Guinness….

Dags att skriva ett inlägg om en dryck värd ett eget kapitel – Guinness.

image

Denna svarta öl, som går under benämningen ”stout” har sin hemvist på Irland och i självaste huvudstaden Dublin. Bryggeriet ligger bara 10 minuters rask promenad från Templebar området, där fina pubar ligger vägg i vägg med varandra.

Bryggeriet erbjuder såklart visningar, med guide eller egen genomgång. När turen är avklarad hamnar man uppe i den relativt nybyggda 360-baren, med vidunderlig utsikt över staden och dess omgivningar.

image

Varför är Guinness min favorit? Svårt att säga annat än att den är godast. Många menar att Guinness är som att dricka en limpa och att man blir mätt efter en pint. Jag hävdar motsatsen. En vanlig lageröl innehåller mycket kolsyra och jag rapar en hel del efter ett par glas. Jag blir bukstinn och får en mättnadskänsla. Det händer aldrig med Guinness. Alkoholhalten är behagliga 4.2% och Systembolaget beskriver smaken så här: Smakrik, maltig, rostad öl med tydlig beska, inslag av charkuterier, lakrits, kaffe, tjära och apelsinskal.

En Guinness ska serveras på ett speciellt sätt då glaset endast fylls till 75% varvid den sedan ska sjunka till innan resterande kvart fylls på. Pinten ska fyllas upp till det bara är ca 1 cm kvar, som lämnas för skumhatten. Innan du dricker det svarta guldet ska den sjunka ned och bli svart som synden. Det tar ett par minuter….men väntan är en del av nöjet.

I Enköping kan du idag köpa dig Guinness på fat på endast en pub, Players Inn, och det uppskattas inte bara av undertecknad utan av många Guinnessälskare i Enköping.

Dublin är en trevlig stad att besöka en weekend och varför inte välja den gröna ön istället för traditionella London/Barcelona/Paris? Bara det faktum att Guinness har sin vagga i staden gör resmålet synnerligen intressant och som skum på stouten har du trevliga irländare att umgås med!

Med smak av kärlek //Ö