Julen är här…..

…och med den ännu en insändare/debattartikel som vänder uppochner på hur saker alltid har varit. Catarina Thestrup, lärare, skriver i dagens Expressen http://www.expressen.se/debatt/inte-okej-att-ljuga-for-barnen-om-tomten/ att det inte är okej att ljuga för barnen om tomten. Det skickar fel signaler till våra barn.

Japp, ni läste rätt.

Nu ska vi inte tuta i våra barn att tomten finns, utan vara ärliga och från början säga att tomten är som en fejkad orgasm. Han finns inte. image Tomtenissarna är bara påhitt. Det är en utklädd farbror som har lösskägg. Tomtemor finns följdaktligen inte heller.

Allt för att vi inte ska kränka våra barn. Tack – Äntligen!

Jag har känt mig kränkt sedan 1963, då jag den julen upplevde min allra första julafton. Jag har under min uppväxt varit sängvätare och mörkrädd. Allt pga att mina oansvariga föräldrar ljugit om tomten. När jag själv insåg att tomten var fusk, rasade min värld och min respekt för mina föräldrar raderades i ett pennstreck. De har ljugit om tomten. De har ljugit för sin egen son. Hela min uppväxt har jag vaggats in i en förljugen jul. Jag känner mig kränkt.

Tack Catarina för att du lyfter denna fråga till rätt nivå, i din ambition att inte kränka våra barn. Jag önskar att jag fick ha dig som lärare då jag gick i skolan, för din omtanke om oss barn är universell och omhuldande. Du är den vuxna förebild jag aldrig haft. Jag har levt i en lögn som barn och med dig som förälder och lärare hade uppväxten varit 100% ärlig. Det saknar jag idag, då jag tänker tillbaka på min usla uppväxt med falska föräldrar.

Jag hoppas innerligt att vi från och med idag inte fortsätter den usla traditionen i att ljuga för våra barn och barnbarn om att tomten finns. Våga stå upp för en ärlig jul.

Med doft av knäck//Öberg