KDs Hägglund tar bladet från munnen….

Så har det hänt. En Allianspartiledare tar bladet från munnen och vågar diskutera förändringar, frågeställningar och problem gällande invandring och integration. Det gick bara några minuter så började i första hand V & MP skrika och vifta med rasismskynket.

Vad har egentligen hänt idag?

Är det så att KD blivit nassar så här över en natt?

Nej

Att ta upp intergationsfrågan på sin politiska agenda och bli kallad för att gå SDs ärenden är inget annat en rent skitsnack. Den beröringsskräck Allianspartierna (och rödgrönt) haft gällande frågan har varit pinsam att betrakta och jag har tidigare bloggat om just detta http://johanoberg.se/95000-asylsokande-till-sverige-2015/

Alliansen, just nu med KD som härförare, imagemåste våga diskutera kostnader, volymer, integration, admininstration, uppehållstillstånd m.m. utan att kallas för rasister. Vad har Hägglund sagt idag? Har han sagt att islam är mänsklighetens största hot sedan andra världskriget? Har han sag att vi ska strypa invandringen med 90%? Har han sagt att man inte kan vara 100% svensk och 100% kurd samtidigt? Har han pratat om assimilering?

Nej, nej, nej & nej.

Hägglund tar frågan, en stekhet sådan, och avväpnar därmed SD från sitt enda trumfkort de har – Invandringen. Om jag vore SDs partiledare skulle jag känna oro idag. Tajmingen från KD kunde inte vara bättre: SD är åter i blåsväder då deras partisekreterare Söder vräkt ur sig bajs. Partiet kokar inifrån i Jimmie Åkessons frånvaro och många märkliga utfall har kommit från ledande (och mindre ledande) SD-politiker. Vi har ett nyval om 3 månader och att på detta sätt avväpna SD gör att deras ensamrätt och monopol kring deras enda huvudfråga upphört. Det kommer i mina ögon leda till ett kraftigt försvagat SD.

KDs utspel är alltså inte liktydigt med stängda gränser. Det är liktydigt med att diskutera hantering och utförande. Detta måste kombineras med ett utökat engagemang och solidaritet från övriga EU-länder. Det kan inte vara rimligt att Sverige och Tyskland ska stå för lejonparten av Europas flyktingkvot. Här kan Europa bättre. Vi ska fortfarande ha en öppen och generös flyktingpolitik och det är på den punkten KDs uttalande skiljer sig mot SDs politiska agenda. Simple as that.

Jag hoppas de övriga partierna i Alliansen vågar ge Hägglund stöd i frågan, annars har vi en uppenbar risk att sprickbildning uppstår. FP och C tror jag kan köpa detta, men den nya moderatledaren AKB är ett oprövat kort och väljer hon Reinfeldts retorik har vi ett problem. Dock har hon nu en gyllene chans att göra det omtag politiken behöver. Stefan Löfven lär inte gilla detta, då han uttalat att han vill fortsätta regera med MP. Som ni vet står MP bakom den allra generösaste politiken inom invandring och ställer sig Löfven bakom KDs nya linje lär hans samarbete med MP ställas på stora och svåra prov.

Konklusionen är dock att SD ska inte få växa pga övriga partiers beröringsrädsla!

Med doft av mod //Öberg

1 tanke kring ”KDs Hägglund tar bladet från munnen….

  1. Thomas

    Bra sammanfattat Johan!
    Jag blir oerhört glad att GH vågar ta upp frågan. Har känt mig otroligt frustrerad att stå och titta på hur alla tystar ner och genom denna tystnad och hyschande direkt bidra till att SD växer. Jag är helt övertygad om att många som vandrat över till SD är inga rasister, utan de har känt frustration över just denna tystnad och vägran att ens ta i orden utan att bli förbannade.
    Jag välkommnar dessa väljare tillbaka till alliansen, så vi förhoppningsvis får ett regeringsdugligt team igen i vår!
    Som det är nu är rent löjeväckande att se nuvarande ”regering” misslyckas med allt de tar i, svartmålning och lögner. Hoppas på bättring snart!

Kommentarer är stängda.