärg, men, det känns väldigt svårt att försvara de handlingar dessa ”svenskar” begått på det sätt du resonerar.

 93. Ulla

  Jag håller inte med dig i det du skriver. Tycker att media lullar in och inte alls lämnar korrekt information. Jag tycker att vi kvinnor borde få verktyg för hur vi ska agera mor andra kulturers kvinnosyn. Detta bör tas upp och arbetas med i våra skolor och här ska inte på ngt sätt respekt för religion eller ideologi få spela ngn roll. Vi måste våga bemöta det vi ser och inte låta rädslor o hänsyn för diskriminering mm göra att vi möjliggör grupper med icke sunda värderingar att frodas. Jag tyckee även att vi tjejer och kvinnor borde få veta läget för oss för att vi skall kunna vet hur vi ska freda oss för att inte råka illa ut. Var vi inte bör befinna oss för att minimera risker för våldtäkt. Hemsk att det ska behöva vara så men det hjälper inte att vi inte ser och lyfter fram fakta för att vi är rädda för att stigmatisering
  Jag har själv en nära anhörig som blivit drabbad av våldtäkt så jag är mkt påläst och vet om hur stor procent som utförs av män med invandrarbakgrund eller har en grundideologi att kvinnor av svensk härkomst har ett lägre värde än de kvinnor de sedan vill ha som fruar.
  Sedan detta att dra fram Breivik i förhållande till det II gör…sluta med det! Jag hjälper en flyktingfamilj från Syrien som kämpar för att få asyl här. Det han berättar handlar inte om vad en galning gör i Guds namn. Läs på! Det är mycket mycket större o handlar om att förgripa sig på en hel värld och få till en muslimsk världstat. Man har sett barn bli halshugga och människor nedskjutna under 1 års tid! Detta kommer inte ta slut. Vi hjälper ingen med att säga att det är en liten klick som gör detta. Det är att sprida en osanning utan dess like! Han berättar hur vår migrationsmyndighet vet att man tar emot familjer där mannen ordnar så att familjen kommer i säkerhet i Sverige sedan åker han själv tillbaka o strider med ISIS. Detta sker nu, här och det måste vi skriva om Detta är pappor till pojkar och flickor och som har fruar som tror på det deras far/man gör men som utnyttjar vår öppenhet i Sverige! Medan andra inte har råd att fly och blir kvar och slaktas
  Vansinne!!!

 94. Elisabet

  Johan: Ska alla män ta åt sig och pekas ut?

  Du säger ju exakt samma sak som en äkta rasist skulle säga; att alla somaliska män är likadana och det är alla somaliska mäns fel att tjejen blivit våldtagen, fast du står liksom i andra lägret och kastar skit på dig själv och dina likar. Hur tänkte du?

  Tänkte du igenom det du skrev alls? Är det så att du är en gammal omvänd rasse?

  Du vet väl att en människa inte ändrar sig så lätt? Det lyser rasistiska åsikter om dig fast omvänt då.

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Tack för ditt inlägg. Som man skäms jag över de övergrepp män utför mot kvinnor. Varje gång sådant händer drar det en skam över den manliga delen av befolkningen. Jag gruppfördömer inte men konstaterar att det finns för många män i världen som fortfarande lever i grottmannastadiet, inkluderat en del män i Sverige. Ö.

   1. Steven

    Ser du vad du skriver Johan, i en kommentar ovan säger du ”Jag gruppfördömer inte” men likt förbaskat står i ditt inledande inlägg ”ska någon hängas ut är det alla män”?

 95. Carl

  Detta nyhetsreportage dök upp på tv:n när jag såg på nyheterna med min mamma, jag skämdes något oerhört! Medias rubriker och utlåtanden är diskriminerande.
  Varför skriver t.ex. Aftonbladet ”Sex svenska män våldtog kvinna i hytt”? Jag är svensk man och vill absolut inte associeras med detta. Anser folk på fullaste allvar att denna incident inte på något vis kan kopplas till en bristande integrationspolitik? Vi som svenska medborgare måste väl ha rätt till att skaffa oss en uppfattning om vilka problem vi har i vårt samhälle och vad vi ska lägga krut på att förbättra?
  Dina åsikter är inte mer värda bara för att du anser dig vara ”politiskt korrekt” och röstar på V, MP eller S.
  Om media väljer att inte förmedla etnicitet, varför ska de då förmedla genus?
  Ps. De det verkligen är synd om är brottsoffer och Somalier som sköter sig.

 96. Jack

  Självklart har gärningsmannens hudfärg, längd, frisys eller andra yttre attribut någon som helst betydelse för brottet eller benägenheten att begå brott. Däremot vet vi att olika länder har olika frekvens/capita för olika brottstyper. T ex är mord är 6-7ggr vanligare per person i det vapenfrälsta USA än vad det är i Sverige. Alltså skiljer sig brottsligheten åt mellan olika kulturer.

