Rättvisa inom parkeringseländet eller ej?

I dagens Enköpins-Posten finns nästan två helsidor om parkeringssituationen i Enköpings centrum.

P-platsen-vid-Joar

Om ett par dagar försvinner de sista hyfsat centrala och avgiftsfria parkeringarna. Därmed blir i stort sett samliga ytor för parkering i Enköping belagda med avgift, från 5kr/timme och uppåt. Tekniska nämndens ordförande Gelin (M) hävdar att avgifterna är till för att avslasta parkeringstrycket i centrum. Menar Gelin verkligen att trycket minskar om man avgiftsbelägger p-platser? Summan av bilar som vill parkera centralt är väl detsamma? Om Gelin vill minska antalet bilar i centrum är självfallet avgifter ett styrmedel, men med minskat antal bilar minskar centrumhandeln. Är det detta Gelin vill eftersträva? Samtidigt säger de Verdier, gatuchefen, att det inte finns någon plan på vad detta kommer att kosta eller ge i intäkt. I mina ögon hårresande att inte ha en plan och konsekvensanalys då dessa beslut påverkar inte bara medborgarna utan handeln! Varje justering av avgift, tillgängliga parkeringsytor, tillåten tid m.m. har en oerhörd påverkan i hur handeln utvecklas i Enköpings centrum.

Gelin menar även att den prishöjning kommunen gör på de periodkort man kan köpa är en justering gjord med hänsyn till det kommande parkeringshuset i centrum. Nu är det väl ett par år kvar till huset är klart, så att redan nu ta höjd för det känns oerhört märkligt och jag ser det som ett klart syfte att tjäna mer pengar. Kom inte och påstå något annat Gelin.

Parkeringshusets vara eller inte vara har jag redan bloggat om och vad jag kan minnas av Gelins uttalande om huset, har han aldrig nämnt att samtliga parkeringsavgifter ska gå till att betala huset, utan P-husets avgifter ska klara finansieringen isolerat. Jag har sett kalkylen och i den finns inga intäkter från den generella cityparkeringen. Nu höjer alltså kommunen avgiften för markparkering med argumentet att p-huset kommer om 2 år. Jag betraktar därför den höjningen som en riktad finansiering av det p-hus som ska placeras på bästa centrumläge. I mina ögon helt oacceptabelt och en efterhandskonstruktion i ett försök att få en bättre kalkyl för p-huset.

Slutligen en fråga. Hur hanterar Enköpings kommun parkeringen vid kommunhuset? Är den reserverad endast för kommunanställda eller öppen för allmänheten? Är den avgiftsbelagd? Jag vet faktiskt inte, men kanske någon av mina läsare kan upplysa mig.

Med doft av p-böter //Ö

3 tankar kring ”Rättvisa inom parkeringseländet eller ej?

 1. Sven-G Roos

  Bra skrivet!
  Angående Kommunhusets parkeringsplats så är den inte för allmänheten och den är gratis (än så länge) för anställda.
  Hälsningar
  Sven-G

 2. Lasse Borgkvist

  Trots att jag är avflyttad från Enköping har jag ibland dristat mig till att besöka denna metropol för diverse inköp. Efter 53 år på denna plats så känner man sig fortfarande som hemma där. Men jag lutar mer och mer åt att anlita köpmännen i Sala för de affärer jag känner mig nödgad att göra. Och tänk, där får man parkera gratis. ÖVERALLT. Enda kravet är att man har en p-skiva. Fast det klart, ICA Maxi i Enköping får nog ett o annat besök ändå… Där är det väl fortfarande fri parkering? Fattas bara ett Systembolag där så kan cityhandeln packa ihop, stänga och gå hem o lägga sig.

Kommentarer är stängda.