Politisk debatt utan framtidsvision….

future Igår kväll tittade jag på partiledardebatten på SVT. I mina ögon en okej debatt med bra tempo, munhugg och en del bra punchlines. Vinnare av debatten tänker jag inte utse, för det är ju som med konst; det är upp till betraktaren att avgöra, för det jag kan anse vara vackert och bra är i en annans vinkel det motsatta.

Det som dock ger en viss bitter eftersmak av gårdagens debatt är två saker….

1. Vi har ett EU-val i maj och Europafrågorna hamnade i bakvattnet. Här har statlig television och riksdagens samtliga partier ett gyllene tillfälle att lyfta frågorna om EU, på bästa sändningstid. Men det sker inte och om några veckor, dvs efter EU-valet, kommer våra politiker att beklaga det låga valdeltagandet och diskutera vad man kan göra för att öka intresset….

2. Framtiden. Det diskuterades oerhört lite kring framtid och politisk vision. Jag vet, jag är dålig på det i mina blogginlägg, så jag kastar lite sten i glashus här. Dock kvarstår det faktum att gårdagens debatt bestod i att oppositionen recenserade sittande regering och försökte tydliggöra alla dess misstag samtidigt som regeringen försökte slå kilar mellan oppositionspartierna för att tydliggöra dess skillnader. Men var fanns diskussionen om hur Sverige ska se ut om 5-10 år? Hur vill Stefan Löfven se sitt Sverige år 2025 och dito gällande Reinfeldt?
the future Vi har hundratusentals förstagångsväljare som ska lägga sina livs första röstsedlar i valurnorna i maj och september. De har med största sannolikhet inte följt den politiska debatten de senaste 10-15 åren och är nog måttligt roade av att höra hur Sverige såg ut före Alliansregeringens tillträde 2006, eller vad Göran Persson gjorde (eller inte gjorde). Nej förstagångsväljare vill ha information om konkret politik i nutid samt en spännande vision och framtidsbeskrivning av hur partierna ser på Sverige, Europa och Världen snarare än en historisk tillbakablick.

Det får mig att fundera över hur jag agiterar och diskuterar politik och åsikter. Allt för ofta faller jag in i den många gånger tråkiga diskussionen och pajkastningen om vem som gjorde vad (och varför) istället för att diskutera framtid, nya idéer, Europa och hur de mörka krafterna som sveper in över Sverige/Europa ska bemötas och argumenteras bort. Hur skapar vi ett Sverige där partier som Svenskarnas Parti och Sverigedemokraterna inte får näring till sin, i mina ögon, människofientliga politik? Hur skapar vi ett Sverige där barnen får en bra skola, bra uppväxt med tryggt boende, trygga familjeförhållanden och utvecklas till självständiga och kloka individer? Var finner vi balansen mellan ”rätt” skatteuttag och samtidigt skapar utrymme för fri företagsamhet och önskvärd valfrihet?

Inte lätt att finna bra svar….men kanske ska debatten vara mer framtidsorienterad, kanske partipolitisk befriad, för att idéerna ska få fotfäste och blomma ut? För utan partipolitikens begränsningar skulle individens idéer till fullo kunna tillgodogöras och inte begränsas av yttre linjer och gamla traditioner, som våra politiska partier ibland utgör.

Med doft av gränslöst tänkande //Ö

2 tankar kring ”Politisk debatt utan framtidsvision….

 1. Olle

  Bra Johan!

  Min gamla paradfråga. Ett land utan visioner och framtidstro är som en motorbåt som fått haveri på havet. Människor kan driva vänster, höger och i värsta fall mot exteremism. Utan själ förtroende hemfaller vi åt att kritisera allt. Näringslivet skor sig, sjukvård o skola funkar inte, infrastrukturen blir allt sämre, inga energislag fungerar för framtida försörjningen mm. Vi gnäller på allt och tror inte på något. Ogillar oftast politiken i Usa men kan inte motså deras talesätt om möjligheternas land. Lever inte vi i ett möjligheternas land? Kan inte vi lyckas? Jo visst kan vi det men det behövs ett ledarskap som….

  1. Visar framtiden genom en vision
  2. Håller handen och stöttar på vägen fram

  Nej, dö alla ni belackare som klagar på allt. Åtminstone jag är stolt över Sverige och jag tror vi har lysande möjlighet att skapa ett mönstersamhälle i både stad och land

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Tack för ditt inlägg och Sverige är absolut ett bra land att bo i och jämfört med många länder i vår omvärld har vi det enormt bra och är priviligierade.

Kommentarer är stängda.