  I fallet med gruppvåldtäkten var det tydligen viktigt för pressen att påpeka att förövarna var svenska, vilket inte säger särskilt mycket eftersom Sverige är uppdelat i flera kulturer. I den västerländska kulturen har vi kommit betydligt längre än mellanösterns kultur vad gäller jämställdhet mellan könen och kvinnors rättigheter. Därför anser jag det faktiskt relevant att påpeka att påpeka att svenskarna som begick våldtäkten inte är svenskar som lever i västerländsk kultur (i det aktuella fallet saknat flera av svenskarna svenskt medborgarskap enligt tingsrättens handlingar och tolkbehovet indikerar att svenskarna inte heller talar svenska men det är en bisak).

  Naturligtvis behöver vi veta hur de olika kulturerna i Sverige agerar för att veta hur vi ska bete oss i mötet mellan kulturerna. Det vore ju helt meningslöst om vi bemöter det ökande antalet med gruppvåldtäkter genom en upplysnings- och värdegrundskampanj i SVT när vi i stället borde samarbeta med al Jazira för att budskapet ska nå rätt publik.

 97. Jack

  Felskrivning ovan: ”Självklart har INTE gärningsmannens …” skulle det förstås vara. Alltså hudfärg, frisyr etc har INGET med brottslighet att göra.

 98. Anna

  I mitt arbete träffar jag varje dag både kvinnor och män som blir våldtagna, oftast upprepade gånger av deras partner. Kom inte och tala om för mig att blonda, blåögda män inte våldtar och gruppvåldtar!
  Majoriteten av de jag träffar anmäler inte våldtäkterna, varför jag inte litar helt på brottsstatistik.
  Förundras även över hur vissa här kan förespråka att förövare ska stenas, torteras till döds osv. Vill man ha dessa straffskalor så finns det ju länder som utövar dessa offentligt… Tack gode Gud att vi INTE utövar detta i Sverige!
  Visst finns det skillnader i synen på kvinnor och män i olika kulturer, men blir de bättre om vi isolerar oss via gränserna? Skulle det alltså vara mer okej om dessa män våldtog en somalisk kvinna i Somalia? För vem är det mer okej? Eller är det mer okej för att vi slipper läsa om det? Jag förstår inte

  1. Ida

   Suttit med hakan i backen och scrollat igenom den ena kommentaren dummare än den andra. Tack Anna(!) för att du klev in och fick sista ordet, kunde inte sagt det bättre själv! <3

 99. Oraklet

  ”De gripna är svenskar, precis som jag, du och Zlatan” Mja, de gripna är somaliska medborgare. Zlatan är född i Sverige och är svensk medborgare – detsamma gäller även du (antar jag) och jag. Resten av världens befolkning är inte svenskar, bara för att de möjligen befunnit sig en kort stund på svensk mark. Och på samma sätt blev jag inte norrman/norsk när jag bodde ett år i Norge, trots att jag var skriven där och åkte tunnelbana.

  Istället för att bortse från förövarnas ursprung kanske man skall fokusera på VARFÖR vissa grupper är mer benägna till våldtäkt (fattigdom kan ju knappast vara en ursäkt…) Och då skulle vi kanske få ner brottsligheten…

 100. Angela

  Jag är en kvinna med utländsk bakgrund och jag har, liksom många andra kvinnor i Sverige, blivit utsatt för sexuella trakasserier ute på krogen vid ett flertal tillfällen. De allra flesta gångerna har det varit svenska killar. Med detta sagt tror jag absolut inte att detta är ett problem som vissa nationaliteter har mer än andra. Men däremot ett problem som finns i vårt samhälle. Förra året skedde det en gruppvåldtäkt i en gymnasieskola där alla inblandade var svenskar och det blev inte en enda nyhetsartikel skriven om detta. Kanske lika bra med tanke på att det rörde sig om unga individer och med tanke på hur internet idag fungerar som hatforum där många rykten sprids? Jag tror att vi måste sluta fråga oss vilken etnicitet förvarna och offren har och snarare fundera över varför vissa människor känner att det är ok att ta sig rätten över andras kroppar oavsett om det gäller gruppvåldtäkter, hemmavåldtäkter eller att tafsa på krogen. Att utvisa människor hjälper inte eftersom alla nationaliteter begår dessa brott dessutom känns det sjukt osolidariskt att skicka tillbaka förbrytare så att det istället kan fortsätta våldta kvinnor på annat håll. Alla måste ta ansvar istället för att skylla på varandra. Då kanske man kan komma nånvart?

  1. Thomas

   Att utvisning, efter avtjänat straff, borde vara en självklarhet borde alla inse..
   För att skydda dem som inte kommer i klammeri med systemet.
   För det är det som gäller de flesta!!

   Då är vi alla överens om tagen och slipper en sådan här diskussion.

 101. Peps

  Men nu är dom ju inte svenskar…. Alla har inte svenskt medborgarskap… Att vi har en kraftig överrepresentation i all brottsstatistik hos nysvenskar är väl inget vi ska blunda för? Att hänga ut sexbrottslingar görs ÄVEN om de är svenskfödda vilket i mina ögon är viktigt! Om din dotter via media har möjligheten att välja bort sexbrottslingar från sitt umgänge kan det väl aldrig vara fel??

