IKEA-morden och sociala mediers usla drev….

Så börjar åter drevet på de sociala medierna i och med att tidningar nämner att de misstänkta IKEA-gärningsmännen är flyktingar. Samma usla drev som då en våldtäkt begicks på en finlandsfärja för någon månad sedan.

Vi ser dagligen grova brott som utförs av etniska svenskar och ingen reagerar nämnvärt över det och i de sociala medierna ondgör sig över att vi svenskar är ett uselt folkslag som våldtar, mördar och förgriper sig på våra barn.

Men så fort en invandrare, eller en ickevit svensk medborgare begår brott blir det ”nu får det vara nog”, ”nu ska jag rösta på SD”, ”när ska våra politiker sätta ned foten” m.m.

Det ni hatare glömmer är att de grövsta brotten vi sett utföras de senaste årtionden och som uppmärksammats, är utförda av svenskar. Mattias Flink, Malexandermorden, Hagamannen, Lasermannen, Englamordet, Bobby som torterades till döds, John Hron som dödades av nynassar m.m.

Låt mig göra klart en sak. Våld ska fördömas, oavsett vilken/vem som utför gärningen. Allt annat är osmakligt.

Tar vi rygg på näthatet tar vi rygg på nazismen som kollektivt utsåg judarna till brottslingar, eller Turkarna som nu ger sig på kurderna. Det är vidrigt, okunnigt, primitivt och provocerande att år 2015 se dessa drev på de sociala medierna. Vi borde veta bättre, och med ”vi” menar jag alla vi medborgare i Sverige. Vi har överlag en bra utbildning och är rejält upplysta om historien och de oerhörda övergrepp på folkslag som begåtts och borde därför veta bättre.

friatider.se är en välkänd sida som jämställer invandrare från utomeuropeiska länder med kackerlackor (min tolkning). De tar nu upp det etniska ursprunget av den misstänkte gärningsmannen från IKEA-dådet. Hade friatider.se gjort samma artikel om det varit en vit svensk från Sala som pga psykiska problem hugger ned 2 oskyldiga människor? Skulle inte tro det…. och just DÄR har vi problemet! Trots att vi borde veta bättre, delas denna skit okritiskt och brett över internet och hatet frodas på rent osaklig grund. Snart får vi se brandattacker mot flyktingförläggningar, bara för att sådan information normaliserar det faktum att vi kollektivt dömer grupper, istället för att låta våra domstolar döma individen för det brott som begåtts.

Min dotter blir ju inte mindre våldtagen bara för att en från Eritrea gör det, istället för en svensk stekare från Östermalm gör det. Brottet är vad som ska straffa gärningsmän. Inte hudfärg, ursprung, religion eller annat skit vi hittar på, för att klassa in människor i olika fack.

Låt mig göra klart en sak. Våld ska fördömas, oavsett vilken/vem som utför gärningen. Allt annat är osmakligt.

Med doft av sorg //Öberg

141 tankar kring ”IKEA-morden och sociala mediers usla drev….

 1. Petter

  Strategin för SD nu när de nu har kring 20% stöd i väljare undersökningar är att få de sk ”mjuk rösterna” dvs kvinnor öster, tveksamma pensionärer mm.
  Detta ska uppnås med att poängtera, framföra och visa på det otryggheten i samhället. Våldsbrott (egentligen oavsett vilken som begår brottet) och kriminalitet blåses upp. Poängteras hur Svenska samhället håller på att gå under och att allt blir mer och mer otryggt.
  Brottslingar mesas och fjäskas det för. Inga ordetliga straff och fängelserna är semesterhem osv.

  SD kommer att vara de ända som törs ta tag i problemet.
  Det är strategin och retoriken känns igen från 30talets Tyskland.

   1. totte

    All vinklad sanning ska klargöras, inte förtryckas. SD’s taktik är att vinkla all information som inte passar dem till att vara lögner och förtal. Det enda som de tolererar är deras version. Allt annat är ”åsiktskorridorer” och ”pk-elit” eller ännu värre försök att hindra deras yttrandefrihet. Så, Bertil Jagebro, det är inte en fråga om att förtrycka sanningen utan om att klargöra skeenden inte någons version av de samma.

   2. Petter

    Ingen förtrycker någon sanning.
    Sanningar kan dock ifrågasättas.

    Varför sägs det, av vem och i vilket syfte.

  1. Peter

   Nu får ni väl för ge er.Jag har mig vetligt inte hört en stavelse från någon i regeringen säga ett ord om detta.Är väl känsligt för dom antar jag.Jag är en 52 årig man som var med i ssu i min ungdom.gick på Bommersvik sett tage Erlander förmodligen den siste sanne socialdemokraten.har med åren lärt mig att allt det som jag stod för alla idial som jag trodde på.att folkhemmet =allas lika värde bra sjukvård en värdig ålderdom.allt detta är förstört idag.Nu läggs allt krut på alla invandrare som kommer hit.snart sagt alla kommuner går på knäna.bostäder finns inte,jobb finns men kunskaperna finns inte.Viljan att jobba dämpas effektivt med bidrag som en infödd bara kan drömma om.Kan lova att så fort jag kan och har möjlighet kommer jag dra upp mina bopålar och bli en flykting själv.Kan ni tipsa om ett land med bra förmåner mottages det tacksamt

   1. hmm

    varför ska regeringen kommentera det hela?
    du har väldigt dålig koll på statsekonomi om du tror att alla pengar läggs på invandrare, tyvärr. de kostar mindre än ett par jobbskatteavdrag.

    1. Orolig

     Hade varit på sin plats att Löven åkt till Västerås och fördömt det som hänt, men det gör han inte för att det är en utlandsfödd person som är anklagad.
     När det var en moskébrand i Eskilstuna var Löven på plats dagen efter och fördömde terrorattacker efter att någon uttalat att han sett en person kasta in ett brinnande föremål (detta togs tillbaks tre dagar efter). Räddningstjänstens utredning visade att det börjat brinna i fritösen i restaurangdelen, troligen pga gammal olja.
     Jo det hade varit trevligt om regeringen någon gång och då passar det bra nu hade gjort ett uttalande på plats om att vi inte kan tolerera vad som helst från personer som vill komma till vårt land.

     1. Gaijin

      Har inte fritösteorin avfärdats? Jag har läst att det ska ha börjat brinna bland kläder och att polisen misstänker att det kan ha varit barn som lekt med tändstickor eller tändare.

    2. Gaijin

     Ja, varför ska regeringen kommentera när några ungar som leker med tändstickor eller tändare råkar tutta eld på en klädhög (moskébranden i Eskilstuna)? Varför beskylls direkt de där ”mörka krafterna” som på något metafysiskt vis ständigt befinner sig överallt och som hotar att ta över människor?
     Kanske det är så att IKEA är oerhört symboliskt och när helt vanliga människor mördas av en person som skulle lämnat landet 2013 då han hade uppehållstillstånd i Italien så kan det orsaka en oro bland folk?

   2. Josephine

    Hahaha jag hoppas verkligen att detta var ett medvetet skämt för ironin kväver mig. Du menar alltså på att det är invandrares fel att allt gått åt skogen för att de flyttat hit och tagit åt sig av alla förmåner, samtidigt som du säger att du vill flytta till ett annat land som har bra förmåner…. för dig…. i den situationen en invandrare. Antingen så är du riktigt rolig eller riktigt dum.

   3. Anders

    Nej, du, Peter! Jag tror inte en sekund på din historia. Det är alltför ofta som din ramsa upprepas … en omvänd sosse som nu sett sanningen. Jodå -finn fem fel.

    Hade du verkligen haft din historia så hade du först och främst haft insikten om det du kallar bidrag och varför de finns.

    Du hade också sett sambandet mellan omfördelningen av arbetsgivaravgiften och sämre vård.

    Sosse kan du kanske bli, men du har definitivt aldrig varit en.

  2. Feminist

   När jag läser inläggen blir jag förvånad över hur polariserad beskrivningarna är om ikea-morden!
   Om det var tvärtom, att de asylsökande blivit dödade av etniska svenskar, då hade det beskrivits som rasism och hatbrott! Varför hela tiden göra skillnad på ”vem” som begår brottet!?
   Sen har jag svårt att förstå skillnaden mellan islam och sverigedemokraternas människosyn, bara att islam använder religionen att förtrycka kvinnorna.

   1. Gaijin

    Visst har du rätt i att beskrivningen i media och säkert av Johan Öberg skulle varit totalt annorlunda om det varit asylsökande som mördats av en svensk. Och då skulle det nog varit rätt så tyst på t.ex. Avpixlat…
    SD:s människosyn är inte svår att förstå. Se på Sverige för 50-60 år sedan och de värderingar som dominerade. Det är den typen av folklig konservatism som funnit ett utlopp i partiet SD.

 2. Fredrik Andersson

  FANTASTISKT!!!! Hade inte kunnat skrivit det bättre själv. Tusen tack! Hoppas fler får upp ögonen för detta och förstår att det är människor vi har att göra med.
  Fortsätt skriv, och sprid detta budskap

 3. Olof den andre

  Men det var , och är , otroligt viktigt att blanda in Breiviks dåd varje gång man diskuterar SD / högerextremism / striktare invandringspolitik. Där får det absolut inte råda någon tvekan om att den kollektiva skuldbeläggelsen ska vara total, hur fel i sak det än må vara.

 4. Johannes

  ”Min dotter blir ju inte mindre våldtagen bara för att en från Eritrea gör det, istället för en svensk stekare från Östermalm gör det”

  Helt felaktig tankegång. Invandrare har 300-400% överrepresentation i våldtäkter och asylinvandrare från vissa regioner många gånger fler. I Oslo begås alla överfallsvåldtäkter av utomvästliga invandrare. Därför spelar det roll vilken invandringspolitik man för.

  Johan Öberg är okunnig, oförbätterlig och kunskapsimmun. Eller så vet han egentligen bättre men kör av ren princip sitt antirasisttugg för att han tror att han gör världen något gott då. Vissa av den sorten fattar inte ens när de själva eller någon anhörig blir drabbad. Det är de som evolutionen kommer att sortera bort. Ju fler sådana vi har i våra led, desto större risk att hela vårt folk går under av dumhet och självdestruktion.

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Tack för ditt svar. Du blandar ihop saker och ting, vilket evolutionen kommer att sortera bort, för jag har inte sagt att invandrare eller svenskar är över- eller underrepresenterade. Jag har däremot sagt att en våldtäkt är en våldtäkt, oavsett vem som utför det. Helt enkelt ett brott. Du drar upp Oslo och den statistik som de tydligen har. Men den eller du säger inget om att en våldtäkt skulle klassas som värre, bara för att en mörkhyad begår brottet. Du verkar argumentera annorlunda och i direkt rasistiska termer. Det är i detta resonemang du snubblar.

   Må evolutionen ha sin gång, och tack än en gång för din kommentar. //Öberg

   1. Kalle Karlsson

    Enkel matematik!
    En invandrare färre en våldtäkt mindre, där med inte sagt att svenskar inte våldtar alls. Sluta blunda herr Öberg.

    1. Martin

     En man färre, en våldtäkt mindre. Så då borde ju Sveriges kvinnor ha mindre risk att bli våldtagna, om vi minskar antalet män i landet. Vad säger, är du beredd att vara den som minskar risken?

