SFI – Svenska för invandrare i ett märkligt format….

Anders Westerberg har skrivit en bok som används i SFI – Svenska för invandrare. Den heter ”Typiskt Svenskt – Din handbok till svennelivet”

Det är en av många böcker som används och utgör sålunda bara en liten del av det totala kursmaterialet. Anders Westerberg säger själv om hur han tänkte då boken kom till:
”Eftersom jag bott i olika världsdelar i unga år och senare rest jorden runt, visste jag precis vad jag saknat. En enkel och lättsam handbok som på ett åskådligt sätt sammanfattade landet jag kom till. Så många minor man sluppit gå på, och så mycket tabbar som kunde ha undvikits. Kulturkrockar är ju mycket roligare att skriva om än att råka ut för!

Vidare säger han:

”Det finns väldigt många just nu som vill slå fast vad en svenne är. Och vad hon absolut inte är. På tiden alltså med ett facit. Så här är det! Enligt mig. Och det är just det som är poängen, alla har sin egen bild av svennen. En del idylliserar, andra hånar. Men det är dags att ta tillbaka svennigheten från ytterligheterna. Och se oss svennar som – människor!” (Källa: LL-förlaget lattlast.se)

Han menar alltså att denna bok, i detta format, vill undvika kulturkrockar. För att göra det, kallar han oss svenskar för svennar. Där kommer det första felet, för om vi kan kallas svennar, kan vi lika bra kalla alla invandrare för blattar? Allt i humorns tecken….

Hans facit till hur vi svennar är blir rent löjeväckande. Hans bok bygger knappast broar mellan kulturer utan snarare raviner.

Vad sägs om följande illustrationer:
image Svennens gudstjänst på söndagarna sker inte i kyrkan utan på IKEA och istället för nattvarden i kyrkan, dricker vi lingondricka och äter köttbullar på IKEA. Vi ber till den helige Kamprad och har bokhyllan Billy som lärjungar. Seriöst, vad fan är detta för utbildning?

image Författaren raljerar över samerna som i boken kallas ”lappar”. Adam Tensta ondgör sig över att samhället normaliserar rasismen och det blir ett jävla liv. Här lär vi nyanlända invandrare att lappsjukan är något vi inte gillar. Snart ska vi väl kalla romerna för zigenare och svarta för niggers i syfte att göra utbildningen mer humoristisk? Och inte har jag skitit i en hink då jag bott i en sommarstuga. Möjligen ett utedass, men det är en ganska stor skillnad, framförallt med tanke på den illustration författaren tycker är rättvisande….

image Avslutningsvis är det bara svenskar som får klaga på skitlandet Sverige. Tack för kaffet….

Jag undrar bara vem som släpper igenom dynga som detta? Finns det ingen rimlig lägstanivå att ta hänsyn till då utbildningsmateriel tas fram för våra nya medborgare? Dessa nyanlända har ingen som helst aning om våra seder och bruk, men får då i utbildningsmaterialet information om att IKEA är vår tids kyrka. Hur ska de förhålla sig till den informationen och kunna avgöra vad som är humor och inte humor? Är detta ett bra och seriöst sätt att jobba med integration?

Jag tycker inte det och ska mina skattemedel gå till att skriva böcker som som dessa, tar jag hellre över ansvaret och gör det själv, för så här får det inte gå till. Med all respekt, våra nya medborgare ska ha bättre förutsättningar än dessa!

Med doft av respektlöshet //Öberg

(Fotografierna kopierade från Facebook och Google)

14 tankar kring ”SFI – Svenska för invandrare i ett märkligt format….

 1. Jocke Dahlin

  Byt ut ordet svenne i boken och ersätt med annat valfritt folkslag.
  Den boken skulle ingen våga publicera…

  Det nog få som känner igen sig i beskrivningen av svenskar här, det är en nidbild av svenskar som man tydligen tror invandrarna ska ha glädje av. Tror dom lär sig mer om svenskar genom att titta på tv än att läsa den här boken.

