Partibyte förbryllar….

Den gamle veteranen och centerpartisten i Enköping, Folke Haegermarck, meddelade för några dagar sedan att han bryter med partiet och blir socialdemokrat. Han motiverar beslutet med att bl.a. ”Kommunstyrelsen blivit rädda för att ta ansvar och politiker gömmer sig bakom tjänstemännen”.
image
Så Folke menar tydligen att (S) ska vara bättre på detta än sittande politiska majoritet? På vilket sätt kan Folke bedöma (S) i ansvarsfrågan då de i 8 år suttit i opposition? På vilket sätt har (S) axlat något ansvar och inte gömt sig bakom tjänstemän som Folke nu anser (S) har visat prov på?

Jag blir oerhört konfunderad av de argument han redovisat. Jag köper att han kan anse Centerpartiet tappat handlingskraft sedan senaste ”tyngre” C-ledaren i Enköping (Hedén) lämnade. Jag tycker absolut så är fallet. Centern är långt ifrån det starka parti i Enköping som det tidigare varit under Hedén, Wahlberg och Pettersson. Men att då som tung centerpartist kliva av, istället för att inom partiet påverka och driva centern framåt, känns som en märklig manöver. Folke, med sin politiska erfarenhet, borde jobba med de unga centerpartister som har ambitioner inom partiet och överföra sina kunskaper till dessa adepter istället för att liera sig med (S). Visa dem prov på din politiska erfarenhet och lyft ditt eget parti!

Det Folke gör nu är ju samma sak som han kritiserar, dvs han glider undan ansvar för det centerparti i Enköping han i så många år varit med om att forma. Om Folke nu anser centerpartiet vara svagt har han totalt missat sitt eget ansvar och att smita ut bakvägen är ynkligt.

Jag köper också det faktum att många politiker drar sig för att fatta beslut. Jag har i tidigare inlägg efterlyst politiskt mod. Ta ett beslut och stå för det! Där delar jag Folkes uppfattning, men att i samma andetag hävda att (S) skulle vara bättre på detta, utan att (S) det senaste decenniet kunnat visa prov på sina politiska ledaregenskaper sittandes i opposition, är för mig en gåta.

Slutligen undrar jag hur man som centerpartist i så många år kan ge upp sin ideologi och byta fot som Folke gjort. Var finns idealet? Var finns det hjärta för Centerpartiet du tidigare visat upp? Hur ska du anses bli trovärdig i din roll som socialdemokrat när du i alla år, sittande i kommunfullmäktige, försvarat och förklarat det fina i att vara centerpartist och du i kraftiga ordalag kritiserat den ideologi socialdemokratin står för?

Det är för mig helt obegripligt.

Med doft av feghet //Öberg

1 tanke kring ”Partibyte förbryllar….

  1. Bosse Johansson

    Min högst personliga uppfattning är att Haegermarck gör det här för att få lite publicitet. Han gjorde ju allt för ett år sedan att framstå som hjälte vid ett rånförsök emot Ö&B. Den bluffen avslöjades ju ganska omgående. Som gammal avdankad politiker har han behov av att synas i media. I Centern finns det ingen framskjuten plats för honom längre. De har till sist upptäckt att det inte går att leva på gamla meriter, det är förnyelse som krävs. Bara för man en gång har varit störst, så innebär det inte att man alltid kommer att vara störst. De som var ledande inom partiet för 20-30 år sedan kanske inte är de som ska vara ledande nu. Och det är ju en fjäder i hatten för oppositionen utåt sett att få över en motståndare till sin sida. Fast jag tror inte att Folke har någon som helst positiv inverkan för oppositionen. Det har heller ingen som helst negativ inverkan för Alliansen. Det här glädjer bara Folke, nu får han lite medialt utrymme. Detta är min högst personliga åsikt, det vill jag återigen uppge

Kommentarer är stängda.