Hundägare som gnäller på vargen borde se om sitt hus….

Nu vet jag att med detta inlägg blir jag ovän med hundägarna, jägare och andra djurvänner. Men vad gör jag inte för att sprida det ”fria ordet”….Someone got to do the dirty work.

Hund

Jag har på sociala medier och i diverse morgon- och kvällstidingar läst om hundägare som ondgjort sig över vargens framfart och att vargen ger sig på deras hundar. Det kan vara lösspringande hundar som finns i en villas/gårds närhet eller jakthundar då jägarna är i skogen för att jaga. Jag kan tycka den kritiken vara märklig. En jakt innebär risker, men jägarna verkar inte vara villiga att riskera något i sin iver att fälla en älg, rådjur eller björn. Så istället för att acceptera riskerna ger man sig på Naturvårdsverket och andra ”vargälskare” i sina försök att få till en ökad jakt och avskjutning. Detsamma gäller övriga hundägare som ondgör sig över vargen och målar upp en vargskräck som saknar motstycke jämfört med risk och skada.

Idag kan vi läsa i Dagens Nyheter att hundar ger sig på männsikor i allt större utsträckning.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/fler-far-sjukhusvard-efter-hundattacker/

Så vi har nu en situation där hundägare har hundar som biter människor. Det tycker jag inte är okej. Jag vill inte bli biten av en hund vars ägare sedan säger, med blicken riktad mot hunden (för jag som blir biten är inte det viktigaste) ”men lilla gubben, så där får du inte göra, du som äääär så snäll!” Inte kliver hundorganisationerna upp på barrikaderna och tar avstånd från dessa hundägare. Inte ser vi kennelklubbar och hundlobbyn ta debatten i hur detta ska lösas. Är det så att hundägarna är mer rädda om sina hundar än att de tuggar i sig ett spädbarn? Är det så att hundägarna är mer brydda över att en eventuell varg ska bita ihjäl sin hund istället för att se till att hunden inte biter ihjäl en oskyldig människa?

Har ingen aning här, utan väcker bara en fråga som jag inte har ett klokt svar på.

Vill avsluta med att jag inte hatar vare sig hundar eller dess ägare. Är vän med många och hoppas vi så kan förbli, även efter detta inlägg. Ogillar bara hundägare som tror deras hund är världens bästa, men som egentligen borde skjutas.

Med doft av fradga //Ö

4 tankar kring ”Hundägare som gnäller på vargen borde se om sitt hus….

 1. ErikLtz

  Tror man måste se att det är förändringen i sig som oroar – innan vargen kom kunde jägaren med sin vän hunden ge sig ut i skogen och ”vårda viltbeståndet” – idag löper jägaren risken att vännen hunden attackeras och skadas, en risk även familjehundar och hemmahundar löper.

  Och det är högst troligen *inte* dessa hundvänner som står för fler attacker mot människor. Attacken i Härnösand var en Amstaff, en kamphundras långt från jakthund. Så finns hundägare som inte har den kontroll på sin hund man borde, varken genom uppfostran och lydnadsträning eller genom att säkerställa rangordningen ”i flocken”.

  I själva vargfrågan, har man varg i befolkade trakter korsas människan och vargens väg och konflikter uppstår. Dessutom vandrar vargen, har själv haft varg som sprungit förbi på landet utanför Katrineholm och slagit ett rådjur på isen 300m från mitt sovrumsfönster. Så även ett begränsat vargbestånd i avlägsen landsände innebär korsade vägar och konflikter – även om vild varg inte attackerat människa i vårt land sedan 1809 eller hur det var…

 2. Magnus Westerlund

  Håller med. Därför drev jag hårt att koppeltvång införs i kommunens nya ordningsföreskrifter. Jag hoppas också att polisen börjar ta detta mer på allvar. Aggresiva och lösspringande hundar är ofta ett väl så stort problem som pilsnergubbar på allmän plats som polisen ofta sett som sin uppgift att ”läxa upp”.

 3. Annsann

  Japp, det är förändringen människan är skraj för. Vargen blev utrotad = inga attacker. Nu är den återinförd i den svenska mångfalden och det är väl tur att människan är medveten om vad den KAN ställa till med/och gör.
  Har full förståelse för att Ockelbofolket inte vill ha barnen ute, när vargarna är runt knuten.
  Dessutom är det så att som hundägare har du ett ansvar, och får stå för vad din hund gör. – Det gör inte staten fullt ut. Det är det våra skattepengar som går till ersättningar och stängsel. Flytt 4 ggr av samma varg till en kostnad av 7,4 miljoner, ena året. För att året efter få reda på att hon inte längre är genetiskt viktig. Bland annat.
  Och det är inte enbart jägare som är rädda för den pågående utvecklingen.
  Jag anser att jag är en bra hundägare. Och har varit aktiv på olika sätt.
  Sök/räddningshundar är även de hundar som tränas lösa i skogen.
  Jag skulle aldrig ha gjort det ifall det funnits vargrevir på den tiden.
  Dessa hundar är kanske de som letar reda på en förvirrad morfar, eller ett barn som gått vilse. Finner de någon behandlas de som hjältar. Men när vargen tar den så ska ägaren alltså skylla sig själv, som haft den lös i skogen?
  Nu sympatiserar jag inte enbart med hundfolket. Utan med de som har boskap. Där blir vargens härjningar så storskalig, eftersom den inte vid en attack tar 1 får och äter sig mätt på. Det stryker med ett antal till.
  Ska vi stängsla in allt, då kommer både viltet och predatorerna befinna sig mer i trafiken. Vilket leder till fler trafikolyckor. Bara att kika på ökningen av trafikdödade vargar.
  Det är ett faktum att vargstammen ökar. Då ökar även skadorna.
  Det handlar heller inte för mig om att vargen ska utrotas. Men den bör begränsas! Och det är inte ok att staten får ha sina hundar lösa på min bekostnad! Jag lägger hellre de pengarna på vård, skola och omsorg. Än bidrar till stänsel, ersättningar och allt annat för att Sverige ska leva på myten om indianer och vargar som i Disneys värld 😉

 4. Annsann

  Vidare har jag aldrig hört/sett någon kommentar: ”Jag tycker vargen ska utrotas! – Visserligen bet min jycke grannen förra veckan”
  Det är skillnad på äpplen och päron, även i hundvärlden.
  Dessutom finns det rötägg i alla världar som inte ska ha det de har…
  Men att uppginna hjulet flera ggr…?
  Man kan ju faktiskt jämföra statens vargar med alla icke ansvariga hundägare.

Kommentarer är stängda.