Löfven skenar iväg om skenande sjuktal….

I KG Bergströms intervju med statsminister Löfven i veckan, fick vi veta hur Löfven tänker sig hantera de skenande sjukfrånvarokostnaderna.

Han vill att företagen ska pröjsa 25% av sjuklönen efter 90 dagars frånvaro.
image
I intervjun säger han i samma andetag att det är i huvudsak den offentliga sektorn som det har skenat iväg.

Det statsministern nu vill göra är att, som klassisk socialdemokratisk politik, lägga bördan på de privata företagen. 2,2-4,4 MDR kommer detta att kosta. Han ser såklart inga problem med detta, för pengarna finns ju där, i de privata företagen, och det är bara att konfiskera dem. Detta innebär att ett privat företag betalar 25% av sjuklönen för den som blir cancersjuk eller skadas på sin fritid. Något som företagaren inte kan påverka genom sitt arbetsmiljöarbete.

Om nu problemet finns i den offentligt drivna verksamheten, som statsministern hävdar, är det i mina ögon rimligt att lösa problemet där problemet finns. Att göra som Löfven föreslår, blir en direkt straffbeskattning för en sektor som redan är hårt skattad och inte är i närheten av de problem som Löfven beskriver.

Vad blir konsekvensen av förslaget, förutom att de privata företagen dräneras på 2-4 miljarder? De kommer att bli mer selektiva i rekrytering av personal. De kommer att begära in sjukskrivningshistorik m.m. Det kommer leda till att de som har en problematisk sjukdomshistoria kommer längre från arbetsmarknaden. Det leder till fler bidrag för de som inte blir anställningsbara, och med fler bidrag krävs höjda skatter.

Det vi inte får glömma är de människor som hamnar på undantag, dvs utanförskapet ökar i Löfvens Sverige.

Grattis Sverige till att ni röstat fram en företagsfientlig regering som nu även sätter en redan utsatt grupp människor på undantag.

Med doft av sjuk politik //Öberg

Foto: Expressen

3 tankar kring ”Löfven skenar iväg om skenande sjuktal….

 1. Jocke Dahlin

  Vad var strategin för att minska antalet långtidssjukskrivna då?
  Jag tror knappast det utbrutit en cancer epidemi i offentliga sektorn, snarare psykisk ohälsa vilket är den vanligaste anledningen idag att folk blir långtidssjukskrivna.
  Om man ska tyda vindarna i den offentliga sektorn så är det väl hopplösa arbetssituationer, dåligt betalt och ovisshet som man får höra om.

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Att ta ut 25% av företagen, för att på så sätt stoppa utflödet av pengar från statskassan löser knappast problemet med långtidssjukskrivningarna? Om Löfven inte ljuger, är problemet störst i den offentliga sektorn. Varför inte gå till problemet istället för att beskatta företagen? Blöder en människa bör man plåstra om såret istället för att alla ska tvingas köpa plåster och tejpa över hela kroppen.

   1. Jocke Dahlin

    Jo, det var väl min andemening 😉

    Många privata företag har ju företagshälsovård bla. Med kbt och rehab för att den anställda ska komma tillbaka i tjänst så snart som möjligt. Yttermera är det också vanligt att företaget har försäkringar som täcker upp inkomstbortfall vid långtidsjukskrivningar.
    Man har ju insett att det är väl investerade pengar och att allmänvården är både trög och ineffektiv.

    Det kanske sticker i Lövens öga att privatföretagen behandlar sina anställda mycket bättre än allmännyttan. 😉

Kommentarer är stängda.