Socialdemokraterna nere på Juholtnivå….

SIFO presenterar idag sin väljaropinionsundersökning som ger vid handen att (S) nu är nere på Juholtnivå och nosar på rekordlåga siffror. SIFO har gjort dessa undersökningar i ca 50 år och (S) är nu nere på den tredje sämsta noteringen under dessa 50 år.

image

Är detta något att bry sig om, för det är ju valdagens siffror som egentligen räknas?

Ja. Detta sätter stor press på Löfven. Han saknar stöd ute i stugorna för den politik (eller frånvaro av politik) han driver. Hans oförmåga att skapa ett brett regeringsunderlag straffar sig nu då opinionen gör tummen ner. Decemberöverenskommelsen (DÖ) ger dock fri lejd, så länge oppositionen inte tar upp frågan om misstroende i Riksdagen.

Och just frågan om misstroende kommer allt närmare, för DÖ har skapat turbulens inom Alliansens partimedlemmar och frustrationen är påtaglig. Anna Kinberg Batra pressas hårt från många gräsrötter och frågan är inte om, utan när DÖ dör… Det är få som tror att DÖ håller till 2020.

Den enda vinnare man kan se, som en följd av regeringsodugligheten, är SD som åter vinner röster. Det är inte en konsekvens av att SD bedriver en aktiv oppositionspolitik, utan en konsekvens av regeringens oförmåga att hantera flyktings- och integrationsfrågan på ett vettigt sätt. Med MP och V har han fått de två uslaste partierna när det kommer till just den frågan och SD kan bara gnugga händerna och välkomna alla nya röster i skuggan av regeringens fumlighet.

image

(S) har satt rekord i brutna vallöften, med höjd bensinskatt och försämrat ROT/RUT som de mest påtagliga löftesbrotten. Det kan inte ens en inbiten sosse i de röda stugorna ducka för och därmed straffas Löfven för dessa tilltag. Det som förvånar mig är att MP trots allt står sig starka, trots Romsons alla klavertramp. Är det så att de procentenheter MP har består av inbitna miljöpartister som oavsett orsak, alltid röstar på MP?

Det blir säkerligen en svajig vår/sommar för Löfven och då regeringen lägger sin höstbudget kommer DÖ att sättas på prov ordentligt. Om opinionssiffrorna står sig, eller t.o.m försämras för regeringen är det inte osannolikt att vi ser ett nyval och förhoppningsvis ett regeringsskifte. Det skulle Sverige må bra av!

Med doft av sossekris //Öberg