 102. Maria

  Men något är väl helt snett när män i vissa Afrikanska länder våldtar bebisar??? Något är snett där man i hälften av alla Afrikanska länder könsstympar majoriteten av alla småflickor som får leva ett liv i helvetisk smärta. Kvinnor i Afrikanska länder våldtas och får underliven söndertrasade av gevärkolvar i Afrikanska krigszoner. Man kanske ska nöja sig med att ta hit de utländska kvinnorna och männen kan stanna kvar där de är. Så slipper man åtminstone en del av problemen här i Sverige!

 103. tobbe

  ” Hade resonemanget varit detsamma om det varit en grupp av etniska svenskar som genomfört brottet? Tveksamt”

  jag hoppas du Skämtar ?

  och Till alla som sitter och Försvara vem som är svensk och inte , lägg av med skitsnacket man blri inte svensk bara för man har kommit och bott här i några månader . tror inte ens dom Vill bli kallade svenskar Då
  men För Mig Är alla vällkommna i vårat land som tidigare nämts så lånnge man inte begår brott o skit , Men svensk blir man aldrig om man fötts i anat land tyvär , men Det Är ju förfan bara en Titel… Inget Dumt o förneka det ?

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Du refererar till Nyatider…går inte att ta den sajten på allvar. Högerextremistisk så det bara visslar om det! Tack för ditt inlägg och fortsätt gärna att kommentera. //Öberg

 104. Mats Evander

  Nu när vi diskuterat fram alla problem som kan komma så vill jag lyfta en tanke.
  Jag och min familj emigrerade till USA 1981 pga att min Pappa hade ett framgånsrikt företag 0ch betalade 70 % i skatt. Nu när han gick bort den 3/1 så hade hans jobb att driva ett företag i Sverige gett ungefär 2 miljoner i skatt LÅGT RÄKNAT då vi omsatt ungefär 20 miljoner / år och vi var tvungna att GARANTERA vår hemresa innan vi kom in i landet. BRA val….
  Tänk om !?!?!?!??

 105. Namn

  Jag tänker rösta på Magnus som ny statsminister.

  Johan undrar vad din agenda är? Nyttigt och sunt med en bra debatt!

  Det som är intressant är fakta, inte subjektiva tyckanden. Fakta: vi har ett stort problem. Hur löser vi problemet?

 106. Väktaren

  Sociala medier….? I täten står ”Nya Tider” om denna webbinformation kan läsas:
  Tidningen klassificeras i en rapport utgiven av Statens medieråd som ”en del av den radikala högerpopulistiska nätmiljön” och anses ha ett uppenbart rasistiskt, främlingsfientligt och islamofobiskt innehåll.[25] Fria Tider har av Expo beskrivits som högerextrem, främlingsfientlig och rasistisk…
  Inte underligt att ”informationen” … ser ut som den gör. Var vaksamma mot rasistisk propaganda när den visar sitt fula tryne….

 107. Namn

  En första tanke kan, för att nu bara ta något ur luften, vara att utvisa alla kriminella invandrare. Utvisning ses dock i många fall som omöjligt – situationen i exempelvis Somalia eller Irak anses vara för kaotisk. I Danmark är förslaget på väg att bli verklighet, men regeringen får nog räkna med att bli grundligt kritiserad för att eventuellt ha brutit mot internationella konventioner. Och då har regeringen ändå undantagit uppenbart tvivelaktiga utvisningsfall. En annan tanke kanske är att dra ner på flyktinginvandringen, som ju i hög grad präglas av oordnade förhållanden. Även där anser sig dock regeringar vara förbundna av internationella överenskommelser. Men även om man lyckades omtolka innebörden av överenskommelserna, så är det inte säkert att neddragningarna skulle träffa rätt. Det är stor skillnad mellan flyktingar från Burma och från Afghanistan, till exempel. En tredje omedelbar tanke, förstås, berör integrationspolitik. Hjälp till jobb och drägliga bostadsförhållanden kanske kan lösa problemet?

  Att döma av den norska utredningen hjälper inte det mer än marginellt. Det finns alltså få lätta svar, och dessutom kan priset vara högt för den politiker som väljer att komma med förslag (i Sverige blev exempelvis tidigare riksdagsledamoten Mauricio Rojas mer eller mindre mobbad), varför det tycks ta tid att skrida till verket. Väljarna ser dock inte ut att vilja vänta på att de ledande partierna löser upp knutarna. I allt högre grad röstar man på partier som sätter invandringsfrågorna främst, och som i kraft av oppositionsställning sällan behöver bry sig om deras enkla lösningar är genomförbara eller inte.

  Det kan leda till skada. Det bästa vore om de ledande partierna tog väljarnas oro på större allvar. Om inte brottsligheten i sig är nog för att få igång politikerna, hur konstigt det än kan låta, borde väl åtminstone fruktan för politisk turbulens vara det?

 108. Mr K

  Tycker att fria tider är en bra sajt. Har inte sett nån rasism där, tycker dom gör ett betydligt bättre arbete gällande utlandsrapportering än de flesta andra gammelmedia.

