Kanadensisk huvuddomare i finalen….

Sverige – Kanada lirar OS-final imorgon söndag. Häftig match och på pappret en helt öppen historia, där jag dock håller Tre Kronor som favoriter.

Det som kan tyckas anmärkningsvärt är att en av de två huvuddomarna kommer från Kanada samt båda linjedomarna. Inga problem anser många och kanske är det så? Jag är säker på att Kanada ligger bakom detta, trots ”försäkran” från IIHF att det inte är så. Jag är även lika säker på att Kanada aldrig hade accepterat en svensk domare, M Vinnerborg, i samma final.

Domarna är ju proffesionella och de flesta spelarna har ju dessa i NHL. De stora förlorarna i denna sk ”affär” är domaren själv. Han har inget att vinna på att döma finalen, för oavsett hur pass bra match han gör riskerar han att hamna i en trovärdighetskris. Vad säger vi svenskar om en ”solklar” utvisning inte tas på en kanadensare då det är 3 minuter kvar av matchen?

För att undvika alla spekulationer och diskussioner skulle IIHF plocka ut domare från neutrala nationer, eller så skulle de uttagna domarna ha den självkritiken att faktiskt tacka nej till att döma, trots det stora hedersuppdraget de fått förtroende för. Simple as that.

Jag önskar Tre Kronor lycka till och kommer självfallet att se matchen! Hoppas även domarna gör det de ska och slipper hamna i fokus.

Med doft av GULD //Ö