Hur Johaugs samvete ser ut är en gåta…..

Therese Johaug har ertappats som dopad. Det har ingen kunnat undgå.

Det har varit gråt, landslagsläkare som avgått, advokat som uttalat sig och ett helt norskt folk som står bakom sin skiddrottning.

img_0994

Har hon av misstag kletat på en salva på sina solbrända läppar?

I helvete heller!

Hon tar salvan som ursäkt för något större och planerat som genomförts i det dolda. Nu när hon ertappats skyller hon på lite hudkräm istället för att erkänna sitt brott. Hon gråter och snyftar, men att kunna missa ett förbudsmärke på en kartong som hon de facto hållit i handen gör hela historien skamligt fånig.

img_0995

Kan någon, oavsett ursprung eller kultur, misslyckas med att tyda detta märke? Hur kan Johaug och hennes läkare, dvs 2(!) personer missa ett likadant märke, fast med texten DOPING på istället för en svart manlig silhuett?

Det säger sig själv att ingen person, i den positionen som Johaug befinner sig i, gör det misstaget. Alltså kvarstår endast en förklaring. Hon har avsiktligt dopat sig och blivit ertappad. I ett desperat försök att rentvå sig själv, tar hon till hudsalvan, kryddar med en gråtande presskonferens och får en landslagsläkare att avgå och ta skottet likt en livvakt.

Problemet är att skottet går rakt igenom läkaren och landar på Johaug.

Jag hoppas innerligt att FIS och Norges Skidförbund gör det enda rätta och stänger av fjollan i 4 år. Allt annat kommer att kasta en ännu mörkare skugga över norsk skidåkning.

Med doft av smuts, //Öberg