Johan Öberg, Politik

Många tankar i huvudet gällande dagens flyktingsituation….

7 september, 2015 0

Kenth Ekeroth, en av SD’s mest kända företrädare har nog aldrig varit så aktiv på Facebook som de senaste dagarna. Det delas hit och dit om allt som rör flyktingkrisen, till SD’s fördel. Inte ett enda ord om nöd, död, sympati, medmänsklighet, hjälp m.m. Bara raljerande över att alla flyktingar är ”lyxflyktingar” och ”ekonomiska flyktingar”. image De jättelika flyktingläger som finns i bl.a. Jordanien svämmas över av Syriska medborgare som nu flyr från sin diktator. Assad bombar systematiskt sönder landet och civila i jakten på rebeller. Till hjälp har han ryssland. image Städerna ser ut som grushögar och människor flyr.

Det som nu skett är att Europa har en våg av flyktingar som nu tar sig upp till flera länder för att där söka asyl, skydd och trygghet. Hur ska Europas regeringar hantera detta?

Man talar idag om att 120 000 flyktingar ska tas in i EU under två år. En droppe i havet, men stor och livsavgörande hjälp för många. Om det blir så att 120 000 är det antal man beslutar sig för, hur gör man när/om det kommer ytterligare 120 000 som korsar EU’s yttre gränser och fortsätter vandra in i Schengenområdet? Hur ska våra regeringschefer i praktiken hantera det som sker? Ungern sätter upp 3,5 meter höga staket och lovar samtidigt att man inte ska beskjuta flyktingar.

Jag sitter inte på ett enda svar, för frågan är för stor, svår och oöverblickbar. Ingen vet hur strömmarna ser ut om 4 veckor, 4 månader eller 4 år. Hur mycket klarar Europa, i medmänsklighetens namn? Jag vet inte, men hoppas vi gör vad vi kan i att ta emot de som kommer, ge dem tak över huvudet, mat, kläder och medicin.

Jag hoppas även den svåra situationen i bl.a. Syrien kommer till en lösning och att landet kan återuppbyggas. Utan en lösning där, och ett förgörande av IS, kommer situationen fortsatt vara svår i regionen. Dock är jag säker på att många flyktingar hellre vill vända hem än att skapa sig ett liv i något av EU-länderna. Frågan är bara när…

Sverige reser sig nu gemensamt, i koja och slott, för att hjälpa. Helt klart har denna kris nu gått in hos många. Medmänskligheten finns och visas öppet. Detta kommer att avspegla sig i opinionen och SD kommer att tappa, för är det något de inte visat så är det sympati, medmänsklighet och omtanke. Åkesson har inte ens svar på hur han skulle vilja lösa integrationsfrågan idag. Han skjuter ifrån sig och menar att det inte är hans problem.

Med det resonemanget kan han inte ta i någon fråga, för all politik och alla beslut som idag ligger till grund för hur vårt samhälle ser ut, är taget av andra än SD. Och om han ogillar t.ex. skatterna, kan han inte hantera det. Helt enkelt för det är inte hans problem, precis som att integrationen inte är hans problem.

Jag hoppas vi alla nu tar vårt ansvar i att vara medmänniskor…på riktigt. Med öppna hjärtan och vaket sinne kan vi hjälpa!

Med doft av liv //Öberg

Det finns 0 kommentarer