Sociademokraternas fria fall…..

Sifo/SvD presenterar idag opinionssiffror, baserat på nära 2000 personers svar om hur man skulle rösta om det vore val idag.

Alliansen får tillsammans 41,1% av rösterna och de röd/gröna, inkl V får 39%.

Anmärkningsvärt med resultatet är att Socialdemokraterna når sin lägsta notering sedan 1967 och (S) är nu nere på samma nivåer som när den tidigare sosseledaren Juholt härjade runt. Då pratades det om total kollaps, kris, och brist på ledarskap.
image
Idag har vi exakt samma siffror, för ett statsbärande parti. Inte många sossar talar om kris, kollaps eller brist på ledarskap….trots de rekordusla siffrorna.

Frågan jag ställer mig är: Hur djupt kan (S) sjunka innan rörelsen inom partiet börjar mullra och kräva förändring eller t.om. Löfvens avgång?

Regeringsbärande partier brukar ha det svårt med opinionsläget, men att förringa de siffror (S) ligger på idag är att marginalisera frågan. Vi ser ett arbetarparti i totalt sönderfall. Vi ser en partiledare som på punkt efter punkt gjort bort sig inför öppen ridå. Löfven saknar känsla och politiskt snille samt driver en Sverigefientlig politik tillsammans med MP och V som stödparti.

Att regera med MP har visat sig kostsamt för (S) och frågan är hur länge de kan ha dem i Rosenbad, framförallt nu när DÖ är historia. Jag är säker på att Löfven skulle kunna göra upp med delar av Alliansen, på ett för Sverige bättre sätt, än att idag kohandla med MP, och V i vassen. Han skulle även vinna politiskt på ett sådant upplägg.

Med den politiska motvind (S) nu har, kan ett misstroende och efterföljande regeringskris vara ett faktum, snabbare än vad Löfven kan tyckas tro. Tidigare har (S) skyllt på att de varit ”tvingade” att regera med Alliansens budget, men ingen har tvingat Löfven till det. Han valde att göra det, istället för att gå till nyval.

Tidigare statsminister Ingvar Carlsson (S), sade i en intervju för ett par dagar sedan att Sverige befinner sig i den svåraste krisen sedan demokratin infördes. Efter Decemberöverenskommelsens fall menar Ingvar Carlsson att partiledarna i Alliansen inte längre har något val.

– ”Det finns två möjligheter. Antingen så gör man upp med Sverige­demokraterna eller så gör man upp med Socialdemokraterna. Det finns inga andra alternativ”, säger han.

Han menar att det är Alliansen som inte har något val. Alliansen ska göra upp med SD eller med S… Märkligt! Har inte Löfven något val?? Antingen gör sig Löfven av med V/MP eller sitter kvar i samma sunkiga regering som idag, eller gör upp med SD. Där har vi ett reellt val som statsministern kan göra. Men det ser inte Löfven och inte heller hans företrädare Carlsson och åter ser vi en tung Socialdemokratisk ledare som skyller det parlamentariska läget på Alliansen. Att Löfven, som faktiskt är statsminister och därmed äger frågan, inte agerar är tydligen helt okej.

Samma retorik körde (S) med under krisen efter valet 2014, dvs Löfven skyllde på Alliansen i problematiken att baxa igenom budgeten, när det faktiskt är regeringschefen som bär huvudansvaret att få igenom en budget som håller i Riksdagen.

Det är alltså Löfvens oförmåga att leda partiet och Sverige som avspeglar sig i partiets usla opinionssiffror. Det verkar han och hans partisekreterare Jämtin inte begripa och det kan inte anses vara annat än oroande.

Med doft av kao(S) //Öberg