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Fria tider går SD´s ärenden och det råder det ingen tvekan om enligt mitt synsätt. Respekterar dock din åsikt och tackar för dina kommentarer och hälsar dig välkommen till min blogg 😉 //Öberg

 109. Affe

  Nr.1 För det första skriver du att de var svenska medborgare, det har nu kommit fram att det var somaliska medborgare allihop så det som du bygger en del av din poäng på är falsk information. Sen bilderna som har publicerats är faktiskt felaktiga de bilderna kommer från en somalisk pedofilhärva i Bristol, för ett tag sen (inte den enorma pakistanska pedofilhärvan som har uppdagats i England men en annan)

  Nr.2 Ja om folk skriver att de ska skjutas osv. så är det såklart fel, dock har du fel att det inte dykt upp en massa sådana kommentarer när det har varit svenskar som gjort samma sak, igen du bygger din poäng på ett felaktigt antagande.

  Nr.3 Poängen med hela detta väl ändå att SVT, TV4, Aftonbladet, Expressen, Metro, DN osv. skrev 8 ”svenskar gripna” anledningen med detta kan vara för att dölja att om man tar in invandrare från 3dje världen så kan man argumentera för att vissa typer av brott ökar på grund av olika synsätt (exempelvis så är pedofili lagligt i flera muslimska länder, detta är baserat på att Mohammed gifte sig med sin 6 åriga fru och innan ISIS invaderade så ville Iraq införa 9år som gräns för att flickor kunde bli bortgifta) Ett annat exempel är hedersmord. Nu ”nyheterna” hade inget problem att ljuga om etnicitet och säga att det var svenskar men när det visade sig handla om somalier även svensk-somalier då kickade helt plötsligt de ”pressetiska reglerna” in som försvar att man inte går ut med etnicitet även fast de gjorde det när de skrev svenskar. (med andra ord lögn och diskriminering mot svenskar)

  Nr.4 Ja att dra alla över en kant är fel och jag anser att man borde hela tiden gå efter fakta, men om jag citerar Ayaan Hirsi Ali (känd somalisk kvinna) som för ett par år sedan (innan isis, syrien och libyen) sa att 1/5 av alla människor på planeten är muslimer men dessa står ändå för mer än 2/3 av allt våld i världen. Eller att muslimer står för 95% av allt hedersvåld kan du då förstå att folk kan göra kopplingar mellan saker och en viss religion?

  Angående fakta så slutligen rekommenderar jag dig exempelvis att kolla på inställningen på olika ämnen i olika delar av världen exempelvis synen på homosexuella i väst världen jämfört med Mellanöstern och Afrika, det har gjorts studier om vad folk faktiskt tycker ifall det är ok eller fel med homosexualitet. Om du vill chansa vilka delar av världen tror du var mest intoleranta i denna fråga? Jag tror jag vet vad ditt svar skulle bli (angående vi och dom synen).

 110. Andreas

  Kan det vara så att om man kommer från en annan kultur så har man svårt att anpassa sig till en annan kultur?

 111. Madeleine K

  Alltså jag förstår tanken med ditt inlägg men tycker det var fruktansvärt korkat. Orkar inte kommentera allt då jag är nyvaken. MEN jag orkar kommentera det faktum att du undrar vad deras etnicitet har med saken att göra, för det är lika allvarligt oavsett vilket land personen kommer ifrån. Där har du nog fel, utifrån är det lika allvarligt ja, på papper är det lika allvarligt. Men för den som blir utsatt? Att bli våldtagen av somalier skulle i alla fall för mig kännas betydligt värre än att bli det av etniska svenskar. Även fast jag skulle hata båda grupper lika mycket så skulle jag personligen känna mig mer äcklad om det var den första gruppen som gjort det.

 112. Aktersnurra

  ”Då kan vi på samma gång säga att alla fotbollssupportrar är huliganer, bara för att en klick idioter faktiskt är huliganer.” Har du öppnat en tidning nån gång? Där likställs de flesta supportrar med huliganer, ja alla utom barnfamiljerna med de oskyldiga små barnen som utsätts för huliganernas hat.. Tänk om tidningarna skrev lika om denna våldtäkt som deras krigsrubriker efter en stökig fotbollsmatch, då hade det nog stått att ett kriminellt invandrargäng våldtog kvinnan. Måste säga att det var nog den sämsta liknelsen du kunde ha gjort 😀

 113. Rosita Kjellström

  Stopp och belägg!!! Gör inte det här till en rasfåga…en våldtäkt har begåtts och förövarna ska straffas, punkt! Vem/vilka det är är fullkomligt betydelselöst, dom har förverkat rätten att få bli namngivna. Gul,grön,blå,vit,svart vad spelar det för roll. Det är handlingen som är betydelsen och det är den dom ska straffas för. Sen kan jag naturligtvis ha min alldeles privata åsikt om straffet men det behåller jag just nu gör mig själv.

