Miljö? Earth Hour…..

Vi har ikväll sett medmänniskor släcka ned för att deltaga i Earth Hour och många har självfallet lagt ut detta på sociala medier med sina mobiler och iPads. Det låter ju bra, för de går på batteri. Att de sedan ska laddas när Earth Hour är över verkar vara något vi inte väger in i engagemanget.

image

Jag låter kanske lite kritisk? Beror helt enkelt på att jag är det. Jag förstår symboliken, men köper inte projektet. Ser det hela som ett sätt att låta människor stilla sitt dåliga samvete och inget annat. För imorgon lever vi våra vanliga liv igen och konsumerar mer och mer energi, via direkt konsumtion hemma (disk, el, varmvatten m.m.) eller via allt vi köper, som drar energi för att produceras och levereras.

Min vän Hans-Olof Marcus (glad Leksandssupporter och god vän) tyckte jag skulle skriva något positivt och framtidsinriktat istället för att gnälla på initiativet Earth Hour och inte vara en ”MachoJohan”.

Låt mig säga så här. Jag är för en bättre miljö, men som politiken bedrivs idag når vi inte dit. Vi sätter upp miljötullar i Stockholm och Göteborg och beskattar bilister i tron att vi ska göra en insats för miljön. Det har i veckan beslutats att Essingeleden, E4:ans genomfart i Stockholm, ska tullas. Det innebär att det inte går att passera Stockholm norr-söder och tvärtom, utan att betala tull.

Att beskatta bilisterna på detta sätt, innan alternativ finns, är fel. Skapa först attraktiva alternativ innan bilisterna skattas sönder. Vill vi göra en insats för miljön ska den spårbundna trafiken fungera och byggas ut. Bussar ska gå på tider och platser dit folk vill åka. Priserna ska vara attraktiva. Allt detta innan vägtullar sätts upp!

Sedan kan jag starkt kritisera miljöpolitiken vi bedriver i Sverige i en annan dimension. Åk till Moskva, Sao Paulo, Peking m.m. så ser ni att lastbilar, industri och bilismen spyr ut avgaser och skit som är oerhört värre jämfört med vad Sverige har. Det innebär att ska vi ha en globalt bättre miljö är en satsad krona i dessa städer bättre, än att vägtulla Essingeleden.

Min tanke är alltså att miljön är ett globalt problem och måste lösas globalt. Avgaser och skit färdas i luft och vatten. Det som spys ut ur S:t Petersburgs skorstenar skitar ner vår Östersjö mångdubbelt mer än vad vår industri gör. Därför ska det vi lägger på miljö läggas på ställen där det gör mest nytta/krona, vilket i 99 fall av 100 är utanför våra gränser.

Där har du mina tankar Hans-Olof Marcus kring hur jag vill lösa problemet. Att släcka ner lamporna i stugorna en timme i mars är en symbolisk samveteshandling som jag skiter i, för det har noll påverkan på vår globala miljö. Satsar hellre min tanke och ekonomi på att t.ex köra en VW Polo diesel som drar 0,37l/mil. Det är mitt bidrag som faktiskt gör skillnad. Åker gärna kollektivt den dagen kollektivtrafiken har ett erbjudande som tilltalar mig. Idag är det inte så, tyvärr.

Med doft av samvete //Ö

3 tankar kring ”Miljö? Earth Hour…..

 1. Gustaf

  Helt rätt Johan. Problemet för samhället är väl att många tror att vi ska få medel till alla åtaganden som utlovats i decennier. Många är väl alla invaggade i tron att vi ska få evig pension och vård av bästa kvalitet. Vi som har en susning om samhällsekonomi vet att detta är omöjligt. Folkpension infördes redan på 30-talet. Den skulle utbetalas vid 67 år när medelåldern för män var under 50 år, ett ganska smart röstfiske av Per-Albin Hansson. Ungefär samma beräkning för avsättningar till pension görs idag när medelåldern för män är över 80 år.

 2. Göran Södergran

  Symbolvärdet i earth our gillar jag. Alla kan ju bidra med nåt och det är ju bättre än inget.

  Gustavs inlägg är ju också fantastiskt. Det var väldigt länge sen jag läste att det var Per-Albin Hanssons fel! Sossarnas fel och då oftast Göran Persson är ju vardagsmat, men Hansson! (Vad det nu har med earth our att göra?)

 3. Pereric Öberg

  Håller med!
  Göteborg har redan detta idiotiska med tull! Ska du följa E6 och passera Göteborg så torskar du på avgift även om du inte ens har för avsikt att stanna till i ständig! DET är helt galet! Vi får vara glada att det ännu inte är genomfört i Enköping!
  Det är ju positivt!
  Broder Pereric

Kommentarer är stängda.