Öbergs söndagsreflektioner i mixad form….

Så här dagen efter Ena Brygg & Svings ölmässa i Enköping finns det tid och inspiration till att fylla bloggen med klokheter…

Enköping – Sveriges Närmaste Stad med idag drygt 40000 invånare. Det gnälls mycket och ofta om att Enköping inte har det ena eller det andra. Jag tänker tvärtom. Vi har både det ena och andra.

# Ölmässan lockade sanslösa 974 personer till Bahcohallen och alla var glada och nöjda över utställarnas höga kvalité på dryckerna samt imponerade av deras kärlek och engagemang i sina ölfat.
# Klara Hall, vår egen festlokal/krog i centrala Enköping. Där hade jag min 50-årsfest och i tidernas begynnelse var detta Frälsningsarméns boning, vilket fortfarande syns då du kliver in i lokalen. Blod & Eld-symbolen finns kvar på bortre kortväggen uppe vid taket. image Familjen Olsson driver stället på ett bra sätt med sitt sätt att köra med liveband, schysst käk, härlig uteplats/bakgård och bra öl, trots avsaknaden av Guinness. Publiken är mogen och passar bra för oss vuxna.
# Players Inn – En pub av klassiskt brittiskt snitt med ett eldorado av utbud gällande öl. Köket håller skön klass och krögaren Thool har verkligen gjort kanonjobb med puben.
# Hamnmagasinet är en vattennära pärla med skön utemiljö, värt ett besök. Räkboden har öppnat där nere och båtarna ligger på rad i gästhamnen bara 3 meter från restaurangborden.

Utöver mat och dryck erbjuder Enköping ett stort antal vackra parker som besöks frekvent av nationella och internationella turister. Tåg guidar gästerna runt och det ger ett uppsving för stadens mat- och caféställen, vilket genererar arbeten och därmed värdefulla skattepengar in i den kommunala verksamheten.

Jag är för övrigt imponerad av de entrepenörer som med stor entusiasm vill lyfta staden lite extra. Jag syftar t.ex. på Kimmo och Petri som förra året förverkligade sin dröm i att arrangera en rock/popfestival; Let’s Rock 2013. De tar nu sin entrepenörsanda ett steg till i och med övertagandet av Polyresor. Jag vet att dessa två herrar kan komponera allt från häftiga fotbollsresor, romantisk weekend till röjiga ålandsresor. Jag håller tummarna för att de lyckas!

Några andra värt ett omnämnande i bloggen är teamet bakom FannaExpo; Stefan, Palten och Pontus. De har med stor framgång arrangerat Enköpingsmässan och verkligen lyft fram företagandet vi har i Enköping och gjort det synligt för den breda allmänheten. Nu har de tagit sitt koncept ett steg till i och med lanseringen av EnköpingsKontakten, vilket är ett lokalt nätverksforum för företagare att utbyta erfarenheter, träffas och mingla.

Slutligen vill jag ge en eloge till vår egen Letterman. Niclas Buskenström som enträget och framgångsrikt driver Godmorgon-konceptet, inte bara i Enköping utan Sala, Uppsala och Heby är hans domäner. Konceptet är enkelt men genialt. Morgonträff där företag sponsrar och de besökande får fri frukost och en inblick i 2-3 företags verksamhet i ”studioformat” där Niclas i sin morgonsoffa intervjuar sina gäster. För ett par veckor sedan testade även Niclas en ”Godkväll Enköping” som jag tror han ansåg falla väl ut. Vi får se om han tar kvällskonceptet vidare i höst!

Så de som gnäller över att det inte finns något att ta sig an i Enköping måste släppa sargen och lyfta huvudet en aning. Jag tycker Enköping är fantastiskt och med de krögare och entrepenörer vi har kan det inte bli annat är världsklass.

Med doft av driv //Ö

6 tankar kring ”Öbergs söndagsreflektioner i mixad form….

 1. Göran Södergran

  Ja Enköping är en härlig stad.

  Synd bara att ingen entreprenör kan bygga ett parkeringshus!

 2. Örjan

  En liten reflektion bara, vilket av det som du nämner är inriktat mot våra tonåringar och yngre vuxna? Jag kan hålla med om att vi bör kunna umgås över åldersgränserna och vara på samma ställe, men alla kanske inte håller med och därav kritiken att det inte ”finns något att göra”.
  Sen finns det ibland en del som bara vill klaga också, för när något anordnas så kommer det nästan ingen.
  Så det är bara fortsätta att framhålla det positiva som hoppas jag att attityden ändras i stan. 🙂

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Tonåringarna hamnar alltid i kläm. Så var det när du och jag var unga. Idag har de Ungdomens hus och framförallt alla föreningar som skapar aktiviteter. De yngre vuxna har All In som idag gör det som Joar gjorde på vår tid…. Jag ogillar det ständiga klagandet och argumentationen att Enköping är Sveriges sämsta håla, sämsta centrum m.m. när så inte är fallet. Visst finns det att göra, men det är inte nattsvart.

Kommentarer är stängda.