  1. Mr k

   Man tycker ju oftast det inte är betydelselöst att etniska svenskar är rasister. Även om dessa är en promille , ser man detta gärna ur etniska aspekter.
   Tex afrikanen som blev misshandlad av rasister, det var oerhört högt tonläge i gammelmedia innan det visades vara kurdiska rasister som var förövare. Då tonades det hela ned. Om man ska vara konsekvent borde lika stor avsky visas mot detta om det fanns en rasistisk dimension i brottet. Det borde även upplysas kvinnor att invandrarmän kan ha en annan kvinnosyn än svenska män och även att dessa är överrepresenterade i dylika brott.

 114. Morgan

  En orsak till att det blossat upp mobbar kring denna händelse är ju även att väldigt många svenskar har ledsnat på denna invandrarpolitik vi idag har . ..vi blöder pengar som enbart hjälper promille av en procent av problemet och bara enstaka personer, medans resten av deras land lider! Vi kan inte ta hit all befolkning från alla krigande länder. .. vi kan inte ens ta hit en promille! Utan vi måste hjälpa på plats. .i deras land så att dom kan hjälpa sig själva! Mobben som uppstår handlar om att visa för politiker att det är nog nu, vi accepterar inte mer! ,och så är det nog även ett utspel på grund av maktlöshet! SD är tredje största partiet och dom kommer vinna nästa val! Vad gör våra politiker? Dom leker i sandlådan och vägrar leka med SD?? Vad lär ni då våra barn? Jo att det är ok att mobba mm mm … en stor del av svenskarna är frustrerade och vill ha en förändring! Och fram tills den förändringen sker kommer oroligheterna eskalera till bristningsgränsen och det vet politikerna om men dom väljer att inte göra något åt det! Så med andra ord påstår jag det är politikerna som är hela orsaken till mobben!

 115. Namn

  Varför ska Sverige hela tiden tro att vi är världssamvetet och bättre än alla andra??? Dubbelmoral. Så mycket rädslor att våga stå för fakta och hantera problemen (inga politiker törs ta i frågan med tång, dom friskriver sig allt ansvar, bara öppna gränserna) och allt pga av idioter som drar sitt trumf”rasist”kort och skriker rasist! så fort någon säger ett ont ord om invandring. Skilj på sak och person! Dags för alla (särskilt politiker) att börja ta ansvar och ställa krav på individer, svensk som invandrare. Finns inga ursäkter till en sådan handling, att dom har den bakgrund dom har ursäktar ingenting. Ja både svenskar och invandrare begår våldtäkter men invandrare är överrepresenterade, det är fakta. Det kan väl inte vara svårt att förstå att kvinnor vill känna sig trygga och vill inte ha ännu mer problem! Som svensk kvinna ska det vara en självklarhet och en rättighet att få känna sig trygg 2015!

  Frågan är väl: Varför ta in ännu mer problem? Kan vi inte först hantera de problem vi redan har? Kan vi inte fokusera på hur vi ska lösa problemet?

 116. Mikael

  Det är intressant att följa den här bloggen och den här trådens kommentarer.
  Något som slår mig är att den inte är PK korrekt. I så fall borde det vara 87? som Åtminstone, lite, lite försvarade dig. Men är det tre, 4 på hundra? Resten av din läsarskara borde då rimligen vara SD sympatisörer. Alltså ca 96%. OJ!
  Jag sällar mig till dom av skribenterna som känner sig påhoppad då det påstås att ”Svenska” framställdes så som väldigt viktigt. Jag tror frustrationen beror på medias förvanskande av allt som kan stöta sig med den invandringspolitiken som förs.
  Jag håller fullständigt med en tidigare talare, endast en promille kan hjälpas här av vad hjälp genom UNHCR. Jag tror att flyktingarna, ja dom äkta brinner för att få komma hem.

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Tack för dina kommentarer. Jag lägger ingen värdering i läsarnas politiska hemvist så länge tonen i inläggen är bra och vi skiljer på sak och person. /Öberg

   1. Mikael

    Ja du johan.
    Men är det inte märkligt att kommentarerna egentligen fallit ur tråden?
    Jag tror att frustrationen över invandringen totalt tagit över.
    Svenska befolkningen har så mycket inombords att varje chans att visa sitt missnöje
    med hur invandringspolitiken sköts kommer fram.
    En i och för sig intressant riktning tråden tagit.
    Det verkar som att vi inte vill öppna våra hjärtan?
    Din nästa blogg får helt enkelt ställa frågan direkt.
    Annars så måste jag säga att tonen varit ok i tråden.
    Tack för en intressant läsning.
    //Mikael.

 117. Annika

  Om man undrar vem eller vilka som gör mest brott här i Sverige så är det enkelt att ta reda på. Nu just nu sänds inte programmet, tyvärr. Jag själv kan inte se på det för jag blir så förbannad. Programmet heter Efterlyst!!!!!!