     1. Malin

      Exakt så! Spela roll vilken hudfärg han har, den gemensamma faktorn är att de är män. DÄR ligger problematiken först och främst.

     2. Andreas

      Då hade det hjälpt med minskad invandring eftersom ca 65% av alla flyktingar som anländer till Sverige är män.

    2. Eric

     ”En invandrare färre en våldtäkt mindre”

     Ursäkta? Du menar alltså att ALLA invandrare våldtar? Nu har du väl ändå klantat dig lite i tankemaskineriet? Även om invandrare är överrepresenterade inom vissa brott så är det extremt långt ifrån samma sak som att alla invandrare begår brott. Det är en extrem liten minoritet av invandrarna som våldtar alls. DÄR är resonemangsproblemet från rasisthåll!

     1. Gaijin

      Det är till och med vissa nationaliteter som är överrepresenterade. Nordafrikaner och folk från mellanöstern är grovt överrepresenterade i våldtäktsstatistiken medan öst- och sydostasiater är underrepresenterade (dvs förekommer i en lägre omfattning än infödda).

    3. Cd.

     Kalle.

     Det kan vara det sjukaste jag läst någonsin.

     Det är sådana människor som dig som skapar hat i världen för du är så jävla trög.

     Din matematik är rent åt helvete. En kruka hade kunnat komma med ett bättre resonemang

     Din dumma jävel.
     /Cd.

   2. Thomas

    Poängen som många fortfarande vill framföra är ju den att vi vill ha så lite våldtäkter som möjligt, vi har nu brott i Sverige som i princip var icke-existerande några decennier sedan.

    Finlands regering gjorde en undersökning, deras invandrarminoritet (tror dock det var bara muslimer i studien jag läste, som jag inte kunde hitta nu igen), så stod denna minoritet på 1.3% för 34% av våldtäkterna i landet.

    I Danmark, Norge, Italien och många andra länder så har det kommit fram till liknande siffror som visar enorm utomeuropeisk överrepresentation bland våldtäkter.

    Lägger man samma modell som dessa länder använder på Sverige, så kan man komma fram till att svenska utomeuropeiska invandrare är ansvariga för 80-95% av våldtäkterna i Sverige. (Vi får inte föra denna sorts statistik i Sverige). Vi kan dock inse faktum då svenska fängelser alltid söker lärare i svenska som andraspråk.

    Detta är bara en slags brott.

    När det gäller rasism, vilket i min förståelse av ordet innebär tron på att olika raser/etniciteter har olika genomsnittliga intelligens, inom detta område har jag fått en stor insikt på senare tid.

    Denna insikt är att människor inte ens tror att det finns skillnader i intelligens inom den egna folkgruppen, de flesta tror att hårt arbete i skolan innebär att man kan bli vad som helst, och att man inte är begränsad av något genetiskt arv. Min tanke var då att om man inte ens tror att det finns genetiska skillnader intelligensmässigt inom den egna folkgruppen, hur ska man då kunna tro att det finns skillnader mellan två folkgrupper? Så jag har börjat få mer förståelse inom detta område.

    Studier kommer hela tiden som handlar om genetiskt arv, och just nu påstår forskare att genetiskt arv är det som i extrem majoritet styr vår framtid.

    Själv är jag helt övertygad att dessa olika genomsnittliga intelligenser mellan raser finns, och då låg intelligens är kopplad till brott och speciellt våldsamma brott, så ser vi dessa enorma skillnader.

    En kvinna tillsammans med en svart man i USA har en 21 gånger högre risk att bli mördad jämfört med om hon var tillsammans med en vit man, dessa kvinnor lider också enormt högre risk att bli misshandlade.

    Du kanske vill säga att det inte finns några bevis för dessa genomsnittliga intelligensskillnader, jag vill påpeka att i princip allt pekar på detta, vad det än är, skola whatever. Förhoppningsvis med genetisk forskning i framtiden kommer vi få mer klarhet, dock är väldigt många människor väldigt bra på att förneka verkligheten vilka bevis de än får.

    Du är svensk, så du kommer aldrig få höra många av de argument som har gett mig enorm insikt (Jag är dock inte så bra på att argumentera själv). Vill du ha lite lätt och rolig läsning som introduktion börja med https://radishmag.wordpress.com/archive/

    Han argumenterar väl och skämtar ofta, dock är han väl inte helt vetenskaplig, utan jobbar också med teori och egna åsikter. Som lätt introduktion kan jag också rekommendera norska serien Hjernevask.

    Vill du titta på någon mer vetenskapliga kolla https://hbdchick.wordpress.com/

    Mer nyhetssmässigt (alternative medier), så kan jag rekommendera Taki’s Magazine, Vdare, Amren m.fl. Vilket också ger introduktion.

    Hur som helst, den framtid du kommer få se i Sverige med ökad invandring samt dysgenisk utveckling inom den svenska folkgruppen (intelligenta har i princip valt att sluta skaffa barn). Är att vår genomsnittliga IQ/intelligens kommer totalt krascha.

    Det Sverige du kommer få se i framtiden kommer mer likna någon afrikansk nation först, och sen värre.

   3. Dan

    Visst , våldtäkt som våldtäkt….. men du missar helt poängen, sen alla dessa människor kom hit till Sverige har antalet våldtäkter ökat nåt enormt…katastrofalt enormt.
    Tänk lite åtminstone på dessa offer som drabbas, dessa kvinnor som får sina liv förstörda. Utöver det så tillkommer alla skottlossningar, granatattacker och gud vet fan mer de sysslar med. Det går helt enkelt inte att komma ifrån med att sen vi fått sån tillökning av invandrare så blev alla dessa kriminella handlingar vardagsstoff.
    Att som du jämföra det mot vad svenskar gjort tillbaka i tiden tjänar inget syfte….. idag är 9 av 10 interner icke svenskar…..
    Jag har flera bekanta som är invandrare och gillar dom så nån rasist kan du inte kalla mig… snarare realist. Ju fler vi får hit ju mer kriminalitet har vi att vänta oss, allt börjar accelerera utom kontroll och det ganska rejält nu. De som kommer hit börjar visa sina missnöjen över vart dom hamnar och deras boenden. Muslimer och Kristna går ju inte så bra ihop i deras egna länder och här i Sverige hamnar de ofta i samma boenden och kanske sen även i samma stadsdelar, och med det kan grupper hamna i större bråk även i vårt land….
    Det skjuts folk till höger och vänster , kastas granater hit och dit.
    Skulle inte tro att så värst många infödda svenskar skulle komma på tanken att syssla med sånt även om risken visst finns….. Så vad gör vi åt det ??
    Sverige verkar inte ha nån plan alls för det, Sverige hade nog ingen riktig plan alls för all denna massiva invandring tyvärr. Visst ska vi ta emot folk men vi kan inte ta in alla.

   4. Henrik S

    @Martin
    Skillnaden mellan en invandrare från t ex Mellanöstern/Afrika och svenska män är att dessa invandrare vare sig har en positiv effekt för landet eller ens behöver befinna sig här medan svenska män är essentiellt för att landet ska fungera. Ett brott som begås av en sådan invandrare är ett brott som hade kunnat förhindrats genom nekat uppehållstillstånd.

    Invandrare, deras barn och icke-folkbokförda begick majoriteten av våldtäkterna redan på slutet av 80-talet.

    @Öberg
    Givetvis är en våldtäkt alltid en våldtäkt. Du jämför dock en våldtäkt med en våldtäkt när du behöver jämföra en våldtäkt med tre våldtäkter och då är det rätt klart vilket alternativ som är mindre dåligt. Det är i det resonemanget du snubblar till rejält.

    P.S. Jackie Arklöv som var med i Malexandermorden är från Liberia.

    1. thefinalprestige

     Lysande resonemang. Visst kanske tiden var uppmätt för Mor och Son från Skellefteå ändå? Kanske stod liemannen utanför deras dörr, och deras öde var beseglat ändå. Men alla här bör ha jävligt klart för sig att hade vi inte släppt in dessa två krigshärjade vilsna själar i vårar land hade liemannen i alla fall inte yttrat sig på det sättet för de offren. Min tro är att de fortfarande hade varit i livet och fått vara en del av Svea Rikes Nation. Andats vår luft. Druckit vårt vatten. Umgåtts och arbetats. Betalat skatter till vår gemensamma välfärd. Nu är de endast två gravstenar i den jord som blir allt mer bränd. Tack för mig.

   5. Roger Engström

    Håller fullständigt med föregående talare (dvs Johannes);
    Jag tycker det handlar om enkel matematik mer än rasism, SD-medhåll eller nationalism, eftersom statistiken talar ju för sig själv!
    Och dvs om icke-européer nu är överrepresenterade här (vilket dom bevisligen är) så tycker jag att sund logik innebär ju att man då vill ha bort dom för att få ner antalet incidenter!
    Jag har mkt svårt att tänka mig att det bortfallet sedan skulle ersättas av svenskfödda..?! Nä, just det…alltså färre våldtäkter (bl a)!

    Och det är just statistiken som föder rasism, SD-medhåll samt nationalism.
    Se helbilden istället för att enkelt säga att ”vi svenskar begår också brott minsann”, det är ju bara ytterst pinsamt och tyder på allt annat än objektivitet.
    Tack för ordet.
    Mvh
    Roger Engström
    Jkpg

   6. Hk

    Men snälla du!!! Dom som är födda i Sverige kan vi inte göra något åt mer än att strama åt straffen för vålds och våldtäkts brott.
    Men dom som flyr till ett annat land och sedan begår brott i det landet dom flytt till (Sverige i detta fall) ska ju utvisas direkt. Inget jävla daltande!! Det är min och många andras reaktion! ! INTE som du vrider och vänder på steken!! Spelar ingen roll om dom är psykiskt sjuka lr ej!! En traumatiserade människa som INTE får hjälp kan vara en tickande bomb! Oavsett var den är ifrån!! Och dessa har tyvärr lååååångt till hjälp då det inte ens finns tider för svenska medborgare!! Vi ska inte importera brottslingar!!! Vi har redan nog av skiten själva!!! Oavsett var Fan man är ifrån!!! Korkat vinklat inlägg!!

    1. Susanne

     Håller fullständigt med dig. Vi ska inte importera mera brott. Vi har fått färre poliser som är ute, färre psykvård, färre jobb, färre……….
     Ser en bild av dessa flyktingbåtar som sjunker för de har stuvat in för mycket folk på båten. Jag ser denna bild av Sverige. Vi sjunker. Vem ska rädda oss?

   7. Namn

    Men Johan, menar du då att vi ska fortsätta ta in problem, när vi inte ens klarar av att hantera de problem vi redan har? Fakta våldtäktsraten är fem gånger högre för invandrare. Det är fakta att brottsligheten är högre bland icke svenskfödda. Du verkar ha kört fast på hudfärg, men hudfärgen har ingen som helst betydelse, den är ointressant! Undrar vem som är rasist här egentligen?! Om siffrorna varit omvända hade vi varit tvungna att hantera det problemet och analysera och åtgärda det. Menar du att vi bara ska strunta i problemen och acceptera det? Kvinnor som inte törs gå ut (gäller både svenska och invandrare) pga fundamentalism och våldtäktsmän. Vi borde gjort något åt alla problem för länge sen. Alla skötsamma invandrare vill knappast heller ha mer problem, dom får ju också lida för dom som missköter sig. Det är knappast humant för en familj att sätta hundra barn till världen och sen bara skita i dom… Det är precis vad vi gör här.

