Pub i England ett socialt nätverk?

Som många av er känner till, reser jag en hel del i tjänsten, där de brittiska öarna får min uppmärksamhet ca 1 vecka/månad. Det som slår mig under mina resor i UK, är pubens betydelse.
pub-england

Även om antalet pubar kraftigt minskat de senaste åren, kan man i ett samhälle stort som Grillby eller Örsundsbro finna 1-3 pubar. Det som slår mig då jag besöker en pub för en matbit på dagen, vid en genomresa med bilen i en liten by, är att lunchtiderna befolkas pubarna av pensionärer….mängder av pensionärer…och det ser så grymt trevligt ut!

Här finns en naturlig mötesplats för gamla människor som kommer ensamma, i par eller grupp. De äter en bit, tar en half pint eller 1-2 pints lager/ale och pratar, skrattar, umgås och trivs! Den ensamma mannen/kvinnan har genom puben ett socialt nätverk som inte kan värderas i pengar. Det är där hon/han finner den vardagsgemenskap som alla behöver och utanförskapet syns inte. Alla mår bra, samhället lever och vardagen lyser! Det är inte så att dessa gamlingar sitter och ölar hela dagen, utan de ses ett par timmar, sedan drar de sig hemåt.

Tänk om detta kunde bli verklighet i Sverige. Tänk om vi kunde släppa garden och acceptera att det faktiskt är okej att gå till en pub en vardag kl 12 och äta en bit mat, ta en öl och umgås. Tänk om vi kunde acceptera det rimliga i att besöka en pub inte är liktydigt med att vara alkis, för det är så vi svenskar generellt ser på en person som en tisdag kl 13 kliver in på puben, tar en bit mat med en bira. Vi har idag mängder av pensionärer som sitter i sina lägenheter, ensamma och ingen som ser dem. En pub i kvarteret och öppnare attityd skulle råda bot på många sorgsna människoöden, till gagn framförallt för den enskilde människan, men även för samhället i stort.

Med doft av lunch-ale //Ö