 118. Annika

  Jag är inte rasist bara för att jag tycker att det är för många invandrare som släpps in till Sverige. Alla länder bör ta emot lika många. Vi här i Sverige bör kavla upp ärmarna o inse att vi bör ta o städa upp snarast o ta hand om dem som är här o se till att de lär sig svenska o kan uppföra sig.
  De som sedan släpps in ska kunna visa att de har en summa pengar med sig för att överleva för en tid framåt tills att alla undersökningar är gjorda så att de inte är kriminella, att de har någonstans att bo osv osv. Ja jag vet att det låter grymt..men för tusan öppna ögonen o titta hur mycket invandringen har ökat..nu är det 90tusen på väg in snart. Vart tusan ska de bo? Hur ska våra skattepengar räcka till oss som har o bygger upp detta Sverige? Dom här länderna som krigar får banne mig stå sina kast. Katastrofer som jorden skapar är något man inte kan rå för. Många som kommer hit tar med sig sin politik, sina värderingar, sitt troende/region och tror att de kan förändra Sverige med det. Fy. ..jag blir så less…Sverige är inte något land som man är stolt över längre som man var förr.

 119. Namn

  Exakt Annika! Man tar ansvar för sina handlingar! Tar vi emot flyktingar så ska vi också ta hand om dem! Det kallas gör att ta ansvar och ställa krav.

 120. Anders

  Hur många hade ens hört talas om ordet ”gruppvåldtäkt” i Sverige före 1990? I rest my case..

 121. Matte

  Vad är samhällsnyttan med medias beskrivning att 8 svenska män anklagas för våldtäkt?
  Är det att kvinnor ska vara rädda för alla män? Eller finns det de med större risk för den typen av beteende som vore nyttigt att varna för? Hade dom sagt att det var 8 invandrare hade det varit lika illa.
  Ärligt sagt att det var Somaliskt ursprung hade varit bäst.

  Att mäta är att veta och även om statistik kan styras åt det håll man vill så skulle jag rekommendera att ni läser BRÅs rapport från 2005 angående invandrare och brottslighet och bildar er en uppfattning.
  Varför det inte finns någon senare rapport än den från 2005 kan man undra då detta ofta debatteras.
  Det var det seriösaste jag hittade men det finns säkert åsikter kring insamlandet av informationen och selekteringen. Ladda ner PDF på 77 sidor och läs.
  Jag gjorde det för att jag tröttnat på att höra tjafs och skvaller från insnöade människor med både rasistiska och motsatta sidans åsikter.
  Sanningen brukar kunna ligga någonstans mittemellan tänkte jag.
  Värt att läsa och räkna på om man inte bara är intresserad av att ha en åsikt utan även vill se om problemet finns och kanske kunna få en idé om vad som behövs för att lösa detta oavsett var problemet finns.Tar man inte reda på hur det ligger till hur ska man då kunna förebygga brott?
  Finns inte problemet så jobba med dina attityder.
  Frågor jag sökte svar på.
  Är det ett slumpmässigt beteende eller kan det härledas till en liten grupp.
  Är det är så att miljön du levt i och det du varit med om har en inverkan på dina handlingar och vad du ser som rätt eller fel? Tror vi att allt detta förändras av att man får svenskt personnummer?
  Finns det en högre risk att människor med viss bakgrund, etnisk tillhörighet utför grova sexuella brott och våldsbrott? Vad rapporten visar bör ni själva läsa er till.
  Detta är ett brott utfört av människor utan empati och med en kvinnosyn och människosyn som är avskyvärd. Kvinnan var inte den första att utsättas för detta brott och förmodligen inte den sista.
  Är det så att vi är så insnöade och rädda för vad folk ska tycka att vi inte vågar ta tag i problemen vare sig problemet är i oss själva eller andra? Ge brottslingar och förtryckare och terrorister en fristad är inte ok. Det är ju dom flyktingarna flytt från. Finns bara en som ska skyddas i detta fallet i alla fall och det är kvinnan som vi misslyckades att skydda från början.

 122. Kristof N

  Hej Johan Ö,

  Jag tackar för din kommentar och ledare, men som utlandssvensk i över 20 år, håller jag inte med dig, och förstår inte hur detta kan bli så stort och svår situation.

  Din ledare går ut på om man är Svensk eller inte då man har Svensk identitet eller Svensk pass.

  Jag har bott i Mexico i 5 år, och sedan Spanien i 15 år. Har Mexikanskt identitet i Mexico samt Spanskt pass.

  Varje dag frågar folk var jag kommer ifrån. Detta kan vara i taxi, snabbköpet, restaurangen etc då jag är blond (dessutom pratar jag Spanska). Jag har aldrig under dessa 20 år sagt att jag är Mexikanare eller Spanjor. Skulle jag säga det skulle de skratta, och fråga igen…kom igen, var kommer du ifrån.

  Ditt resonemang att dessa Somalier är Svenskar för de har Svensk identitet samt någon Svensk pass är för mig helt galet. Jag har som sagt fått frågan circa 10.000 gånger var jag kommer ifrån, och har aldrig sagt Mexikansk eller Spansk, varför jag inte förstår ditt argument.