    1. Johan Öberg Inläggsförfattare

     Hej. Rasism är bl a då man som friatider.se väljer att rapportera om misstänkta gärningsmäns etniska ursprung endast då det är utomeuropeiska misstänkta.

     1. Mattias

      Nu yrar du i nattmössan. Fria Tider är i första hand en motpol till slasktidningar som Aftonbladet och Expressen som ALDRIG skriver något ont om invandringen eller dess konsekvenser. Enligt dem är alla svenskar och bilder är alltid censurerade alt en svart profilbild när foto saknas.

      Man säger sig följa pressetiska regler om att endast publicera bild om det är av allmänt intresse, vilket är är ytterst sällan enligt dem då. Hagamannen gick man ut med fantombild på vilket är helt rätt. Han skulle kastreras och låsas in för gott (nu är han dock fri efter avtjänat ”straff”). Men vad gällde de 8 våldtäktsmän på färjan så var det tydligen inte av allmänt intresse. De var ju svenskar, nej svenska medborgare, nej inte det heller visst. Då försvann också nyhetsintresset.

      Likaså när en afrikan försökte slängas ner på bilvägen – från en gångbro – i Malmö. Det slogs upp stort som ett rasistdåd av pursvenskar, antirasistkören var igång. Sen säger han själv att det inte var svenskar som gjorde det. Bom! Locket på. Rapporteringen tvärstannar. Det visar sig vara områdets ökända kriminella kurdiska släkt Khodr. Då var det inte ens ett hatbrott längre enligt polisen, men det var ju det när man på förhand trodde det var svenskar.

      Och var fanns rapporteringen om den kvinna som gruppvåldtogs så illa att hon fick sitta i rullstol en månad efter händelsen???

      För att nu återgå till mitt första stycke:

      Fria Tider har skrivit om svenskar, andra européer och icke-européer. Kan inte dra något svenskt exempel, men de skrev om Lisa Holms mördare som misstänks vara litauer. Bara det exemplet raserar din felakiga bild av Fria Tider ”friatider.se väljer att rapportera om misstänkta gärningsmäns etniska ursprung endast då det är utomeuropeiska misstänkta”

      Det är väldigt lätt att slänga rasistepitet omkring sig, men det riktas i många fall mot fel personer/folkgrupper. Dags att öppna ögonen. Om än bara lite…

     2. Jan Christensen

      Etnicitet har intet med ras att göra. Etnicitet handlar om nationalt ursprung, kultur och social tilhörsgrupp.

     3. Gaijin

      Kan du styrka ditt påstående om att Fria Tider ej rapporterar om misstänkta gärningsmäns etniska ursprung om de är infödda?

   8. Janeth

    Men vad Johannes försöker säja, är att din dotter hade kanske sluppit en brutal våldtäkt och kvinnor hade inte hedersmördats om Sverige hade haft bättre lagföring, strängare straff, och framför allt hårdare bevakning på återfallsförbrytare. Jag har många vänner inom rättsväsendet och de säjer i tysthet alla samma sak, 90% av förbrytarna i Sverige har invandrat hit. De 90% utgör inte mer än 5% av invandringen men tar 95% av hatplatsen i hjärtat på folk. Få bort de 5% och vi har ett fredligt Sverige där invandrare och infödda lever i harmoni med varandra och ingen, varken kvinna, man, barn eller katt behöver känna oro på väg hem eller till aktivitet.

   9. Loco Barocco

    Problemet är att evolutionen tar tusentals år för att ha sin gång. Folk vill inte vänta med att få det bättre tills dess att de är döda. Sorry.

   10. Feminist

    De så kallade gruppvåldtäkterna/överfallsvåldtäkterna är något som är relativt nytt och något som vi varit förskonade mot tidigare. Det har inte med hudfärgen att göra (som du säger) men det har med religion och en lära där kvinnor har ett lägre värde än männen. Är du inte muslimsk kvinna betraktas du mer eller mindre som ett lovligt byte!
    Jag vill påminna om UG,s granskning av moskéerna och den kvinnosyn som kom fram från imamerna!

  2. Tröstlöst, meningslöst dravel

   Min dotter har blivit våldtagen. Av en svensk. Som senare flyttade till Norge. Vilken tur för dig att våldtäkten skedde på svensk mark. Tror du hon är mindre traumatiserad än om våldtäktsmannen haft utländsk härkomst?

   1. Karina

    Men det spelar ingen roll vad din dotter blivit utsatt för!

    Däremot kan man FÖRHINDRA fler våldtäkter genom att inte släppa in våldsbenägna idioter i landet, alternativt UTVISA dem som har begått denna typ av brott. Oavsett ursprung. Vilka jävla dårar ni är som menar på att det inte är någon skillnad mellan någon som är född här och som kommer hit och ska tacka och ta emot, istället för att råna och våldta.

    1. Jonas

     Vi har 1 600 000 miljoner människor i Sverige som är utlandsfödda. Jag själv har gjort brott i sverige och det var genom att ha en större mängd cannabis hemma som jag själv rökte på. Jag fick 9 månaders fängelse för det. Jag fick sitta på två anstalter, en i Nyköping och en på Tillberga. Sammanlagt så har jag sett ungefär 800 intagna och 90% av dessa var utlandsfödda. Detta säger en hel del. Och detta var 2011. Det kostar mycket skattepengar, ungefär 3000 kr per dag att folk sittandes i fängelse. Sen är det inget fängelse, widescreen tv med tv spel på rummet, restaurang mat, musikrum med alla sorters instrument samt studio, solarium, beach volleboll utomhus, fotbollsplan, basket. Frukostbuffé, brunchbuffé, lunch, middag och kvällsmat, sysselsättning med lön, skola, dricka automater som stod här och där, kiosk, kabeltv, 20 dvd filmer som byttes ut en gång i veckan via en nätverkskanal på tv, gym, sporthall, låna trådlös telefon in på rummet(cellen), vardagsrum med stor HD-tv samt tv-spel, biljard, dator, bibliotek… m.m.

     Man fick sig en chock, och många skratta när dom för första gången skulle sitta inne, pga alla dessa förmåner man får genom att ”sitta inne”.

     Just saying

     1. Jonas

      Mer sant kan det inte bli… till och med bastu har man 😉 Inte undra på att utlandsfödda gör mycket brott, för det är rätt kul inne på fängelse, man knyter nya kontakter, delar med sig av information och tips som kan användas till andra brott, osv. Samtidigt som man får alla sina räkningar betalda, t.ex. man har hus eller lägenhet.

      Nu är inte jag en sådan brottsling, men man ser och hör av dom andra. Jag tycker att dagens fängelse i sverige är som ett lekplats för vuxna.

      Även när det är så bra så gnälls det hela tiden på att man vill ha det bättre. Och det är väl på den vägen som våra fängelser ser ut som det gör idag.

      På Tillberga hade jag en lön på 28 kr/tim skattefritt, blir rätt mycket fickpengar 40tim x 5 dagar.

     2. Gaijin

      Jag sommarjobbade som plit på Hall 1999. Det var på A-avdelningen som hade lite lättare säkerhetsrestriktioner än de andra avdelningarna. Redan då skulle jag säga att ca 40% bestod av utlandsfödda eller utlänningar. Det fanns ett gäng utlänningar som satt inne för smuggling av narkotika och de skulle utvisas efter avtjänat straff men även om man inte räknar med dem så var det ca 40% utlandsfödda och ca 60% infödda.

      Personer med utländsk bakgrund var den 31 december 14% av befolkningen ( http://www.scb.se/Grupp/valfard/_dokument/A05ST9904_05.pdf ) så överrepresentationen var redan då, för 16 år sedan, gigantisk.

      Och jag kan bekräfta dina erfarenheter av svenska fängelser, om än från den andra sidan av gallret…

    2. Tommy

     När man får komma från ett land i krig till Sverige bör det finnas ett litet uns av tacksamhet. Vi behöver inte importera idioter, dom har vi nog av redan. Man biter inte den hand som föder dig. Man skiter inte på grannens trappa. Med uppehållstillståndet bör det klargöras att om man inte följer nya landets lagar så blir det att använda returbiljetten.

    3. Tröstlöst, meningslöst dravel

     Jo du jävlar, det kan jag lova att det gör! Vi lever med detta dagligen i minnet och i söndertrasade själar. Tyvärr är sanningen den att OM det varit en invandrare som utsatte henne för detta skulle även en sådan liten människa som du förstå, och förmodligen stå först på barrikaden och skrika ”ut med packet”. Nu hade denna svenska unga man förstånd nog att lämna kommunen, länet och ja, till och med landet när han insåg att vi vet. Det är väl bra? En våldtäktsmannen mindre i landet – spelar det någon roll om han är blond, blåögd och pursvensk? Ja uppenbarligen för dig men jävlar inte för oss! Jag har aldrig i hela mitt liv skrivit detta förut men jag hittar inga andra, bättre ord – kryp tillbaka under stenen du kom ifrån. Ligg där och försök tänka en vända till utan att vurpa så katastrofalt som du nyss gjorde, det är inte lättare, bättre eller för den delen skönare att bli våldtagen av en SVENSK!

   2. Thomas

    Poängen är att risken att din dotter blivit våldtagen vore ca 80-95% mindre om vi inte haft alla dessa män från tredje världen här.

 5. Clarence Thunborg

  Det är sant och det är lika illa,ett brott är ett brott oavsett nationalitet eller hudfärg. MEN de är födda i Sverige och vi ansvarar för ”vår” skit. Jag bor f.n utomlands, om jag begår brott här åker jag ut direkt, finns inga förmildrande omständigheter……Jag tycker personligen att vi ska vara öppna och välkomna folk till vårt land. Men det ska vara på våra villkor, alla är välkomna som vill skapa en framtid. Vi är en demokrati ALLA är fria att ha sin åsikt och religion, men handlingarna får INTE bryta mot vår lag eller mänskliga rättigheter. De får gärna behålla och värna sin kultur men MÅSTE respektera och acceptera sitt nya hemland med dess seder och kultur. Detta är min åsikt ,tror många delar den….UTAN att vara SD sympatisörer….ELLER rasister./C

  1. Kajsa

   Min från USA invandrade sambo (och han är inte färgad ett enda dugg) blir det troligen svårt att få permanent uppehållstillstånd för eller svenskt medborgarskap om han har begått brott här i Sverige. När han har ansökt om uppehållstillstånd och permanent uppehållstillstånd har han fått svara på en massa frågor, t.o.m. om trafikböter (om jag minns rätt). Så att det skulle vara superlätt att komma in i Sverige är kanske inte helt rätt!?

  2. Marcus

   Bra skrivet Clarence.

   Jag röstar inte SD, är inte rasist, men vi måste agera FÖRE det har gått för långt. Johan, kan inte du svara på Clerence inlägg, och i tillägg skriva vart gränsen går för dig? Du får också gärna tillägga vad du tycker du om den svenska invandringspolititken. Vore intressant att höra om du tycker den är sund som det ser ut idag.

