Tankar kring vad är en röst på (S) är värd…

I september väljer vi åter vilka som ska få förtroendet att leda land, landsting och kommun. Opinionssiffrorna pekar på röd/grön majoritet i riksdagen och (S) känner medvind, trots att de historiskt sett ligger på usla opinionssiffror och frågan är om de ens orkar nå 2010-års resultat. Dagens fundering är vad en röst på (S) är värd?

Saken är ju den att styrande Alliansen spelar med öppna kort och i god tid redovisar vad de vill göra om de får förtroendet att regera till 2018. Mot detta har vi (S), (V) och (MP). Alla med egen agenda och otäckt kuslig partipolitik som skulle kunna föra Sverige in i en oerhört mörk period med ökade transfereringar, ökade skatter, höjda arbetsgivaravgifter, mindre skillnad i inkomst för de som arbetar eller inte arbetar, dvs minskat incitament för att faktiskt vilja jobba (eller behöva jobba).

alliansen

Problemet är att en röst på (S) kan bli en röst på (V) eller (MP)….för ingen vet vilken inriktning en rödgrön regering kommer att få vid eventuell valvinst. Ska kärnkraften läggas ned? Vad säger LO om det, som har arbetare i den elintensiva industrin? Ska bränsleskatterna höjas vilket slår mot landsbygden och näringslivet? Ska krogmomsen höjas, vilket sparkar ut ungdomar från sina första jobb? Fråga Mc Donalds vad konsekvensen blir. RUT-avdragets vara eller inte vara hänger absolut i luften och Mona Sahlins uttalande ”Man ska städa sin egen skit” klingar bekant i huvudet. Tyvärr verkar de rödgröna vara tragiskt omedvetna om vad RUT innebär för bl.a barnfamiljer och äldre, som med denna reform får sin vardag att fungera. Att RUT skapar arbete och nya företag, många gånger drivna av kvinnor, verkar vara något som rödgröna sympasitörer förbiser.
noll
Försvarsfrågan är en annan del som vi inte har en aning om hur den hanteras vid eventuell rödgrön valvinst. MP vill sätta maskrosor i våra JAS plans vapensystem och prata sig till fred och frihet. Med den ambitionen kan de väl dra till Syrien och PRAOa lite för att se om den taktiken fungerar, innan de i regeringsmakt inför taktiken på hemmaplan.

Många sk betongsossar röstar på (S) för att pappa gjort det, farfar och farfars far. Man har en dröm om att se ett Sverige som på Erlanders tid med folkhem och en stat som tar alla beslut åt dig, utan valfrihet, och du kan åter skylla på staten om ditt liv går åt helvete. Praktiskt. Man röstar okritiskt och tittar inte på politiken eller innehållet, utan litar på att (S) gör jobbet. De ger (S) fritt mandat att bilda regering efter valet och därmed är rösten på (S) en trisslott, där Löfven skrapar i slutet på september och så får vi se vad det blir. Med (MP) som innehavare av 1/3 av statsrådsposterna i en röd/grön regering + (V) eventuella delaktighet blir det en regering med helt andra förutsättningar och styrförmåga jämfört med vad sossar tidigare varit vana vid. Med den styrförmågan har Sverige valt en regering som garanterat ger dig, mig och din granne mindre i plånboken och därmed minskad köpkraft som leder till lägre tillväxt. Vi får mindre valfrihet, mindre marginaler för företag att utvecklas, sämre konkurrenskraft för svensk basindustri och slutligen en återgång till bidragslinjen som ingen annan än du betalar för.

”Rösta på (S) och du har inte en aning vad du röstar på”. Det är så verkligheten ser ut.

Med doft av mörka moln //Öberg

5 tankar kring ”Tankar kring vad är en röst på (S) är värd…

 1. Lars Karlsson

  Rösta på Alliansen och ge rösten till moderaterna med SD som backup.

  Tröttsamt att man sedan 8 år inte får rösta på det parti man känner mest tillhörighet med.
  Nu ska man rösta block!
  Så blir det när den heliga treenigheten får bestämma ( Reinfeldt, Borg, Bildt )
  Och röstar man på löften eller verklighet om man röstar på Alliansen?

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19078828.ab

 2. Göran Södergran

  Så här fungerar Alliansens Sverige. Efter 8 år så kan man bara konstatera att detta är den vård Alliansen tycker man ska ha när man blir gammal!

  Sen kan du ju gnälla hur mkt du vill över Sossarna och övriga partier till vänster.