  Självklart har jag också Svenska vänner här i Spanien, och de har heller ALDRIG sagt att de är Spanjorer då Alla som bor i Spanien måste ha en Spansk identitet, samt att vissa har Spanskt pass då en förälder är Spanjor.

  MAO, så har detta ALDRIG hänt att vi säger att vi är Spanjorer eller Mexikanare även fast vi lever här sedan 15 år, betalar skatt här, har stora företag här och familj här etc.

  Jag förstår inte hur detta ens kan komma på tal. Är detta bara för dessa människor kommer från ett fattigt land och det är fult att säga att de är fattiga, mörkhyade samt invandrare.

  Är det något som leder till förnedring och rasism så är det precis sådana här diskussioner som tas upp, och särskilt av folk som är relativt lite beresta och inte bott 20 år utomlands.

  Hälsningar ett gäng Svenskar som bott utomlands tillsammans i över 500 år, och aldrig sagt vi varit något annat än det land vi kommit ifrån, dvs Svenskar.

 123. Villevalle

  Det folk kanske osnyggt menar på är att dem fått mat och husrum utav vårat tillsynes väldigt öppna samhälle, och att dom nu biter i handen som föder dem kanske sticker lite extra i ögonen på folk?
  Vad vet jag, stackars kvinna!

 124. mackan

  Varför kallar du inte somaliska män påväg till Finland för finländare då? De kanske skulle söka asyl där? Du vet inget, men måste benämna dem som svenskar. Varför är det viktigt för dig att de kallas för det? Somalier är överrepresenterade 4 gånger jämfört med svenskar. Alla somalier våldtar inte, men träffar du somalier ökar risken med 400%, även om det bara är 1% inom den somaliska populationen.

  Som ditt exempel med huliganer. Det återfinns fler huliganer hos fotbollssupportrar än inte. Vill man undvika att hamna mellan bråk mellan två firmor ökar man sannolikheten för att slippa det genom att inte vara med supportrar jämt.

  Om det inte är viktigt, visa då en enda gruppvåldtäkt i Sverige där det är 7-8st etniska svenskar???

  Det finns inte. Det finns många gruppvåldtäkter med bara invandrare, men inte en enda med bara svenskar med fler än 3 förövare. Varför är det så? Hade svenskar gjort så hade de förtjänat all skit de kan få.

  Var är gruppvåldtäkterna med baaaara svenskar? Snälla publicera ett inlägg där du sammanfattar detta. Fråga dig själv om du vet vem Alexandramannen är, sveriges värsta nånsin.. Om du inte vet hans namn, fråga dig varför? Snälla gör ett inlägg där du besvarar detta, då övertygar du mig och du får tillochmed välja vad jag ska rösta på!

 125. Jimmy

  ”Det sägs att de svenskar som gripits är av somaliskt ursprung och är runt 20 år gamla. Bilder sprids med foton på de misstänkta. Jag vill inte bekräfta detta, men låt oss stanna där och anta att så är fallet.”

  Förnekar du alltså att detta har hänt av folk med afrikanskt ursprung där bara 1 av 8 har svensk medborgarskap? FUPen finns ute på nätet, bara att läsa.

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Hejsan och tack för ditt inlägg. Var någonstans kan du läsa att jag förnekar någonting. Jag hade, då jag skrev, obekräftade uppgifter. //Öberg

 126. Martin L

  ”Du refererar till Nyatider…går inte att ta den sajten på allvar. Högerextremistisk så det bara visslar om det! Tack för ditt inlägg och fortsätt gärna att kommentera. //Öberg”

  Haha högerextrem? För att de berättar verkligheten utifrån förundersökningsprotokoll? För att de inte censurerar etnicitet? För att vänsterextrema Expo säger det?

  Dessa tidningar har allt att förlora på att ljuga, till skillnad från etablerad media som ingen granskar. Nyatider har ju rätt, det handlar inte om somalier med somaliska medborgarskap. Hela ditt inlägg är fullt med påhitt och rena lögner eftersom inget av det du skriver stämmer, de är ju inte ens svenska medbrogare. Du borde be om ursäkt eftersom du så arrogant och självsäkert går ut med information som du inte vet ett skvatt om!