   Det är idag så otroligt lätt att skriva politiskt korrekta inlägg och få massa ryggdunkar för att man tänker storsint och har ett stort hjärta. I mina ögon är det nu mer beundransvärt med dom som vågar sätta gränser, vara konkreta och ställa krav på hur vår integrationspolitik sköts.

   För mig är den icke befintlig och därför utesluter jag inte en röst på SD nästa val. jag är inte rasist, älskar att resa och möta andra kulturer, men vi måste ta hand om vårat eget land och de personer som vi välkomnar hit.

   En våldtäkt är en våldtäkt, men hur tycker du vi ska bekämpa ett ökat våld Johan? I mina ögon måste brotten kategoriseras, och vi får inte vara rädda för att se på en kategori som till exempel heter ”Våld från nyanlända svenskar”, och ökar den är måste Sverige agera. Är en annan kategori ”Våldtäkter i Stockholms innerstad” är det på samma sätt något man måste ta tag i.

   Uppskattar konkreta förslag och lösningar i dina inlägg Johan. Det du skriver är för mig lite som att slå in en öppen dörr och få ryggdunkar i form av likes för det. Tycker Clerence i sitt inlägg har ett konkret och bra förslag på något som förhoppningsvis minskar brotten i vårat land.

   Har du inte läst Fraser Nelsons artikel i SVD förra veckan är det ett tips. Väldigt konkret kring integrationspolitik i Sverige och andra EU-länder.

   Du har uppenbarligen fått spridning på ditt inlägg i din blogg. Ta ditt ansvar och var ordentligt påläst när du gör framtida inlägg. Jag säger inte att du inte är det, men jag har läst och sett många blogginlägg som innehåller mycket inkorrekt fakta men trots det får viral spridning. På förhand tack.

   Blev längre och spretigare inlägg än jag hade tänkt mig, men hoppas jag får fram budskapet. Avslutar som jag börjar, bra och vettigt skrivet Clarence.

  3. Anna

   så himla bra skrivet!
   Att sen ta hit massa flyktingar som är traumatiserade och bara förvara dem utan adekvat psykologiskt hjälp, detta är en del av konsekvenserna!
   PTSD är inte allt leka med!
   Ja det klart vi ska hjälpa framför allt ensamkommande barn och kvinnor men hjälpen måste ju bli på rätt sätt av utbildad kvalitésäkrad personal och behandlingsform.

 6. Richard kadeby

  Du har alldeles rätt i att ett brott är ett brott oavsett vem som gjort det. Men om näthat är ett brott eller inte, det vet inte jag? Om man nu ska se det som ett brott att skriva vad man tycker, så borde det vara ett brott att överhuvudtaget tycka nåt. Det handlar bara om vem du frågar. Det som hänt i Västerås är tragiskt. Om det nu är så att karlfan är psykiskt sjuk, så borde ju migrationsverket upptäckt det tidigare och haft uppsikt över honom. Men som det är nu, så är det kränkande att överhuvudtaget tro att människor ifrån andra kulturer är galna.

  1. Jösses amalia

   Enligt en blänkare i Aftonbladet i dag så hade 35-åringen redan i december 2013 fått ett avslag på sin asylansökan. Och smet från polisen i januari 2014. Ny ansökan i maj 2015, som avslogs och beslut om omedelbar avvisning i mitten av juli. Ursäkta : Men vad i hela friden hade han att göra i Sverige i augusti 2015? Han borde väl ha hamnat i förvar för åtminstone ett och ett halvt år sedan? Något för JO att kika på? Men så får man väl inte säga i Sverige idag …

 7. Louise

  Mycket, mycket bra skrivet Johan ?? brottet är fruktansvärt och det är gärningen vi ska fördöma men det blundar rasisterna för. För varje gång det sker något hemskt sitter dom bara och spekulerar om etniciteten så att drevet kan börja. Grymma brott sker…och det är tragiskt oavsett etnicitet. Mycket bra skrivet…

 8. Clas-Adam Pettersson

  Artikeln har ju självklart en poäng. Men är det inte meningen att vi ska ta emot flyktingar som söker skydd?
  Om Sverige ska vara en fristad för folk som flyr så kan man väl inte erbjuda en fristad även åt förövarna? Det är det det sociala drevet handlar om. Även om jag håller med om att många rena rasistiska tillmälen förekommer och det är såklart fel. Men det sociala drevet handlar vad jag kan se inte om hudfärg, det handlar om att mainstream media rapporterar och ursäktar dåden beroenden på vad gärningsmannen haft för religiös bakgrund.
  Islam är en ideologi som hetsar rasistiskt mot judar kristna och ickemuslimer, uppmanar till mord på homosexuella, osv, det är enkelt att se, bara skumma igenom koranen så blir detta ganska tydligt.

  Sen är det ju ganska onödigt med spekulationer om exakta detaljerna egentligen, men men bakgrund av den tsunami av oprovocerat våld från s.k. ”äkta muslimer” (de som följer uppmaningarna från sin okränkbara profet) som sköljer över framförallt mellanöstern just nu så är det väl befogat att vara orolig? En halshuggning ägde rum i Frankrike för inte så länge sen och det är väl ganska osannolikt att Sverige skulle vara helt förskonade från dessa drabbningar.

  Det är inte rasism att vara emot islam, eftersom det är en idé och ’religion som vem som helst kan ansluta sig till, oavsett om man är etnisk islänning eller eritrean.

  Däremot är det rasism att försvara varje ideologi (fascistiska och IslamoNazistiska), bara för att majoriteten råkar vara mörkhyade. Det är det som sker idag i sverige på många håll, att antirasister gör sig till nyttiga idioter för att försvara idéer som i sig självt är extremt kultur-rasistiska.

  Drevet uppstår inte för att folk tycker det är fel att någons hud är brun. Det uppstår för att folk är oroliga. Att jämföra detta med malexander-morden är korkat. Där handlade det ju om en polisjakt och poliserna blev skjutna. Här på Ikea verkar det ju som att det var oprovocerat och slumpartade handlingar. Dvs det kunde lika gärna varit du eller jag som dog.

  1. Jösses amalia

   Håller med dig i mycket. Nu verkar det ju som att de anhållna, åtminstone den med känt namn, är kristna. Vad det nu ska ha för betydelse. Men man kan ju erinra sig att i de allra första, förvirrade, timmarna efter Breiviks terrorattentat i Oslo – så trodde även norska imamer att det var islamister som varit i farten. Rasism, då? Nä … Fördomar? Joo, kanske. Eller det mycket mänskliga i att försöka bringa reda i det som händer. I viss mån grundat på kunskap. Jag är inte rädd för muslimer, men mycket anti (och även skiträdd och förbannad) när det kommer till islamism. Mycket anti (KD) också. Men de kommer aldrig att ta över makten i något land. Islamister i form av ISIS, Alqaida och Boko Haram är däremot oerhört farliga.

 9. Hasse Fjällblad

  Tänk om vi kunde se fler sådana inlägg i debatten.
  Är så trött på etnicitet hit, hudfärg och ursprung dit.
  Det skapar bara hat och ger en skev vinkling av vårat samhälle.
  Våldsverkare finns i allagrupper i samhället och det är ju vi som är samhället.
  Eller?

 10. Robban

  Thunborg mycket bra skrivet:)Johan Öberg . Hmm vi vet alla att du måste skriva såhär även fast du inte vill det själv. Alla har sina jobb:) skulle vilja att vi sparar denna artikel och läser igenom den igen om 10 år:) skulle vara intressant:) /R

 11. Björn Engström

  För det första så vill jag säga att jag tycker att du har skrivit ett bra inlägg, min kommentar är inte till för att kritisera din åsikt men däremot för att kanske nyansera och utveckla.
  Jag tycker att när du förenklar som du gör så talar du bara till ”de redan troende”, dvs. de som tycker lika som dig tycker att ditt inlägg är bra men de som tycker olika tycker du har fel.
  Du utgår från är en högre diskussion om lika behandling när motståndarna är ”rädda”, de är rädda pga. att de inte förstår hur den ”andra sidan” resonerar och de kan påvisa att den har större sannolikhet till att göra dåliga saker inom ett område.

  På samma sätt som jag som vit medelålders självgod (kränkt?) man ständigt blir behandlad som potentiell våldtäktsman så tror jag att invandrare kommer att bli bemötta dåligt ända tills alla invandrare sköter sig 100% perfekt under en lång tid.(vilket är osannolikt)

  Jämför med att det nästan är 100% fokus på män vad det gäller sexuella övergrepp mot barn när 1/5 övergrepp begås av kvinnor(enligt BRIS rapport från 2000).
  Om siffran att det är 400% vanligare (4 av 5) att invandrarrelaterade personer begår överfallsvåldtäkter så är förhållandet det samma och invandrarfientligheten följer ”gängse standardresonemang”.

  Men samtidigt så sitter jag bara och teoritiserar kring problemet medans du försöker iaf gå framåt vilket är mycket bättre.

 12. Kåbban

  Håller med dig i mycket men du nämner bara fria tider, stod väl direkt i dom flesta medierna att det va invandrare??!!
  Men självklart så kastar man ju skit på dom för dom är ju en ”påhittad rasistblaska”!!
  Visst ska alla dömmas men vart ska vi utvisa dom svenska brottslingarna??
  Måste väl kunna kräva att som invandrare och brottsling måste du utvisas utan att vara rasist??!!
  Ska vi öppna våra berömmda hjärtan måste man kunna kräva tillbaka oxå !!!!!

 13. Sevda

  Mycket bra skrivet! Det är läskigt att så många, i dagens Sverige, är så okunniga. Har ni aldrig läst biologi, psykologi? Vilken vettig människa som helst fattar ju att hudens färg har ingenting med handlingarna att göra. Brottslingar finns överallt!
  Det finns 7 + billioner människor i världen, om alla ”svartskallar” skulle vara mördare o våldtäktsmän så tror jag att världen skulle se annorlundare ut än vad den gör idag. Sen vill jag också påpeka att turkarna attackerar kurdiska terrorister. Inte kurder generellt. Bara de som är med i terorrist-klassade gruppen PKK.

  1. Andreas

   Turkarnas utrotning av Kurderna under 1900 talet övertrumfas nog enbart av Hitlers utrotning av Judar och Stalins folkmord i Europa.

 14. Mats A

  jag tycker Öberg har 100% rätt i sak: att en våldtäkt är naturligtvis lika vidrig och hemsk oavsett vem som utför den, alltså oavsett vilken hudfärgen gärningsmannen har.
  Men samtidigt kan sägas att det finns inte något som helst tvivel om att våldtäkter, kriminalitet, skottlossningar, gänguppgörelser, stenkastning mot polis och ambulans, handgranater i bostadsområden osv. osv. – där ligger invandrargäng mil i framkant jämfört med etniska svenskar – tro inget annat, det vore rent korkat att försöka bevisa motsatsen.