  ”Det börjar bli tröttsamt att skriva om vårdföretaget Attendo med VD:n Henrik Borelius som trots alla uppenbar brister på sina verksamheter skrattar ända till banken och smiter ifrån skatt. För det är nämligen en rad missförhållanden som kommit fram vid det här laget. I Helsingborg som vi skrev om nyligen hotades anställda om de yttrade brister till media, resurserna var knappa, brister i systemet och personalen var sönderstressad. Dessutom saknade hemtjänstpersonalen legitimation

  Det tar liksom aldrig slut. Nu har Attendo i Linköping misskött sig och riskerar nu att få betala vite, rapporterar Sveriges Radio:

  Vid ett tillsynsbesök, som kommunen gjorde i slutet av juni, kostaterades att bemanningen var för låg på vårdboendet Åleryd, berättar Mattias Bly, chef på kvalitets- och utvärderingskontoret i Linköping.

  […]

  I slutet av augusti ska äldrenämnden ta upp ärendet igen om Attendos bemanning på vårdboendet i Åleryd. Kommunen kommer att kräva vite bland annat när det gäller brister gällande promenader för vårdtagare. Hur stort vitet kommer att vara är i nuläget oklar. Det är också oklart om det kommer att krävas vite när det gäller bemanningsfrågan.

  Underbemanning. Känns den igen? Förmodligen. Kritiken går delvis igen. Få tror väl på allvar att lite böter här och där kommer få Attendo på bättre tankar. För dem är summan bara tramsigt låg och efter det kan de i godan ro fortsätta göra allting för att sko sig på våra skattepengar och på så sätt maximera vinst vilket också egentligen är deras enda affärsidé.

  De som får betala blir som vanligt vårdtagarna. Och skattebetalarna.

  Kvar står Henrik Borelius lyckligare än någonsin med miljoner i fickan.”

  Fint va?

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Göran. Tack för din kommentar.
   Du låter påskina att det inom den kommunala verksamheten (vård/omsorg) inte finns brister liknande den du beskriver. Det är ju, som alla vet, inte fallet. Oavsett var det sker misstag ska dessa rättas till och det spelar ingen roll vilken utövare som utpekas. Många gånger är det brister i upphandlingen som är orsaken till att detta sker inom den privat drivna vården. Där behövs det bot och bättring. Du kan rada upp hur många privata brister som helst, för det finns lika många inom den offentligt drivna verksamheten och varje fall är ett misslyckande. //Öberg

  2. Lars Karlsson

   Hej Johan!

   Jag blir så förundrad över vad du skriver så att jag tror att du medveten skriver ironi.
   Henrik Borelius = bror till Maris Borelius, dessutom lillebror.
   Är du så naiv Johan, jag menar är du verkligen så naiv.
   Vem har du som spinndoktor? Kent Persson?
   Jag vet inte vad du röstar på annat än att du röstar på Alliansen som är till 95% lika med Moderaterna.
   Det finns ingen block-politik inom Alliansen, det är enligt Reinfeldt ”My way or the Highway”.
   Och sen har du mage att säga att man röstar på sossarna oavsett om man röstar på de röd-gröna!
   Ja jag börjar faktiskt undra på din så kallade insikter.
   MP är så pass stora att de kommer att påverka miljö-satsningarna precis som de gjorde blev världsledande inom förnybar energi ( det som Alliansen fortsatt tar åt sig äran av ).
   Sossarna behöver både MP & V för att få igenom en bra politik som inte satsar på gammal kärnkraftspolitik, skiffering, gas eller oljesand. Men Alliansen vill ju kärnkraft om c:a 20-25 år i framtiden som ska hålla i 60-70 år. Verkligen framsynt.
   Men rösta du på Alliansen Johan och du röstar på Moderaterna.

   För övrigt Annie Lööf kritiserade Romson & Löfven hårt när dom hade mage att åka till Västmanland och titta på förödelsen. Sen tog ju faktiskt Reinfeldt och åkte ( första gången när Sverige är kris ? ), men Lööf skickade sin minister! Hon verkar mogen Lööf, tillika hennes föregångare som helt plötsligt tappade minnet om Sveriges största företagsköp, och där antingen hon, Reinfeldt eller Borg ljuger så det luktar illa! Hade en socialdemokratisk statsminister varit i samma situation så nog fan hade de varit mycket involverade i affären!

   Mvh

   Larte

   1. Johan Öberg Inläggsförfattare

    Gällande kärnkraften är ju sossarna inte mycket att luta sig mot, för vilka besked ger de?? Inte ett skit och hur ser vår tunga basindustri på sådana politiska utspel? Om MP får bestämma ska vi stänga 2 kärnkraftverk kommande mandatperiod och hur ska den kraften ersättas? Med vindsnurror? Yeah right…det blir att köpa kolkraft från Danmark, Tyskland och Polen. Sopar liksom problemet över till våra grannländer….

Kommentarer är stängda.