Stöd eller ej?

God fortsättning!

Det ska anordnas en antinazistisk manifestation i Enköping på lördag, till stöd för Kärrtorp och det som hände där. Ett gott initiativ som säkert har goda avsikter. Jag är absolut emot alla former av politik som går ut på att utöva våld och övergrepp på oliktänkande. Nazismen är i mina ögon en ond filosofi.

Dock är jag för att människor får ha vilka åsikter de vill, inkluderat nazister. Men att nassar på gator och torg heilar och utövar våld är inte okej. Det kan de pyssla med i sina källarlokaler och där sjunga sina vit-maktsånger. När de kryper upp ur sina hålor och ger sig på oss andra med våld och hot är det vi som måste säga ifrån, lagar skall följas och brott bestraffas. Simple as that.

Problemet med nassarna är inte isolerat. Vi har ju lika extrema grupper på motsatt sida. Ultravänstern som med våld ger sig på högerextrema och gör i stort sett samma saker som nassarna. SÄPO betraktar båda falanger som ett hot mot demokratin och de klassas som mer eller mindre terrorister.

I Kärrtorp paraderade många etablerade politiker till stöd för demokrati och mot rasism m.m. Vad media knappt rapporterade om var att i samma parad och på den scen som tal hölls från, fanns de vänstergrupper som SÄPO har på sin lista. I mina ögon helt förkastligt att ens vara med i samma manifestation som med dessa extremvänstergrupper.

Jag skulle vilja ha en manifestation MOT rasism som är helt opolitisk och där medmänsklighet, omtanke och respekt för människan är huvudtemat. Inte politiska partier som i vanligt ”mantra” försöker bräcka varandra i hur bra de är på att motarbeta rasism m.m. Inte tillåta extremvänstern att stå och agitera sina slagord som i Kärrtorp. Inte ha Moderater eller Sossar stå och kasta skit på varandra och göra partipolitik av detta.

Fram med de människor som i vardagen gör skillnad. Företagaren som anställt invandrare. Skolan som på ett föredömligt sätt integrerat flyktingbarn. Läkare Utan Gränser som med risk för eget liv gör skillnad. Rotary som i årtionden arbetat för att bekämpa polio, jobba för fred och gemenskap. Övriga organisationer som i vardagen gör skillnad. Det är dessa hjältar vi ska lyssna på. Det är ur deras berättelser vi andra kan få inspiration och göra skillnad!

Jag tänker inte vara med på lördagens manifestation om inte arrangörerna i tid kan visa vilka som ska tala. Att hindra personer från att stå på torget är inget jag förordar såklart, men vilka som står på scenen och talar är avgörande.

Med doft av medmänsklighet //Ö