Industrifacken avvisar en reallöneökning….

Så är avtalsrörelsen igång. De fem förbunden i samarbetsorganet ”Facken inom industrin” avvisar de löneökningsnivåer som arbetsgivarna föreslår. De säger, citat: ”Vi avvisar med skärpa de låga löneökningsnivåer som arbetsgivarna föreslår”, uppger de fem fackförbunden i ett gemensamt svar till de opartiska ordförandena (Opo) i industriförhandlingarna. Facken inom industrin har tidigare krävt löneökningar på 2,8 procent.
image
”Facken inom industrin” innefattar bl.a. IF Metall, Livs och Unionen. Tunga förbund som förväntas sätta märket för vad övriga förbund kan förvänta sig få.

Vad har då arbetsgivarna föreslagit, som är så låga löneökningsnivåer att de avvisas med ”skärpa”?

Budet som löper över två år innehåller en nivåhöjning med 1,75 procent i årstakt varav 0,1 procent utgör premiehöjning till deltidspension. De vill alltså erbjuda 1,65%/år i 2 år, dvs drygt 3% mer än idag om vi bara ser till lönen. 0,2% sätts av till ökad deltidspensionspremie.

Vi har en inflationstakt på 1,1% och har därmed ett läge med ett bud som ger en faktisk reallöneökning. image Facket avvisar detta med skärpa och vill ha 2,8%, dvs 5,6% på två år. Någon ska ju betala detta, vilket facket verkar missa.

Väger facket någonsin in omvärlden i sina motbud och krav? Ser de att Sverige är ett litet land med stort beroende av exportindustrin? Ser de att Sverige idag konkurrerar med andra länder än Norge, Finland och Tyskland? Jag undrar ibland om fackförbunden gör det.

De borde vara nöjda med en reallöneökning och istället arbeta med arbetsmiljö, integration, jobbmatchning, utbildning där arbetsgivare och fackförbund gemensamt tar krafttag i att höja kompetensen i de svenska företagen. Det skulle höja deras status i mina ögon och säkert i många andras, än att med skärpa avvisa reallöneökningar i dagens ekonomi där boräntor, lån och priser i ligger på rekordlåga nivåer.

Med doft av facklig omorganisation, //Öberg

2 tankar kring ”Industrifacken avvisar en reallöneökning….

  1. Martin Bjerkestrand

    Hade varit intressant att veta vad du själv får i löneökning. Säkert mer än 1,75%. Du förhandlar säkert själv din lön och jag tvivlar på att du skulle nöja dig med samma som arbetsgivarna vill ge till de kollektivanställda.

    1. Johan Öberg Inläggsförfattare

      Tack för ditt svar. Jag har alltid förhandlat min egen lön. Ibland fått avstå löneförhöjning, t.om sänkt lönen då företag jag arbetat för haft det kanckigt. Ibland har jag fått mer eller mindre samma som som märket. Inget konstigt med det. Att du förutsätter min löneökning större än 1,75% är ganska märkligt, då du helt saknar grund för det påståendet.

Kommentarer är stängda.