 127. bjorn

  Jag brukar framförallt konsumera media från de stora drakarna så det hade gått mig helt förbi att det låg en hund begraven i rapporteringen kring våldtäkten på Viking Line. Det finns ju många definitioner på vem som är svensk men att bara knyta svenskheten till boende i Sverige, utan att koppla vare sig etnicitet, medborgarskap eller språkkunskap (enligt vissa källor behövdes tolk i förhören) känns lite väl magstarkt. Samtidigt förstår jag att media har ett ansvar att inte jaga upp stämningen i samhället. Det skulle så klart bli ett knepigt mediesamhälle och om fokus i media låg på att överrapportera etniskt bakgrund istället för att som många tycker inte rapportera alls.
  Samtidigt kan det ju finns interna sociala strukturer och normer inom vissa invandrargrupper som det är viktigt att öppet diskutera ifall de skapar problem i mötet med det svenska samhället. Klassiska exempel är könsstympning och muslimsk radikalisering. Somalier känns i sammanhanget som en utsatt grupp; för att de har invandrat sent till Sverige, inte fått något riktigt fotfäste på arbetsmarknaden och för att det finns stora kulturella och sociala skillnader mellan Somalia och Sverige. Med utsatt menar jag att gruppen både utsätts för fördomar från många etniska svenskar och att det kan finns inneboende problematiska strukturer inom den somaliska diasporan i Sverige (tex könsmaktsstrukturer där kvinnor undertrycks). Självklart dömmer jag inte alla somalier som våldtäktsmän. Däremot funderar jag vilket av följande citat som bäst passar in och hur det i så fall kopplar till medias rapportering:
  – ”Somalier våldtar i gäng precis lika ofta som handelsbanksanställda svenskar från Täby”. dvs: Ger ingen orsak att särskilja svenskar och somalier eftersom de statistiskt sätt är likvärdiga.
  – ”Somalier i Sverige är utsatta för en etnisk och social diskriminering vilket bidrar till att de hamnar i brottsliga sammanhang.” dvs: Det är samhällets fel att somalierna är överrepresenterade i statistiken och därför blir det upp till samhället att lösa frågan och den enskilda gruppen ska skyddas från från påhopp i media.
  – ”I den somaliska kulturen finns det en del problematiska kulturella särdrag, bland annat i genusfrågor vilka skapar en del konflikter i det svenska samhället och riskerar i förlängningen att bidra till att viss typ av brottslighet är överrepresenterad”. dvs: Det kan finnas grundläggande värderingar hos somaliska invandrare som krockar med svenska värderingar och måste kunna diskuteras öppet i media (ett exempel är att 90-98% av alla somaliska kvinnor könsstympas i Somalia och ett betytande antal i Sverige).
  En allt för politisk korrekt rapportering i media riskera helt klart att slå tillbaka, framförallt på offer för tex könsstympning, eller gruppvåldtäkter om det är vanligare bland Somalier. Ett skrämmande exempel är barnsexskandalen i Rotherham i England som nystades upp för några år sedan där män av pakistanskt ursprung misstänks ha förgripits sig på unga offer i en stor utsträckning. The Independent skriver om 1400 inblandande barn under en 16-års period. Att missförhållanden kunde hålla på så länge tillskrivs till stor del en ovilja att utreda och skriva om ”rasistiska” strukturella problem kring en viss minoritetsgrupp. Självklart finns det också strukturella problem hos etniska svenskar. Tex våldsbrottsligheten som kan kopplas ihop med en osund alkoholkonsumtion. Dessa frågor tycker jag dock att det verkar ok att prata om i samhället idag.
  Om en öppen debatt kring olika strukturella problem i samhället tilläts i en större grad så skulle man antagligen slippa en stor del av misstron mot allmänmedia och flykten till olika suspekta alternativa nyhetstjänster.

 128. Janne

  Procentuellt sett, så är våldtäktsbenägenheten större hos etniska somalier än hos etniska svenskar. Vi har den uppfostran från ett civiliserat samhälle att inte våldta en människa, vilket de inte har i Somalia. Nu gäller det inte enbart Somalia utan det är likadant i många andra länder i södra Europa, Afrika, delar av Asien. Allt handlar om var vi ligger i utvecklingsfasen mentalt och där ligger de flesta somalier lång efter etniska svenskar, även om det finns etniska svenskar som beter sej som svin. Som du skriver ditt inlägg så vore det fel att skriva och säga att det finns fler analfabeter i Somalia än i Sverige. Klara fakta är att det finns fler analfabeter i Somalia än i Sverige, samma sak är det i detta fallet, beroende var somalierna ligger i sin mentala utvecklingsfas i dagens samhälle.

  Samma sak gäller även att svenska elever är sämre än finska elever och att vi ligger lågt på den berömda jämförelseskalan hur duktiga svenska elever är kontra utländska. Självklart att vi ligger lågt på den skalan då vi hela tiden importerar analfabeter till landet. Skillnaden är om dessa utländska elever kommer som små barn vid 5-6 års åldern, då har de samma chanser som övriga svenskar, men om de kommer som analfabeter vid 12-15 års ålder, då får de problem och sänker statusen på svenska elever.
  Jag tycker att vi borde betydligt mer restriktiva mot att ta emot invandrare till Sverige än vad som nu sker. Jag skulle sätta en gräns på ett par tusen per år, max. När vi varje år spenderar flera hundra miljarder på invandring, istället för att se till att vi tar hand om vårt eget samhälle först och främst och våra fattiga, våra elever, handikappade, gamla människor. Sen tycker jag att vi skall först se till att ge arbete till de invandrare vi redan har tagit emot, innan vi tar emot fler. Min tant som är utrikes född, har sökt arbete i 7 år utan att få något. Under tiden importerar vi ändå fler som får gå arbetslösa ändå längre tid. Vansinne!

 129. Tina

  Har inte läst alla kommentarer, men ser att du bemödar dig med att svara och bemöta. DET uppskattar jag! Tusen tack!

Kommentarer är stängda.