  Så det intressanta är:
  Jag själv är inte så dum att jag tror att det är hudfärgen som gör denna överrepresentation – då är man enligt mig en rasist på riktigt. Ingen födds ond.
  Det är inte hudfärgen som rånar och våldtar. Det är något annat som gör detta överrepresentation. Punkt slut.
  Men att inte se sambandet mellan våld och invandring är farligt. Vi måste våga titta på detta, våga fråga oss varför det är så, var vi i samhället har misslyckats, hur vi kan integrera bättre, skapa bättre förutsättningar, eller kanske som många förespråkar: sätta stopp på invandring under en tid (jag har inte rätt svar just där). Men något måste göras, det är akut.

  Sen tycker jag Öberg har lite fel på en punkt:
  Han nämner i sin text Mattias Flink, Malexandermorden, Hagamannen, Lasermannen, Engla-mordet osv. Men just dessa har ju VERKLIGEN fått uppmärksamhet i tidningar, tv och på sociala medier. Nästan alla vi som bor här kan precis peka ut hur dessa herrar ser ut om en bild visas upp – de har exponerats så flitigt att deras ansikten för alltid lever med oss, lite som fantombilden på Palme-mördaren, om ni minns.
  Det är få, väldigt få, skulle vilja säga noll (0) personer, mördare, våldtäktsmän med utländskt utseende som etsat sig fast i vårt medvetande ..jo en kanske Jackie Arklöv som var en av tre nyss nämnda inom Malexandermorden. Han är faktiskt svart – men alla svenskar vet samtidigt vi media att han var nynazist, inte gillar utlänningar osv.
  Det finns ett enormt media-drev då gärningsmannen är etnisk svensk och då ofta med bilder och allt – men klart tvärtom när det är en person med invandrarbakgrund.
  Detta retar ihjäl folk!

  Då, där och därför piskas stämning upp i sociala medier.
  Så tror jag.

  1. Gaijin

   Det är intressant att Hagamannen och Örebromannen har fått representera serievåldtäktsmän och ses som de värsta exemplen på dessa. Det finns två till: taximannen med ursprung i Egypten, som körde svarttaxi och våldtog sina kvinnliga kunder, och smygaren med ursprung i Etiopien, som tog sig in i ensamstående kvinnors lägenheter och våldtog dem.

   Taximannen dömdes 2010 till 7 års fängelse för 6 våldtäkter, 1 våldtäktsförsök och 1 fall av sexuellt ofredande.
   Smygaren dömdes i november 2010 till sluten psykiatrisk vård för för 4 fall av grov våldtäkt och 1 våldtäktsförsök. Han har tidigare suttit i fängelse i Norge för en våldtäkt.

   Örebromannen åtalades för 15 händelser varav 3 våldtäkter. Han fick 12 års fängelse.

   Hagamannen åtalades för 3 våldtäkter och även försök till våldtäkt samt mordförsök. Han fick 14 års fängelse.

   Egyptiern och etiopiern åtalades för sammanlagt 10 fullbordade våldtäkter. Svennarna för 6.

   Egyptiern och etiopiern har inte fått sina namn och foton publicerade i tidningar, det har svennarna.

 15. Klara

  de e klart att man inte blir mindre våldtagen baserat på vem som gjort det :/ men det blir färre våldtäkter i landet utan en massa mörka män från afrika o mellanöstern

 16. Kenneth

  Etnicitet och hudfärg ska ej pratas om? Men färg på plåster debatteras livligt. Herregud vilken naivitet….

 17. Göran

  Så fort något sånt här händer när invandrare är inblandade så kommer det BARA sådana här inlägg. Fair enught, dra inte alla över en kant- jag håller med. Men det hindrar inte faktumet av att detta inte skulle ha hänt om dom inte varit där.. inte sant?
  Och jo visst, ”ursprungs svenskar” eller vad man nu ska kalla det för att vara politiskt korrekt har gjort majoriteten av de grova brotten i svensk historia och antagligen i framtiden, men tror du inte att det kan bero på att svenskar har historiskt varit majoriteten av befolkningen?

 18. knalle12

  De som kastar handgranater i Malmö – skjuter och mördar – heter inte Andersson, Stenberg eller Johnsson. De har betydligt mera svårstavade namn.

 19. Maggan

  Hej Johan Öberg!
  Du har rätt! Det borde vara förbjudet för vanligt folk att tycka till på internet. Det är ju bara journalisterna som vet hur det är och ska vara, eller hur?

 20. Andreas

  ”Det ni hatare glömmer är att de grövsta brotten vi sett utföras de senaste årtionden och som uppmärksammats, är utförda av svenskar.”

  Tyvärr blir det här lika skevt som Fria Tider då du bara väljer att påvisa den ena sidan. Varför är de du listat de grövsta brotten vi sett utföras de senaste årtionden?

  Stureplansmorden, mordet på Anna Lindh, hedersmorden på Fadime och Pela samt självmordsbombaren i Stockholm. Samtliga utförda av ”icke-svenskar” bör väl vara fullgoda alternativ om man hellre vinklat artikeln åt andra hållet?

  Tro inte att jag inte håller med dig i mycket av det du skriver men jag tror man gör samhället en otjänst att vinkla på samma sätt som de nationalsocialistiska sidorna gör. Att tiga för det som faktiskt sker gör folk än mer upprörda och ger den mörka sidan kraft och sympati.

 21. Gunilla

  Mycket bra skrivet, jag önskar fler vore lika insiktsfulla som du. Fortsätt att skriva och debattera mot detta hat som bara sprider sig och normaliseras mer och mer. Hoppas du får en fin dag och att solen skiner på dig.

 22. Tobias

  Problemet är detsamma med fin-median.
  Om en etnisk svensk dödar någon så trycker man gärna namn och bild.
  Men om en invandrare dödar någon så trycker man inte helst det, utan man mörkar och far med osanning.

  Inte konstigt att fria tider har kommit och tagit på sig den uppgiften.

  Aftonbladet och fria tider är likadana medier, de väljer vilka nyheter de vill framställa för sina egna politiska syften

 23. PerS

  Jo herr Öberg. Det borde vara värre om din dotter blev våldtagen av en ”flykting” än av en svensk. Invandraren har troligen mer traumatiska upplevelser och andra påverkande faktorer (kanske rentav annan kvinnosyn) än svensken, och eftersom vi inte hinner med att ”läsa av”/diagnosticera alla dessa som kommer hit, så missas fler presumtiva våldtagare av en enda orsak: Att vi inte hinner med att ta hand om den (relativt) stora massan som kommer hit. Om politiken hade varit korrekt, så hade våldtäkten av din dotter haft större chanser att kunna stoppas.

  I det svenska faller sker redan en kontroll, även om många ändå faller igenom skyddsnäten.

  Lägger man dessutom till, att en person som vi välkomnat hit, gett skydd, och försett med mer än basala behovstillgodoseenden (snyggt ord va?), så borde det ju kännas lite kymigare kan man ju tycka.

  Fast vi tycker ju (och en del gillar också) olika 🙂

 24. Thony Ljungh

  Hej Johan

  Jag förstår ditt resonemang på alla plan, men med dom illdåd som dagligen sker i Malmö regionen och nu det senaste i Västerås så har vi vanliga Svenssons fått oss en stor tankeställare. Man plockar nu bort knivarna på Ikea i Västerås som ett första steg och det är just detta som är den springande punkten. Det är länge sedan man kunde lämna kvar bilnycklarna i sin bil över natten. Kriminaliteten har ökat och hårdnat otroligt och detta skapar ett förakt över personer man inte känner men som ser ut till att vara ute efter stöld, våld mm. Vad händer då med oss människor när vi utsätts för detta, direkt eller indirekt? Jo vissa av oss ojar sig och går vidare men den allt större massan får än mer vatten på sin kvarn och detta vatten blir till ilska, oro och osäkerhet inför främmande möten. Tyvärr är det så att SD ökar för varje gång ett illdåd sker, varför? Jo vi Svenssons vill tro ( vill tro ) att dom kan stoppa alla dessa illdåd. SD snöbollen är i rullning och blir bara större och större, människoföraktet är igång sedan länge, hatet på nätet, hatet i vardagen, mm. Jag är rädd att vi kommer att få se attacker mot flyktingförläggningar och invandrare i en mycket stor utsträckning framöver. Vanligt folk har fått nog och SD rider på vågen – Värst av allt sittande regering har troligtvis ingen aning hur dom skall agera. Så ditt fina inlägg är jättebra men tyvärr och utan att såra dig eller någon annan, det var en droppe i havet.

 25. lars magnusson

  Bra Johan. Det är alla dessa glidande kommentatorerna ovan som är de värsta syndarna. De som vill skjuta huvet av alla invandrare syns tydligt men de som tror själva att de inte skiljer på folk o folk men gör det… de är de farligaste!

  1. Em

   What? Var läser du att någon vill skuta huvudet av folk??
   Jag ser mer en ganska bra debatt med kommentarer som håller en hövlig ton.
   Hur som helst tror jag att om vi någon gång ska komma tillrätta med de ökande klyftorna som blivit i samhället så måste vi lägga bort rasistkortet och sluta beskylla varandra för både det ena och det andra. För mig handlar det inte så mkt om ifall gärningsmannen varit svart, vit eller lilarutig, det handlar snarare mer om vad som händer efter. Att det var två män från Afrika gör ju inte händelsen mer beklaglig det håller jag med om men för mig finns det inga som helst tvivel på att de bör bli utvisade på studs och avtjäna sitt straff i sina hemländer. Och jag vill poängtera att det gäller dessa två individerna! Och inte att jag vill skicka hem alla från Eritrea. Varför vill jag då det….jo, om en svensk begår brott i ett annat land så jobbar ofta UD för att denna person ska få avtjäna sitt straff i Sverige. Samma borde vara för utlandsfödda som begår brott här. Detta kommer att kosta det svenska samhället massor av pengar. Pengar som vi kunnat använda för att hjälpa personer som vill och behöver ha hjälp. Inte folk som uppenbarligen skiter i att han fått en ”fristad” i Sverige. Jag är bestämt emot alla individer som begår brott men har vi en chans att minska brotten i Sverige måste vi ta den. Vad är alternativet? Att de ska sitta på rättspsyk några år (för de måste ju va sjuka) och sen bli utsläppta efter avtjänat straff trots att återfallstrisken bedöms som stor som för t ex Hagamannen. Vi kan inte utvisa etniska svenskar, de får vi vackert ta hand om även om jag personligen skulle vilja låsa in o kasta bort nykeln till vissa av dem. Men vi har en möjlighet att minska den del av brott som begås av utlandsfödda, dvs utvisa direkt vid brott så de inte har en chans att begå fler än ett brott i Sverige åtminstone.
   Till sist vill jag säga att jag tycker det är fruktansvärt att då få utrycker sympatier med brottsoffrens familj. Jag har läst att någon vill anordna ett fackeltåg mot rasism efter det som hänt på ikea. (!) detta är i min värld som tokigt och skevt som det kam bli. Hur kan det vara synd om invandrarna i denna händelsen??? Rasism är aldrig bra men hade man sett att motivet i detta dådet varit rasistisk hade jag förstått det men nu verkar inte det vara fallet alls. Möjligtvis rasism mot svenskar då offren var svenskar men jag tvivlar starkt på att det var så. Hade jag varit anhörig till de mördade hade jag blivit oerhört ledsen över att fackeltåget handlat om rasism och inte om våld och för att hedra de döda.

