Lite politiska kommentarer från ett hotellrum i Belgien…..

Är åter på en av många tjänsteresor och då finns det tid för reflektion och bloggande. Valtemperaturen stiger såklart och oroligheterna i världen ökar i samma takt, men trots världens oroligheter kommer jag nu att fokusera på inrikes valdebatt. Så här kommer några höftskott i Lucky Lukes anda….kanske inte lika snabba, men träffsäkra!

# Enligt Riksdagens Utredningstjänst (RUT) kommer en arbetstidsförkortning om 1 timme/dag minska BNP med ca 350 Miljarder(!). Åsa Romson säger i en intervju i Aftonbladet: ”Det är väldigt svårt att räkna på konsekvenser av kortare arbetstid. Vi tror att det är bra att fortsätta sänka arbetstiden så att fler får möjlighet att vara på arbetsmarknaden men också att fler orkar stanna där till pension”…. Jahaja… Hon säger alltså att det är svårt att räkna på konsekvenserna, så vad gör vi då? Vi föreslår det såklart! Ogillar den formen av oansvarig politik där vi medborgare blir försökskaniner och i slutändan står med notan i handen.

# LOs ordförande Thorwaldsson går ut och påstår att Reinfeldt söker stöd efter valet av SD för att fortsätta regera om de rödgröna inte får minst 50%. Låt mig klargöra en sak. Regeringsformen säger att sittande statsminister bara kan avsättas om han har en majoritet emot sig. Har han inte det, kan han välja att fortsätta regera i minoritet. Inget unikt för det har både (S)- och (M)-ledda regeringar gjort i mååånga år. Om rödgrönt får 45% och Alliansen 40% har alltså Alliansen ingen egen majoritet, men samma sak gäller för Löfvens gäng. Om de i riksdagen ska avsätta Reinfeldt måste de alltså söka stöd av SD för att fälla Reinfeldt. Då har vi alltså en parlamentarisk situation som är precis tvärt emot det som LOs ordförande påstår, dvs istället för en blåbrun röra har vi en rödgrönbrun röra. Undrar hur LO och (S) resonerar kring den frågan. Lätt att kasta skit, men skiten kan lätt vända i motvind.

# Socialdemokraternas tilltänkta finansminister, Magdalena Andersson, hävdar att regeringen har lånat till skattesänkningar och för en oansvarlig politik. Fakta är att statsskulden uppgår i dag till knappt 1 260 miljarder kronor, enligt Riksgälden. Sedan Alliansen tillträdde är beloppet nära nog samma. Inget har hänt. Dock har ekonomin växt under Alliansregeringen, trots världsomspännande kris och skattesänkningar. Det vanligaste måttet att mäta statsskulden är hur stor den är i förhållande till BNP. När alliansen tog över makten 2006 var statsskulden 45 procent av BNP. Prognosen för i år är att statsskulden hamnar på 36 procent av BNP. Det är historiskt lågt och Sverige är ett av få länder som har krympt statsskulden de senaste åren. En låg statsskuld innebär också lägre räntor att betala. Pengar som kan användas till vård, väg och övriga trygghetssystem.

# Reinfeldt och Borg presenterade nyss siffror som visar på högre kostnader för Sveriges flyktingmottagning. Man flaggar för ca 1,5 MDR. Socialdemokraterna, med Magdalena Andersson i spetsen, menar på att det är att spela SD i händerna med att redovisa dessa siffror. Jag menar att det är ett styrketecken i att vara ärlig. Andersson menar att 1,5 MDR inte är något att sär-redovisa…nej nej, 1,5 MDR hit eller dit lär väl Andersson ta hem via någon ny skatt så 1,5 MDR är skitpengar tydligen.

# Löfvens strategi verkar vara att inte ge besked under årets valrörelse. Han svarar oftast ”Vi ska se på den frågan efter valet”, ”Vi söker en bred uppgörelse i den frågan”, ”Det får avgöras från fall till fall”… Det märks att en mediastrateg drillat denne gamle Metallordförande i konsten att inte ge besked! Fråga alla partier så vill de ha bättre skola, bättre vård och bättre infrastruktur. Det vill alla, fast resan för att nå dit skiljer dem åt. Hur vill sossarna ha det med försvaret, kärnkraften och vinster i välfärden? Tre oerhört viktiga frågor som Löfven inte kan ge raka besked om. Varför? Jo, han förväntas sitta i samma regering med två partier som har kraftigt avvikande åsikter om dessa tre frågor och då vågar inte Löfven stå för sina åsikter innan valet, för det kan försvåra regeringsbildningen. Och här sitter vi, knappt en månad till val…. Varför reagerar inte ens sossarna på denna undfallenhet och brist på besked?

# Vad händer i Enköpings valrörelse? Sossar och moderater knackar dörr. Moderaterna har en pappfigur av sitt tilltänkta kommunalråd i sin valstuga, istället för att ha honom i egen hög person. Orsaken är att han knegar på med mer centrala moderatfrågor innan valet…inte optimalt om jag får tycka till. Det hade då varit bättre att gå till val med Anna Wiklund, sittande kommunstyrelseordförande och kommunalråd, och efter valet gjort bytet. Gillar för övrigt en insändare i Enköpings-Posten idag där ledande Moderater gick till angrepp mot oppositionsrådet Helena Proos (S). De hävdar, med stor sanning, att Proos skuggat Alliansen i de flesta frågorna den senaste mandatperioden och att hennes snack om få till mer ”verkstad” och representera ”en stark politisk handlingskraft” saknar substans. Det finns inget i hennes agerande under mandatperioden som visat på de egenskaperna enligt Moderaterna. Hon har hållit en låg profil, speglat Alliansens budgetar och inte alls varit den ifrågasättande (S)-politikern som det kanske kan förväntas av ett oppositionsråd. Men nu, hux flux, förväntas hon vara av helt annat slag. Jag personligen tror inte på sådana förvandlingar utan har man varit avvaktande och legat i kölvattnet i fyra år har jag svårt att se samma person stå vid rodret och vara den som pekar med handen och tar besluten på rätt sätt.

Med doft av valhetta //Öberg