Parkeringshuset 50 mille dyrare…..

Så kom nu beskedet i dagens Enköpings-Posten…. Det parkeringshus, som samtliga partier ställt sig bakom, blir ca 50 miljoner dyrare än budgeterat!

Jag repeterar…. 50 miljoner eller +50% mot budget!…image Ni som följt min blogg vet var jag står i frågan. Jag anser, sedan starten av detta projekt, att kommunen inte ska bygga ett parkeringshus på bästa ”A-läge” i centrala Enköping. Jag anser att kommunen inte ska lösa parkeringssituationen för de bostadsrätter som nu byggs vid Torggatans nedre del (nedanför SEB, mot Coop-rondellen), samt de bostadsrätter som ska byggas på den sk Pausparkeringstomten.

Vad säger våra politiker om denna nyhet? Miljöpartiets Magnus Westerlund, som röstat FÖR ett p-hus (vilket i mina ögon måste vara en unik händelse i Sverige), konstaterar i E-P att det ofta blir fördyrningar i byggprojekt, men att kostnaden skulle stiga från 105 till runt 160 miljoner hade han inte räknat med.
– ”Det har tillkommit olika saker. Ett nytt tak och bäddar för växtodlingar på fasaden. Däremot trodde jag att ett inpasseringssystem var inräknat i den första kalkylen på 105 miljoner”.

Se där… Magnus trodde att ett inpasseringssystem ingick? Jag undrar nu vilket underlag Westerlund haft då han röstat JA? Nog borde man ha ett underlag som i grova drag klargör vad som ingår? Framförallt om ett inpasseringssystem kostar runt 10 mille, dvs 10% av budgeterad totalkostnad. Att rösta JA med ett bristfälligt underlag är att inte ta ansvar för mina och andras skattepengar. Glöm inte bort att ni politiker har ett ansvar i att förvalta mina medel på bästa sätt och att då dra till med ett ”JA till P-hus” när facit (så här långt) landar på +50 miljoner är inte okej.

Bengt-Åke Gelin (M) och ordförande i Tekninska nämnden säger sig vara luttrad och konstaterar krasst att han ”aldrig hört talat om ett projekt som blivit billigare än man kalkylerat med”. Jag häpnar över ett sådant generellt uttalande, för samma Gelin har i insändare i E-P klargjort att kalkylen kring P-huset går ihop och inga skattemedel ska finansiera bygget och driften. Har Gelin i detta uttalande tagit höjd för en fördyring om 50 miljoner, för han är ju luttrad och har aldrig hört att offentliga upphandlade projekt håller budget?

image Jag hoppas innerligt att den uppkomna situationen nu leder till ett omtag i Kommunfullmäktige och att beslutet om P-hus rivs upp. Nystart Enköping, vårt 3:e största parti, har innan valet varit oerhört kritiska till att P-huset ska byggas. Nu har de en gyllene möjlighet att driva sin fråga och förhoppningsvis få med några partier för att stoppa denna miljonrullning som saknar motstycke i vår kommuns historia.

Med doft av 160 miljoner skäl att stoppa detta. //Öberg

1 tanke kring ”Parkeringshuset 50 mille dyrare…..

  1. Erik Melin

    Detta är dumheter som mycket i denna kommun.
    Skulle vara mycket bättre att i såfall satsa dessa pengar på ett badhus med tillhörande bowlinghall.

Kommentarer är stängda.