Nu är väl Julen slut…eller börjar den snart?

Sedan urminnes tider har kyrkans julevangelium förkunnat att Jesus föddes under julen och att det är till hans minne vi firar en av årets största högtider. Bara Påsken kan mäta sig i storlek med julen. Det äldsta firandet av Jesus födelsedag man känner till är från Egypten på 200-talet. Men då var det den 20 maj man firade. På andra ställen firade man Jesus födelsedag den 20 april, den 28 mars eller den 10 januari. Som ni märker är det flytande…..

I Rom firades Saturnaliafestivalen sent i december samt en festival den 25 december med namnet Natalis Invicti – den obesegrades födelsedag. En passande dag att förlägga sin egen Guds födelsedag på, tyckte en del inom kyrkan. Sagt och gjort. Drygt 300 år efter Jesus död flyttade därför de kristna makthavarna firandet av Jesus födelsedag till den 25 december.

Detta går att läsa i en artikel i SvD som i sin tur hämtat informationen ur den Katolska encyklopedin. Vi firar alltså julen på en dag som marknadsavdelningen inom kyrkan ansåg passade bra. Jesus verkliga födelsedag sket man i (eller så hade man ingen aning om när han föddes). Det intressanta är att kyrkan inte nämner ett ord om detta, utan de kör på och bankar in budskapet i generation efter generation.

Vi nordbor var ju hedningar på den tiden så vi hade ju våra egna ”jultraditioner” som var kopplat till vintersolståndet och att ljuset då är på väg tillbaka. Värt att fira tyckte vikingarna. Kyrkan tyckte det passade utmärkt för sitt Jesusprojekt, så man lade beslag på det firandet, twistade till det och hux flux var vi sålda på det projektet och lydde kyrkans påbud.

Faktum är att julen av idag är en mix av tomte från Turkiet, svensk Jenny Nyströmstomte och Coca-Cola. Granen är som bekant tysk och kom in i våra hus runt sekelskiftet tillsammans med julskinkan som hör och häpna betraktas som svenskt. Titta på SVTs Historieätarnas julprogram så får ni en bra lektion!

Undrar hur Sverigedemokraterna ser på julen? De värnar ju det ur-svenska och vill ju främja sig från all form av inflytande från utlandet och bevara våra gamla fina traditioner…

Så frågan är nu om granen ska stå kvar till mars/april då Jesus kanske föddes? För att fira jul på en lögn går ju inte….

Med doft av barr //Ö

1 tanke kring ”Nu är väl Julen slut…eller börjar den snart?

  1. Pereric Öberg

    Kloka ord med lagom tvist!
    Gran med kulor på tysk kvist.
    Kanske just därför denna ”gröna flykting” är
    …en SD:are lite extra kär?

Kommentarer är stängda.