Kommuner köper bostadsrätter för nyanlända…..

I tidningar kan vi läsa att fler och fler kommuner nu köper bostadsrätter för att lösa den akuta bostadskrisen för de nyanlända flyktingarna och unga hemlösa. Längst går Malmö kommun som tidigare i år köpt ett 20-tal lägenheter och inför hösten avser att köpa ytterligare 56 bostadsrätter runt om i staden.
image
Jag är oerhört kluven inför denna nya trend.

Å ena sidan är räntorna låga, så kostnaden för kommunen är förhållandevis låg jämfört med de alternativ som står till buds. Trycket på bostder för våra flyktingar är stort och bostäder måste de ha, så vårt ansvar kan vi inte vända ryggen ifrån.

Å andra sidan ska kommuner inte ge sig in i spekulationsekonomin. Det åligger inte en kommun att köpa och äga bostadsrätter och om bostadsbubblan spricker, sitter skattebetalarna med Svarte Petter. Vidare har vi t.ex idag oerhört många studenter som i våra lärosäten runt om i landet inte har tak över huvudet och kommunen/universiteten köper inga borätter åt dessa unga adepter.

Ska vi få en nationell och bred acceptans för flyktingpolitiken (vilket vi inte har idag), måste politikerna se till ”hela paketet” och ta ansvar för invandringen och integrationen, tillsammans med hur landet i övrigt fungerar. Ska kommunen köpa 100 borätter, kanske en andel ska fördelas till studenter och/eller ungdomar som stått i 10-årig bostadskö samt de som ska integreras. En rättvis och likafördelning borde vara den bästa vägen att gå.

Att kommuner gör speciallösningar för våra nyanlända är helt okej, men glöm inte att ställa upp för samtliga medborgare. Det kan inte vara meningen att mina barn i 20-årsåldern bor hemma 5 år extra, bara för att den bostad de skulle kunna få, fördelas ut till andra.

Gör rimliga fördelningar och få acceptans för smarta lösningar som ger alla medborgare, inklusive nyanlända, en bra start och goda förutsättningar att på sikt bidra till att skapa ett bra land att leva i.

Det vinner vi alla på.

Med doft av lägenhetsnyckel, //Öberg

3 tankar kring ”Kommuner köper bostadsrätter för nyanlända…..

 1. Jocke Dahlin

  Ur integrationssynpunkt så är idén dock väldigt bra.
  Och som bostadspolitiken sett ut dom senaste 50 åren, så kan nog till och med en kommun göra en god affär.

   1. Jocke Dahlin

    Nej, och det påstod jag inte heller. Men dom har väl inget val.
    Kommunen tvingas ju mer eller mindre att erbjuda bostäder till nyanlända.
    Ska jag vara riktigt sarkastisk så hävdar jag nog att det blir förmodligen billigare så här än att det ska byggas en hyreslänga i kommunal regi 😉

Kommentarer är stängda.