Ungdomar som kräver öppen ungdomsgård…..

I lokaltidningen (Enköpings-Posten) kunde jag för ett par dagar sedan läsa om att kommunen stänger ungdomsgården i Romberga under sommaren. Ungdomarna själva kritiserar beslutet och menar att de inte har något att göra och att kommunen inte lyssnar på deras åsikter. De två fritidsledarna fyller på med samma argument och att t.ex bada ser de inte som ett alternativ då några av ungdomarna inte kan simma….Jag tar mig för pannan, för Bredsand är 50-70 meter långgrunt så att bada utan att drunkna lär vara en enkel match.
image Ursäkta om jag kanske låter gammalmodig, men hur svårt kan det vara? Jag bodde under min uppväxt 6 km utanför Enköping i en villa längs med ”Trögdsettan” och hade ingen ungdomsgård oavsett tid på året. Hur överlevde jag? Jag cyklade till Koffsan eller Bredsand för att bada med kompisar, cyklade till kompisar för att hänga eller helt enkelt stannade hemma. Hade inte internet, dator eller mobiltelefon. Det var bara att ta tag i situationen och göra något för att vända sig till kommunen och kräva att de ska sätta aktiviteter i knät fanns inte på kartan och att i lokalpressen beklaga sig över att det inte finns något att göra är inget annat än beklämmande.

Jag är fullt medveten om att många ungdomar har en sommar på hemmaplan då föräldrar inte har råd att åka på semester, men det här har inget att göra med ekonomi. Det här har att göra med att ungdomar idag, generellt, är för lata för att ta tag i sina egna liv. De vill ha det mesta serverat på silverfat, bli skjutsade och ha föräldrar/kommun som löser deras brist på initiativförmåga.

Varför inte pallra er till Bresse och bada? Gratis! Varför inte försöka aktivera er själva, som min generation fick göra (jag är född 1963)? Kicka boll på någon av kommunens fotbollsplaner. Gratis! Lira basket. Gratis! Det kommer att sätta fart på era hjärnor och er kreativitet, vilket ni kommer att ha nytta av i vuxen ålder. Att gnälla över kommunens passivitet visar bara på en passivitet hos de ungdomar som gnäller.

Rekommenderar avslutningsvis mina läsare att kika på denna sketch av Lorrygänget!

Med doft av bad //Ö