Löfven sitter med Svarte Petter på handen…..

Så har supervalåret avslutats med ett resultat som fört Sverige in i en parlamentarisk kris vi inte sett på mannaminne. För egen del tror jag inte supervalåret är slut…

image Idag har Löfven kastat ut Vänsterpartiet från att sitta i en rödgrön regering. Löfvens taktik är att istället locka in C eller FP, vilket jag tror är helt kört. Han har synat sina kort och sitter därmed ensam med MP och deras i mina ögon samhällsfientliga politik. Med MP och S kan säkerligen Löfven baxa igenom en regering och regeringsförklaring i riksdagen. Därmed har vi en minoritetsregering utan kraft som ska styra Sverige….i några veckor.

För vad kommer att hända?

Min teori är följande: Den nya tvåpartiregeringen ska om någon vecka ska lägga fram sin budget. V kommer inte att rösta JA till den om de inte får igenom delar av kraven kring ”vinster i välfärden”. De kommer inte att rösta NEJ, men kan lägga ned sina röster. Illa nog. Alliansen kommer att lägga sin ”skuggbudget” och om SD tycker den möter deras politik mer än Löfvens har vi en situation där oppositionen kan få majoritet för en borgerlig budget. Löfvens regering kommer därmed att tvingas regera efter en borgerlig budget, vilket självfallet inte kommer att fungera. Därför kommer han till talmannen begära entledigande och vi står inför ett nyval. Supervalåret är med andra ord inte över än….och här har Löfven ett stort ansvar då han under valrörelsen kategoriskt duckat och vägrat svara på hur en regering ska formas vid en ev valvinst.

Nu ser vi resultatet. Ett politiskt kaos och ett Sverige som kommer att tappa momentum och fart tills den politiska situationen stabiliserats.

Fredrik Reinfeldt har hållit sitt löfte och till talmannen lämnat in regeringen avskedsansökan. Därmed sitter Löfven med Svarte Petter. Han har trott att C/FP skulle kunna övertalas, trots deras försäkran under valrörelsen att de inte är intresserade. Han har hela tiden talat om utsträckt hand och breda lösningar, samt att ”vi ska se på den frågan efter valet”. Nu är det upp till bevis och det kan inte bli annat än kaos.

Reinfeldt avgår som statsminister om ett par veckor imageoch partiledare till våren. Han har lett en regering som under brinnande finanskris tagit Sverige igenom kaoset i Europa med högt huvud. Sysselsättnings- graden är högre än 2006, trots stor befolkningsökning och invandring. Statsskulden sänkt med ca 10%-enheter sedan 2006 när i stort sett alla länder i Europa ökat sin skuldsättning. När jag i mitt förra jobb besökte kunder i Europa kunder jag med stolthet säga att ”i Sverige ser vi inte mycket av den finanskris ni har här. Vi har en stark ekonomi och företag som trots allt ser positivt på framtiden.” Samtliga internationella tidningar och nyhetsbyråer begriper inte hur det svenska folket kan ge statsministern sparken efter detta svenska underverk. Jag instämmer i den frågeställningen, för vad tror det svenska folket ska bli bättre med Löfven i minoritet med MP?

Sverigedemokraternas frammarsch var väntad, fast inte i den omfattningen. Det är för mig fullständigt obegripligt hur de kan vara Sveriges tredje största parti, när stöveltrampet i Europa fortfarande ekar sedan 2:a världskriget och högerpopulismen vinner fotfäste i andra Europeiska nationella val. Vi borde veta bättre!

I Enköping raderades KD ut ur fullmäktige. Sossarna landade ganska nära 2010 års val. Moderaterna tappade rejält och Centerns kräftgång fortsätter och till 2018 tror jag de tappar ännu mer. Nystart Enköping, vårt 6 månader gamla parti blev i ett slag fullmäktiges 3:e största parti. image Kul och lite överraskande att de fick så pass stor andel av rösterna trots allt. De har kategoriskt dissat det ”politiska etablissemanget” och kallat kommunhuset för diverse mindre lämpade saker. Nu är de själva en del av etablissemanget och tar plats i nämnda kommunhus. Hur de ser på sig själva och sin förmåga att påverka, driva sakfrågor och ta ansvar återstår att se. Hur som helst är det slutsnackat och färdiggnällt som missnöjesparti. Nu förväntar jag mig handling och konkreta resultat.

Med doft av kaos //Öberg

4 tankar kring ”Löfven sitter med Svarte Petter på handen…..

 1. Bosse Johansson

  Det ska verkligen bli intressant att se vad Nystart Enköping kan åstadkomma. Personligen tror jag inte att de kommer att uträtta särskilt mycket, men upp till bevis nu ”Nystartare”. It’s now or never!

 2. Ida

  Om det skulle bli omval, vad tror du blir följden? Spännande att höra!

  Folk som innan valt mellan SD vs. Annat Parti anser att SD har motarbetats i regeringsförhandlingarna som pågår nu. Många tvekar på M när både Borg och Reinfeldt är borta vilket kan spä på SD-sympatisörerna ytterligare om fler flyr M?

  Känsligt läge för Löfvén eftersom han nobbat Sjöstedt och då inte kan räkna med lika starkt stöd framöver. Trots allt är SD redan tredje störst och det kan man inte käbbel käbbel bort.

  Det känns onekligen som att SD skulle växa i ett omval. Vad tror du?

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Tyvärr kastade Reinfeldt in handduken för snabbt….Han kunde mörkat detta inom partiet istället. Ett nyval kommer då regeringen Löfvens budget i höst dissas av Alliansen och SD. Vad händer då…….
   I kristider tenderar människor dra sig till trygghet och stabilitet, vilket i mina ögon kan missgynna SD. Jag tror dock FI kommer in, på bekostnad av V, dvs V tappar mandat. FI var bara några tiondelar från riksdagen och det finns säkert en del rödstrumpor som tänkte rösta på FI men bangade i sista minuten av risken att den rösten blev värdelös. Jag tror alltså att Alliansen kan vinna på ett nyval. Sverige fungerade under Alliansregeringen och alternativen är sämre då Löfven visat på oduglighet i regeringsfrågan. Dock är Moderaternas situation sårbar med Reinfeldts snabba sorti och det kan vara till skada för Moderaterna och därmed Alliansen. Härmåste Moderaterna agera klokt och snabbt och lyfta fram sin nya partiledarkandidat tidigt. Jag tror Kindberg Batra ligger bra till….

 3. Roland Berg

  Det viktigaste är inte SDs vara eller inte vara som alla politiskt korrekta kämpar för.
  Det är att få bort de skadliga miljömupparna.

Kommentarer är stängda.