 26. Ingvar

  Vilka är dom ”mörka krafterna” som polisen talar om? Är det något som finns i polisen huvuden bara eller tror dom på spöken?

 27. Janne

  Länka gärna till fall där svenskar senaste två åren har skurit halsen av folk helt öppet, eller sexmördat folk som är ute och springer eller påväg hem ifrån sitt jobb. Länka gärna där man ser svenskar gasta granater mm.

  Jag tänkte så ditt inlägg blir mer trovärdigt.

 28. Johan

  Redan för 10 år sedan konstaterades att:
  1. Invandrare från många sociokulturer är inte mer brottsbenägna än etniska svenskar.
  2. Storgruppen ”invandrare” uppvisar 320 % överrepresentation som gärningsmän vid grov misshandel och 400 % vid våldtäkt.
  Alla som är bekanta med hur ett vanligt medelvärde beräknas, kan från 1 & 2 ovan inse att medan majoriteten invandrare är ok, står invandrare från vissa sociokulturer (med rutten syn på kvinnor och minimal respekt för andras liv) för hela storgruppen ”invandrare”:söverrepresentation. Dvs dessa undergrupper bland invandrare står inte för ”bara” 320 – 400 % överrepresentation, utan för tusentals procent. Det är sannolikt så illa, att om man tittar på godtycklig man från någon av de värsta sociokulturerna, såär sannolikheten större att det är en våldtäktsman eller misshandlare än att mannen är oskyldig.
  Med artiklar som denna fortsätter media och myndigheter att mörka dessa mörka krafter.
  Läs Mauricio Rojas kloka analys från 2005:
  http://mobil.dn.se/debatt/kulturarv-ligger-bakom-invandrarnas-brottslighet/

 29. Jensan

  Det som hänt är en stor tragedi! Det jag (och många med mig) retar sig på, är nog att så fort det rör sig om asylsökande/ invandrare så ska deras etnicitet mörkas av media! Hade det varit 2 japanska turister, eller svenska medborgare ( oberoende hudfärg) som utfört detta hemska så hade det stått direkt!
  Det är skrämmande att det första polisen tänker på är att skydda asylboende???

 30. steve haughey

  Eh, Johan. Med all respekt (irriterande fras eller hur) så saknar du icke desto mindre verklighetsföränkring. Flink, Arkelöv, Ausonius, Lindgren, etc. Visst, fruktansvärda. Man skulle kunna tro att vi har tillräckligt med inhemska hemskheter eller hur. Men om du tror att en Östermalmsk stekare är lika benägen att våldta din dotter som killar (notera pluralis) från Mellanöstern så skulle jag vilja påstå att du känner mindre än ingenting om den sexuella dynamiken därifrån. Face it, grabben, din inställning ehuru hedersvärd leder ingen vart mer än att fördröja insikten om att Sverige står inför en obekväm sanning: att människor må stå lika inför Gud och lagen men inte deras kulturer.

 31. Carina

  Vad hade om hänt om 2 st människor från Europa dödat 2 st Eutrianer på en marknad i deras hemland?

 32. Göran

  Läs Ivar Arpi, Sara Mohammad, Nasrin Sjögren och Per Gudmundsson istället för sådant här politisk korrekt smörja.

 33. Kristian Grönqvist

  Vi skall förenkla det litet utan att förvilla med humanism, som bara försvårar ekvationen för Dig. En biltillverkare som tillverkar ett bilmärke, som har trafikfarliga fel tvingas återkalla alla sina exemplar, även om bara ett fåtal är trafikfarliga. Det räcker med att de är överrepresenterade i olycksstatistiken. Om det inte åtgärdas, blir det importförbud. Så allvarligt anses det vara. Om ett bilmärke som heter Muslim, Somaler eller Eritrean uppvisar överrepresantion i olycksfall med svåra efterverkningar, som inte ens åtgärdas av producentlandet, så bör importförbud omedelbart insättas tills överrepresentationen i tillbud och olyckor normaliseras. Normalt säkerhetstänk. Om man är rädd om sin egen befolkning. När humanism blandas in i ekvationen, så blir inte konsekvenstänket lika tydligt. Lära sig konsekvensanalys är en god ide. Kan visa på en del självklara lösningar. Sen behöver man inte bortse från humanism. Problemet bör åtgärdas hos producenten. Aldrig hos kunden. Så gör vad Ni kan i Eritrea. Ordning på produktionen och produkterna är välkomna…. Tro mig lite. Jag är antropolog och har följt händelseförloppet genom historien.

 34. Johnny Vilonen

  Du tycker alltså att det är OK att hugga ihjäl Svenskar, för att få uppehållstillstånd i Sverige?
  Får sitta några år på kåken och sen bli försörjd på bidrag av oss resten av livet.

 35. Roger

  Jag är främst världsmedborgare än Svensk.. en gräns är bara ett suddigt streck..
  Men OM vi nu ska prata om vilka som ska få vara i Sverige så SKA det vara lika för alla..
  En Finne som kom under krigsåren 39-45 är inte mer värd än en från Balkankriget..
  Amerika är väl det land med flest religioner och massor av extrema varianter, även Islam, ska vi kasta ut dom först??
  Jag vet massor av Danskar som bor i Sverige och är MC relaterade, kriminella och flera dog under mc krigen.. ska vi utvisa alla Danskar??
  Den killen som knivdödade Minister Lind för flera år sedan var ju från forna Jugoslavien men alla dom har inte utvisas. .
  Min Farmor kom hit från Polen under kriget och vi är MÅNGA som lever och har ett liv Tack vare Svensk empati, stöd, hjälp och kärlek..
  Vi är världsmedborgare främst… man kan inte dra alla över samma kam..

 36. Dennis

  Den här skribenten är fullständigt verklighetsfrånvänd som tycker att utländska gärningsmän blir hårdare drabbade i media än om de hade varit svenska. Hur hade mediarapporteringen sett ut om två svenskar hade mördat två afrikaner på Ikea? Manifestationer och fackeltåg med Löfven och hela politiska eliten i spetsen. Nu helt knäpptyst från det hållet. Herregud, en påhittad historia om en avsliten hijab fick ju halva Sveriges riksdag att ikläda sig hijab i protest. Och du sitter och gnäller på att Fria Tider vinklar sin rapportering. Snälla människa, dags att du vaknar snart.

 37. Anne O'Nyme

  Johan – så bra du skrivit! Du ska få några typiska exempel från en av de stora skvallersiterna. En ung kvinna sköts till döds på en perrong i Umeå för två år sedan. Fjärde inlägget i tråden: ”Är det hedersrelaterat?” Sedan spekuleras det vilt över etnicitet hos brottsoffret, någon vet med med 100procentig säkerhet att den avlidna kvinnan var inblandad i narkotikaaffärer med personer av icke-europisk härkomst. I en vecka fortsätter ryktesspridningen och smutskastningen, tills polisen griper en förvirrad ung man som senare döms för det tragiska dådet. Av någon anledning slutade skriverierna… Varför?

  Tragiskt familjerelaterat mord i en småstad: Andra inlägget: ”Vet man etniciteten på offret?” Spekulationer om hedersmord, rituella dekapiteringar haglade under hundratals inlägg tills det visade sig vara ett svartsjukedrama i en ”svensson-familj”. Då upphörde plötsligt allt intresse för brottet… varför?

  Överfallsdråp i min hemstad: Andra inlägget: ”Vet man om det är en muslim som gjort det?” Därefter över 300 inlägg om att man med bestämdhet vet att muslimska gäng drar runt på stan nätterna igenom och hotar, våldtar, rånar – och naturligtvis dräper oskyldiga. Och ”PK-grisarna” mörkade att huvudet var avskuret. När polisen sedermera grep en ung man med svensk efternamn var tråden inte längre intressant… märkligt? Och för min egen del upplever jag en tyst småstad utan kriminella gäng, så jag undrar om skribenterna över huvud taget besökt min hemstad.

  Jag skulle kunna fortsätta, men jag tror att dessa tre exempel räcker långt. Ett brott är ett brott oavsett vem som utför brottet. I samband med Franska revolutionen tog man fram giljotinen för att alla, hög som låg, som dömdes till döden skulle behandlas exakt lika. Det har funnits diskussioner att rätten inte ska se den tilltalade för att man inte ska kunna göra åtskillnad. Av praktiska skäl är detta omöjligt, men ändå. Studera gärna Justitia, kvinnan med förbundna ögon med vågskålarna. Lika inför lagen. Ska det gälla oss?

  För mig är det egalt härkomsten hos en brottsling, religiös åskådning, politisk hemvist, längd, hudfärg, ekonomi – detta har inget med brottet att göra. De mest tragiska är att ”nätets skvallerkärringar” – det har alltså inget att göra med kvinnor utan med snaskigt slidddersladder totalt skiter i hur brottsoffren mår, bara man får snaska ner sig rejält, och detta med klart rasistiska förtecken.

  Och visst, personer av utländsk härkomst är överrepresenterade i brottsstatistiken. Men det är också män ( drygt 90% av alla dömda är män, nästan 100% när det gäller våldsbrott). Yngre män är betydligt mer frekventa vad som gäller våld än äldre (åldersgruppen 18-30 svarar för 80% av alla våldsbrott). Politiskt extrema grupper är extremt överrepresenterade vad som gäller våldsbrott, både på höger- och vänsterkanten. Våldsbrott kopplade till alkohol är likaledes mycket överrepresenterade.

  Så varför kommer inte frågan i skvallertrådarna: ”Var det en man som utförde brottet? Var han ung?” Med fortsättning ”Jag har hört att det var en kille från Skövde. Har är 19 år” ”Precis vad man kan förvänta sig av 19-åringar…” ”Jag har hört att han druckit flera burkar starköl” ”Min farfar berättade att det fanns många hästtjuvar i Skövde…”

  Men det gör man inte. Istället dyker etnicitet upp efter någon minut. Det är för mig oförblommerad rasism – trots att inläggen inleds: ”Jag är inte rasist, men…”

  Kommentarerna kring mordet på IKEA har till stora delar handlat om dekapitering, några har bevis för att detta skett. Stämmer den senaste utsagan från Aftonbladet är det tydligen bara fria fantasier. Mobilfilmen med gripandet har också väckt fantasin. Det hörs ett mummel genom vindbruset. Man vet inte vem som säger vad. Men! Ett flertal doktorander och civilingenjörer har på dyrbara hundratusenkronorsanläggningar kunnat isolera att är just den ene gripne som säger Allah akbar – trots att denne tydligen är kristen – men det är ju bara en förklädnad, eller hur!? Å andra sidan ”vet” många att man kan åkalla djävulen genom att spela Black Sabbaths skivor baklänges, för man hör ju tydligt att nån säger satan…. Nån hade hört att brottsoffret… nån känner nån som vet…

  1 juni 1675 avrättades 71 personer i Torsåker i Ångermanland. Man visste att de var häxor, de hade bolat med satan, de kunde stjäla mjölk med bjäran, man visste, man visste. Bränn, bränn…

  En snabb koll visar också att dagens ”visgossar” – ryktesspridande sladdertackor – inte är fler än kanske hundra personer. Som vet mer än PK-media, för gammelmedia berättar aldrig sanningen. Som vet ”PK-grisarna” alltid mörkar. Och som uppenbarligen tror på sina egna fantasier.