  Och varför använda orden ”lapp” och ”svennar”?
  Båda orden är nedlåtande, vill man lära ut att det är ok att säga svenne till folk? Eller lapp för den delen om dom nu träffar samer?

  Den här boken dock vara användbar, Sd kommer med glädje att visa upp den för att värva nya väljare.
  Så om det var det Anders Westberg var ute efter så är det bara att gratulera.

 2. Ulrika Fröding

  Jag har aldrig sett den här boken och skulle aldrig välja att köpa in den heller. Jag har svårt att tro att den används som lärobok på sfi. Bara för att den finns, betyder alltså inte att den används på SFI.
  Hälsningar från en SFI-lärare.

 3. Erika

  För mig låter det helt absurt att detta skulle höra till utbildningsmaterial inom sfi, jag jobbar själv som sfi-lärare, och detta är absolut inget jag skulle tänka tanken att använda! För mig är detta en bok av slaget ”the xenophobe’s guide to swedes”, som för övrigt är en hel bokserie om olika nationaliteter, helt enkelt parodi. (http://www.xenophobes.com/the-swedes/)
  Det vore löjeväckande om detta anses som utbildningsmaterial, vilket det INTE är!
  Om någon mindre nogräknad sfi-utbildning väljer att använda detta hoppas jag att det är för att förklara ironi och sarkasm (vilket inte alls är lätt att ”förklara” eller ens förstå, inte ens för svenskar med svenska som modersmål!)
  Jag skakar på huvudet åt att detta skulle vara ”utbildningsmaterial”, snarare hör detta till ”dassboken”- genren.

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Tack för ditt svar. Jag konstaterar bara att detta material finns, författaren har beskrivit bakgrunden till dess uppkomst och i vilket sammanhang den ska användas i (dvs SFI)….

   1. Josef Rhedin

    Har författaren sagt att den skall användas som lärobok i SFI? Det framgår inte i citaten du har med. Är den verkligen beställd och finansierad med skattemedel?

    1. Johan Öberg Inläggsförfattare

     Hejsan och tack för din kommentar. På denna länk; http://lattlast.se/larare/lektioner/typiskt-svenskt—samtals-och-funderingsfragor står det att boken är avsedd för ”Ämne: Svenska, SVA, SFI”, så om det råder knappast någon oklarhet. Hur många exemplar den är såld i har jag inga uppgifter om, men har svårt att tro att ingen bok beställts. SFI är skattefinansierat och sådeles lär boken köpas in för skattemedel. //Öberg

  1. Jocke Dahlin

   Ja, det var ju inte otippat att boken skulle användas som ammunition av SD anhängarna.
   Jag kan uppskatta författarens andemening att skapa förståelse för hur svenskar är, men i de lättkränkta tiderna vid lever i så blir nog effekten motsatt.

   1. Johan Öberg Inläggsförfattare

    Tack för ditt svar. Jag vill först påtala att jag är så långt ifrån SD anhängare man kan komma, vilket du kan läsa i mina övriga blogginlägg. Om författaren av boken vill skapa förståelse för hur vi svenskar är anser jag metoden vara konstig, dvs använda ironi och/eller humor. Hur kan en nyanländ från Syrien skilja på ironi och allvar, när hen inte har en aning om hur svenskarna lever i normala fall? Dessa sk humoristiska exempel kan i de sämsta situationerna bli en sanning, vilket knappast är till gangn för vare sig svenskarna eller våra nyanlända medborgare. Bättre vore att faktist beskriva det svenska samhället och dess seder och bruk på ett sätt som är faktabaserat och inte kalla Kamprad för gud och köttbullar & lingon för vår nattvard (som exempel). //Öberg

 4. Thomas

  jag kan bara säga att din bok är anmäld till JO. Du använder svenne som är ett rasistiskt ord. detta är inte ok, jag tror inte att det skulle vara ok att skriva en bok hur blattar är? Du borde skämmas att snedvrida hur en svensk är. Vad en invandrare behöver är att lära sig svenska och få rätt information om Sverige.

  1. Ahllyy

   Håller helt med Tomas. Skriv en bok om ”blattar” och du får se på faen, vad som händer då.

Kommentarer är stängda.