Sossarna kliar åter varandras ryggar, oavsett vad som händer….

Under veckan har vi nåtts av nyheten att Stockholms Kultur- och Stadsbyggnadsborgarråd, Roger Mogert, avgår. Detta som en konsekvens av att han trakasserat ett flertal kvinnor och utnyttjat sin maktposition på ett felaktigt sätt. Uppgifterna om trakasserier ska ha kommit fram i samband med uppropet #imaktenskorridorer.

”– Jag har betett mig på ett sätt som är oacceptabelt, jag har fått de här kvinnorna att känna sig utsatta. Jag är djupt ledsen för det och vill be de här personerna om ursäkt”

Roger Mogert är Socialdemokrat.

I sann socialdemokratisk anda och tradition, där man ”tar hand om sina egna”, har han en fallskärm om ca 4,8 miljoner att kvittera ut under kommande år. Han har varit borgarråd endast ca 3 år(!).

Stefan Löfven och hans ministrar har kategoriskt fördömt de män som under #metoo-upproret visat sig begå systematiska övergrepp mot kvinnor. Men när det kommer till att agera mot sina egna, verkar fördömandet vara förenat med generösa fallskärmar.

Vi ser här en socialdemokrat som belönas med 4,8 miljoner för att han begått flera moraliska övertramp, i direkt konflikt med sin partiordförandes uttalanden. Vilka signaler skickar det till partiets medlemmar och de som varje dag sliter för att få vardagen att gå ihop? Socialdemokraterna talar ofta om solidaritet och ”att göra rätt för sig”.

På vilket sätt kan någon anse att Roger Mogert gör rätt för sig, i sann socialdemokratisk anda, genom att be om ursäkt och avgå + att kvittera ut 4,8 miljoner? För det är precis vad som sker. Att bli belönad med 4,8 miljoner följer nämligen mångåriga socialdemokratiska traditioner om att partiet tar hand om de sina, i princip oavsett orsak.

Vi ser S-politiker på lokal- och riksnivå, ständigt kritisera SD för att de på löpande band utesluter partimedlemmar för diverse övertramp.

När såg vi S göra detsamma? Mona Sahlin blev nyss dömd för skattebrott. Hon var bara för något år sedan partiets statsministerkanditat och förväntades leda Sverige vid en valvinst!

Nu är hon en dömd förbrytare. Har S uteslutit Mona ur partiet?

Jag har inte hört Löfven agera i frågan om Monas eller Rogers lämplighet som fortsatta partimedelmmar. Jag har heller inte hört en journalist ställa den frågan.

I det avseendet agerar SD mer hederligt mot sina väljare än vad S någonsin gjort.

Smaka på den jämförelsen och fundera kring varför det är så. Kontakta din politiker och ställ frågan!

Med doft av ohederlighet, //Öberg