 38. Elisabeth

  Jämförelser i all ära, men av de jämförelser du gör är det väl endast händelsen vid Dalaregementet som lett till fler oskyldiga dödsfall för inte kan väl 2 poliser i Malexander väga tyngre än 2 civila på ett varuhus i Västerås?

 39. Marcel Westerlund

  Det värsta dådet någon svensk begått var faktiskt delaktighet i folkmordet i Rwanda. Annars är det självklart att alla typer av människor kan begå våldsbrott. Att SD ökar tror jag beror på att yttrandefriheten regleras mycket noga i svensk press, och att allt alla som framför någon form av även nyanserad kritik mot flyktingpolitiken eller dess förespråkare, omedelbart betraktas som rasister. Det förminskar, förenklar och förskjuter människor mot marginalerna. Lika lite som invandrare torde vara mer brottsbenägna än svenskar, lika lite har svenskarna en tradition av att kasta handgranater, knuffa tonårsflickor från balkonger, könsstympa unga flickor, tigga på gatorna eller förespråka religiösa lagar. Alla människor har rätt att uttrycka sina åsikter, oavsett hur mycket vi avskyr dem. Det goda och det onda finns också i Sverige.

 40. Elisabeth

  Klokt skrivet! Verkar dessvärre som att vissa av personerna i kommentarsfältet inte har något emot att SD använder Hitlers taktiska metoder. De verkar snarare tvärtom, medvetna om dem. När blev välmående människor så kalla och illasinnade?

 41. jimmy

  Jäkla jamare som omger oss. Sitta och ursäkta kriminella skitar som begår rån, mord och våldtäkter lägga skulden på samhället och segregeringen. Va fan är det för trams. De invandrare som lyckas, lyckas för att de kämpar. Att läsa läxan och plugga inför ett prov istället för att gå ut och kasta sten på räddningstjänsten ger bättre förutsättningar. I dag sitter åtta hånflinande rånare i tingsrätten för att ha rånat pantbanken ingen är ångerfull och landsmän på åhörarplats ler samt hotar reportrar. Dessa och andra kriminella invandrare stjäl asylrätten ifrån den bättre behövanden. Den ensamma gråtande flickan utan föräldrar vi ser på tv skulle offra sitt ben för att få ta deras uppehållstillstånd. Exemplen kan göras många. Massor av invandrare lyckas och kämpar för att lyckas. De kriminella avarterna tar deras rätt till uppmärksamhet av ren jävla lathet inför att kämpa för det man vill ha. Naiva dårar sitter och jamar med. Skyll på samhället stackars ena de har det så svårt i förorten osv osv… Var och en har ett ansvar över sitt liv. Det är inga små barn det här utan slödder som terroriserar med handgranater, gruppvåldtar unga flickor, mördar oskyldiga och rånar gamla. Deras asylrätt borde tillhöra någon behövande. Dagligen så når flera invandrare framgång men ingen ser dem och det är dessa kriminella dårars fel. Ingen mår bra av att det jamsas med dessa utan vill han ta med sig förtryck, våld, hot och mord in i vårt samhälle så är det kanske bättre att man åker hem och ger biljetten hit till den som vill vara här, vil ta chansen. Jamarna säger men hur gör vi med svenska kriminella då. Ja dessa får vi nog leva men och de får heller inte ursäkta att vi daltar med dem som får en andra chans i livet. För vem fan får det annars? Jag saluterar de kämpande som lyckas och som vill något med sitt nya liv. Ge dem uppmärksamheten istället för skit vi skulle klara oss betydligt bättre utan. Utanförskap är ingen ursäkt för kriminalitet. Varför lyckas en del invandrare är en mer viktig fråga än varför vissa misslyckas. De politiskt korrekta jamarna som tycker synd om allt och alla tja dem har jag jäkligt svårt för. Valet oavsett ursprung är enkelt. Vara en skit eller inte vara en skit det är frågan. Vi har inget behov av fler kriminella och aldrig haft behov av terroristkrigare som kommer hem till Sverige för sjukvård och bostad.. Vi behöver däremot belysa de framgångsrika kämparna inom nysvenskarna som tar chansen och vill nå något. Dessa behöver vi och dessa ska vi uppmärksamma. Varje entreprenör eller städtant är viktig, Varje läkare eller pizzabagare är värdefull. Varje lat offerkofta är en belastning med sin kriminalitet och taskiga inställning. Varje jamare ett pinsamt inslag i vardagen. Sluta dalta med vuxna människor. Se värdet i den som levererar via gott hjärta och stor vilja. Byt dårarnas plats under vårt skyddsparasoll mot den som vill ha det och behöver det.

  av Uhriel Urre Palfelt

 42. Susanne

  De som tror att dessa problem beror på etniskt ursprung bör fundera på sitt eget ursprung…Öberg belyser dock inte pudelns kärna. Vad är det som skapar psykisk ohälsa och vad kan vi göra för att stoppa den? När vi ställer oss den frågan är det oundvikligt att inte se bakåt, dvs vad har dessa människor med sig i ”bagaget”. Många har levt ett liv som vi inte ens kan föreställa oss. Det är i ”bagaget” och inte i det etniska ursprunget som svaret finns. Det är oerhört viktigt att vi kan bemöta detta och kunna ge den hjälp som behövs för att inte skapa situationer där ett vansinnesdåd som detta kan uppstå. Är vi rustade för det?

 43. John S

  Så här kommenterade jag din artikel på min FB-sida:
  Angående IKEA Västerås och Svenska medier; Nu blir jag riktigt irriterad. Kom över den här bloggarens inlägg: http://johanoberg.se/ikea-morden-och-sociala-mediers-usla-…/
  Även fast bloggaren i sak har rätt plockar han enkla poäng och skjuter över målet fast han säkert innerst inne förstår varför många är arga och besvikna. Som mångårig journalist och pressfotograf kan jag säga att svensk media skött denna (IKEA Västerås) rapportering USELT! Detta har ytterliggare spätt på hatet och konspirationsteorier mot medier och myndigheter. Det blev locket på så fort det stod klart att den som först troddes vara offer och bars ut på bår, troligen var gärningsman (och bilder/filmer togs bort). Jag fick då söka all min info från utländska medier samt (Nej jag har ingen profil och 0 inlägg där) flashback. Botten! Jag fick naturligtvis sålla bort massor av diverse hatiska inlägg men hittade neutrala poster endast med länkar till stora utländska medier. Jag är numera invandrare i ett annat land, min far var invandrare till Sverige och min Sydamerikanska (mörka, om det nu är av betydelse) fästmö har fått känna på främlingshat från dag 1 i Sverige. Dessutom har jag i Malmö med omnejd extraknäckt som taxichaufför sedan 19 års ålder samt varit Svensklärare på SFI-nivå så jag kan nog med fog säga något om den rådande snedvridenheten i Svensk traditionell massmediebevakning!

  Jag har inga enkla svar eller lösningar på de mångfacetterade problem Sverige står inför vad gäller att tackla rasistiskt hat, gemene mans oro, SD’s mörka, farliga krafter, asylsökandes, nyanländas och invandrares långa svåra vägar.
  Det torde dock stå klart att då de stora svenska medierna får moralpanik och väljer att mörklägga faktiska omständigheter och på ett löjeväckande sätt förminskar en tragisk händelse, som SKULLE KUNNA användas av hatiska och främlingsfientliga krafter, och istället väljer att lyfta upp mindre nyheter såsom en tysk nyhetspresentatörs uttalande om främlingshat eller sportnotiser, så är man ute på mycket djupt vatten. Att förutsätta att ”gemene man” i Sverige genast skulle använda faktiska omständigheter till att bli hatiska medborgare är minst sagt förmätet och tyder på ett mycket lågt förtroende för läsarens/lyssnarens/tittarens intellekt.
  Ja, det finns tiotusentals främlingsfientliga svenskar men tack och lov finns det hundratusentals som inte är det. Låt oss ta tillvara de goda krafterna genom att belysa alla sidor av alla händelser.
  För övrigt så talar jag nu rätt hyfsad spanska efter mina år utomlands och kan med fog säga att den viktigaste gemensamma nämnaren för att få nyanlända och andra invandrare i Sverige att integreras (en process som faktiskt är ofrivillig, tro det eller ej) är att lära sig tala hyfsad till god svenska. Om detta må det ej hymlas.

 44. Katreen Rösch

  Jag tycker tvärtom!
  Drevet från massmedia rör för det mesta dem som tycker annorlunda en dig !
  Det är just sådana artiklar som din som för Sverige i fel riktning! Ni försvarar alla dessa extrema individer som skada Sverige.Det gör inget om en och annan oskyldig svenskt blir halshuggen, valdtagen ,beskuren, tvångsgift,sprängt i luften,utpressat, rånat,ofredat ……..

 45. Sabina Möller

  Om männen från IKEA inte varit i Sverige så hade de mördade varit vid liv idag, om mördaren från Littauen inte varit i Sverige så hade Lisa Holm levt idag, om mannen från Eritrea inte varit i Sverige så hade 7-åringen i Upplands-Bro levt…osv osv osv

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Hejsan och tack för ditt svar. För det första är den häktade i Lisa Holm-fallet inte dömd, så att påstå att han är gärningsman är skitsnack och visar på din usla faktakoll. Att du sedan rabblar upp gärningsmän och misstänkta sådana i kombination med att offren hade levt idag om de inte kommit till Sverige är så korkat att det knappastg går att kommentera. Hur ser du på Mattias Flink, som sköt ihjäl 7 oskyldiga? Eller Englas mördare? Är de på något sätt bättre mördare än utländska gärningsmän? Du verkar vilja stänga gränserna helt och hållet, för att på så sätt undvika att invandrare begår brott. Förklara då vilka som ska driva Sveriges restauranger, köra tunnelbana, buss, taxi, städa våra kontor, vårda våra gamla m.m.??

   1. Marcus

    Hej Johan,

    Kan du inte istället kommentera och svara på de intelligenta inläggen istället för de ointelligenta?

    1. Johan Öberg Inläggsförfattare

     Hejsan. Eftersom du verkar ha bedömanderätten över vilka inlägg jag ska kommentera gissar jag att din kommentar tillhör de intelligenta. //Öberg

 46. Bertil

  Det ena försvarar inte det andra, MEN Johan du måste hålla med om att det måste vara idealiskt att få vara invandrare i detta land tänk att få gå till bankomaten och hämta ut pengar utan behöva lyfta ett handtag jag som pensionär har fått jobba i hela mitt liv har aldrig legat samhället till lags kan jag åka ner till Eritrea och få dessa förmåner som invandrarna får får jag bygga en kyrka i deras hemländer. Jag vet redan vad du kommer att svara Johan att man är rasist eller den svenska avensjukan MEN en sak skall du ha klart för dej att det är inte vi som framkallar rasimmen utan det är de förtroendevalda som framkallar allt detta hat. Det är bara SD som tar i denna fråga medan de andra vill att vi skall öppna våra hjärtan för dem han menade våra plånböcker vi som pensionärer har inte så mycket i våra plånböcker som invandrarna har kolla upp vad en kvinnlig pensionär har i pension och vad en invandrare har i bidrag där ligger mycket hat i det Svenska folket Johan. Sedan kan inte lilla Sverige vara någon socialbyrå för alla flyktingar som vill komma hit det måste finas någon gräns hur mycket vi kan och vill ta i mot / Bertil

  1. Bertil

   Jag har läst igenom det flesta inläggen och vad jag kan se så svarar du bara på de inläggen som är inne på samma spår som du är . MEN det är mycket stötande Johan att du kan ta parti för en MÖRDARE Jag undrar hur du skulle resonera om det gällde din fru eller ditt barn då tror jag att du skulle resonera annorlunda FÖR annars är du hjärndöd Johan. Såna som du Johan brukar jag säga att det är inte nog att de är dumma utan att de är ointelligenta / skull gärna ha ett svar från dej Johan vad du har att säga om det skulle ha hänt dej / Väntar på svar

   1. Johan Öberg Inläggsförfattare

    Tack för din kommentar. Jag förstår dock inte hur du kan påstå att jag tar parti FÖR en mördare? Jag skriver i blogginlägget, två gånger, att jag fördömer våld. Att du kan tolka det annorlunda får stå för dig. //Ö

 47. Marianne Möllerström

  Håller HELT med di Johan!
  Detta lade jag i min Fbstatus:
  Jag vill bara göra mitt ställningstagande klart vad gäller de misstänkta för morden som skedde på IKEA i Västerås.
  Då det har börjat florera bilder, namn och ursprung på de misstänkta så har jag INGET till övers för denna hetsjakt, som de med åsikter om att orsaken till denna tragedi har sin grund i härkomst, hudfärg eller religion. Det har inte, enligt mitt sätt att se det, någon bärighet eller relevans överhuvudtaget.
  Detta är en stor tragisk händelse. Låt polisen utreda, åklagare åtala och domare döma.
  Hör DU till dom som tycker att jag har fel? Då är vi helt enkelt inte överens och det respekterar jag. Förminska INTE tragedin genom att fylla mitt flöde med irrelevant rasism och fördomsskapande hetsjakt.

 48. Wille

  Jag måste säga att det här var något av det mest provocerande som jag har läst. Vilket hån mot offren att mellan raderna göra förövarna till offren och samtidigt göra detta till en fråga om rasism, Carola och Emil (ja, de hade ett namn) var etniska svenskar och får därför skylla sig själva eftersom mördarna inte var det medan offren du tar upp alla mördades av en vit och alla dessa mord var de mest bestialiska osv. Är inte alla mord och våldtäkter utförda av invandrare, och de ÄR många, avskyvärda? Kanske till och med lite extra eftersom vi välkomnat dom hit och de missbrukade den gästfriheten på värsta tänkbara sätt? Hade inte Elin Krantz levt idag om vi inte släppt in dömda brottslingar? Bloggade du om morden på 15-åringen och 55-åringen som brutalt blev ihjälslagen av en afrikan? Om svensk historias brutalaste (grupp)våldtäkt i mariannelund? John Hron-mordet var vidrigt, men Daniel Wretström som också torterades av ett invandrargäng då? Vet du ens vem han var? Jag kan fortsätta rada upp exempel på människor som mist livet pga vår ansvarslösa invandring men det tjänar inget till för i mina ögon är du en ynklig liten hycklare som gör skillnad på förövare och förövare vilket inte fria tider gör. Sök på sidan och du skall finna att där finns artiklar om alla fall du tog upp och som du påstår att de inte skrivit om.

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Tack för din kommentar. Jag fördömer våld och om du läst hela blogginlägget ser du på två ställen att jag uttryckligen skriver detta. Att du tolkar det som att jag hånar offren är en märkligt tolkning. Avslutningsvis. Jag gör inte detta till en rasistisk fråga. Drevet på sociala medier gör det. Artiklarna på friatider.se gör det då hudfärg och ursprung är det primära, inte brottet som sådant. Jag fördömer våld, oavsett hudfärg, etnisk tillhörighet, religion m.m. Det gör långt ifrån alla som läst min blogg, tyvärr. /Öberg

 49. Kenneth Götskog

  Om vi säger så här att migrationsverket inte hade visat ut den här 36 åringen.Då kanske detta knivdåd aldrig hade hänt?

   1. Gaijin

    Motivet är tydligt. Det är bara att ta av sig de ideologiska glasögonen. Mannen hade uppehållstillstånd i Italien och skulle utvisas dit. Om han inte haft det skulle han troligtvis fått stanna då Sverige inte skickar tillbaka folk till Eritrea. Desperation kombinerat med sviktande psyke fick honom troligtvis att komma till slutsatsen att om han ger sig på och skadar eller mördar folk i Sverige så åker han in i svenskt fängelse och får kanske stanna. Det finns en rätt så stor möjlighet att Italien river hans uppehållstillstånd och då Sverige inte skickar tillbaka folk till Eritrea och detta troligtvis inte kommer ändras under överskådlig tid så kan han sitta ett tiotal år och sedan i praktiken få ett permanent uppehållstillstånd i Sverige.
    Detta som en indirekt belöning för att han gav sig på och mördade två oskyldiga personer.

 50. Pingback: Våld ska fördömas oavsett förövare | Resfeber

 51. John

  Nu är det ju trots alltså att det som hänt är en tragedi för alla blandade, både offer och förövare. Men, ett hatbrott är ett hatbrott oavsett om det är utfört av en vit etnisk svensk eller en afrikansk icke-etnisk svensk. Om vi vänt på steken och det vore två sveridemokratiska extremister som fått för sig att mörda två afrikanska invandrare kan vi nog med 100-procentig säkerhet sluta oss till att löpsedlarna till landets tidningar hade referat till hatbrott. Nu är det helt plötslig så att förövarna verkar bli offer. Det är en skam och ett slag i ansiktet på de vänner och släktingar som nu får leva vidare utan två slumpvis utvalda offer för besvikelse eller desperation över ett myndighetsbeslut.
  Just den typ av resonemang som anges i bloggposten är det som föser svenska väljare rätt i SD-fållan. Personligen har jag aldrig haft ens en tanke på att rösta på SD och detta kommer inte att ändra på det. Egentligen är jag för fullständigt fri invandring, men den här typen av kejsarens nya kläder som i bloggposten kommer i min mening att leda till ytterligare procent-vinster för SD.

 52. Jocke Dahlin

  Ikea morden är en fruktansvärd händelse. För alla, det är svårt att ta in att sånt kan ske i det trygga land vi (trots medias klickjagande rubriker) lever i.
  Men det händer, det är omöjligt att förutspå att en person får en sån psykos att han mördar för han två okända personer.
  Ursprunget är irrelevant som du säger.
  Att argumentera att det är flyktingpolitiken som skapat förutsättningarna för dådet är lika skevt som att anklaga Ikea för att sälja knivar som kan mörda.
  Vi kanske ska anklaga tyskarna och hammartillverkarna också för Tyskans dåd i Arboga 2008 där hon slog ihjäl två barn.

  Det finns många anledningar att vara kritisk mot hur Sverige hanterar flyktingpolitiken men det här inte en utav dom.

  1. Gaijin

   Mannen fick avslag på en asylansökan år 2013 på grund av att han redan hade permanent uppehållstillstånd i Italien. Han stannade kvar i Sverige som illegal migrant (trots att han med italienskt uppehållstillstånd hade kunnat vara här om han följde reglerna för EES-medborgare).
   Polisen agerade inte. Migrationsverket agerade inte.

   Så visst fasiken är det just Sveriges inkompetenta agerande inom flyktingpolitik som ska kritiseras.

  2. Gaijin

   Nu verkar det som att min kommentar försvann. Återupprepar det centrala:

   Enligt uppgifter ska gärningsmannen ha ett permanent uppehållstillstånd i Italien. Han har trots detta sökt asyl i Sverige 2013 och fått avslag. Han har stannat kvar som illegal migrant och åter sökt asyl i år. Efter avslaget begick han de brutala morden.

   Detta sätter verkligen fingret på hur inkompetenta svenska myndigheter är när det gäller att hantera flyktingpolitiken. Egentligen så är politiken betydligt hårdare än tillämpningen av den. Men det kan vara den där naiva snällismen som återigen visar sitt inställsamma ansikte…

 53. Gustav

  Jag läser många kommentarer nedan och det känns som jag läser exakt samma saker om och om igen. ”Det handlar bara om statistik och siffror, inte om racism”, ”utomeuropeiska invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken”, ”Det är fakta att brottsligheten är högre bland icke svenskfödda”. Jag förstår efter en stunds läsning att folk verkar tycka att det finns en mycket enkel lösning på problemet: ut med de invandrare som begår brott.
  Då skulle jag vilja påpeka en liten sak. Jag är man. Som man är överrepresenterad i brottsstatistiken (minst sagt), det är fakta att brottsligheten är högre bland män än bland kvinnor. Kön är en långt vanligare gemensam nämnare hos våldsbrottslingar än etnicitet och ändå vägrar människor diskutera något annat än härkomst.

  Jag läser hur man i inläggen gärna diskuterar invandrare från vissa delar av världen och som tillhör en viss religion. Främst utomeuropeiska flyktingar och muslimer. ”Vi borde inte importera brottslingar”.
  Jaha, vi ska alltså vara försiktiga med att släppa in flyktingar från vissa områden i syfte att undvika brott? Detta baserat på att dessa människor förmodas vara våldsamma enbart på grund av sitt ursprung. Men varför sluta där? Om vi nu har som mål att minska brottsligheten i Sverige med knapphändigt statistiskt underlag som grund tycker jag att vi kan tänka mycket större!
  Bland de som begått våldsbrott finns många vanliga gemensamma nämnare; en trasig uppväxt, droger, dåliga betyg, lågutbildade föräldrar, missbrukande föräldrar… ytterligare lösningar vore kanske att redan i tonåren låsa in (eller helt enkelt utvisa) alla unga män som har vuxit upp under dåliga förhållanden, åkt dit för knark eller har för många underkänt i skolan. I förebyggande syfte liksom. Och om lågutbildade eller missbrukare vill skaffa barn så kan vi för enkelhetens skull hindra dem eftersom risken, rent statistiskt, är rätt stor att de kommer föda fram en våldsbrottsling…i alla fall om barnet råkar bli en pojke.
  Ovanstående ingrepp i våra grundläggande fri-och rättigheter skulle troligtvis ge effekter på vår brottsstatistik, men de är absurda. Man kan nämligen inte diskutera den här typen av frågor enbart utifrån statistik på förövares kön, bakgrund eller etniska härkomst (och definitivt inte utifrån de märkliga, statistiska exemplen jag sett i kommentarerna ovan). Ett brott är alltid ett brott oavsett vem som begår det. Oavsett kön, etnicitet eller religion. Och inte heller kan du skylla anledningen till brottet på något så enkelt som förövarens kön, etnicitet eller religion. Om du på riktigt tror att lösningen på den svenska brottsligheten är att stoppa utomeuropeisk invandring eller att visa ut alla invandrare som begår brott så vill jag påpeka att 80% av alla brott i Sverige begås av män. Kanske borde vi , i förebyggande syfte, utvisa alla män också? Du vet, för säkerhets skull.

Kommentarer är stängda.